:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,315,751
Активни 343
Страници 5,244
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Очаквам след вота ГЕРБ да се върне към идеята за по-висок данък общ доход

Само БСП остана опозиция. Другите парламентарни партии се закачиха в по-малка или по-голяма степен за властта и си кротуват, казва депутатът от БСП Корнелия Нинова
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Корнелия Нинова
Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". От 1997 до 2005 г. е изпълнителен директор в "Техноимпекс". Бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев". Трети мандат е депутат от БСП.

------------------ Г-жо Нинова, ГЕРБ се отказаха бързо от идеята за вдигане на данък общ доход (ДОД) до 12% и така пресякоха опита ви да отворите темата за двата милиарда лева преизпълнение на бюджета. Имате ли наистина информация, че тези пари не са реално събрани?

- Първо, законопроектът не е изтеглен. Той стои на сайта на министерството като предложен за обсъждане и съгласуване от финансовия министър. Не вярвам, че ще си оттеглят идеята. Смятам, че ще я отложат за след изборите. В този момент тя създаде голямо напрежение. Усетиха, че политически ще им повлияе на резултата. Що се отнася до милиардите, би трябвало, когато има такова сериозно преизпълнение на бюджета, да се внесе предложение за актуализацията му. И да се реши в Народното събрание къде този излишък е нужно да се изразходва. Да се запише в закона и след това да се изпълнява стриктно. Фактът, че МС не иска да внесе такава актуализация, ме кара да мисля, че сумата едва ли вече е два милиарда и че ГЕРБ харчат тези пари непрозрачно. Другият ми аргумент е мой парламентарен въпрос към министър-председателя. Попитах го вярна ли е информацията, че тези пари вече се харчат, и той каза: "Да, харчат се". Попитах го и дали ще внесат актуализация, а той каза: "Не, ще става по усмотрение на МС". Третият ми аргумент: не е никак логично, когато имаш два милиарда излишък, имаш идея да вдигаш и данъците, от които да получиш още 500 млн., в същото време да пускаш и емисия за заем. В момента тези три неща вървят едновременно.

- Ако се върнем към законопроекта на Владислав Горанов, според икономисти предоставянето на инициатива на общините също да събират приходи от ДОД би насърчило кметовете да търсят инвеститори и да отварят работни места. Съгласна ли сте?

- Не. Този данък е предвиден да се събира от следните лица: от хората на трудов договор - работници, средната класа и дори от бедните. Второ, ще се събира от самоосигуряващите се лица - фризьорки, маникюристки. Трето - от едноличните търговци, които често са най-дребните търговци, семейните магазинчета и т.н. По-голям данък ще се събира и от застраховка "Живот", от доброволно здравно и от доброволно пенсионно осигуряване. Никъде в изброения списък не личи да се увеличава данъкът върху големия бизнес. Ударът се поема изцяло от работещите, средната класа и от най-бедната прослойка.

- Критикувате и начина, по който ГЕРБ извършва санирането. Вие как бихте го организирали?

- На първо място, искам да кажа, че ние ще настояваме вече санираните с публични средства сгради да не плащат известно време данък сгради, въпреки че предложенията на министър Горанов са в обратна посока. Това би стимулирало хората да са по-активни. Второ, бихме организирали по-добра информационна кампания. За санирането се изговориха много лъжи. Едната е, че няма да се плащат данъци. Оказва се обратното. Също така бихме организирали по-добре административната страна. В момента е изключително трудно да се формира общността от хора, които ще кандидатстват, подаването на документи. Всичко е много сложно и тромаво. Иначе идеята си струва, жилищата на българите имат нужда от нов живот.

- БСП като че ли единствена от големите партии не каза високо колко кметове и общински съветници очаква да спечели. Да не би да се страхувате от сериозно разминаване с действителността?

- Ние го казахме, но явно не се е чуло добре. Очакваме повече от 70 кметове и над 1000 съветници. Тези числа означават, че БСП се стреми най-малко да запази позициите, които сега има в местната власт. А също и да ги засили.

- Къде ще дойдат победите?

- Това е въпрос, на който не мога да отговоря в момента.

- След кандидатирането на Георги Кадиев в София БСП губи време и енергия да говори по проблеми извън идеите си за развитие на столицата. Нямаше ли да бъде по-добре за всички, ако бяхте подкрепили амбицията му да се бори за кметския стол?

- Кандидатурата на Георги Кадиев за кмет на София е само конкретният повод той да бъде изключен от парламентарната група. Взехме това решение и заради други негови последователни действия. Във всяка група има правила. Тези правила сме ги обсъждали, приели сме ги и след това сме ги подписали всички, включително и Георги. Смятам, че е логично, когато работиш в екип, участвал си в изграждането на този екип, да спазваш правилата, които сте приели. Това е елементарна организационна, административна и колегиална култура. Нарушенията от страна на Георги са многократни. Не се прави така. Мисля, че времето ще покаже, че той направи голяма грешка да се кандидатира за независим кмет.

- Намаляха ли шансовете на БСП и в други градове, в които около кандидатите ви се появиха търкания - Видин, Пазарджик, Шумен?

- Да, имаше общини, в които кандидатурите ни предизвикаха противоречия. Но аз одобрявам подхода, който БСП приложи. Пак казвам, във всеки колектив трябва да има ред, не може всеки да прави каквото си иска. По устав в случай на неразбирателство по места решенията ги взима Националният съвет. Всички дискусионни кандидатури вече бяха обсъдени и той се произнесе. Време е да сложим край на приказките и да се захванем за работа. Подобни случаи има във всички партии, но като че ли само проблемите в БСП се изкарват толкова напред. В това отношение местните избори са по-сложни от парламентарните, в тях колизии се случват по-често. Но журналистите от един месец се занимават само с нас. Почти нищо не се каза за проблемите на ГЕРБ в Пловдив, където колега депутат бе изключен, но въпреки това се кандидатира.

- Ще се възползва ли Георги Гергов от шанса, който пропукването на ГЕРБ в Пловдив му предоставя?

- Ще отговоря принципно. Три неща са работещи в една кампания. На първо място - да имаш смислени, човешки, възможни и простичко формулирани послания към хората. Такива, които, като спечелиш изборите, наистина ще ги направиш. Това ние го имаме. Имаме прекрасна лява платформа, направена точно в този стил. Второто е да имаш силни и авторитетни хора, които могат да водят след себе си. Естествени водачи. Този процес в момента тече както в БСП, така и във всички партии. Третото е работата на терен. От опит знам, че няма нищо по-силно в политиката от личния контакт. Това е най-важната предпоставка за изборната победа. Оттук нататък всички ние, народните представители, активистите по места, трябва да тръгнем по районите си и да разговаряме с хората. Свършим ли тези три работи добре, резултатът ще е отличен.

- А на национално ниво БСП успя ли да си постеле добре преди изборите? Мнозина казват, че ГЕРБ управлява в условия на невероятен комфорт и че почти година не успявате по никакъв начин да го нарушите.

- Съгласна съм, че БСП има нужда от повече хъс, от по-силни публични изяви. В управлението има слабости, за които трябва да говорим повече и да предлагаме по-добри решения. Особено сега, когато върви закон за образованието, който отнема парите от държавата и общините и чисто лобистки ги насочва към частните училища. Средната такса в едно такова училище е 3900 лева на срок. Колко хора могат да си я позволят? Държавното образование се поставя под огромен риск. Без образована нация, каквото и друго да правим, е обречена. Това е силна тема за битка. В залата тя се получава, дали обаче се чува в страната? Друга тема е реформата в здравеопазването. За нея е спорно дали изобщо е реформа, след като раздели хората на два пакета - такива, които ще могат да се лекуват, и други, които няма да могат. Пенсионната реформа също е сериозен проблем. При 40 години стаж и 65 години възраст все по-малко хора ще могат да се пенсионират. Това са все важни теми, по които ми се иска думата на БСП да се чува по-силно. Не остана друга опозиция. Другите парламентарни партии се закачиха в по-малка или по-голяма степен за властта и си кротуват. Така че наша е задачата да дадем алтернатива.

10
2214
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
24 Септември 2015 07:39
\2
24 Септември 2015 07:40
На 27 години директор, браво на девойчето. Че тя по-кадърна то Пеевски!
24 Септември 2015 08:16
Е те това , Майчето Манолова , Кадиев , начело със Станишеф убиха БСП Тъжно.
24 Септември 2015 08:41
начело със Станишеф убиха БСП Тъжно

Споко! Миков и Гергов ще я възродят!
24 Септември 2015 09:39
Сегашните БСП-ари отдавна са милионери и заради това искат да се вдига ДОД - то тях този данък не ги лови. ДОД гони само средната класа и то тази която е по-близо до бедните.

Единственият данък който е справедлив - данък имоти/реално данък богатство/.. никой не иска да се пипа. Щото реално той ще засегне богатите. Ей такива като БСП-арите милионери.

БСП-арите са представители на новата класа на прехода - богаташи с малки доходи. Колкото и странно да звучи. В България преходът създаде много такива/чиновници, назначени капиталисти, митничари, всякакви които гравитират около държавата, отделно реститути, наследници, даже пенсионери/.. които данъци не плащат. Но пък консумират яко услугите на държавата. Богаташи - щото като им сметнеш всичко което притежавата по сегашни цени отиват към милионери.. но ако им сметнеш легалните доходи .. въй направо са 'зели дали'. Та затова и искат ДОД да се вдига.. щото не ги касае. Всъщност и ДДС няма да се учудя ако искат да се вдигне - щото и то не ги касае.. повечето въртят през фирми.. и си приспадат ДДС при по-големи разходи.

---
http://mickideas.blogspot.com
24 Септември 2015 11:04
Тая не беше ли бивша седесарка???
Е, халал да са им на БСП такива принципни кадри, верни на лявата идея...
24 Септември 2015 11:09
Единственият данък който е справедлив - данък имоти/реално данък богатство/.. никой не иска да се пипа. Щото реално той ще засегне богатите. Ей такива като БСП-арите милионери.
Едно си баба знае, оно си баба бае. Те и сега възрастните хора се чудят как да си плащат данъка върху апартаментите, пък тоз нашенския иска да го увеличава. Този данък зависи от големината на жилището и богатите имащи огромни жилища плащат голям данък. Какъв данък искаш да въвеждаш? То да имаш някакъв имот е голямо богатство. А не е вярно, че ДОД не засяга богатите, ако се направи прогресивен, както е по целиот бял, жълт и черен свят. Като им се сложи на богатите един голям процент и те ще се опулят.
В България преходът създаде много такива/чиновници, назначени капиталисти, митничари, всякакви които гравитират около държавата, отделно реститути, наследници, даже пенсионери/.. които данъци не плащат.
Айде бе, къде ги намери тези милионери. Чиновниците, назначени капиталисти плащат данък според заплатите си и приходите си. Пенсионерите с 200-300лв. пенсия и снякакъв панелен апартамент си плащат за апартментите данък. Да не искаш и за пенсиите данък да плащат. Тези реститути и наследници тези, които имат големи имоти плащат големи данъци. Данъкът зависи от имота. Друг е въпроса за събераемостта му. Ти плащал ли си данък някога, че пишеш небивалици.
24 Септември 2015 12:30
Mrx++, ,
Едно си баба знае, оно си баба бае:
Да вдигнем данъците на работещите, за да дадем на електората: пенсионери, безработни и цигани?
С тази си политика т.н. БСП/в което социалистически идеи няма/ само отблъсква пролетариата.

Щели да възраждат и бригадирското движение?..
24 Септември 2015 17:56
Mrx++
24 Септември 2015 11:09

Искам да си плащат за инфраструктурата около имотите им. Искам да си плащат за охраната на имотите им от МВР, че и от армията, че и от съда, че и от парламента.. че и за част от разходите за поддържане на болниците, училищата около имотите им, щото те се правят там а не на връх Мусала. За улиците, за пътищата, за цялата канализация. Да си плащат за поддръжката на ел. мрежа, не само консумацията, която в много случаи е близко до 0, щото много от имотите им са заключени и пустеят през 99% от годината.

Има смисъл да се плаща само ДОД и ДДС - само ако всички имат една и съща собственост. Това обаче не е така.

А дали някой е милионер или половин_милионер или четвърт_милионер.. това е все голяма сума.. над 25 средни годишни заплати или над 50 минимални годишни заплати. И в същото време такъв човек да не иска да плаща за инфраструктурата около имотите си.. да иска другите без собственост да плащат - си е наглост.
26 Септември 2015 11:45
Тази арогантна, ояла се крадла е нагледен пример и доказателство за общия генезис на СДС, БСП и останалите.
И има наглостта да се пише "лява".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД