:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 645
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Германия остава нашият най-зъл враг”

При създадените към края на август 1939 г. международни отношения подписването на съветско-германския договор за ненападение е неизбежен
Съветско-германският договор за ненападение от 23 август 1939 г. има съществено и не твърде ясно продължение. На 28 септември същата година например е подписан Договор за дружба и за границите между СССР и Германия пак от външните министри на двете страни - Вячеслав Молотов (на снимката) и Йоахим фон Рибентроп. Това продължение все още чака обективното си осветляване от историята; Външнополитически архив на Русия-Москва.
(продължение от миналия четвъртък)



Може да се смята за напълно сигурно, като познаваме добре личността на Йосиф Сталин, че той няма как да не е приел като злостна подигравка и със Съветския съюз, и с него лично, англо-френското участие в т. нар. Московски преговори от 1939 г. Английската делегация в тези преговори, състояща се от второстепенни политически и военни служители, е изпратена в СССР по море до Ленинград, а после с влак за Москва - така пътуването се проточва седмица, от 5 до 11 август, при изричната молба на съветското правителство за пътуване със самолет поради наложителната бързината. Това забавяне изглежда още по-подтискащо като се знае, че за преговори в Полша лети малко преди това лично генерал-инспектора на войските в чужбина и бъдещ началник на британския Генерален щаб (от 4 септември 1939 г.) фелдмаршал Едмунд Айронсайд (1880-1959). Също няма пречки за придвижване по въздуха и за британския министър-председател Невил Чембърлейн, който обичайно бърза много за трите си срещи с Хитлер в предхождащите август 1939 г. няколко месеца (Херберт фон Дирксен, 1939).

Изворовите податки по този въпрос са много и достатъчно красноречиви, а изследванията върху тях - сравнително обективни. Изворите, в които (генералният)* секретар на ВКП(б) Йосиф Сталин обяснява вземаните от него решения в това време са изключително малко и само непреки, самият Сталин никъде не оставя на хартия основанията за решенията си. В първата част на този текст стана дума за единствения доскоро такъв документ, при това много точно датиран - в дневника на Георги Димитров под дата 7 септември 1939 г. (вж. Свързани текстове). Наскоро бе открит още един подобен документ, при това в същата форма, за жалост - недатиран. Записки, правени от секретаря на ВКП(б) и член на Политбюро Андрей Жданов отразяват наверно негови бележки в разговор със Сталин през 1939 г. Съществуват основания тези записки да бъдат отнесени точно към времето на Московските преговори, така те хвърлят светлина върху вземането на решението за подписването на съветско-германския договор за ненападение. Изрази като "Стопаните на тигрите [изглежда става дума за проектирания тогава немски танк, за който още от 1937 г. знаят в Москва] са набелязали целите си на изток"; "Да се обърне клетката [очевидно "с тигрите"] към англичаните"; "Да се обърнат тигрите към Англия"; "Англия - професионален враг на мира и колективната сигурност"; "Да обърне [очевидно Великобритания] войната на изток [за да] спасят кожите си" днес, от разстоянието на изминалото време, ни изглеждат съвсем разбираеми, макар и откъслечни, а и загадъчни като ребус.

В същото време в спомените си бъдещият генерал-лейтенант Иван Петров, непосредствен участник в тези събития до самия 22 юни 1941 г., е пределно ясен, че при подготвителните му срещи преди многократните му заминавания по линия на военно-техническото сътрудничество в Германия през последната трета на 1939 г., както и през следващите година и половина, Сталин подчертава винаги, че "Германия остава нашият най-зъл враг". Макар тези спомени да са обработвани литературно през 1992 г., преди издаването им и поради твърде напредналата възраст на генерала, нямаме основания да се съмняваме в достоверността им.

Така изворите оформят една донякъде противоречива, но твърде характерна, историческа картина - очевидно точно невъзможността да се сключи широко антихитлеристко споразумение, главно по вина на Великобритания и Полша, което ще видим по-обстоятелствено друг път, тласка Съветския съюз към договора от 23 август, както и към последвалите го съдбоносни събития (вж. Изображението).



***



Съветско-германският договор за ненападение от 23 август 1939 г. е противоестествен единствено от идеологическа гледна точка, той е всъщност отчаян опит на съветското ръководство, и лично на Сталин, доколкото известните ни изворови данни по въпроса са твърде категорични за неговата роля в определянето на насоките на съветската външна политика по това време, да не остане СССР изолиран в процеса от усърдно градящи се коалиции в условията на вече започналата Втора световна война. Това би било, разбира се, унищожително и Съветският съюз не може да го допусне.

Има и още нещо, което ни изглежда неоспоримо. Сключването на съветско-германския договор за ненападение е вероятно единственият крупен външнополитически акт на Съветския съюз между двете световни войни, който е чисто прагматичен, напълно деидеологизиран, по-скоро - принудително. Това е акт, при който Сталин се води единствено от интересите на СССР в чист вид, без каквато и да е идеологическа подплата. Макар да се твърди, че първият "намек" за възможно съветско-германско сближение Сталин прави в встъпителното си слово на ХVIII конгрес на ВКП(б) (10-21 март 1939 г.) и че замяната на Максим Литвинов като съветски народен комисар на външните работи с Вячеслав Молотов е също част от процеса по смяна на външнополитическия курс на СССР, днес ни изглежда очевидно, че точно провалът на преговорите с Великобритания и Франция през август е непосредствения повод за крайното решение на Сталин. Защото и неговата реч от 10 март, и смяната на Литвинов изглеждат по-скоро като част от една игра на нерви, което си е в реда на нещата при воденето на международни преговори, но на подигравателното отношение на Великобритания и Франция Сталин не намира друг отговор, освен чисто прагматичното сключване на съветско-германския договор. Впрочем, нека отново да припомним крайно-активизираните германо-английски дипломатически и стопански отношения дори до самия 23 август.

В условията на крайна идеологизация и на международните отношения по това време такъв подход очевидно не би могъл да донесе успех, и това става ясно на 22 юни 1941 г. точно в 4 ч. сутринта. Но и да се прехвърля вината върху Съветския съюз за избухването на Втората световна война също е несправедливо, провежданата вече почти 70 години яростна пропагандна кампания, при това от преките участници в Мюнхенския сговор с Хитлер - Великобритания и Франция, или от тия, които подпомагаха германската икономика включително и след започването на Втората световна война - САЩ, звучи нелепо. Впрочем, както ще видим скоро, обвиненията за някаква съветска помощ в германското нападение над Полша, и даже участие на СССР в някаква измислена "подялба" на тази страна, са отново част от същата тази пропагандна кампания, започната след началото на Първата студена война (1946-2014).



***

Съвсем сбито трябва да се обобщи вече. На 23 август 1939 г., принуден от отхвърлянето на всички съветски опити за постигане на широка и всеобхватна антихитлеристка коалиция и пред угрозата Съветския съюз да остане изолиран в бъдещата световна война, чието скорошно избухване е очевидно за всички, лично Сталин решава да сключи съветско-германския договор за ненападение. Този договор трябва да осигури нужните на съветското стопанство поне три години и половина за достигането на планираната вече относителна готовност за участие в мащабен военен конфликт.

Сталин е принуден да подпише договора от 23 август 1939 г., с което отлага с година и половина войната. Недостатъчно се оказва времето за преместването на големите промишлени предприятия зад Урал, за разработката, усвояването и достатъчното производство на нова военна техника, недостатъчни са и натрупаните запаси от храни. Впрочем германското нахлуване сварва Съветския съюз сравнително запасен с дрехи и валенки (няколко десетки милиона), но значим военновременен резерв от консерви, например, започва да се попълва едва на 22 юни 1941 г. Отлагането на влизането на СССР във Втората световна война е значително - до 22 юни 1941 г., но не съвсем достатъчно. Във всеки случай е повече от нищо, и всякакви общи паради, търговски обмен и дипломатически любезности са само незначителна цена за това безценно отлагане.

В статия в "Газета виборча" от 31 август 2009 г. Владимир Путин написа: "Без съмнение може с пълно основание да бъде осъден пакта "Молотов-Рибентроп", макар да бяха добавени и справедливи уговорки. Ние не можем да сме толкова категорични, съветско-германския договор от 23 август 1939 г., в създадените по онова време международни условия, бе всъщност колкото задължителен за СССР, толкова и неизбежен.



* * *



Със сключването на съветско-германския договор за ненападение на 23 август 1939 г. и нему близките по време събития приключва относителната яснота по отношение на съветско-германските отношения за следващата година и половина. Времето до 22 юни 1941 г. остава и днес изпълнено с неизвестност, догадки и остър недостиг на обективно осветляване. И това се отнася не само до липсата на достатъчно изворови източници, може би поради неизтекла още давност на тяхното засекретяване, но и до обяснението на достъпния огромен архивен масив по целия свят. В оставащото време до отбелязването на 75-та годишнина от германското нахлуване в Съветския съюз ще се помъчим поне да очертаем обективно мащабността на този исторически проблем.



_________

* След 1934 г. Сталин се назовава не генерален секретар, както след 1922 г., а най-често се посочва като един от секретарите на ЦК на ВКП(б), и като такъв е избиран на партийните конгреси. От това правило обаче има известен брой изключения, поради което изписваме длъжността, която заема, по този начин.



Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=766734

(Противоестественият договор за ненападение)

и посочените там други свързани текстове

176
24973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
176
 Видими 
02 Септември 2015 19:17
Тов. ЗИП, тов. Сталин, тов. Петрински, тов. Kotka -
02 Септември 2015 19:18
Изворите, в които (генералният)* секретар на ВКП(б) Йосиф Сталин обяснява вземаните от него решения в това време са изключително малко и само непреки, самият Сталин никъде не оставя на хартия основанията за решенията си.

Рефлекс на дрът криминалист, свикнал да изгаря документи и да заличава следи от местопрестъплението. Е, за негово съжаление има юще много доказателства, че не Хитлер и Германия са му били зъл враг. А Франция и Англия...
02 Септември 2015 19:24
мауеее - дори и душко не може да достигне тез висоти.
особено се умилих от липсата на достатъчно военновременни запаси от консерви.
02 Септември 2015 19:35
Е, за негово съжаление има юще много доказателства, че не Хитлер и Германия са му били зъл враг. А Франция и Англия..

Това сигурно е мотив да ускори предвижването на съветската армия,че да спаси потъналите в кал и ако, сащисани супермени при Ардените? Хубаво го е описал случая Чърчил в мемоарите си..какви молби,какви кандърми към чичо Джо ...да помогне на съюзниците. . В Ялта са готови на всичко,само и само да помогне Рашата във войната срещу Япония.
А съюзниците,за благодарност подготвят планове за нападение над Съюза веднага след войната. Затова и приемат с отворени обятия предаващите се нацисти и помагачите им. В щатите и Канада се установяват със статус на благонадеждни граждани десетки хиляди бивши нацистки престъпници. До ден днешен ги издирват за престъпленията им. Съюзници-разбойници.....
02 Септември 2015 19:46
Ммм даа,
Имам една книга за Сталин с тъмнокафяви корици от изкуствена кожа сигурно има 500 страници със цитати и документални снимки.
. Трябва да я препрочета с днешна гледна точка.Колкото и да е редактирана , все е останала някоя по друга следа от това което ни се говореше едно врем.
Усещането ми беше , че са го въртяли на шиш западняцие.Не че гледнаъа ми точка е по различна от гимнаязията , когато уволниха учителката ни по растениевъдство, че интернираха сестра и в Шабла и тя трябваше да се грижи и за децата и.Моя съученичка пък взела изпитите си с отличен не я приеха в Бургас , та завърши за мед.сестра.
Хора и улици ,град като град .Свят като свят. Като си говорим с приятелки за мъжете зак;лючавам.Трябвало да се преживе.
Ми българи са.Не им стига по една жена .Всеще се намери някоя да помогне на нас и ние все ще намерим да помогнем на някоя.
Така ни писано.Следващия живот ще живеем като французойки.Ма по-добре ли е да му даваме пари за проститутки.Поне душа задуша.Та тоя живот комунизъм , следващия капитализъм Дано не се прераждаме повече тук,щото изкарахме 20 г.съзнателен живот в комунизъм и още толкова капитализъм.
А да , та за врагове ли ставаше на въпрос. не ни трябват врагове.На който са му малко на тоя свят да се преражда.
02 Септември 2015 19:48
Иван Петрински
02 Септември 2015 19:51
Генек
За 1-я пост
02 Септември 2015 19:53
Съветско-германският договор за ненападение от 23 август 1939 г. е противоестествен единствено от идеологическа гледна точка, той е всъщност отчаян опит на съветското ръководство, и лично на Сталин, доколкото известните ни изворови данни по въпроса са твърде категорични за неговата роля в определянето на насоките на съветската външна политика по това време, да не остане СССР изолиран в процеса от усърдно градящи се коалиции в условията на вече започналата Втора световна война. Това би било, разбира се, унищожително и Съветският съюз не може да го допусне.

Е, те коалициите са ясни юще от края на ПСВ.
От едната страна са Англия и Франция, които са доволни от Версайската система. На тех не им требе нова война.
От другата страна са Русия и Германия, които са победени и недоволни. Тъй щото съюзът между Сталин и Хитлер е съвсем логичен. Друг е въпросът, че Бащицата на народите си е направил криво сметките. И след това е требело лошите и гадни англосаксонци да го вадят от киречо...
02 Септември 2015 20:27
Котка -
Те сега ще нахлуят правилните...
--------------------------------------------
Сайтът на Генек
02 Септември 2015 20:28
А, щурчо е почнал приказките под шипковия храст...
---------------
Сайтът на Генек
02 Септември 2015 20:49
Петрински показва добро усещане на духа на времето и същността на дипломацията.
Истината, обаче, не се харесва на носителите на европейски и трансатлантически ценности.
Сори, както се казва на чист евроатлантически.
02 Септември 2015 20:59
Интерес представляват аргументите на ... германците. Защото тук са обсъдени ещата от гледна точка на СССР. Но какви са те, гледани откъм Берлин. Ясно е едно - и двете страни се нуждаят от време преди сблъсъка си, който е неминуем. Въпросът и бил в това коя от двете ще използва спечеленото тъй ценно време ... по-добре.
02 Септември 2015 21:02
Дипломатически, Германия е най-добрият приятел на Савецка Русия юще от лениново време. И така се стига до сключеният договор между двете страни в Рапало на 16.04.1922г., подписан от Чичерин и Ратеноу. И към него също има секретен анекс от 29.07.1922г., според който германците са можели тайно да обучават свои военни части у Матушката. В нарушение на Версайскио договор. Тъй щото пакта Молотов-Рибентроп си е съвсем логично продължение на този съюз между двете страни...
02 Септември 2015 21:20
Насекомо, всуе се напиняш. Петрински красиво е описал цялата случка. Твоите русофобски изблици не струват грош. Но за всеки случай прескочи до Козяк, може и да ти подхвърлят нещичко.
02 Септември 2015 21:23
На всички дотук,едно .Само не се карайте.
02 Септември 2015 21:25
E - това е нахалство - рече Киркор - като историк не може да твърдиш че СССР влиза във ВСВ на 22 юни 41ва след като си нагазил Полша на 15 септември 39та. А какво си правил през 40 та година - тихо и мирно си си стоял. А бе безочливо нахалство да ни се пробутват червени халви.
02 Септември 2015 21:36
Препоръчвам по поставения от мен въпрос http://www.aroundspb.ru/variety/docs/diplomat/pakt.php Струва си времето, което бихте отделили.
02 Септември 2015 21:43

E - това е нахалство - рече Киркор - като историк не може да твърдиш че СССР влиза във ВСВ на 22 юни 41ва след като си нагазил Полша на 15 септември 39та.

Полша според поляците. Западна Украйна и Западна Беларус според историческата справедливост и линията "Кързън"
02 Септември 2015 21:49

Полша според поляците.

и според руснаците. - виж смиртюков.
само савецката преса отразява вашата пропагандна гледна точка.
02 Септември 2015 21:49
Полша според поляците. Западна Украйна и Западна Беларус според историческата справедливост и линията "Кързън

Границата между Полша и Савецка Русия е определена според Рижкия договор от 1921 годин...
02 Септември 2015 21:54
Въпросът и бил в това коя от двете ще използва спечеленото тъй ценно време ... по-добре.

и двете са го използвали за да се готвят за войната вкл. времето от преди сключването на пакта.

проблемът на сесесерето са недостатъците на РРКА - ако не бе войната с германия нямаше да ги преодолеят още сто години.
02 Септември 2015 22:00
Тезата на автора е развита изцяло на базата на изказването на тов. Путин на пресконференцията с Меркел. Ни милиметър в ляво или дясно, горе или долу. По същия начин удобно пропуска Тайния протокол към договора, който всъщност прави Сталин агресор наравно с Хитлер.
02 Септември 2015 22:16
Инак, Бащицата на народите добре се е подготвял за войната юще коги никой не е знаел, че ша има такава. Те това е негово изказване на една от сесиите на Третио интернационал от май 38-ма годин:
„Възраждането на революционни действия от голям мащаб няма да бъде възможно, докато не успеем да използваме разногласията между капиталистическите страни, тоест да ускорим въоръжен конфликт между самите тях. Доктрината на Маркс-Енгелс-Ленин ни учи, че всяка война автоматически трябва да завърши с революция. Тези, които не разбират това, не знаят нищо за революционния марксизъм.“
02 Септември 2015 22:49
Съветско-германският договор за ненападение от 23 август 1939 г. е противоестествен единствено от идеологическа гледна точка

Уместно уточнение, което ме кара да мисля, че г-н Петрински чете форума.

Има още един акцент, който остана извън двете публикации - войната в Испания.
СССР е единствената държава, която се противопоставя на Германия и Италия. Русия дава на републиканците голям кредит (около 2 милиарда долара по днешна стойност), десетки хиляди тона прододволствие, 648 самолета, 347 танка, 60 бронирани коли, 1 186 оръдия, 4 торпедни катера, 340 миномета, 20 486 картечници и 497 813 винтовки, боеприпаси, барут, горива, медикаменти, военно оборудване.

П.С. Приятелски въпрос към Щурчо и Мужик: Защо се опитвате да докажете, че Сталин и Хитлер са били нещо друго, освен врагове? Даже Резун-Суворов казва на всяка страница "Сталин точеше брадвата за Хитлер", само вие повтаряте ли, повтаряте, че са били големи дружки.

02 Септември 2015 23:02
Впечатлен съм. Колегата щурчо изучава и чете редовно материалите на 3-я коминтерн. като се добави към това и изучаването на докладите и речите на Хрущов,ТЖ и П.Младенов....
02 Септември 2015 23:04
Има още един акцент, който остана извън двете публикации - войната в Испания.
СССР е единствената държава, която се противопоставя на Германия и Италия. Русия дава на републиканците голям кредит (около 2 милиарда долара по днешна стойност), десетки хиляди тона прододволствие, 648 самолета, 347 танка, 60 бронирани коли, 1 186 оръдия, 4 торпедни катера, 340 миномета, 20 486 картечници и 497 813 винтовки, боеприпаси, барут, горива, медикаменти, военно оборудване

И не само това. Изпраща безброй съветници и доброволци-интербригадисти. Юще едно доказателство за перманетната световна пролетарска революция. Па орталъка с Хитлер е бил до време, щото и двамата не са вервали на хартийките с подписите...
02 Септември 2015 23:25
http://severr.livejournal.com/914686.html
02 Септември 2015 23:39
генек 02 Септември 2015 20:27
Котка -
Те сега ще нахлуят правилните...
--------------------------------------------

"Правилните" като ги гледам пак излезнаха със изтърканите си НПО точки.

генек 02 Септември 2015 20:28
А, щурчо е почнал приказките под шипковия храст...
---------------


В "приказките под шипковия храст" ли имаше един такъв козел, дето все правеше мръсно на зайците?
Ще зема да провера на Тубата.
02 Септември 2015 23:47
Польский позор Лондона и Парижа

" Бесчестие Англии

В 1938 году произошло то, что находившийся в оппозиции Уинстон Черчилльохарактеризовал следующим образом: «Англии был предложен выбор между войной и бесчестием. Она выбрала бесчестие и получит войну». То была его реакция на Мюнхенское соглашение, подписанное при активных усилиях британского премьер-министра Невилла Чемберлена.

После аншлюса Австрии, состоявшегося в марте 1938 года, Гитлер заговорил о том, что в Судетской области, входящей в Чехословакию, немецкое большинство угнетается чехами, а посему этот регион необходимо присоединить к Германии. Польша, у которой с Германией с 1934 года был договор о дружбе, стала подпевать Гитлеру. "


http://www.russiapost.su/archives/55912
02 Септември 2015 23:57
«Англии был предложен выбор между войной и бесчестием. Она выбрала бесчестие и получит войну».

Точно. Англия не е имала никакъв мерак да воюва...
03 Септември 2015 00:14
повтаряте, че са били големи дружки.

Кво чудно има двама гангстера, да се първи дружки, докато делят плячката, а из отзад, да готвят планове, как да премахнат другия и отмъкнат всичко?
03 Септември 2015 00:28
Щурчо
Да не забравяме Мюнхен 1938 г., където Даладие и Чембърлейн дадоха на Хитлер всичко, което поиска.
И между другото Полша, която получава Тешинска област и Унгария, която получава райони от Словакия благодарение на Мюнхенския договор.
ЕВРОПА какво повече да кажеш.
За 27 000 000 жертви не говорим.
Те не са ЕВРОПЕЙЦИ според новите историци и не заслужават да се споменава за тях.
Слава Богу, че е имало Америка (550 000 жертви) да спаси света.
03 Септември 2015 00:36
Поправям се:
- оказва се че от 550 000 америккански жертви в ВСВ 140 000 са пленници.
Става въпрос за всички фронтове - Тихия океан, Европа.
03 Септември 2015 00:39

Границата между Полша и Савецка Русия е определена според Рижкия договор от 1921 годин...Няма

Обръщам внимание на това, че съвременната полско-украинска и полско-беларуска граници са правилни най-вече заради историческата справедливост. Рижкият договор се съотнася към линията "Кързън" тъй както Берлинският конгрес се съотнася към Сан-Стефанска България.
03 Септември 2015 00:42
ВладиГео,Петрински не чете форума.Той участва в него.
Русия това прави и в момента.Печели време,да си попълни празнотите,за предстоящата война.
Вие драги форумци,подготвихте ли се за войната?
И не ми казвайте,че нямате пари.5 свещи и 2 кибрита си купите,пак ще сте по-добре отколкото без тях.
03 Септември 2015 00:45
5 свещи и 2 кибрита си купите,пак ще сте по-добре отколкото без тях.

аааа, дипломите от сесесерето и да се опресни руския забравихте. поне за тези които ще оцелеят от така жадувания от вас ядрен удар.
03 Септември 2015 01:14
И между другото Полша, която получава Тешинска област и Унгария, която получава райони от Словакия благодарение на Мюнхенския договор.

Тази опорна точка на тов.Путин, с която се оправдава сделката между Сталин и Хитлер ни е добре известна...
03 Септември 2015 01:38
[изглежда става дума за проектирания тогава немски танк, за който още от 1937 г. знаят в Москва]

Тука Петрински яко се е изложил.
През 1937 немците се замислят дали да почнат да проектират тежък танк. През 37-38 са изработени два прототипа т.нар. Durchbruchwagen , като единия е без купол (демек нещо като българския подводен флот през 2000г). По принцип немската военна доктрина предвижда мобилна война с пробиви в слабо отбранявани части от фронта. Бригади с тежки танкове не са се вписвали особено добре. Освен това един 40-50 тонен танк гори много повече, а именно доставките с гориво са ахилесовата пета на Вермахта.
За ужас на Щурчо, през 1937-38 СССР е много по-напред в проектирането на тежки танкове. КВ-1 (45т по спомени) е пуснат в серйно производство през 1939 и участва във Финската война. КВ-тата се единствените части които се представят достойно от руска страна.
Проектирането на тигъра започва чак през май 1941 и танкът реално влиза в бойни действия чак в края на 1942.
03 Септември 2015 01:41
Рижкият договор се съотнася към линията "Кързън" тъй както Берлинският конгрес се съотнася към Сан-Стефанска България.

Тука пак се сравняват баби и жаби.
България не е страна по тези договори и не ги е подписвала.
Докато Рижкият договор е подписан от Полша и Савецка Русия...
03 Септември 2015 02:11
Аман от заяждания бе, Щурчо.
Линията Кързън е западен проек за определяне на етнически справедлива граница, демек на запад повече поляци- на изток повече белоруси, украинци и руснаци.
Рижкия мирен договор е договор за прключване на войната между СССР и Полша. Също като Букурещския договор например.
Все едно да кажеш че Южна Добруджа става исконно румънска територия, щото България била подписала договора.
Руснаците губят войната и отстъпват територии. После използават удобен момент и си ги връщат без бой (почти). Толкоз ли ти е е трудно да го проумееш.
03 Септември 2015 02:39
За ужас на Щурчо, през 1937-38 СССР е много по-напред в проектирането на тежки танкове. КВ-1 (45т по спомени) е пуснат в серйно производство през 1939 и участва във Финската война. КВ-тата се единствените части които се представят достойно от руска страна.
Проектирането на тигъра започва чак през май 1941 и танкът реално влиза в бойни действия чак в края на 1942

Е, това не им е помогнало много на руснаците.
В битката на линията Дубно-Луцк-Ровно 23-29 юни 1941 г., която като танково сражение по размери е по-голяма дори и от тази при Курск, поради кьопавото командване на ген. Михаил Кирпонос руснаците губят над 5 000 танка, включително 893 Т-34 и КВ. Като съотношението на силите е 8:1 в негова полза срещу леките танкове на фелдмаршал фон Клайст...


03 Септември 2015 02:56
Както виждаме в последните дни и седмици, Господ забавя, но не забравя - германци, белгийци, шпаньоли и сички останали шведи ще се разплащат за грабежите си през вековете. А на дебилните въпросчета, защо хилядният поток не се се е устремил към Русия - защото Господ знае накъде да насочи унижените и ограбените, към Злото. И тежко ще е разплащането!
03 Септември 2015 02:58
Нямат Изход (exodus) кървавите европейски нации, с кървави сълзи ще се разплащат за грабежи, робства, геноциди и пак няма да е достатъчно! Нашият мъдър, търпелив и мирен народ го е казал: "Назаем брашно, тъпкано се връща"! Ще плащат и тва ме кефи и изпълва с омиротворение.
03 Септември 2015 03:06
Щурчо, за разлика от тебе аз не виждам света в черно-бяло (или по-скоро червено-бяло) и няма да споря. Сражението при Дубно е голяма тактическа победа за немците без съмнение. Някои уточнения обаче:
1) Танковете от руска страна на хартия са 3500 (не 5000). Колко са били в състояние да участват в бойните действия е спорна тема, но като цяло за през 1939 СССР има 22000 танка от които оперативни 7500 т.е около 30%. Ако си бил в казарма ще знаеш, че няма нищо странно в това да имаш три ЖУКа в поделението, ама само един да е в движение. Така че остави таз песен 1:8 (знам че няма я оставиш ама да кажа де :-) )
2) Руските танкове нямат радиовръзка
3) Немците имат тотално превъзходство във въздуха. Щуките таковат макйката на бая КВ-та
На стратегическо ниво Дубно общо взето изглежда малко по-положително. 300 000 пехота успява да се прегрупира. Немците губят 200 танка (5% от общия брой танкове). Руснаците печелят 2 седмици.
03 Септември 2015 03:32
Мда, гледам колегията се изживява като като генщабни офицери - плътност на огъня, самальоти, ПВО-та, томахавки, сатърчета и чекийки. После идва др. Жуков и нагъчква карти и разчети на ено място. И колкото повече безумни числа натаквозят, толко по-безапелационно компетентни го раздават!
03 Септември 2015 07:05
интересно е да се чете в четвъртък как нАучно се разгадават "ребуси и загадки" на миналото. които днес са "съвсем разбираеми". то за някои тайни няма! за тези, за които "вероятно", "отразяват навярно" и "съществуват основания" са преките пътища към обективната истина...
да, особено показателно с "тигрите". щом 1942 г. някой произвел танк Тигър, то същият в 1939 г. още може да бъде определен като господар на тигрите... уникално! конгениално и... неам думи!
що не му дойде на ум на "автора", че в тези 38-39 г. текат едни преговори с държава, на чиято територия има тигри? истински!

истинско забавление е в четвъртък да четеш как някой с претенции се излага. каквито и да са основанията му! дано поне да не прави компромиси с идеологията си. защото определени действия, които се определят като прагматични и основание за скъсване с идеологията, може да определят извършилия действията като престъпник. захвърлил честта и достостойнството си...
03 Септември 2015 07:31
да, всъщност важното в случая е, че когато се правят компроси със същността на едно нещо, с цел това нещо да не се разпадане, какво се случва? ми след някоя и друга година СССР се разпадна и беше унищожен.
благодаря все пак на петрински. дописката му ми помогна да разбера точно това - не можеш да вървиш по пътя на компромиси със себе си и това да не доведе до твоя разпад. факт.

ПП освен ако СССР не е бил винаги творение на престъпници, управлявали федерацията с престъпни цели. което обяснява пакта с Германия през 39-та по друг начин.
03 Септември 2015 07:37
*** Германия финансира тъй наречената ВОСР, така че е нормално подписването на пакта "Рибентроп-Молотов". Не забравяйте, че в двете държави управляват сродни партии социалисти и комунисти. Толкова по този въпрос. Да попитам сега колко победени са емигрирали при победителите и колко победители са емигрирали при победените? Да попитам, коя държава в момента е световен икономически лидер, победената или победителката? Като си отговорите на тези въпроси ще разберете, кои са правилните хора! Другото е бля, бля и писания на проробовладелската и робовладелска преса.
03 Септември 2015 08:28
Границата между Полша и Савецка Русия е определена според Рижкия договор от 1921 годин...
Да бе след като Полша е нападнала СССР и откъснала земи. Много се хващате на такива принудителни договори. Сталин едва ли е забравил как е станало. То и нспсдението нс СССР над Полша е според договорът молотов-Рибентроп, все договори.
03 Септември 2015 08:31
Щурчо
Разбрах, че е опорна точка на Путин, но ти нищо не пишеш как се отнасяш към самите факти. Или това не е истина, защото всички европейци са големи пичове и никога не се занимават с подли игрички за сметка на другите.
Четем Уикито:
- на български - https://bg.wikipedia.org/wiki/Мюнхенско_споразумение
- на английски - https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_Agreement
- на руски - https://ru.wikipedia.org/wiki/Мюнхенское_соглашение
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД