:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Седми блок на "Козлодуй" може да има най-рано след 10 години

Според енергийния регулатор преференциалните цени на ВЕИ-тата изкривяват пазара
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Иванов


Въпреки затихналите дебати около съдбата на бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй" изграждането на реактора е включено в редовния доклад на КЕВР до Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори и Европейската комисия (ЕК) за миналата година.

В документа е записано, че в най-оптимистичният евентуален нов реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" се очаква да влезе в редовна експлоатация след 2025 година. Причината за това са дългите съгласувателни процедури, които тепърва предстоят, разясняват експертите. "Това се подкрепя и от прогнозата на ЕК до 2050 г., в която допълнителна ядрена мощност в България се предвижда едва след 2035 година", пишат от КЕВР. Комисарите допълват, че вариантът със седми реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа.

През юни енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че изграждането на новата мощност на Първа атомна ще струва около 5.3 млрд. долара. Цената е станала ясна на срещата й със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ Джон Кери - Амос Хохстейн, съобщи тогава БГНЕС. Участието на АЕЦ "Козлодуй" в изграждането на блока ще бъде в размер на 400 млн. долара.

В доклада, подписан от председателя на КЕВР Иван Иванов, се посочва още, че 10-годишният план за развитие на енергийната система у нас предвижда да бъдат изградени общо 2212 MW нови мощности, от които 1489 MW - възобновяеми източници. С ударното присъединяване на зелени централи обаче ще расте и нуждата от ограничаване на работата на централи като АЕЦ "Козлодуй" през определени периоди от годината, които дават най-евтината енергия, предупреждават от регулатора.

През миналата година произведеният ток от ВЕИ-централите се е увеличил с 15.55% в сравнение с предходната 2013 година. Все пак най-голям дял в производството на ток имат топлоелектрическите централи, използващи въглища (около 50%), следвани от ядрената централа АЕЦ "Козлодуй" (33%). Основен дял в структурата на вложените горива за производство на ток имат местните въглища и ядреното гориво. Фотоволтаиците, вятърните централи и централите на биогаз са дали сумарно малко над 6% от общото количество електроенергия.



ПРИЗНАНИЕ

Според КЕВР преференциалните цени за изкупуване на ток от т.нар. зелени централи изкривява пазара и това води до нарушаване на конкуренцията в сектора. Все пак обаче от комисията на Иван Иванов се оправдават, че това е станало съгласно последните препоръки за енергийния сектор на ЕК, които допускали силна подкрепа на ВЕИ-тата с преференциални цени.



ОТПАДЪЦИ

Натрупаните към момента в АЕЦ "Козлодуй" ядрени отпадъци да се преработват и полезните им компоненти да се извличат и използват пак. Това предвижда актуализираната Стратегия за управление на отработено ядрено гориво и радиоактивни отпадъци до 2030 г. Вчера тя бе одобрена от правителството. Предвижда се това да стане след преговори с компаниите, които разполагат с такива технологии. В момента страната ни изпраща периодично отработеното ядрено гориво за обработка и съхранение в Русия по договор между АЕЦ "Козлодуй" и доставчика на свежо ядрено гориво ТВЕЛ.







9
1838
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
02 Септември 2015 21:59
Иване, виж си ЕГН-то преди да даваш акъл за 10-годишни планове, или искаш да получаваш народните богословии и .......... по-късно
02 Септември 2015 22:12
ВЕИ-тата се оказаха един троянски кон в българската енергетика. Вкарани в угода на "боговете" в Брюксел, с нищожен принос но пък със скрити в тях безпощадни и настървени за плячка ненаситници, те са на път да я опустошат окончателно. При все това, да добавим и факта, че българската енергетика е бойно поле, на което "началниците" провеждат геостратегическите си битки. В почивките между сраженията пък местните мекерета я дърпат насам и натам в стремежа си да я подложат на единия или другия от господарите си. Какъв шанс има да оцелее на ползу роду болгарскому? Никакъв!
02 Септември 2015 22:41
Firmin
02 Септември 2015 22:49
Тука има тука няма. Паричките за 7 блок ще са в Западните банки
На нас блокове не ни требват.
02 Септември 2015 22:54
Един американски реактор в Козлодуй,по цената на два руски в Белене.
А продължаване на двата козлодуйски реактора ще има ли,или .....??
02 Септември 2015 23:25
Казвал съм го и друг път - нито след 10 годин, нито след 20.

Никога американска компания няма да построи ядрен реактор в България.

Причините се коренят във все по-големия недостиг на енергия в близко бъдеще, което налага постепентото изключване на консуматори сега. Така бяха изключени Германия, Япония, България, а напоследък Украйна, Сирия, Ирак, Гърция, Прибалтика, Близък изток, Северна Африка и т.н.

Където могат, ще дръпнат шалтера - къде со кротце, къде - со малко кьотек. Където не могат - ще отлагат до последно докато приказват сладки приказки.

Хубаво го запомнете.

03 Септември 2015 11:56
Firmin, ,
'Според КЕВР преференциалните цени за изкупуване на ток от т.нар. зелени централи изкривява пазара и това води до нарушаване на конкуренцията в сектора'
'че 10-годишният план за развитие на енергийната система у нас предвижда да бъдат изградени общо 2212 MW нови мощности, от които 1489 MW - възобновяеми източници'
Ще решаваме проблема със задълбочаването му?

За всички, загробващи България с погрешни решения: Следствие -> Прокуратура -> Съд -> Затвор.
04 Септември 2015 09:04
Причините се коренят във все по-големия недостиг на енергия в близко бъдеще, което налага постепентото изключване на консуматори сега.


Ще почнат с предавателите на средни вълни.
05 Септември 2015 00:52
Нали имате ток? Значи блоковете ви работят, юзините - произвеждат, компютрите - работят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД