:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,867,209
Активни 77
Страници 7,318
За един ден 1,302,066

Гонки

Човекът трябва да е наясно, че само той е отговорен за действията си и само той ще бъде виновен, ако допусне грешка. Ако всички постигнат тази яснота, светът ще бъде по-добър
Иван Стамболов-Сула
Ние, простите граждани, обичаме винаги да сме наясно кой е виновен. Ние сме сигурни, че за всяко нещо - от побоищата между деца до горещините лете и градушките - виновник има, просто трябва да се посочи и да му се подири сметка. Или поне да се попита кой ще му подири и защо досега не му е подирил. Обичайните виновници са "институциите", "компетентните органи" и "обществото като цяло". Това започва да прилича на приказката "Котаракът в чизми":

- Кой е виновен за войната по пътищата, селяни?

- Институциите, институциите! - отговарят селяните.

- А кой е виновен за изпростяването на нацията, селяни?

- Обществото, обществото-о-о...

Война по пътищата. Ужасно глупав израз, в който журналистите са влюбени. Когато хората умират на операционните маси от лекарска некадърност и алчност, това какво е - войната в болниците? Но както и да е, да се придържаме към конюнктурата. И така, през последната седмица "войната по пътищата взе още две жертви". Това стана на междуселски път край Лесидрен при надбягване с автомобили, което не било "гонка" а само "пилене на гуми". Лошото е, че жертвите са деца и сега всички са скръбни. Кой е виновен? - задават те в скръбта си вечния въпрос. Разбира се, чевиновни са отново институциите, компетентните органи и обществотоИнституциите са виновни, защото не са осигурили адекватно законодателство и ефективна процедура. Гонките може да са нарушение, но не са престъпление. Убийството на човек по време на гонка е "отнемане на живот по невнимание", сякаш кретенът се е разсеял за миг, не е внимавал и се е качил в таралясника си да се надбягва, без да иска. Но дори и нарушение да е, не може да се накаже - най-малкото защото няма процедура, по която да се използват доказателства от общински видеокамери.

Виновни са и "компетентните органи". В Лесидрен нямало полицейско присъствие, нито един полицай. Дано не се окаже, че единственият лесидренски полицай е бил прегазен по време на гонка, както селският свещеник през 2010 г. За Лесидрен отговаряла полицията в Угърчин, но тя наброявала трийсетина души барабар с чистачката и огняря. От останалите голяма част били отпускари и командировани. Кого да пратим да спре гонките, чистачката ли? Огняря? Или, не дай Боже, да върнем някого от отпуска!

Най-накрая, виновно е и "обществото като цяло". Виновни са лесидренците, защото познават всичките десетина идиоти, които "пилят гуми" - те са си техни деца, не са паднали от Космоса! Знаят даже и какви са залозите - 10 лв. И не правят нищо, вероятно от страх за кожицата, защото идиотите псуват баби и ги плашат с пребиване. Нa ви сега страх за кожицата! Но не са виновни само малодушните лесидренци, виновни сме всички ние! Много обичам някой като каже "виновни сме всички ние". По този начин той показва будна гражданска съвест, теоретична непримиримост с "недъзите на обществото" и сякаш чрез фалшивия акт на самообвинението "всички ние" остава извън кръга на виновните: стига, бе, ти не си такъв, не си като тях, виж колко доблестно клеймиш порока!

Но след като така бързо се очертаха обичайните виновници,остана ли изобщо някаква вина за момчетата,които са решили да поосвежат провинциалната монотонност с малко "пилене на гуми"? Ако се проявим като последователни детерминисти, ако изхвърлим на боклука свободната воля на човека и отдадем всичко на заобикалящата и формираща го среда, ще кажем: не, момчетата не са виновни! Те са млади, те имат мечти. Мечтаят да изразят себе си и са избрали да го направят като автомобилни състезатели любители. Всеки човек, особено пък младият, който тепърва се формира като индивидуалност, има право на себеосъществяване. Всяка негова гледна точка е безценна, защото е неповторима. И колкото е по-неповторима и екстравагантна, толкова е по-безценна. Никой няма право да посяга на правото му на самоопределение. Дали ще поиска да твори постмодернистични "инсталации" и да организира "пърформанси", дали ще пожелае да се ожени за брат си или пък да се надбягва с автомобил - това е без значение, това са само различни форми на индивидуалната му себеизява, на която той има свещено и ненакърнимо право.

Да, неприятно е да убиеш някого, докато изразяваш себе си, но пък какво да направиш! Какво си виновен, че държавата прави такива тесни пътища, по които едва карат две коли една до друга, докато се надбягват? Какво си виновен, че общината не е направила тротоари покрай тези пътища, че да има къде да се разхождат глупавите пешеходци? Те каква работа имат на пътя? Пътят е за "пилене на гуми", а не на гуменки! Да, прости сме, но защото държавата не е положила усилия да ни усложни. Да, нагли сме, защото държавата не е положила усилие да ни възпита. Тя е виновна! Виновен е Европейският съюз! Виновни са Путин и Обама! Виновен е ОПЕК и "Ал Кайда"! Виновни са политиците, журналистите, учителите, балерините, синоптиците, водолазите и космонавтите! Всички са виновни!

Стига глупости!Сигурно и Пол Пот е имал трудно детствоЧовекът има свободна воля и може да носи отговорност за постъпките си, може да носи вина. Вината е нещо интимно. Няма обща вина, както няма и обща отговорност. Видите ли, той не е виновен, попаднал е под лошо влияние, имал е лоши другари, продукт е на средата, в която се е формирал - всичко това са вредни заблуди, ако изобщо са заблуди, а не целенасочени идеологически и пропагандни манипулации.

Човекът трябва да е наясно, че само той е отговорен за действията си и само той ще бъде виновен, ако допусне грешка. Ако всички постигнат тази яснота, светът ще бъде по-добър.

След трагедията МВР се активизира - започна да обмисля дали да не криминализира незаконните гонки. Чудесно, не е лошо незаконните неща да бъдат криминализирани. Но, за съжаление, не е това начинът. Не е ефективно да се бори злото със специални закони против конкретни негови проявления. Днес ще стане беля на гонка и ще забраним гонките. Утре ще се напият и ще се изпобият на сватба. Сватбите ли да забраним?

Модерният човек е повярвал, че е венецът на еволюцията. Черешката на тортата. С неговото раждане еволюцията спира, защото съвършенството е постигнато и развитието няма към какво повече да се стреми. С неговото раждане спира и историята, защото какво е историята, ако не еволюция на идеи, и какво е съвременният свят, ако не осъществяването на най-завършената идея - за гордия Свръхчовек.Оттук по-нататък няма накъдеНо освен че е горд и именно защото е горд, Свръхчовекът е самотен. Той е забравил за Другия, забравил е какво значи да обича Другия колкото себе си и Бог повече от себе си. Какво, Бог ли? Бог е мъртъв, да живее Свръхчовекът! Да живее Ницше! Пък и как да обичаш Другия, че нали и той се мисли за Свръхчовек като теб! Ти трябва да го смайваш, трябва да го респектираш, трябва да подчертаваш нищожеството му, за да се замисли дали да се разхожда пред автомобила ти. И ако се разхожда, да се дръпне встрани, докато префучаваш, и да те аплодира. Ако не успее навреме - сам си е виновен.

Очевидно човекът има проблем със себе си. Повярвал, че е Свръхчовек, той се сблъсква с истинския проблем на Свръхчовека - стремейки се да бъде черешката на тортата, той неизбежно се оказва семката на лайното. Докато е така, днес ще са автомобилни гонки, утре ще е нещо друго, а ние ще сме хронично стреснати, скандализирани и възмутени. Ще търсим виновни и ще питаме прави ли някой нещо по въпроса. Ще търсим простотата в отношенията, но мисля, че ще намираме единствено простотията. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
Снимка: БГНЕС
Не е ефективно да се бори злото със специални закони против конкретни негови проявления. Днес ще стане беля на гонка и ще забраним гонките. Утре ще се напият и ще се изпобият на сватба. Сватбите ли да забраним?
49
4641
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
49
 Видими 
14 Август 2015 18:39
Погледнах началото, погледнах края... Ужасяващо елементарна демагогия!!! Обидна!
----------------------------------
Сайтът на Генек
14 Август 2015 19:45
Гляма тъпотия! Неглижира се безсилието/нежеланието на държавата да се справи с проблема.
14 Август 2015 19:51
От едната страна Сула,от другата Димитър Денков.Изберете сами.

Не е офтопик.Тази вечер в 24:00 ч. изтича на казанието на hamel.Очаквам го с нетърпение,с цветя и разхладителни напитки.Очаквам и Firmin.Не очаквам Rawen.
14 Август 2015 19:52
*
14 Август 2015 20:26
От едната страна генек, от другата - гери. Изберете сами.


Поздравления за автора
14 Август 2015 20:29
Некои ора се борят с беемвето като прасе с тиква. Прочее, ежегодните психотестове за сите шафьори требе да станат задължителни. Който се издъни, да забрави за книжката си...
14 Август 2015 21:23
Утре ще се напият и ще се изпобият на сватба. Сватбите ли да забраним?


Много ми е интересно кога е написано това изречение. Дали е пророчество, в смисъла на последното убито дете.
14 Август 2015 21:34

Боже, какъв дебилизъм...
14 Август 2015 21:44
анастаси сиров
14 Авг 2015 19:51

Сигурен ли си?

Ще бъде забавно
14 Август 2015 22:13
За Лесидрен отговаряла полицията в Угърчин, но тя наброявала трийсетина души барабар с чистачката и огняря. От останалите голяма част били отпускари и командировани. Кого да пратим да спре гонките, чистачката ли? Огняря?Аз по принцип тоз автор не го коментирам, но се чудя дали тоз чутовен писач знае квой туй огняр и от кога има ли, няма ли почва у нас!? Ей, точно от такива претенциозни безсмислици му се носи лошата слава на алтернативното висше образование. Последното да се чете, като възможност за получаване на тапия от люде несъумели да се преборят с конкуренцията на все още донякъде нормалните вузове функциониращи на територията ни

Авторът наясно ли е що е туй Угърчин (целата община не е повече от 6 500 души!!!) и колко щатни полисмени има на разположение, не че е работа баш на общината!? То и кметът няма никакви маневри за назначения за всички лоялни корупционери, но за г-н Сула това няма значение, а от гледна точка на пропагандата, това е много груба грешка
14 Август 2015 22:28
В един от разказите на Чудомир , главният герой казва : "Ей, сульовщината край няма "
14 Август 2015 23:30
Quosque tandem abutere, Catilina/ Sulla демек Сульо/, patientia nostra.
14 Август 2015 23:45
Много писано, нищо не казано. Сула или сульо - пиши ако имаш нещо да кажеш.
Варварина искал да се изяви. Гледал "бързи и яростни". (Създателите на филма и разпространителите също имат вина). Варварина комплексар решил да покаже че и той може нещо. Купил си БМВ и станал герой. Може ли да попитамеколко струва тази изява. Колко струва да пилиш гуми. Бедни ли са тези варвари? Колко време са подготвяли любимите си автомобили??? Автомобилите прегледи минават ли? Тунинговането за пилене на гуми не си ли личи от далече??? Подготовката свидетелствува за умисъл в нарушаването на закона. Последващото убийство на човек не може да е по невнимание. КАТ, следствие, прокуратура и съд ще прикриват вината си и ще се оправдават с липсата на закони. Нямало свидетели. Какво направихте за да има??? Варварите са тормозили всички, създавали са страх и са демонстрирали недосегаемост. Органите са демонстрирали незаинтересованост, скатавали са се, получавали са заплатите си без да си ги заслужат. За какво им плащаме въобще? Да охраняват мачове??? На всички е ясно че МВР в този си вид е нужно само на работещите в него и на никой друг.
14 Август 2015 23:47
Не очаквам Rawen.


Raven, чете се Рейвън
15 Август 2015 01:18
Чудесна статия !

По добре дори и аз не бих могла да го напиша...
15 Август 2015 01:30

В Сливен имаше много гонки. После направиха едно бивше военно летище на "писта" и гонките спряха. Сега има състезания по Драг Рейсинг.
15 Август 2015 02:02
Бе ако за Сибилита това е добра статия, значи аз съм китайски мандарин.

п.п. Признавам си, че експериментирам кога ще ме баннат
п.п.п. Не съм се заяждал с Ловкия от месеци ! Не ми дава повод
15 Август 2015 06:55
Статията е убийствено точна! Поздравления за автора!

---
Чудя се кога някои ще престанат да ползват това пространство за заяжданици и плювачество, както и "експериментите" с модератора и редакцията.
15 Август 2015 07:40
Гледната точка, че всеки сам носи отговорност за постъпките си, се е появила с християнството. Дотогава е било лесно – всяко човешко действие е било предопределено, внушавано и направлявано от боговете. Те са били виновни за всичко.

Гледната точка за личната отговорност вече две хиляди години не се приема като добра практика в нашия иначе християнски свят. По-удобно е често срещаното схващане, че щом нещо не е забранено изрично, т.е. не е предвидено в закона, то е всъщност разрешено. Колко ли време трябва да се чака, за да се внесе новост в закона, че и да започне да се спазва.

Гледната точка на автора
15 Август 2015 08:06
Много точно попадение.
Поздравления за автора!
15 Август 2015 08:51
А известна ли ви е официалната статистика на МВР за жертвите в ПТП?

От далечната 68-а до 96-а има само 1 година (74-а) с по-малко от 1000 жертви на ПТП годишно. Миналата година загиналите са 660.
15 Август 2015 09:23
Човекът трябва да е наясно, че само той е отговорен за действията си и само той ще бъде виновен, ако допусне грешка. Ако всички постигнат тази яснота, светът ще бъде по-добър
Това е първата грешка в статията. Това не може да се постигне, защото е против природата на нещата. Аз няколко пъти съм писал, че както в природата, така и в обществото, разбиранията, поведението и почти всичко се подчинява една камбановидна крива, чийто уравнение е дадено от Гаус. Така, че всички не могат да приемат това. Още повече, че понятието грешка не е точно дефинирано. Грешките са следствие на развитието на обществото и на Вселената. Чудя се как авторът пропусна да спомене белите държави. В Германия и Австрия има едни субекти, които провеждат гонките в насрещното движение на магистралите. Много хора загиват. Полицията ги следи с хеликоптери и съобщават по магистралното радио, че по магистралата има "шосейни духове".
Убийството на човек по време на гонка е "отнемане на живот по невнимание", сякаш кретенът се е разсеял за миг, не е внимавал и се е качил в таралясника си да се надбягва, без да иска.
Разбира се, че по невнимание. Авторът ще изкара, че те са искали да убият децата.
Да, нагли сме, защото държавата не е положила усилие да ни възпита. Тя е виновна! Виновен е Европейският съюз! Виновни са Путин и Обама! Виновен е ОПЕК и "Ал Кайда"! Виновни са политиците, журналистите, учителите, балерините, синоптиците, водолазите и космонавтите! Всички са виновни!
Разбира се, че всички ние наблюдаваме провала на всичко след 1989г. Както каза един коментатор провалът на нео-либералната идеология личи най-много в България. Също и идеята за правова държава по западен образец.
Стига глупости!
Сигурно и Пол Пот е имал трудно детство
Ай сега и Пол Пот ни в клин ни в ръкав.
Човекът има свободна воля и може да носи отговорност за постъпките си, може да носи вина. Вината е нещо интимно. Няма обща вина, както няма и обща отговорност.
Аз казах по-горе, че свободната воля се подчинява на камбановидната крива. Едни имат свободна воля да нарушават винаги правилата, в десния край на кривата, другите да ги спазват абсолютно, в левия, а максимумъ са хората, които ту спазват ту не пазват правилата. Според Теорията на относителността на Айнщайн ако имаме възможност да наблюдаваме 4-римерното пространство всичко е детерминирано и в миналото и в бъдещето. Ние, обаче живеем в 3-мерно пространство+ време и за нас бъдещето не е предопределено, т.е. не знаем какво ще се случи в 4-римерното пространство.
Модерният човек е повярвал, че е венецът на еволюцията. Черешката на тортата. С неговото раждане еволюцията спира, защото съвършенството е постигнато и развитието няма към какво повече да се стреми. С неговото раждане спира и историята, защото какво е историята, ако не еволюция на идеи, и какво е съвременният свят, ако не осъществяването на най-завършената идея - за гордия Свръхчовек.
Еволюцията не може да спре, а човек се усъвършенства в обществото. Еволюцията продължава и в техническия прогрес и от там като промяна на обществото. От там и историята не може да спре.
Той е забравил за Другия, забравил е какво значи да обича Другия колкото себе си и Бог повече от себе си.
Айде авторът я подкара да свири на религиозна струна. Бог от Библията има много лица. Богът на Аврам и на Мойсей е много жесток. Според Библията той помага на евреите да избиват стотици хиляди хора, даже да провеждат геноцид срещу другите националности, Исус Навин, например. Явно авторът не е чел в Библията задълбочено.
Наивна статия, както винаги от този автор впрочем
15 Август 2015 09:58
Дрън дрън ярина.
Че по второстепенните пътища всеки втори автомобил е или без Гражданска отговорност, или без винетка, или без преглед, а шофейорите - без книжка или подпийнали го знаят и кметове, и попове, и кучетата. Ами наскоро от някакво село организирали протест с искане да се отсекат крайпътните дървета, че вземали много жертви. После ще се премахват и канавките. Така премахнаха и спящите полицаи в селата - местните бабаити изреваха, че им друсало.
А то какво било - себеизява.
15 Август 2015 10:44
E, в Германия се смята, че нарушенията на правилата носят съвсем реална опасност за другите и се санкционират сериозно, безотговорността не се смята за "непредумишлена". Никакви задълбочени разсъждения, просто и ясно. Лични наблюдения.
15 Август 2015 11:32
Като цяло българските шофьори са с много слаба квалификация. Причината е недостатъчният брой часове, това че изпитите в провинцията се провеждат при ненатоварено движение и директното купуване на книжки.
Смятам, че бъдещите шофьори при всяко посещение на курса по теория трябва да гледат и по половин час видео с тежки катастрофи и причините за тях. Безопасното каране и културата на движение трябва да им бъдат набивани в главите и от инструкторите при всеки урок.
Освен това грубото нарушение на правилника като отнемане на предимство, вкл. и на пешеходна пътека, превишена скорост и употреба на алкохол трябва да се третират като предумишлени действия ако са довели до нараняване или смърт.
Непредумишлено действие е когато по една или друга причина шофьорът не е успял да реагира навреме или реакцията му е била неправилна.
Също така наказанията на "продавачите" на книжки трябва да бъдат много по-суровим защото на пътищата излизат потенциални убйици, които не знаят правилника и не умеят да карат.
Защо толкова много нашенци катастрофират в чужбина? Идват в България в отпуск да си изкарат (разбирай да си купят) книжка и отиват да карат в Германия, примерно. Имаше куриозен случай на нашенец, който си намерил работа като шофьор в чужбина и дошъл за седмица в България за да си изкара спешно книжка?!
Днес съобщиха за нов тежък случай и хич няма да се изненадам, ако шофьорът е от тези, които "отскачат" до България за книжка.
15 Август 2015 12:14

В случая категорично предпочитам ""наивността"" на Сула пред превзетото манаджийство на научните сътрудници по всичкология.

За статията

А ""невниманието"" при тези обстоятелства се нарича от закона съвсем ясно - косвена умисъл.
15 Август 2015 12:20
... и за Тоя да питам - какъв е : политическа, публична фигура, член на редакцията, прост жуналяга?
Питам за да знам как да коментирам олигофренията му (това последното не е обида, диагноза е, по старата МКБ 10).
И аз като оня с Картагена - питам - докога с този Сула?
15 Август 2015 12:24
Да, прости сме, но защото държавата не е положила усилия да ни усложни. Да, нагли сме, защото държавата не е положила усилие да ни възпита. Тя е виновна! Виновен е Европейският съюз! Виновни са Путин и Обама! Виновен е ОПЕК и "Ал Кайда"! Виновни са политиците, журналистите, учителите, балерините, синоптиците, водолазите и космонавтите! Всички са виновни!

Стига глупости!

Дъра, бъра, два чадъра. Всички други виновни, а главният виновник ОПГ ГРОБ къде е? Точно този, който вече ШЕСТ години разсипва държава и държавност, закони и законност, Конституция, морал, почтеност и отговорност пред бъдещите поколения? Няма го...
15 Август 2015 12:50
Добре, че правенето на деца е удоволствие, а не отговорност, че иначе някои щяха да поискат да го прехвърлят на държавата или обществото.
15 Август 2015 14:08
докога с този Сула?

Докато поканят теб за коментатор, уважаеми.
15 Август 2015 14:16
***
15 Август 2015 15:43
Мисля, че писачът изключително добре е изпълнил задачата си: трупнал е вината върху всички, скатал е нейде полицията, властта, държавата, сритал е в ъгъла въпроса "Защо плащаме данъци, като искат и реда да осигуряваме?", намотал е в селско бунище куп нелепости, глупости, елементарни демагогии и пръмовски дрънчения... При това на ниво, подходящо за компанията деформатори и остатъчен седесариат - ниско, низко, удобно за Ентелектуалния им полет...
Те за това се появяват подобни писания... И спрете с тия претенции на мислещи хора - и другите имат право на изява или на духовен захарен памук...
-------------
Сайтът на Генек
15 Август 2015 16:17
Форца
поп Кочо
А предпоследния пасаж от статията е написан сякаш специално за всички наречени от Форцата "всичколози".
15 Август 2015 16:25
Много добър материал, който няма да се хареса на всеки СЕЛКОР.

15 Август 2015 19:17
"Човекът трябва да е наясно, че само той е отговорен за действията си и само той ще бъде виновен, ако допусне грешка." В РБ наясно ли са с тоз постулат? Някои коментари подсказват, че са. Остава само да си отговорят на въпроса кой е "човекът".
15 Август 2015 20:58
Като цяло българските шофьори са с много слаба квалификация. Причината е недостатъчният брой часове, това че изпитите в провинцията се провеждат при ненатоварено движение и директното купуване на книжки.
А хамериканските са много добри, дето се учат на собствените си коли с придружител възрастен (имах американска книжка). Писменият им на един компютър да отговорят на тест от 19 пътни знака. До мен една афроамериканка един не успя да улучи. Добро обучение има в Германия (и германска книжка имах). Нашата система е по германската, ама както всичко и нея я сговниха.
15 Август 2015 22:33
Няма държава, няма органи на властта, няма респект към тях. До там води простащината, многократно утвърждавана във властта от заспалите летаргичен сън гласоподаватели.
Този път в думите на Сульо има доза истина - антинародната клика на ГЕРБ/РБ/ПФ/АБВ/БСП/ДПС трябва да бъде разрушена.
Чакаме нови водачи с нови идеи за извеждане на България от националната катастрофа.
Ако не се появят скоро - никой да не се сърди - останаха едни, които не а упоменати в горния поменик.
Само така могат да се разклатят устоите на кликата.
15 Август 2015 22:55
Генек,
15 Август 2015 23:14
Няма държава, няма органи на властта, няма респект към тях.

Респекта, разбира се не се получава с указ примерно. Решаваме, че трябва да сме респектирани от милиционера, който през живота си не си е купил винетка или застраховка ГО. О, да ! Могат да ни репресират за бъдем респектирани. Но и там ще е до една критична граница. Пък и наблюденията ми към поколението 10-на години след мен някак ми нашепва, че подобна репресия би била твърде рискова. За респектиращите.
15 Август 2015 23:36
Как да уважаваш президента-лакей и премиера простак и всичко произтичащо от тях?
15 Август 2015 23:44
Лука, този не коментира, резонира.
15 Август 2015 23:51
Лука, този не коментира, резонира.


И не резонира, а резоньорства като благороден вуйчо от френска любовна мелодрама.
16 Август 2015 08:46
В случая категорично предпочитам ""наивността"" на Сула пред превзетото манаджийство на научните сътрудници по всичкология.
Някои казваха, че комунизмът е религия, ама сега "западната демокрация" си е баш религия. Да пишеш, че всички щяли да станат като един, да мислят като един, си е чиста религия. На време комунистите през 50-те вярваха в това и през 80-те се разбра, че това не може да стане, не може всички да мислят еднакво. Сула пък намесва и Бога. Християните са били бунтари, когато са страдали. Когато след Константин са взели властта са извършили безброй безобразия. Аз по-горе дадох пример с белите държави. Абе сбъркана статия.
16 Август 2015 10:28
А хамериканските са много добри, дето се учат на собствените си коли с придружител възрастен (имах американска книжка).

Не зная за хамериканските и общо взето не ме интересува, защото не те карат из нашите пътища. Така, че да се съсредоточим само върху нашата безопасност.
Идиотите по пътищата избиват децата ни, а това няма нищо общо нито със САЩ, нито с Русия.
16 Август 2015 10:35
Ботев, посветено на Сула
Но защо не съм и Вазов,
"вярата" си да възпея:
че ще стане вълк овцата,
а певците като нея?!
16 Август 2015 11:30
Марксе,
да сравняваш Вазов и ***** е все едно да сравняваш Хималаите и купчинката накрай село...
--------------------------
Сайтът на Генек
16 Август 2015 11:42
но се чудя дали тоз чутовен писач знае квой туй огняр и от кога има ли, няма ли почва у нас!?

Човека, който се разправя с котела на локалното парно, а по съвместителство и с цялата отоплителна система. Най-общо, "огняр" е работник, който се занимава с котел (за получаване на пара). В топлоцентрала или локомотив.
17 Август 2015 13:58
Хайде да си припомним със сълзи времето, когато имаше ред и дисциплина при социалистическия КАТ/както и да се казваше тогава/
Тогава ,когато в партера на ЦУМ се въртеше "Москвич"403 за 18000лв сред цъкащите като щвейцарски часовници мераклии .
Тогава, когато бул."Ленин " беше на паваж и най често срещаните превозни средства по него бяха тролеите и "рейсовете" "Чавдар" и "Шкода" на градския транспорт.
Та тогава по това време, когато имаше "ред и дисциплина в движението" и един регулировчик беше провъзгласен от народа за "Паганини" за майсторството му като диригент с черно-бялата му палка на кръстовище, който регулираше движението и с ръце и с крак....
Та по същото това време при този "луд трафик" вървеше и лафа:
"Дайте им на българите "яви"*, няма нужда да участват във война. Сами ще се избият"
Тогава нямаше други СМИ освен "Работническо дело" и БНР и ?.... Та лафа не беше официализиран на Конгрес на БКП..
Hello, Dolly!
* Ява Jawa 250 (1961) прочутият за времето си чехословашки мотоциклет, последван от несполучливо копие на родния "Балкан" Ловеч
https://www.youtube.com/watch?v=dlElwffhfoM
Такива бяха възможностите за ПТП тогава по пътищата за избиване. Бедни времена. Манталитетът български обаче си остава изконно същия, независимо от новите, по високи средствата за реализацията му.
Хелоу, Дорис !
18 Август 2015 15:34
Ако някой е повярвал, че е венеца и крайната точка на еволюцията, то той очевидно си няма никаква идея как работи еволюцията и трябва да се образова по въпроса. Не виждам откъде следва, че модерен човек = необразован по въпроса за еволюцията човек. Също така не ми е ясно какво общо има обичането на някакво митологично ъъъ... същество? с цялата работа. Иначе да, няма да е лошо възгорделите се да го дават малко по-скромно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД