:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,519,230
Активни 415
Страници 5,259
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Бежанската вълна прилича на Великото преселение

Така структуриран, ЕС няма шанс да просъществува още дълго време, смята доцент Людмил Вагалински - директор на Археологическия институт и музей при БАН
Людмил Вагалински
Може би малко по ирония на съдбата в немския град Инголщад миналата седмица се състоя традиционният 23-ти Международен археологически лимесконгрес. Казвам ирония, защото някога територията на днешна Германия е била обикновена провинция на Рим. Днес ролите са сменени. Бившата периферия е център на Империята, мотор на Европейския съюз, а още и... най-желаната дестинация на народите от цял свят. Ако някога благоденстващият и велик Рим е бил наричан "миража на Юга", то сега с чиста съвест можем да наречем Германия "миража на Запада".

Лимес (limes) в превод от латински означава "линия" "охранявана зона", "ограждение", а също и териториалната граница на Римската империя. Лимесът е бил като живо същество - появява се, расте и укрепва, променя се, придвижва се и в крайна сметка бива разрушен и безпощадно унищожен от варварските народи.

"Темата за границите в Европа е много актуална в момента поради бежанската вълна и драматичните събития, свързани с нея", сподели при откриването на конгреса д-р Клаус М. Хюсен, един от организаторите и домакините на мероприятието.

Още на първото заседание нашият представител, директорът на Археологическия институт и музей при БАН доцент Людмил Вагалински отнесе бурни овации. В ръцете си той държеше екземпляр от току-що отпечатания книжен том с докладите на предишния Лимесконгрес, проведен в Русе, България, през 2012 г. "Това събитие бе от изключителна важност за България, за българската археология и наука", сподели Л. Вагалински по-късно в една от паузите. След толкова години немилост и безпаричие българската археология отново можа да излезе на международната сцена, да получи полагащото й се внимание и признание сред чуждестранните учени.- Доцент Вагалински, днес често се правят аналогии между наплива на бежанци в Европа и набезите на варварите, които ликвидират Римската империя. Говори се дори за ново Велико преселение на народите. Вие като учен - историк и археолог, съгласен ли сте с такова сравнение?

- Ами да за съжаление, защото Великото преселение на народите, което започва с нахлуването на хуните в Европа, е предизвикано от военна интервенция. Хуните нахлуват в посока югозапад и удрят няколко племена - първо алани, после готи. Те унищожават мирния им живот, целия им свят, в резултат на което голяма част от тези племена започват да търсят нови земи, закрила, спокойно и уредено съществуване някъде другаде. Римската империя. Аланите и готите опитват да минат Долен Дунав на територията на днешна България, и то по съвсем мирен начин, като бежанци. Било им е трудно, имало е глад и мизерия, римските власти не са се отнасяли добре с тях. Римляните закъсняват. Те пропускат бежанските потоци по малко, както правим и ние. Но в същото време не им създават подходящи условия за живот. Дори се опитват да ги поставят под натиск, да ги изнудват. Така постепенно се акумулира недоволство и се стига до избухването на въстание. В същото време отвън нахлуват въоръжени формирования на други племена - остготи, алани. Пресичат Дунав и се присъединяват към вече уседналите в днешна България бежанци. Недоволството, въстанията и новите въоръжени орди разбиват императорската армия. Римската армия претърпява ужасно поражение при Адрианопол през 378 г. от н.е. в един горещ ден, 9 август. Стига се до там, че император Валент е убит. Тези драматични събития водят до драстични промени в държавата и в крайна сметка Римската империя е поделена на Източна и Западна. До обединение не двете части се стига едва 1500 години по-късно.

- И сега ли така ще се развият събитията?

- Не казвам, че точно такъв сценарий чака Европа сега, но за съжаление има доста тревожни аналогии. В сегашния случай преселението на тези огромни човешки маси е предизвикано от военните действия в Близкия изток и Северна Африка. Непоносимо е да се живее в състояние на война, на която не й се вижда краят, непоносимо е да не можеш да изхраниш семейството, да не можеш да се движиш спокойно по улицата, да не можеш да планираш и управляваш живота си, бъдещето си. Да, сравнението с историческите факти е много тревожно.

Но нека дам още една аналогия, от по-късни времена. Византийската империя губи Мала Азия, сегашния Анадол, след поредица от недопустими грешки. Една от най-значителните от тях е, че спира да подкрепя икономически пограничното население в Мала Азия, т. нар. акрити. Те имат свои въоръжени сили и докато се ползват с финансовата и моралната поддръжка на централната власт, всичко е наред. Акритите успяват да възспрат селджукските турци и техните въоръжени отряди. Но когато централната власт решава, че няма повече средства за съюзниците си, т.е. за поддържане целостта и устойчивостта на границата си, Византия се оказва де факто със застрашена територия. Селджукските турци нахлуват в земите й, а след битката при Манцикерт през 1071 г. от н.е. Мала Азия вече не е в териториалните й владения. Няколко века по-късно Византия губи и собствената си независимост. Процесът трае дълго, но началото му е свързано до голяма степен с лошо охраняваната граница.

- Ако съвременните политици познаваха по-добре историческите факти, може би щяха да се отнасят към сегашните събития по друг начин или щяха да реагират по друг начин. Какво според вас може и трябва да се направи, за да не се стига до разпадане и крах на днешна Европа?

- Това, което ме тревожи в момента, е неадекватната реакция по отношение на бежанската криза - както от страна на Центъра в Брюксел, така и от страна на големите и влиятелните държави. Става дума за ядрото на Европейския съюз - Германия, Франция, Великобритания. България е един лимес, една гранична зона за Европа, нека си кажем откровено. И ако Европейският съюз е някакъв вид подобие на Римската империя, нека кажем какво е важно за лимеса през призмата на историята. Хората по периферията се чувстват добре, ако центърът е силен, ако има ясна политика и се грижи за своята граница. В момента, в който центърът отслабне икономически или по някаква чисто субективна причина, не взема правилните и навременните решения, лимесът рухва и хората там страдат. И ние, българите, сме в това отношение на предна линия.

Обръщайки се към фактологията на миналото, виждаме, че ако държавата се забави и не реагира своевременно и адекватно, ако остави безконтролно да бъде пресичана границата й, ще се стига рано или късно до фатални последици. Докато ЕС си позволява да не се централизира по една или друга причина, да няма на практика общи въоръжени сили, да разчита само на армията на САЩ, реакциите й ще са мудни и цялата структура ще е на практика силно уязвима. В момента се сблъскваме с един проблем, който можеше да бъде решен превантивно много по-рано. Сега вече нещата изглеждат застрашително.

Смятам също така, че без равнопоставеност не само в задълженията (напр. при разпределянето на квотите с бежанци), но и в правата, облагите и изгодите Европейският съюз няма шанс да просъществува още дълго време. Колкото и това да не се харесва на силните в ЕС, нещата не могат да вървят добре, ако едни печелят от общия пазар и се чувстват финансово добре, а други едва връзват двата края. Не може нещата да са добре, ако част от страните не допускат останалите да участват реално във вземането на политически и икономически решения. Не може да има двойни стандарти, не може да има клуб на привилегированите и на ощетените. Разпадането на Европейския съюз няма да доведе до нищо добро за никоя страна в Европа. Ние сме свързани.

23
8007
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
23 Септември 2015 19:50
Нема Велико преселение.
Наште велики прадеди скити, кимери, хуни, гети и алани като част от огромното тракийско море са си европейци от памтивека. И воглаве с Атила - бич Божи, Аларих и Теодорих помитат поганскио Рим, освобождават Балканите и цела Европа чак до Атлантика...
23 Септември 2015 19:53
щурчо,
23 Септември 2015 20:05

Л. Вагалински
23 Септември 2015 20:15
Не, не прилича, но резултатите ще са същите. Тогава са се появили славянски държави в Европа. Сега ще се появят мюсюлмански. Разликата е, че тогавашните нови държави са приели европейската цивилизация, а сегашните мюсюлмани няма да я приемат.
23 Септември 2015 21:55
Tака структуриран, ЕС няма шанс да просъществува още дълго време

И на децата е ясно, следва Федерация или разпад.
Тези които вярват в разпада на ЕС, могат да заложат във Форекс срещу еврото, ако познаят ще станат милионери.

23 Септември 2015 21:57
освобождават Балканите и цела Европа чак до Атлантика
То същото може да се каже и за сегашните бежанци, които ще възстановят прогресивния и цивилизован Арабски халифат, нали!?
23 Септември 2015 22:10
Тцъ, Св.Тривелий е решил този въпрос кардинално:
Тогава Ангел Господен застана насъне пред Тривелия и му рече: „Стани, препаши Меча Господен и поведи войнството на Господа против враговете му, защото те дръзнаха да се поругаят със Светия и ето дишат човекоубийство и погубление срещу целия свят Христов. А ето, че са пред Константиновите мощи и са се заклели да не видят жена и не вкусят месо, докле не превърнат града му в прах и пепел. Божията десница, обаче, е с тебе и Аз ще ги предам до един в ръката ти. Да не пожалиш нито един от тях, тъй както те не пожалиха братята ти в Иберия. Ако ти ги пожалиш днес, те ще завладеят целия свят - от изток даже до запад, и тогава Господ не ще пожали теб и потомството ти, но ще им бъдете роби. Затова, стани и укрепи се, и бързай като орлите. И ето, Аз съм с тебе, казва Господ, и победата давам на теб. Да не се смущава сърцето ти, нито да се бои. Ето, рекох ти."
23 Септември 2015 22:24
И на децата е ясно, следва Федерация или разпад.
Не ни е ясно. Допреди десет години беше яхнат яко "глобализма" - без граници, без препятствия (за корпорациите както се разбра по-късно от евро-атлантския проект за договор). По-преди, "един прирак бродеше из Европа", ама предаде Богу дух.
Отделно, при аналогията с Римската империя, то тя през 325 г. приема нова вяра, нова идеология. Един вид от "разделение на властите" се преминава към (Божието) триединство. Вместо съдебна присъда - духовна анатема с опция за "инквизиция".
Вече имаше един опит за нова вяра - монетаризма, ама много "еретици" - от Латинска Америка до Азия, пък и не беше достатъчно обожествен. Или по-точно Федералният резерв се припозна за наместник на Бога-долар. И пак по аналогия с миналото - в Близкия изток се премина към "кавър-версия" на Бога-долар, та беше "запролетен" преди да "разцъфти". "Светата инвизиция" взе нещата в свои ръце ...и ще последват "тъмни векове".

Тогава Ангел Господен застана насъне пред Тривелия и му рече: „Стани, препаши Меча Господен и поведи войнството на Господа против враговете му
Сега, Ангела Господен да не е застанал пред Путин!? Щото "братята ни в Иберия", PIIGGS не бяха пожалени от Кредитора.
23 Септември 2015 22:32
Тцъ, Св.Тривелий е решил този въпрос кардинално:


А както е знайно историята се повтаря , ама като фарс.
23 Септември 2015 23:54
Така структуриран, ЕС може би наистина няма да може да просъществува. Но той се разви в друга структура и под други названия в продължение на 40 години и нищо не му пречи да се върне към тях.
24 Септември 2015 00:14
Историята наистина се повтаря, както и преди съм писал в този форум. Явно това е началото на края на Европа и европейската цивилизация каквато я познаваме, освен ако не станат някакви чудеса, ама не виждам как. Лошото е, че както е писал нашия учен ние заедно с Гърция и вероятно Италия ще сме от първите погълнати от новата вълна. Дано да им приседне на западняците, ама този път им пожелавам да няма Австро - Унгария която да спре нашествието. Хак да им е алчността и безхаберието, дано се загуцат. От друга страна някои сигурно имат кяр от цялото това срутване на християнската цивилизация и ако това са също християни или най - малко хора възприемащи християнските ценности и цивилизация, мога да им пожелая устата им да стане достатъчно голяма, че да могат да погълнат цялата тази цивилизация.
24 Септември 2015 04:48
някога територията на днешна Германия е била обикновена провинция на Рим.

Bullshit
24 Септември 2015 08:09
Щурий, тоя св Тривелий некой евразиатец ще да е. И водеше полкове нетолерантни евразийци. То и сега само евразиатците оправят чалмите. А русофобите-атлантидци наабарот - поканахте ги да ви оправят генофонда. А България си отива - така е като е откъсната от естествената си среда - пастърва у блато не оцелява дълго.
24 Септември 2015 08:27
И никакво преселение на народите няма - има организирано насочване на човешка вълна към Германия.
Наказание за Северен поток 2 и напомняне , че самостоятелна политика няма да се толерира. Англосаксонците никога няма да позволят Германия да стъпи на крака и да бъде нещо друго освен работилница.
24 Септември 2015 11:22
Къде се намира Инголщадт?

https://en.wikipedia.org/wiki/Ingolstadt

И докъде се е простирала т.нар. "германски" провинции на Римската империя:

https://en.wikipedia.org/wiki/Germania

при показване на палче е хубаво да се чете, вероятно е прекрасно и да се разбира какво се чете

Но въпреки всичко ми липсват Готите като основа за изграждането на несъмнено Велика България.
А и Крим е бил част от Римската империя, време е да си го върнем, както и Картаген
24 Септември 2015 11:42
Сергей Лесной - “Кои са гетите” (с.184):
“…след разгрома на дако-гетската държава от Траян (107 г. сл. Хр.) гетите отстъпват в северното черноморско крайбрежие… След по-малко от 100 години същите тези гети отново се появяват в сферата на западната политика, при което обаче тях вече ги наричат не само гети, но и готи.
Явно, че не е имало никакви прекъсвания в историята на древния народ гети, имало е само време, когато са ги наричали и готи, по-късно предимно готи, а всичко свършило с това, че накрая пак започнали да ги наричат гети … Никакво странстване на цяла група германски племена начело с готи не е имало, не е имало и завладяване на северното черноморско крайбрежие - имало е възраждане на старата държава на гетите и богата със събития история на същия народ през следващите векове. По такъв начин се отстранява и археологическата загадка: защо готите, ако са дошли от Прибалтика, не са донесли макар и най-слаби следи от своята култура? Та нали това е народът, който е разклатил римската империя и я разгромил?… Как е възможно готите, които са управлявали Италия, Галия, Испания, Северна Африка и т.н., да не са оставили нищо от своята писменост, достигаща според някои автори такива висоти, че Библията била преведена на готски език? Къде са паметниците, сградите, надгробните плочи с готски надписи? Къде са другите ръкописи на готски…”
24 Септември 2015 12:03
Пред Сергей Лесной
В 1943 г. вместе с некоторыми другими сотрудниками музея и коллекциями отправился в Германию c отступающими оккупантами.

предпочитам кралицата на светлината
http://frognews.bg/news_68714/
~~~~~~~
Пересмотр основ истории славян, Volume 1
Сергей Лесной
Омега Пресс, 1956
http://www.worldcat.org/title/peresmotr-osnov-istorii-slavian/oclc/10676736

Food for toughts
Германистките тенденции да се изкарват траките германи са достатъчно нелепи и абсурдни, за да не са толкова гнусни, колкото твърденията на един панславист, . . . че гетите са славяни.
24 Септември 2015 13:18
***
24 Септември 2015 14:26
Kotka,
25 Септември 2015 20:45
Готите минали Дунава са били ХРИСТИЯНИ ..
Пък и те са си май гети - изгонени от същия тоя Рим ...
И се връщат на земите си ...
25 Септември 2015 20:57

щурчо
2015-09-23 22:10:13
Тогава Ангел Господен застана насъне пред Тривелия и му рече: „Стани, препаши Меча Господен и поведи войнството на Господа против враговете му, защото те дръзнаха да се поругаят със Светия и ето дишат човекоубийство и погубление срещу целия свят Христов.


Тогава Тривелий се надигна и рече на Ангела Господен, казвайки Му: Бай Ангеле, то аз тутакси бих препасал Меча Господен и одма повел бих войнството на Господа против човекоубийствените Христови душмани, обаче не мога да найда ваджишкия меч. Ей тука го бех оставил, а сего го няма. Извлекоа све, мамичката им.


И като чу тези думи Тривелиеви, Ангелът Господен нищо повече не рече, а се връцна и отфърча.
27 Септември 2015 16:47

27 Септември 2015 16:52
wreckage
25 Сеп 2015 20:57


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД