:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 200
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Електронна винетка сменя стикера за автомобилите

Дали ще се променят цените за леките коли, ще стане ясно след анализ на Световната банка в края на октомври
Снимка: БГНЕС
Премиерът, министри от кабинета и депутати участваха в среща на върха на министрите по пътна инфраструктура от Югоизточна Европа. Форумът бе под наслов "Обновени пътища/ Свързани икономики/ По-добър живот".
Електронна винетка ще замени сегашните стикери за автомобилите. За товарните автомобили ще бъде въведена тол такса според изминатото разстояние. Новата система вероятно ще влезе в сила от 2017 г. За 2016 г. не се предвижда поскъпване на винетката за леките коли. Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова вчера по време на форум за транспортната инфраструктура, организиран от Световната банка край Варна. Транспортният министър Ивайло Московски настоя, че тол таксите трябва да се въведат възможно най-бързо, защото иначе няма как да се осигурят средства за поддържане на магистралите и шосетата.

Павлова потвърди заявеното намерение да се промени системата за плащане за ползването на пътищата, така че най-много да плаща този, който най-много пътува. Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров допълни, че леките автомобили ще продължат да плащат пътни такси по винетната система - тоест за изминато време, но ще се купуват електронни винетки. Според Лазаров цената им няма да се вдига. Най-масовата и най-изгодната винетка за лек автомобил е годишната, която струва 67 лв. Това обаче не е окончателно решение. "След анализ на Световната банка в края на октомври ще имаме предложение за това как да актуализираме цените и откога. Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение", уточни Лиляна Павлова. Тя призна, че има опити за шмекеруване с винетките - местят се от кола на кола и т.н. "Затова ние целим да има винетки, издадени за съответния номер кола, да са електронни, да се купуват и проверяват електронно с трафик камерите", каза Павлова.

България трябва да въведе тол системата за платено преминаване по магистралите веднага, без отлагане - особено за товарните автомобили. За това алармира транспортният министър Ивайло Московски. Според него, ако продължаваме да строим нови шосета и да ремонтираме старите, без държавата да получава достатъчно пари, е невъзможно да се поддържа пътната мрежа в добро състояние. По думите на Московски има сериозни различия между начина на управление на пътната инфраструктура у нас и в съседни страни, което не е в полза на България. Като пример той посочи транзитните пътни такси за еднакво разстояние от 400 км. У нас дневната винетка за товарен камион е около 10 евро, в Австрия - около 142 евро, в Словения и Германия - около 100 евро. "Това е изключително голям дисбаланс", отсече министърът.

Московски е категоричен, че системата на таксите за ползване на пътищата е неефективна. Годишните приходи от винетни стикери в България са около 160 милиона лева, а за базовата поддръжка на пътната мрежа, и то на основните коридори, се дават 600 милиона лева. "Това означава, че сме неспособни да поддържаме мрежата, а да не говорим да инвестираме и да я развиваме без еврофондове", добави той.

За това допринася и друг дисбаланс - между транзитните такси в пътния и в железопътния транспорт. В жп сектора от години таксите се заплащат на базата на тон за километър за товарните и на километър за пътните превози. Европейската комисия стриктно следи за размера на инфраструктурните такси, за да не се позволи скрито субсидиране на железниците през прекалено ниски такси. Като резултат обаче транзитните жп такси са на европейско ниво, а пътните са много по-ниски. А това според транспортния министър води до абсурдната ситуация превозването с влак на товари през България да бъде няколко пъти по-скъпо от това с камиони, докато в Европа предпочитаният транспорт е железопътният.

21
7285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
18 Септември 2015 19:22
"След анализ на Световната банка в края на октомври ще имаме предложение за това как да актуализираме цените и откога. Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение"

Ало! Ние държава ли сме или територия, та било то и за магисрали?
И какво тогава ББ се пъчи, че ни "управлява"?
18 Септември 2015 19:36
Тол системата за магистаралите - ОК. А къде са другите пътища, без тол система?
Защо ми се върти някакъв спомен, че за сложиш тол-контроли по магистрала, трябва да си осигурил алтернативен маршрут. На запад, де, у нас е достатъчно да има нещо, наречено магистрала и никакъв алтернативен път.
Колкото за замяна на винетките К3 с електронни и да се плаща за изминато разстояние, също ОК. Ама съм сигурен, че Баце и дебелото така ще изчислят таксите, че едно пътуване София-морето и обратно да е 70 кинта и всичко отгоре ще им дойде дюшеш.
18 Септември 2015 19:55
Разбирам, че на Московски не му харесват винетките и парите дето събират от тях(преди се говореше, че по 200 мил събирали, сега 160), но все пак той е министър от 2011, а не от вчера! Много ми харесва обаче, как си признават, че постоянно се дотира автомобилния транспорт, а после се правят на ударени защо не можели да поддържат пътищата.
18 Септември 2015 21:47
Ммм, нека да позная.
Некоя хай-тек фирма е закъсала за пари?
18 Септември 2015 22:13
Електронна винетка сменя стикера
Е ся стана тя! А минетките, и те ли ще са електронни? Примоции при тях ще има ли?
18 Септември 2015 23:07
Баце много угрижен нещо...

19 Септември 2015 02:37
"След анализ на Световната банка в края на октомври ще имаме предложение за това как да актуализираме цените и откога. Те ще предложат параметрите, а правителството ще вземе решение"


Пазарната икономика в действие, а?
Че що ни трябваше да рутим соца - и тогава обкомът или политбюрото (неизнесени оттатък барата обаче) решаваха кое колко да ни струва!
19 Септември 2015 05:43
Пазарната икономика в действие, а?
Че що ни трябваше да рутим соца - и тогава обкомът или политбюрото (неизнесени оттатък барата обаче) решаваха кое колко да ни струва!


А-а, осъзнахте се вече!
И си признавате, че сами си го "рутихте", щото дисидентите бяха 12 човека и то повечето марксисти.
19 Септември 2015 06:55
А за отсечките Хасково-Пловдив и Монтана-Видин ще дават ли пари на шофьорите ?
19 Септември 2015 08:16
След анализ на Световната банка в края на октомври...

Питам:
-Защо плащаме на администрацията, като един читав анализ не може да направи и аутсорсва тази дейност за наша сметка?
19 Септември 2015 10:31
И си признавате, че сами си го "рутихте", щото дисидентите бяха 12 човека и то повечето марксисти.

И тези 12 бяха облагодетелствани, за разлика от сегашните 240...а - а нали имаше дело 2 ли, 3 ли??? Кво стана???Подкрепям въпроса - щом акаме анализ отвън, що плащаме - всички НИЕ на разни чиновници, дето-явно не си гледат работата?
19 Септември 2015 11:13
Снимката кърти!
Внимание, разпилени тикви по магистрала Тракия, в най-новата отсечка!
19 Септември 2015 13:12
А акцизът за какво е? Колкото повече зареждаш и караш, толокова повече плащаш. Няма нужда от никакви допълнителни замервания и пр. Или почва да не стига, много станаха другарчетата за изхранване.
19 Септември 2015 17:05
Доста мъдър ход !!! Отдавна трябваше да се случи.
________________
рокли онлайн
20 Септември 2015 10:44
Шопите треба да си плащат за масрафа до "морето" и до "великата дестинация" Гърция...
20 Септември 2015 10:45
"Московски е категоричен, че системата на таксите за ползване на пътищата е неефективна. Годишните приходи от винетни стикери в България са около 160 милиона лева, а за базовата поддръжка на пътната мрежа, и то на основните коридори, се дават 600 милиона лева. "Това означава, че сме неспособни да поддържаме мрежата, а да не говорим да инвестираме и да я развиваме без еврофондове", добави той."


Я нека да каже този министър колко милиона литра горива се харчат на ден - ще му дам един мааалък жокер около 10 млн. литра за по образно 10 000 000 литра сега по 2 лв. прави 20 млн. 20 000 000 лева при почти 40% акциз са 8 000 000 лв. за "държавата" нека си гоумножава нататък за месец и година и пак да ни информира, колко са за инфраструктура т.е. пътища. Но да каже и къде отива разликата - хайде със здраве на министеро
20 Септември 2015 18:44
И като как ще се следи за наличието на електронна винетка?

Не задавам въпроса случайно. Не ми обяснявайте "камерите", "в белите страни" и т.н.
20 Септември 2015 21:36
Електронна винетка сменя стикера за автомобилите

И сега ще ми праснат един таблет на джама, така ли? Дето струва 1000 левчета...
20 Септември 2015 22:17
За сравнение, за твърдящите, че в БГ е евтино ще кажа: в Швейцария винетката е 30Е, за една година само и само по магистралите. По нормалните пътища не се плаща.
21 Септември 2015 10:44
Също ще ми е много интересно като гражданин да видя "анализа на световната банка за цените на винетките в България" . На официалната страница на Световната Банка пише точно с какво се занимава тя и какви анализи прави.... важно перо в задачите й са "анализи на цените на винетките в отделните страни по света"....
29 Март 2016 16:14
Московски - нахуй
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД