:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 390
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И министър Павлова поиска зимна забрана за летните гуми

Над 3200 снегорина и 406 000 тона пясък и сол ще поддържат шосетата проходими
И министърът на строителството Лиляна Павлова се обяви за забрана на летните гуми през зимата и за строги наказания за нарушителите. "Трябва да има по-сериозни санкции за тези, които не спазват изискването, което е в цяла Европа, да се кара със зимни гуми, за леките автомобили, и когато се изискват вериги, те да са налични", коментира Павлова. Заедно с председателя на пътната агенция Лазар Лазаров вчера тя отчете готовността на републиканските шосета за посрещане на зимата.

В момента в България зимните гуми не са задължителни, единственото изискване е грайферът да не е износен и да е поне 1.6 мм дълбок. В Народното събрание обаче вече е внесен проектозакон, който ще принуди всички шофьори да сменят летните "обувки" на колите си със зимни всяка година между 1 ноември -1 март. Вносителите на текста са депутати от почти всички парламентарни групи. Мотивите са ясни - да се ограничат катастрофите, причинени от пързалящи се по заледени пътища коли с неподходящи гуми. Същите мотиви изтъкна вчера и министър Павлова, която се оказа голям привърженик на солените санкции. "Това, което предстои да дебатираме с народните представители за леките коли, са глобите, ако нямат винетка и ако нямат зимни гуми. Има две хипотези - едната е да се изискват зимни гуми в периода ноември - март, втората хипотеза е да се изискват зимни гуми само при зимни условия. Нашето мнение е, че първият вариант е по-добър", каза Павлова.

В ОЧАКВАНЕ НА ПЪРВИЯ СНЯГ

По данни на регионалното министерство за чистенето на 20 000 км републикански шосета през зимните месеци ще бъдат мобилизирани над 3200 снегорина. В момента са налични 2700 снегопочистващи машини и са доставени средно около 50% от необходимите за целия зимен период материали, което означава, че първите седмици на очакваните снеговалежи през декември са осигурени, поясняват от МРРБ. За студения сезон ще бъдат впрегнати: най-малко 3200 снегопочистващи машини; 106 000 тона сол; около 300 000 тона пясък; над 11 000 тона луга.





16
59
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
12 Ноември 2015 21:12
То хубаво да няма летни гуми през зимата, но - не трябва ли да се гледа дали гумите са в срок на годност? В момента много коли използват гуми втора,трета употреба на по 5-10 години. Реално тия гуми нямат никаква еластичност - твърди са като пластмаса. И друго виждал съм много коли даже и луксозни да се карат със зимни гуми целогодишно. А какво да кажем за гумите на камионите? Които се сменят едва когато гръмнат от износване?
12 Ноември 2015 22:43
А без гуми ще може ли да караме ?
12 Ноември 2015 22:50
Лилето ф течение ли е на прогнозата за времето тая зима?
13 Ноември 2015 06:25
Да вземе да отиде на сексолог тази женица. Само грайфери и по-твърди гуми бълнува. И "цяла нощ" с "цяла Европа" бърка, ама това може и от образованието да иде. Незнам за нейното, ама на лобистите не е за подценяване. Бизнесът ще е за стотици милиони. И не изглежда да е само за продавачите на илюзии, защото ДДС върху стотиците милиони е 20%. Яко перо в бюджета на Боце. Гарантирано от Герб.
13 Ноември 2015 06:34
втора,трета употреба на по 5-10 години.


Стареенето на материала на гумите е такова, че при подходяща употреба и съхранение позволява 7 години употреба.
И двете коли съм си ги оборудвал с втори комплект джанти и зимни гуми на тях. На едната вече 7-ма зима съм с едни шведски Гиславед и макар половината грайфер да им стои мисля да им е последната зима това. Разбира се ги слагам края на октомври и карам до началото на март с тях и отново мятам джантите с летни гуми.
А летни гуми само следиш сайтовете за онлайн покупка и винаги изпадат някакви изгодни. Миналата есен си взех италиянски Пирели на половин цена - партидата била голяма и не могли да я реализират на пазара и ги пуснали цената на две.
13 Ноември 2015 07:27
Атанас Димитров
13 Ноември 2015 06:34

Ако имаш предвид, че гумите са здрави - да здрави са, но старите на 5-10 години гуми се пързалят като шейна. Няма значение дали е зима или лято с малко вода по пътя. А на сухо - при най-малка спирачка и правят черти по пътя. Т.е. блокират.
13 Ноември 2015 09:13
Павлова в хатака, глупост след глупост.
Първо трябва да се гласува нов ЗДвП, за да станат реалности нейните мечти.

mick,
При подходяща екплоатация зимните гуми си остават добри и след години.

Добре е да се води статистика за катастрофите през зимата - колко от тях са с автомобили със зимни гуми и колко без.
Имам чувството, че 'джигитите' сложили зимни такива карат много по-рисково, основавайки се на тях.

Иначе по принцип Лилито е права, но само в случай на снеговалеж.
Добре е тогава КАТ да излиза на терен, но някак си полицаите потъват в дън земя.
13 Ноември 2015 09:19
За автобусите и камионите няма зимни и летни гуми.
А с всесезонните гуми за автомобили ко прайм-ще забраним вноса ли ? И ако има трайно топъл зимен месец, законът ще ми забрани да сложа временно летните ? А ако пътувам често по маршрут примерно Сандански-Атина, ще си карам другия комплект гуми в багажника и на границата ще ги сменям ?
13 Ноември 2015 11:09
"Стареенето на материала на гумите е такова, че при подходяща употреба и съхранение позволява 7 години употреба."

Аз сложих преди години(2011 г.) едни летни "Тойо" на промоция. Тая година, когато ходих да ги сменя със зимните(турски, нови), питам майстора, дали да си купя нови догодина, зер вече стават баш 5 години експлоатация. Оня се изхили: "Че ти не я караш, бе! Знаеш ли какво се казва каране?". Прав беше човекът, аз карам само през празниците, до морето и до планината, веднъж-дваж в годината.
Обаче, вярно е и това, че каучукът старее и може да ти направи беля.
13 Ноември 2015 11:14
Поредната базумна идея
От топъл град съм, със зимни гуми... тия дни свирят здраво, асфалта си е напечен.
При такова време за две зими ги е "изяла" гумите
А за задължителното в цяла европа да не лъжат, само в Скандинавските държави са задължителни.
Изискването за верги никога не е падало, кой го спазва и носи вериги?
А и кой проверява?
13 Ноември 2015 11:31
Изискване за зимни гуми при зимни условия е нормално и логично. Предлага се за въвеждане от много години вече, тоест Лиляна Павлова е поредният човек който иска да се въведе изключително разумна мярка. Срещу мярката обикновено се изказват само хора които не са виждали какво става по първи сняг в България и се возят само като пътници.
Отделна е митологията, че зимните гуми са сериозен допълнителен разход. Дали за 5-6 години ще се сменят 2 комплекта летни, 2 комплекта всесезонни или 1 летни и едни зимни, разходите са практически еднакви за гуми от един и същи клас.
13 Ноември 2015 11:43
което е в цяла Европа

шо е Европа, в цялата междупланетна галактика е задължително със зимни гуми. М..а ти сви..ка. И веригите няма нужда да са налични. Особено ако не караш там, където при зимни условия са задължителни.

на около 3 г. си подменям комплектите гуми (зимни и летни), но за някой, който не ползва колата си активно, защо ще го задължаваш? Ако декември няма сняг, защо да не отиде до пазара с колата? Със сигурност няма да се пързаля на сухо. Ако реши да се прави на джигит, на сняг с летни гуми, ОК спукайте го от глоби. Но и сега има текстове, че колата трябва да е подготвена за условията на пътя. Ама някой трябва да знае, да може и да иска да контролира.
13 Ноември 2015 11:56
Има и всесезонни гуми - за тия дето карат по-малко или там където не пада много сняг през зимата. Пак са със знак M+S.
13 Ноември 2015 17:50
Да се чуди човек с каква гума я карат Лилето зимъска. Току измислила делнични и празнични гумета
13 Ноември 2015 17:54
Първа дама да беше - нямаше да й правят толкова реклама...
кх-кх!
13 Ноември 2015 21:42
Идва ми на ум за непрекъснато включените светлини .... Жертвите по пътя не намаляха.
За кривите краставици и облите червени домати ... Качеството на живот не се промени.
Зелени електрик елечета задължилно в колата... Е това пък беше бъзик голям.
Все безсмисленни, ташаклийски закончета. Демонстрират дейност и върховна загриженост към народа / ама повече към тях си /
Грайфера, грайфера гледайте ! И внимавайте със скоростта !
А за заледено - шипове , или по-добре греяна ракия в къщи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД