:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 491
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРЕДИЗВИКАНО

А ще има ли истинска пенсионна реформа?

Почти година министерствата на труда и на здравето се мотаят с мерките за инвалидните пенсии
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Министрите на труда и на здравеопазването Ивайло Калфин и Петър Москов не могат да се разберат за реформата в системата на ТЕЛК-овете.
През лятото депутатите приеха увеличаването на възрастта и стажа за пенсия и ръста на осигуровките, с което управляващите получиха възможността да се хвалят, че са докарали една реформа докрай. Но не съвсем. В предизборната есен двата въпроса, които уж бяха сред най-важните в социалната сфера, са забравени - ограничаването на пробойните в осигурителната система и решаването на проблемите във втория капиталов стълб остават за по-спокойни (неизборни) времена. Така следващата година предстоят пенсионни реформи 2 и 3, но на тях вицепремиерът Ивайло Калфин изобщо не наблегна на нарочната пресконференция за приоритетите му през "новия политически сезон".

За реформата в системата на ТЕЛК-овете пък се говори отпреди Калфин. Самият той в началото на годината обеща до април да има ясна визия с мерки за ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии. Вече е октомври, но двете министерства - на труда и на здравеопазването - мълчат притеснително. Нов срок за мерките няма. А след изборите ще се приема бюджет на държавата и на общественото осигуряване и реформата в ТЕЛК-овете изглежда кауза пердута. Проблемът със злоупотребите с инвалидните пенсии се признава и от експертите от Националния осигурителен институт. Няма официални оценки колко губи системата от разхищаването на средствата - работодателите смятат загубите на около 1 млрд. лв. годишно и твърдят, че около 1/3 от инвалидните пенсии всъщност



не са отпуснати правомерно



Представете си кранчето да се завърти и тези средства да отидат при реално нуждаещите се. Или бюджетът да пести по 1 млрд. лв. от дефицита в НОИ. За сравнение, сумата е по-голяма от прогнозата за приходите от увеличените с общо 2 процента осигуровки за пенсия в двете последователни години. Призивите обаче първо да се запушат пробойните и после да се вдига осигурителната тежест останаха нечути, защото е по-лесно да се накажат хората, които чинно си плащат.

Засега борбата със злоупотребите остава само пожелание - напук на икономическата логика, на препоръките на ЕК и на здравия разум. А това са близо 450 хил. избиратели, тоест българи, получаващи инвалидните пенсии. Фактите са впечатляващи - при намаляващо население, при все по-малко пенсионери инвалидните пенсии растат шеметно - за последните 15 години НОИ отчита, че инвалидните пенсии са се увеличили с почти 300% и вече са над 900 хил. От осигурителния институт признават, че получаването на инвалидна пенсия е вратичка за измъкване от затягането на условията в пенсионноосигурителната система след 2000 г. насам за хората в предпенсионна възраст, безработните и тези с различни здравни проблеми. Фактите също открояват две ясни тенденции - в годините, когато се говори за затягане на условията за пенсиониране чрез вдигане на възрастта и стажа (например 2009 г.), и при висока безработица инвалидните пенсии неизменно растат.

Почти година министърът на труда само повтаря какво иска да се случи - да има две комисии, едната медицинска, а другата социална, която ще преценява какво може да работи човек с увреждането си. Това обаче върви с орязване на права и на част от пенсиите. Което си е цяла революция, а революциите не минават безболезнено. Двете стъпки, които бяха въведени от началото на тази година - да се прекрати възможността пенсионерите да минават през ТЕЛК и да получават втора социална пенсия в размер на 25%, както и да се въведе условие за действително изработени минимални години, - явно не са достатъчни, защото този вид пенсии продължават да се множат устойчиво.

Палиативни промени бяха приети и за втория стълб - нищожно намаление на таксите, които фондовете ни удържат, и то в рамките на три години, по-широка дефиниция за свързаните лица и инвестициите в тях. Но и тук редица стъпки стоят от 2 години в бъдеще време и



отново са забатачени



в най-сигурния за това начин - работна група. Основният въпрос - за създаването на гаранционен фонд, който да осигури изплащането на пенсиите при надхвърляне на прогнозните години за получаването им, предстои да се обсъжда. Дали да е общ за всичките девет фонда, или всеки да има свой, откъде ще се наберат парите за този фонд, как реално ще се плащат пенсиите - времето идва, но законодателно тези въпроси не са решени. Не е ясно и ще се въвежда ли либерализация в инвестирането на парите за втора пенсия. Предстои да видим и какви ще са последиците от въвеждането на тъй наречения свободен избор на осигуряване. Експертите предупреждават, че в дългосрочен план тази мярка ще донесе повече главоболия и финансов недостиг на НОИ, но за това ще се мисли чак когато ножът опре до кокала. Сега в предизборната кампания поне две партии от управляващата коалиция ще се хвалят, че са направили пенсионна реформа. Нищо че след Нова година пак ще я сложат на масата.
7
2231
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
07 Октомври 2015 21:18
А ще оцелеят ли пенсионерите дотогава?
-----------------
Сайтът на Генек
07 Октомври 2015 21:45
Много въпрос малко отговор.
07 Октомври 2015 21:45
Много въпрос малко отговор.
07 Октомври 2015 21:45
Докога журналистите ще пишат глупости, че инвалидните пенсии са 900 хил. Много пъти вече се обяснява, че лицата, които получават само инвалидна пенсия са около 400 хил., другите са хора с пенсия за изслужено време и старост, които имат група инвалидност и получават само добавка към пенсията си процент от социалната пенсия ( не знам дали това не са вече само заварени случаи). Не коментирам дали тези 400 хил. души са много или малко, а само това, че с некоректната информация се създава грешно впечатление и хората се настройват негативно към лицата с инвалидност и, както се казва, покрай сухото гори и суровото. Елементарна сметка - ежегодно по данни на МЗ от онкологични заболявания се разболяват около 30 хил души, по наредба те получават пенсия мин. 5 години, ето ви на 5-тата година 150 хил души, ако не са починали част от тях.
08 Октомври 2015 09:22
Пак са виновни инвалидите???? А не е ли нормално да има повече инвалиди като се увеличава възрастта за пенсиониране?! Естествено, че организма се износва и го налягат всякакви болести. Съвсем различно е състоянието на хората на 55 и 65 години, а представете си колко ще са "здрави" като станат на 70?! За капак и бизнеса иска да наема само млади, здрави хора. Няма никакъв шанс за трудоустрояване и отпуски по болест на хората. Болния човек може да работи нещо-си, но по-малко часове и често взема болнични, трябва и редовно да чака при доктора за лекарства, да влиза в болница понякога. В съвременните условия няма как да се получи. Един вече трябва да работи за трима, вместо да се лигави с някакви болести.
Разбира се, че реформа няма. но реформа няма, защото държавните служители не си плащат осигуровките, а държава продължава не само да плаща за тях, но и да плаща много малко. А военните и полицаите, които се осигуряват за най-малък срок, получават най-високи пенсии. Макар да продължават да работят, защото не са нито болни, нито стари. Но на техните привилегии властта няма да посегне. Ще посегне на болните, които нито могат да си намерят работа ,нито да си платят с тези "пенсии" скъпите си лекарства.
08 Октомври 2015 09:54
И когато социалната комисия прецени, че могат да работят, ще им намери ли работа или отново" проблемът на давещите се е в самите давещи се". Вместо да тормозят хората, да вземат да оправят здравната система, за да не се стига до по- тежки състояния гражданите. Осигурени лица искат от личните лекари направления за кардиолог, той все няма- и накрая инсулт. Как този човек после да работи, как ще живее и какво ще яде.
08 Октомври 2015 11:40
А не е ли нормално да има повече инвалиди като се увеличава възрастта за пенсиониране

Пенсионерите по инвалидност са 512-513 хил а общо инвалидните пенсии с добавките гонят вече 1 000 000. Не е нормално от 50 хил пенсионирани като инвалиди (нормално число) за няколко години (4-5, не десетилетия или столетия) да станат 500 000 и да задържат на това ниво. Не е нормално и да има още 450 000 инвалидни добавки. Не е нормално над 500 000 да получават от събрани пенсионни осигуровки незаработена минимална пенсия, не е нормално средният осигурителен стаж за некатегорийните пенсии да е 33-34 години.... Много неща не са нормални в тази система, а докато обичайната мантра е че виновни за всичко са 90 хил пенсионирани "фуражки" и има кой да вЕрва на това, ще си продължава по същия начин до пълното сгромолясване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД