:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,003,583
Активни 426
Страници 1,506
За един ден 1,302,066
Конституционосъобразявайтесебе!

Колко исторически компромиса се събират на върха на 23 щика?

Антон Хекимян, bTV: ...Явно и в Германия правят някакви исторически компромиси. Може би такива, каквито правят и управляващите в България. Какви политически компромиси сте способни да направите от РБ в новия сезон? Политически обаче.

Ген Атанас Атанасов, ДСБ: За какви политически компромиси...

АХ: Ами беше обявено (съгласието с ДПС - б.р.) като политически компромис и исторически за промените в конституцията и промените в съдебната власт.

АА: ...Основната причина да се съгласим на този наистина компромис от РБ беше именно ускоряването на съдебната реформа. Защото ако този законопроект получи 180 гласа в пленарна зала, това означава, че за три седмици ние ще имаме изменена конституция. В противен случай имаше риск или да не мине законопроектът изобщо, старият, или ако мине с над 160 гласа, това означаваше минимум три месеца да се удължи срокът на работа. За нас скоростта на съдебната реформа е изключително важно обстоятелство, защото никой няма да ни чака, а и българското общество има сериозни очаквания към реформата.

АХ: А този исторически компромис не напука ли до голяма степен стените на Реформаторския блок?

АА: Не, не бих казал така. Аз мисля, че хората, които внимателно следят политическия процес, си дадоха сметка, че РБ с 23 щика, образно казано, аз бих казал, една част от тях недобре заточени даже - с 23 щика успя за една година да доведе нещата до промяна в конституцията и да се постигне основната ни цел - разделението на Висшия съдебен съвет.

АХ: Вие ще бързате (с реформата), обаче онази малка подробност, наречена - всъщност малка е наречена нарочно - Конституционен съд, който може да каже, че част от тези промени не са целесъобразни и може да отпаднат?...

АА: Сега, това е бъдещо-несигурно събитие. На този етап КС се дистанцира, като искането, което ние направихме, реши, че е недопустимо. Ние ще вървим по начертания път, пък нека институциите да се произнасят. Не се предлага нищо неконституцоносъобразно с разделянето на ВСС...

АХ: Когато правите исторически компромиси, те с цената на какво са обаче?

АА: Няма цена. Не сме търгували нищо. Категорични сме в това отношение. Нека да е ясно - нищо не сме търгували. За нас компромисът беше в това, че се отказваме на този етап от някои от важните ни предложения в законопроекта.

АХ: Заради ДПС ли се отказахте?

АА: Не, в никакъв случай. За нас беше важно да постигнеме мнозинство. И аз за пореден път изразявам съжаление, че това мнозинство не беше постигнато с гласовете на БСП. БСП имаха исторически шанс в тази ситуация да покажат, че са националноотговорни. Те постъпиха популистки за пореден път.

АХ: Защо Радан Кънев от Америка прозря сближаване между АБВ, ДПС и ГЕРБ тогава?

АА: Ами защото последната седмица на работата на парламента преди лятната ваканция имаше много такива знаци.

АХ: Това ще пръдължава ли след лятната ваканция?

АА: Това зависи от стабилността на коалицията. Ако управляващата коалиция има добра комуникация помежду си и предварително се съгласуват действията, няма да се стига до такива конюнктурни коалиции. Но ние, както е казано в оня анекдот - тази история премина, но горчивината в устата остана. Ние сме много фрустрирани от този избор, който беше направен, на ръководството на БНБ, от избора на омбудсман и начина, по който това нещо се състоя. Това говори за недобра комуникация в коалицията.

АХ: Мая Манолова ще ви липсва ли в парламента сега?

АА: На мен изобщо няма да ми липсва, защото не виждам какво толкова полезно е свършила в парламента, освен че винаги е говорела на висок глас. А отделно от това - нека не забравяме ролята на Манолова в онова правителство на Орешарски. Тя излезе по телевизията да поеме отговорността, че е предложила Пеевски за шеф на ДАНС. Което сякаш не беше шега.

1161
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД