:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Полският президент е разследван за разхищения като депутат

Прокуратурата проверява Анджей Дуда за злоупотреба с близо 3000 долара
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Анджей Дуда встъпи в длъжност на 6 август.
Новият полски президент Анджей Дуда е заподозрян в разхищение на държавни средства, съобщи БГНЕС. Според публикация в полското издание на "Нюзуик", докато е бил депутат, Дуда е пътувал за сметка на парламента от Варшава до Познан, където чел лекция, вероятно платена, в частно учебно заведение.

Полската прокуратура вече е започнала проверка на случая. "Във връзка със статията "Неудобните условия", публикувана в седмичника "Нюзуик", окръжната прокуратура на Варшава започна проверка на изложените в материала факти. Ако бъде открито, че е извършено престъпление, ще бъде възбудено дело", заяви прессекретарят на ведомството Пжемислав Новак, цитиран от БГНЕС.

Според полското издание на "Нюзуик" за периода 2012-2014 г. Дуда е похарчил за полети и хотели държавни средства на обща стойност 11 000 злоти (близо 3000 долара). От президентската канцелария отхвърлят категорично обвиненията.

Дуда встъпи в длъжност на 6 август като шести пореден след 1989 г. държавен глава на Полша. Той бе издигнат от опозиционната партия "Право и справедливост" и победи на балотаж през май тогавашния президент Бронислав Коморовски.

Междувременно полското радио съобщи, че зетят на покойния полски президент Лех Качински е бил задържан от служители на Централното антикорупционно бюро. Марчин Д. е съпруг на Марта Качинска, единствената дъщеря на загиналия през 2010 г. в авиокатастрофа Лех Качински, който бе основател на "Право и справедливост" със своя брат близнак Ярослав Качински. Марчин Д. е задържан заедно с още двама мъже и две жени и му бе предявено обвинение за злоупотреби с обществени средства от Държавния фонд за рехабилитация на хора с увреждания. Според говорителя на апелативната прокуратура в Краков петимата задържани са ръководили организирана престъпна група. Те са заподозрени, че са присвоили 13 млн. злоти. Зетят на Качински ще пледира, че е невинен, съобщи полското национално радио.
904
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД