:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Все повече хора се пенсионират без необходимия стаж

Тази година новите пенсионери са по-малко след рекордния им ръст м.г.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
***
Все повече хора не могат да съберат необходимия стаж, за да се пенсионират. Те са принудени да работят до 65 г. и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж - над 15 г. Проблемът с липсата на достатъчен стаж се задълбочава и през тази година. За първите девет месеца 6629 души са се пенсионирали на 65 г. с поне 15 г. осигуряване, сочи справка на Националния осигурителен институт, изготвена за "Сега". Това прави почти 23% от всички нови пенсионери от трета категория с пенсия за стаж и възраст. За сравнение - миналата година процентът бе малко над 20 на сто. Средният осигурителен стаж на новите пенсионери е малко над 23 години.

Според данните на НОИ над 203 хил. пенсионери получават минималната пенсия за пълен стаж и възраст от 157.44 лв. С намалена пенсия за непълен стаж са още близо 42 хил. души.

От началото на тази година възрастта за пенсия бе замразена, но пък стажът бе увеличен с 4 месеца от януари. Затягането на това условие е укротило ръста на новите пенсионери. За първите девет месеца НОИ е отпуснал 83 241 нови пенсии. Те са с малко над 10 на сто повече от миналата година. За сравнение - за същия период на 2014 г. новите пенсии бяха с 25 на сто повече от 2013 г.

НОИ очаква ръст на новите пенсионери и през 2016 г. - с 8000 души повече, въпреки че от 1 януари и стажът, и годините за пенсия ще се увеличат с по два месеца. Така жените ще излизат в пенсия на 60 г. и 10 месеца с 35 години и два месеца стаж. Мъжете ще трябва да навършат 63 г. и 10 месеца и да са се осигурявали 38 години и два месеца. Въвежда се и минимална възраст за служителите на сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца. Всички, които изпълнят единственото условие за излизане в пенсия до края на тази година - 27 години стаж, от които 2/3 специализиран, могат да се пенсионират, без да са навършили определена възраст до края на 2018 г.

Миналата година военните и полицаите масово започнаха да се пенсионират заради несигурността дали управляващите няма да ограничат ранното им пенсиониране. Тази година вече броят на техните пенсии се върна към обичайния си ритъм - за деветте месеца са се пенсионирали от 2176 служители на силовите ведомства, което е с 40 души повече от миналата година. За сравнение - през септември 2014 г. новите пенсии на военни и полицаи бяха с над 71% повече спрямо 2013 г.

Със стаж и възраст са се пенсионирали 45 641 души, което е малко над 61% от всички. От тях 22 219 българи са от трета категория. Спрямо миналата година те са се увеличили с 23%, но това е двойно по-малък ръст от миналата година спрямо 2013 г.



ИНВАЛИДИ

За втора поредна година леко намалява броят на инвалидните пенсии. Те са 23 620, или с близо 2 на сто по-малко от миналата година. Броят им поради общо заболяване вече е близо 454 хил. За отпускане на тези пенсии е необходим някакъв, макар и минимален стаж. От началото на годината бе премахната възможността на пенсионерите да получават т.нар. социална пенсия за инвалидност, която е в размер на 25% и се дава на пенсионери с над 70% инвалидност. Така броят на социалните пенсии за инвалидност е спаднал с около 12 хил. до 503 хил. Въпреки обещанията на правителството досега не са подготвени мерките за ограничаване на злоупотребите с този вид пенсии, а в най-добрия вариант такива ще действат чак през 2017 г. Депутатите задължиха със закон министрите на труда и здравето да представят законови промени за системата на ТЕЛК до края на април.
56
10820
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
06 Декември 2015 19:15
В момента със сигурност пенсии у нас ще получат само работещите за държавата.
06 Декември 2015 19:15
И все повече хора търсят начин да се пенсионират. Не за пари без труд - а за време. Време за себе си. Щото тия, дето сега са на 30-40... Те пенсия няма да видят... Като вола на браздата им е съдбата...
------------------------------------
Сайтът на Генек
06 Декември 2015 19:25
нещо не сте доизчислили явно, щом все още се пенсионират, направете минимално изискуемия стаж не 15, а 25 години да не могат да се пенсионират и да оздравите хазната

идиоти
06 Декември 2015 19:33
Това хнямане на стаж означава, че хората са работили дълго в сивия сектор ...
06 Декември 2015 19:36
Комай ,пенсионирането стана като в казармата и старшината на ротата , дето викаше : "Бегом до хоризонта и обратно !"
При тази непрекъсната промяна на условията нагоре , колко ще останем живи дорде се пенсионираме - един Господ знае.
Я да хапна един банан, че поне тях има.
06 Декември 2015 19:47
Това хнямане на стаж означава, че хората са работили дълго в сивия сектор ...

Ти не помниш ли, че имаше едно 10-15 години, в които не можеше да си намериш работа със стаж, или работиш без осигуровки, или изобщо не работиш.
06 Декември 2015 21:35
И все повече хора търсят начин да се пенсионират. Не за пари без труд - а за време. Време за себе си.


И малко след пенсионирането като ги натисне една носталгия. Лятото почина един колега, пресно пенсиониран и лелките в работата, които водят лично досие на всеки, анализираха данните си и изчислиха, че първите 6 месеца след пенсионирането били критични, тогава много мрели.
06 Декември 2015 22:12
Числата в статията са представени като да ощастливят олигофрени, нормално като за проробвладелска преса (по Ганий). Позволявам си да преведа за имбецили:
Изреченията: "Затягането на това условие е укротило ръста на новите пенсионери. За първите девет месеца НОИ е отпуснал 83 241 нови пенсии. Те са с малко над 10 на сто повече от миналата година."
Да се четат: "Броят на новите пенсионери продължава да нараства главоломно. Очаква се, удвояване на броя новопенсионирани хора на година за близо 7 години."
Изречението: "НОИ очаква ръст на новите пенсионери и през 2016 г. - с 8000 души повече, въпреки че от 1 януари и стажът, и годините за пенсия ще се увеличат с по два месеца."
Да се чете: "Въпреки сезифовските усилия на НОИ да се прекрати възможността за пенсиониране, се очаква главоломно нарастване на новопенсионираните."
Изречението: "Мъжете ще трябва да навършат 63 г. и 10 месеца и да са се осигурявали 38 години и два месеца."
Да се чете: "Мъжете все по-рядко ще доживавят пенсия. Тези които доживеят, средно ще и се радват за 7 години."
Изречението: "Въвежда се и минимална възраст за служителите на сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца."
Да се чете: "Малоумните и малообразованите полицайчета ще се радват на 20 години пенсия и 20 брутни заплати, както е по закон."
Изреченията: " Тази година вече броят на техните пенсии се върна към обичайния си ритъм - за деветте месеца са се пенсионирали от 2176 служители на силовите ведомства, което е с 40 души повече от миналата година. За сравнение - през септември 2014 г. новите пенсии на военни и полицаи бяха с над 71% повече спрямо 2013 г."
Да се чете: "През последната година почти двойно повече полицайчета ще имат 20 години пенсия и 20 брутни заплати, очакваме тая година удвоуяването /в сравнение с 2013 ще е учетворяване, но в сравнение с 2014 е удвояване/ да е почти същото леко нагоре. Демек, полицайчетата вървят в геометрична прогресия, но да не изпадаме в технически детайли даваме числото 71%."

Честито имбецили! Както казва Генек, тия на 30-40 няма да видят пенсия /аз добавям и под 30/, затова се и изнасят от България. Развайте се на полицайчетата... които остават, защото те имат сметка.
06 Декември 2015 23:09
абе важното е,че 400 военни фуражки вече получават и заплата и максимална пенсия от 910 кинта
06 Декември 2015 23:30
И малко след пенсионирането като ги натисне една носталгия. Лятото почина

не бой се, до година, до две ще почнат да почиват преди да ги налега носталгия, радваш ли се?
06 Декември 2015 23:31
Онзи ден в интервю (за тази газета) оня Ганев, мазнокосият лЕбЕрален стратег, бе казал, че той лично "...би искал да има избор - и къде да се осигурява, и кога точно да се пенсионира...".
В отговор на това него (мокро) съновидение му написах следното:

ПлесNick04 Декември 2015 17:32

Ми като си искал да имаш избор бай Ганев да беше предложил (от името на сите леберални стратези) да се сключи ПЕНСИОННИЯ пакт, който предложих преди месеци (в разгара на препирните по идеята на Горановчето ): ВСИЧКИ родени след 1959 се съгласяват изрично (писмено), че нямат нищо против пенсиите на родените ПРЕДИ 1959 година да се изплащат в изчислените им от НОИ размери (плюс ежегодни индексации - според инфлацията или пък ДЕфлацията) чрез ТРАНСФЕРИ в НОИ от Републиканския бюджет (т.е. пенсиите им да се плащат с данъците). В замяна всички родени след 1959 година се осигуряват с вноски в размер по тяхно усмотрение, и правят вноските пак по свое усмотрение - в какъвто те си искат "управител" на тяхната партида от направените вноски: УПФ, ДПФ, личен пенсионен план в банка, НОИ!

Броят на тези, чиито пенсии се плащат САМО от данъците ще клони към НУЛА, а броят (респ. РАЗМЕРЪТ) на вноските, управлявани на капиталов принцип, ще РАСТЕ!!!!
Истинска WIN-WIN игра!!!!


Е, прочетете го горния пост и всички вие, дето сте коментирали преди мен - или сте в категорията на родените преди 1959, или в другата сте - след 1959 родени!!! И двете категориии имате ЛИЧЕН интерес да приемете предложения от мен СОЦИЛЕН ПАКТ!!!!

А Калфин го пратете пак в Албиона да се доучи !

Яд ме хваща на това момче - че за него някога, преди доста годинки беше, ласкаво се изказах! (Изказването направих по време на кастинга - дали да го пратим за 2 години в Британията да се учи, на издръжка на Короната). Изказах се като един от тричленната кастинг-комисия - другите двама членове бяха една началничка отдел във Форин офис, и още една мома англичанка, тя беше първи /политически/ секретар на Амбасадата на Н.В., когато начело на амбасадата бе Посланик Стаг... Прослушването го направихме в "Отвъд алеята, зад шкафа"! Ивайло, помниш ли бе пич! )

Пенсионна реформа на Калфин е скопена работа!!! Едно голямо нищо е тя!
07 Декември 2015 01:19
Много добре познат случай. А после частните фондове били с отрицателна доходност.
В НОИ доходноста като нищо може да падне под -50% та да достигне и -100%.
Затова и българите масово се осигуряват на минималното.
07 Декември 2015 04:52
И де да го съберат тоз стаж?! Кой им гарантира работа?! Увеличаването на възрастта блокира малкото работни места в държавата. Който си е намерил местенце, дори не желае да излиза в пенсия, защото ще получава едно нищо. При 900 хиляди безработни, кой ще наеме хора над 50 години, а и болни/ инвалиди????? Бизнеса не е благотворително дружество, че да го направи, на него му трябват такива работници, които да работят за трима без почивка. Не някакво да се влачат, да пъшкат, да вземат болнични. А на държавните службички се уреждат само такива с връзки: партийни и роднински. Останалите какво ще правят, никой не казва. Младите ще напуснат страната. Възрастните ще чакат да навършат възрастта, когато все пак ще получат някаква помощ/ пенсия било за заболяване, било заради възраст. Само че тази възраст се вдига и мъките се увеличават.
Разбира се, че ще ни лъжат, че това се прави заради демографския проблем. Не е така! Истината е, че никой не опитва да задържи младите хора и да осигури подходяща работа на възрастните, защото икономика и работни места в държавата няма. Ниските данъци нито докараха инвеститори, нито увеличиха работните места, а стана точно обратното. И да се обяснява това с проблемите в съдебната система е направо нагло! Особено от тези, дето се правят на икономисти..?! Нима в Третия свят съдебната система е по-добра??????? И,ако въобще има някакво значение за инвеститорите отвън, то с тези скандали и "реформи", с тази гюрултия ние сами ги прогонваме, как те биха могли да знаят, че сме някакви мошеници?! Истината е съвсем друга: България е малък пазар с бедни потребители и никой няма интерес да инвестира тук. Бизнеса иска да произвежда в Третия свят, където няма правила и да продава на Запад, където хората все още имат добри доходи/ стандарт. В Бг идват само търговски вериги, финансови тарикати и банки. В последно време и посредници/ аутсорсинг.. Някои се гордеят/ хвалят с това, а всъщност се превръщаме в територия на далаверите и измамите и нищо друго. Явно нямаме капацитет сами да се развиваме, да произвеждаме, да превземаме чуждите пазари. Колкото повече се намаляват данъците на т.нар. бизнес, толкова повече се проволяме. Защото Андрешко гледа да си напълни джоба и да се обгради с лукс, но не мисли за бъдещето. Не му стига акъла, че с далавера и мошеничества, без сигурни инвестиции и развитие, парите му са временни и нищо не е постигнал. И държавата сякаш поощрява това малоумие като намалява данъците на подобни тарикати. Вместо да се грижи за онези, които инвестират в производство и постоянни работни места.
07 Декември 2015 07:45
Заетостта сред работоспособното население от 20 до 64 годишна възраст е 65%. Това означава, че дори неработещите 35% да са през цялото време едни и същи хора, то 35% няма да се пенсионират. Реално числото ще е много повече от 70%, тъй, като в условията на капитализма и при типичната му липса на пълна заетост, при изискване за стаж, който да покрива плътно, без прекъсване, цялото време на работоспособната възраст, тези, които няма да могат да изпълнят условията ще са все повече.

Практически с реформата се ликвидира пенсионната система. То кое ли не се ликвидира с реформи, де...
07 Декември 2015 08:54
Имам служител който през февруари ще навърши 67 години и има 27 години стаж. Предупредих го, че ще го пенсионирам след януари 2016 и като започна едно реване....как щял да живее със 150 лева и т.н. Истината е, че той е работил 15 години в чужбина на черно - без осигуровки.
07 Декември 2015 09:13
досега не са подготвени мерките за ограничаване на злоупотребите с този вид пенсии, а в най-добрия вариант такива ще действат чак през 2017 г.


Още две годинки ТЕЛК-аджиите ще трупат цигански алтъни в кемерчетата си, а абдалите като мен ще блъскаме до гроб , за да хрантутим търтеи и бежанци !
07 Декември 2015 09:43
И двете категориии имате ЛИЧЕН интерес да приемете предложения от мен СОЦИЛЕН ПАКТ!!!!

Не е точно така , един път с "интереса", втори път с "личния".
За интереса, при данъчни приходи от 18 млрд. лв. ( в републиканския бюджет за 2016 г.) и трансфер към НОИ от 5 млрд. лв. и още 1 млрд. лв. към НЗОК,
Вашето предложения няма ресурс за реализация. Защото за де се достигнат (недостатъчните)общи разходи на НОИ, 9,6 млрд. лв. , трябва да се увеличи субсидията с още 5 млрд. лв. Но с предоставянето на възможността за родените след 1959 г. да се осигуряват как намерят за добре, приходите от ДОД (и отчасти от ДДС), ще паднат:
- от 2.8 млрд. лв. за ДОД на 1.8 млрд. лв. заради това, че хората три години преди пенсиониране ще внасят 50% и повече от дохода си в "пенсионна схема" (намалят облагаемия доход), а всички останали ще увеличат здравната си осигуровка (от 8% на 12%) в частен застраховател/осигурител в схема на "безплатно" ползване на лекарства и услуги (с цел "спестяване" на ДДС). От тук ще дойде и спада в ДДД - вместо 720 млн. лв. ДДС от здравния сектор, ще се събират под 500 млн. лв.;
- свободното договаряне ще създаде и други схеми за заобикаляне на данъчните задължения (напр. застраховка "Гражданска застраховка" може да мине за "осигурително плащане" при някакъв здравен или осигурителен пакет).
- ако се реализира Вашето предложение, Държавният бюджет ще разполага с 7-8 млрд. лв. за финансиране на МО (1.2 млрд. лв.), МВР (1.3млрд. лв.), МОН (1.03 млрд. лв.), МТСГ (1.5 млрд. лв.), два млрд. лв. се разпределят за МВнР, Народоно събрание, МС и Съдебна власт, останалите министерства отиват "у киреча" - култура, икономика, туризъм, земеделие, транспрот. Другият вариант е да се увеличава всяка година с по 6 млрд. лв. (един млрд. лв. отива за лихви, комисионни, консултации и тям подобни либартаски уйдурми) държавния дълг ... и така опираме до личния интерес - кой и как ще връще този дълг? Със сигурност няма да са родените преди 1959 г.
За "личния", преди да говорим за него, нека зачистим въпросите по "привилегиите" и "солидарността" - или отпадат привилегиите и прост-съюзните врътки за източване на социалните фондове или всички се "солидаризираме" с врътките и "свободно се конкурираме" как инвалиди n-та степен по източването на фондовете.
Само простак може да говори за личен интерес без обществото да има усещането за справедливост на решението на държавен проблем, в случая, осигуряването - пенсионно, здравно и временна нетрудоспособност.
07 Декември 2015 10:01
пенсиите товарят бюджета и затова трябва да се намалят или отменят. абсолютна несправедливост е да вземаш от залъка на децата на работещите млади хора за да се даде на някакви непознати баби и дядовци, които междувпрочем не са се осигурявали както е положено.не само несправедливо но отстрани погледнато е узаконена кражба. противно!
07 Декември 2015 10:18
Със стаж и възраст са се пенсионирали 61%, от тях- трета категория, най- масовата- около половината, т. е около 30%. Т е трета категория- минимален шанс за пенсия
07 Декември 2015 10:22
america1332002 07 Декември 2015 10:01,
пенсиите товарят бюджета и затова трябва да се намалят или отменят. абсолютна несправедливост е да вземаш от залъка на децата на работещите млади хора за да се даде на някакви непознати баби и дядовци, които междувпрочем не са се осигурявали както е положено.не само несправедливо но отстрани погледнато е узаконена кражба. противно!

Смени дилъра, бе, човек ! Мозъкът ти отиде !
07 Декември 2015 10:25
Apolitichen, хубаво си ги накъдрил, ама защо приемаш някой днешни постановки, като вечни ? Например, че доброволните вноски за пенсии трябва да се приспадат, преди данъчно облагане и с тях да се намалява сумата ?

При 90,6 милиарда лева БВП на България и 9,6 милиарда лева общи разходи за пенсии, това прави малко над 10% от БВП за пенсии.

Разходопокривната система е единствената, която реално може да гарантира пенсии. Другото (фондовете) е просто нечии временни далавери, просто защото съществуват икономически цикли, коио периодично нулират натрупванията. А те би трябвало да са за период от поне 40 години, през който е неизбежно да преминат поне няколко големи кризи.

Най-простото и единствено работещо решение, за да остане пенсионна система и да няма скоро социален взрив, е тази сума да се набира от официалните данъци. Или от един специален косвен данък, плащан заедно с ДДС.

Да се изходи от реалната функция на пенсионната система - социалната осигуреност на възрастните и болни хора, което е нормалното разбиране за всяко нормално човешко общество, неболно от неолиберална алчност и несъобразителен егоизъм.

Всеки, гражданин при достигане на определена възраст или неработоспособност да получава пенсия, допълваща доходите му от имущества или друга нетрудова дейност, до достатъчен достоен жизнен минимум.

От там насетне, който, ако иска и където и както иска да участва в схеми за допълнителни пари при старост или неработоспособност, които иска, след данъчно облагане на доходите и на негов риск.
07 Декември 2015 10:30
то 35% няма да се пенсионират. Реално числото ще е много повече от 70%,
То, това е "скрития мотор" на разходно-покривния модел на пенсионна система - не всички доживяват до пенсия. И процентите не са такива: при родени през 1950 г. 182571 деца, сега се пенсионират 110988 души (83241/9месеца*12 месеца) или 61% пенсионери и 39% недоживели до пенсиониране (друт е въпросът какъв им е осигурителния принос, някои с две години или без принос, други с 47 години).
Но и този "скрит мотор" се задавя, когато има демографски срив, еле комбинирано с икономическа стагнация. Теоретичният модел, 40 г. трудов стаж, 15 години пенсионен живот и 18-20 години детство е в равновесие, ако демографския ръст е 1%, а икономическия между 5 и 10%. При нас всичко е обърнато в негативна посока - 37 г. трудов стаж (действителен 33 години), 21 години пенсионен живот, 22-26 години дество (до 26 г. се дължи издръжка и държавата плаща здравното осигуряване), демографски спад от 0.9% и икономически ръст от 2%, гледан през "розови очила" (67% от БВП са услуги - дал съм 10 лв. назаем на Пикачу, той на Плесник, а Плесник ми ги е върнал с надбавка основния лихвен процент - имаме, "обслужили сме се за 30.02 лв. БВП, ни една стока, а хазната е прибрала данък-лихва от ...0.00 стотинки (0,002).
07 Декември 2015 10:30
america1332002
07 Дек 2015 10:01
Мнения: 3,391
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
пенсиите товарят бюджета и затова трябва да се намалят или отменят. абсолютна несправедливост е да вземаш от залъка на децата на работещите млади хора за да се даде на някакви непознати баби и дядовци, които междувпрочем не са се осигурявали както е положено.не само несправедливо но отстрани погледнато е узаконена кражба. противно!


Джелезар! Същи Йелоустон!
07 Декември 2015 10:43
има демографски срив

Демографският срив не може да играе (и въобще се чудя кой и защо продължава, като във вица за краставичката да го повтаря), след като заетостта сред РАБОТОСПОСОБНОТО население ти е само 65%. Т.е. , след като имаш трудов резерв от 35%, който не можеш да използваш, какво те бърка дали има още работоспособни ?

Вероятно грешката идва от актюерските разчети за отделен пенсионен фонд. Там колкото повече хора му плащат и на колкото по-малко той плаща, толкова по-голяма му е печалбата.

Да де, ама крайно време е да се повиши икономическата грамотност, което би довело до ясното разбиране на това, което го пише и в учебниците, че държавата не е фирма и не може да се управлява, като фирма, поради огромната разлика и дори противоположност на законите на микроикономиката и макроикономиката. Това, което е добре и правилно за една фирма, може да е напълно погрешно и пагубно за една икономика или държава.
07 Декември 2015 10:45
трябва да се помага на инвалиди, незрящи, трудоустроени, хора изпаднали в тежко положение. много повече отколкото сега. но да се харчат парите на данъкоплатците за някой който си е криел реалните доходи и се е осигурявал на минимално а сега плаче че му е ниска пенсията-категорично не. не не и не. не на тарикатите, не на мошениците, не на мързеливите!
07 Декември 2015 10:49
При 90,6 милиарда лева БВП на България
Този БВП вероятно ще бъде достигнат през 2025 г., сега е само 80 млрд. лв. с ... актуализирания дефицит от 2 млрд. лв.
Разходопокривната система е единствената, която реално може да гарантира пенсии.
Не го отричам, но някакси трябва да влезем в разумни граници. Не е нормално 10% от работоспособното население да са инвалиди (450 хил. души), други 10% да са "вечни студенти" и трети 10% да са "бежанци"/меринджеи и горди президенти на микро и нано- световно неизвестни фирми.
Или от един специален косвен данък, плащан заедно с ДДС.
Сиреч, пенсионерите да си плащат пенсиите . Може! Може и здравна осигуровка да се тури върху пенсията, а що не и ДОД - 100% събираемост ще има ... глътка слободни действия на мин. фина да ги внася по фондовете ... след като подпомогне нечий частен инвеститор с 50 млн. евро. Обаче това какъв интерес/отговорност ще предизвика у носителите на задължение? Иначе, данъчните ще са заинтересовани, дори някои от тях ще бъдат пре-заинтересовани ... как е при източването на ДДС.
Всеки, гражданин при достигане на определена възраст или неработоспособност да получава пенсия, допълваща доходите му от имущества или друга нетрудова дейност, до достатъчен достоен жизнен минимум.
Ти, май искаш да лишиш мама, горда реститутка с 30 хил. лв. месечен приход от търговски площи, от коледна надбавка, дължима за всеки пенсионер с пенсия под 220 лв.!? Не само тя, но и всеки горд собственик-пенсионер няма да ти прости тази дискриминация.
07 Декември 2015 10:57
america1332002, видно си нямаш представа от пенсионната система и въобще от това, какво е пенсионна система.
Масата от сегашните пенсионери са се пенсионирали при изискуем стаж от 25 години, а пенсиите им са определени на базата първо на последните, а после на най-платените им 3 години.
Системата на отделен фонд и осигурителни вноски е от 2000 г. и тя се провали. В момента 55% от размера на пенсиите идва от официалните данъци, най-вече ДДС, акцизи и т.н., плащаи от всички, включително и от хора, които никога няма да натрупат стаж за да се пенсионират.

Справедливо ли е хора, които са изключени от пенсионната система да я дотират с всяка своя покупка ? Като искате да си играете на нейкова пенсионна система, то простирайте се само в рамките на приходите от осигурителни вноски. Намалете пенсиите наполовина и тогава ще ви гледам сеира по стълбовете.
07 Декември 2015 10:58
Ти, май искаш да лишиш мама, горда реститутка с 30 хил. лв. месечен приход от търговски площи, от коледна надбавка
къде е тази мама реститутка да ме осинови?
07 Декември 2015 11:01
а пенсиите им са определени на базата първо на последните, а после на най-платените им 3 години.
това е полвината истина. има там един коефициент, който обезмисля 'най платените'
07 Декември 2015 11:07
Те са принудени да работят до 65 г. и 8 месеца и да получават минималната пенсия за непълен стаж - над 15 г.

Горното не е вярно. Пенсията на тези с непълен трудов стаж също зависи от осигурителния стаж и размера на осигуровките.
07 Декември 2015 11:08
за някой който си е криел реалните доходи
Няма осъдени, значи няма такива!
а сега плаче че му е ниска пенсията
Всички плачат, че им е ниска пенсията, включително "голямата кошница" (това е статистиката с пианото, не за жената) Емилия Масларова, та се налага да работи ... като председател.
след като заетостта сред РАБОТОСПОСОБНОТО население ти е само 65%. Т.е. , след като имаш трудов резерв от 35%, който не можеш да използваш
Това не е точно така. Има една дисциплина, "иконометрия", по която не съм специлист. Но според нея, човек започва да създада икономическа стойност с труда си чак след 35 годишна възраст. Сиреч 12 г. от трудовия му стаж преминават в търсения и квалификация, което статистически се отчита като "трудова незаетост" най-общо.
Това твърдение, че може да се използват 100% от работоспособното население, е подобно на онова глупаво, че мозъкът работел само с 10% от клетките само защото, в момента dt , изследователят отчел 10% активни клетки и в следващите моменти пак отчита по 10% активност, но не разпознава дали все същите клетки са активните ... или други са активните. И слава Богу, че не отчита 100% активност на мозъчните клетки, което ще означава фатално възпаление, да взрив, на мозъка. Или тотално задръстване, както би се случило в София, ако всички автомобили излязат едновременно на улицата.
което го пише и в учебниците, че държавата не е фирма и не може да се управлява, като фирма
Либертастите, с гуруто, Милтън Фридман, на монетаристите, не твърдяха ли обратното? И че те били пишели учебниците на "науката икономика" ?
07 Декември 2015 11:10
Не е нормално 10% от работоспособното население да са инвалиди (450 хил. души)

Доколкото знам, това не е броя на инвалидите с пенсии, а на инвалидните пенсии, които, доколкото знам, се подновяват на всеки 3 години и се отчитат, като новоотпуснати.

И няма как един възрастен човек, дори ако няма друго, с годините постепенно да не се инвалидизира. Инвалидни пенсии за редовни пенсионери над 65 годишна възраст е някакъв абсурд. Друг е въпроса, че така им допълват пенсиите, което би трябвало да се случва по друг начин.

Първото, което трябва задължително да се направи е да се раздели размера на сегашните пенсии на две части - част от осигурителни приходи и част от държавният бюджет. За момента би трябвало часта от осигурителни приходи да се покрива само и единствено от тях, а бюджетната дотация към НОИ, (която сега е 55% от общата сума на пенсия), да се отчете, като социална добавка.

Смисъла на горната, сега символична реформа е, освен счетоводна яснота, и че ще позволи в бъдеще да се провежда по-справедлива социална политика на базата на промени в социалната (финансираната от официалните данъци) част.
07 Декември 2015 11:13
Всеки, гражданин при достигане на определена възраст или неработоспособност да получава пенсия, допълваща доходите му от имущества или друга нетрудова дейност, до достатъчен достоен жизнен минимум.

Всъщност това е едната от неолибералните идеи, под които и аз се подписвам: някакъв тип минимална пенсия, еднаква за всички при еднакви условия /затова по необходимост тя ще е минимална, не можеш на всички да раздадеш богати пенсии/ без привелегиите на по-Първата категория, и която пак по небходимост ще е с минимални осигуровки /веднага изниква въпросът как ще плащаш високи осигуровки за ниска пенсия/. А за допълнително и от горе каквото сабя покаже.
Другото (фондовете) е просто нечии временни далавери, просто защото съществуват икономически цикли, коио периодично нулират натрупваният

1. А това анулиране не се ли случваше и с държавните пенсии - 90/91 и 97 година? И нима НОИ не е една постоянна далавера, където още не се вижда края на измамите с инвалидните пенсии, а някои са легализирани /високата доходност на Първа категория/
07 Декември 2015 11:16
Пенсията на тези с непълен трудов стаж също зависи от осигурителния стаж и размера на осигуровките
Само, ако осигурителният им доход е бил над 450 лв. за тия 15 години. Щото под този доход, изчислената пенсия ще е по-ниска от минималната социална от 133 лв.
Размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 3 за лицата, пенсионирали се с 15 години действителен осигурителен стаж и навършени 65 години и 8 месеца през 2014 г. и 2015 г. за мъжете и жените, не може да бъде по-малък от 85 на сто от минималния размер на пенсията по чл. 68, ал. 1. За периода от 1 януари до 31 март 2013 г. тя е в минимален размер 123,25 лв., от 1 април 2013 г. до 30 юни 2014 г. – 127,50 лв., от 1 юли 2014 г. до 30 юни 2015 г. - 131,33 лв., а от 1 юли 2015 г. - 133,82 лв.

07 Декември 2015 11:19
а бе хора, по цял свят пенсионната система издиша, и се пръска по шевовете, вие искате в българия да е добра. ами не може да стане това, пари няма.
07 Декември 2015 11:21
203 хил. пенсионери получават минималната пенсия за пълен стаж и възраст от 157.44 лв.

Браво! За това виновни са онези, които купувят контрабандни цигари. Да не си помислите, че са Калфин и Б.Б. или пък някой от предходните "социални" министри... Цял живот си плащаш осигуровки за 157.44 на месец. Един тон въглища - 300 лева, кубик дърва - 80... найс, а!
07 Декември 2015 11:30
Доколкото знам, това не е броя на инвалидите с пенсии, а на инвалидните пенсии
Към 1 юли 2015 г. бяха 427 хил. души, получаващи единствено инвалидна пенсия. Общия брой на инвалидните пенсии е 880 хил., за тия 453 хил. в повече, втори пенсии за инвалидност има известни спекулации, че една трета (понеже е през три години) от тях са броени два пъти (в годината на преиздаване). През 2002 г. инвалидите бяха 127 хил. души, а през 1988 г. (имах вземане-даване със Съюза на инвалидите), 114 хил. "съюзни членове" ... при почти 9 млн. население тогава.
И няма как един възрастен човек, дори ако няма друго, с годините постепенно да не се инвалидизира.
Нали затова се отпуска пожизнена пенсия - не е трудоспособен поради "инвалидизиране" с възрастта. И да се наблюдава (ТЕЛК), както и да се лекува (животоспасяващото лечение е отделно), няма да възвърне работоспособност. Вместо да се харчат пари за "напразни усилия на икономическо-здравната мисъл", по-добре да се отпусне една, но достойна пенсия. Па и пенсионерите няма да се стресират (и преждевременно да "си отидат" ), търсейки"вратички" и да припадат от завист, ако не успеят.
07 Декември 2015 11:32
Доколкото знам, това не е броя на инвалидите с пенсии, а на инвалидните пенсии,

Инвалидните пенсии са около 1 млн. Към половин милион се водят с основна пенсия по инвалидност.
Има елементарна сметка срещу мрънканиците.
Жена на 60 г и навършила пълнолетие на 18 има 42 календарни години да натрупа 35 години осигурителен стаж. Ако не може да го направи, просто е работила или е седяла в къщи над 7 години без да плаща осигуровки.
Мъж на 64 г и навършил пълнолетие на 18 има 46 календарни години да натрупа 38 години осигурителен стаж. Ако не може да го направи, просто е работил или е седял в къщи над 8 години без да плаща осигуровки.
По-просто казано, част от гастарбайтерите са плащали или са крили данъци и осигуровки в чужбина, а искат пенсии от България. Другата част са тарикатите дето са работели в България без да се осигуряват и са обяснявали, че не плащат осигуровки защото няма да доживеят до пенсия. Не се вижда никакво основание за която и да е от тези две групи да се променят правилата и да получават незаработени пенсии.
07 Декември 2015 11:37
А това анулиране не се ли случваше и с държавните пенсии - 90/91 и 97 година?

Да, точно това се случи, (въпреки, че тогава пенсиите бяха само перо в държавния бюджет, НОИ е от 2000 г.), но точно защото моделът е разходопокривен и приходите и разходите се случват в реално време, това се отрази само моментно.

Ако имахме фондонатрупваща система, то тя щеше да е фалирала невъзстановимо.
07 Декември 2015 11:39
1. А това анулиране не се ли случваше и с държавните пенсии - 90/91 и 97 година?
То и в момента се случва (да ме извини даскал Цеко за "случването" ) - Марио Драги и догодина ще "отпечата" 300 млрд. евро, които ще предостави при "отрицателна лихва" за ЕЦБ на частни банки.
През 2008 г. "случването" беше по-голямо - тогава федералното правителство предостави 700 млрд. долара на частни банки, които те "естествено" върнаха основно с "новоотпечатани" долари (частни облигации без покритие от материални активи).
С това не отричам, огромния, решаващият фактор на държавното управление и политиците, които го осъществяват или "анулират".
07 Декември 2015 11:39
непознати баби и дядовци, които междувпрочем не са се осигурявали както е положено.


Я! "Положено"! Америцата е руски агент, шъ знайте!
07 Декември 2015 11:47
Дежурния, Сметките ти са грешни, защото не отчитат:
1. Че средно образование се завършва на 19, а не на 18, висше на 24, а изискуемият стаж за мъжете става 40 години до 65 годишна възраст, което означава практически да няма и един ден неработещ.

2. Живеем в капитализъм, който се характеризира, като система с непълна заетост, (в момента заетостта между 20 и 65 годишна възраст е 65%), периодични цикли на растеж и кризи с голяма безработица. Т.е. практически направата на 40 години стаж за човек завършил висше образование би била някакво рядко изключение.

3. В момента в пенсионната система имаш най-голямата разлика между осигурителен принос и получавана пенсия. Масата от пенсионерите са се пенсионирали във времето на изискван 25 години стаж, а размерът на пенсиите им е определен на базата само на 3-те им най-платени години.
07 Декември 2015 12:05
Ако имахме фондонатрупваща система, то тя щеше да е фалирала невъзстановимо.
Дай му пример на Волог с една "фондонатрупваща система"! - примата на Орион“ Веска Меджидиева и "системата" "Българска земеделска и промишлена банка"- най-бързо растящата през 1995 г.;
1996 г. - "24.06.1996 г. - Меджидиева вероятно е при сестра си в Кейптаун"
2008 г. - "1.06.2008 г. - Веска Меджидиева: Живея скромно и имам пари за едно кафе "
2012 г. - "Веска Меджидиева пред Кулезич: Не съм богаташка!"
2014 г. - "Румен Спасов пък се върна тежко болен от рак, колкото да умре след два месеца" (съпругът-партньор).

Ако Волог смята, че "наште" са "опръстени" от Кремъл, ДС, БКП и др. конспирации, има примери от "меката на демокрацията" - Енрон (акциите, раздадени на работниците й, които трябваше да гарантират пенсионния им живот), Мерил Линч ( "печалбата" на Норвежкия пенсионен фонд), Бърнард Мейдоф (Bernard Lawrence Madoff) (взаимно-осигурителни схеми ... преминали в извънземно измерение, опс с 150 годишна възвращаемост , когато Мейдоф излезе от затвора).
07 Декември 2015 12:06
Към 1 юли 2015 г. бяха 427 хил. души, получаващи единствено инвалидна пенсия. Общия брой на инвалидните пенсии е 880 хил., за тия 453 хил. в повече, втори пенсии за инвалидност има известни спекулации, че една трета (понеже е през три години) от тях са броени два пъти (в годината на преиздаване).
Малко не е така..Инвалидите със загуба над 70 % получават и 25 % от социалната пенсия...И затова инвалидите са си около 400-450 000 човека, НО...получаваните от инвалидите пенсии ( една на 100 % и една 25 %) стават около 880 000
07 Декември 2015 12:13
със Съюза на инвалидите), 114 хил. "съюзни членове"
Имат дръжки За да може един съюз на инвалидите- с физически увреждания, глухи, слепи и тн да получава държавна субсидия е необходимо да има над определен брой членове за да бъде представена за "национално представена организация".Те....държавата отпуска пари само на послушните национално представени. И затова всяка една от тези организации гледа тавана и си пише колко члена има.
07 Декември 2015 12:44
Честито на всички, които скачаха по площадите! Бавно, но сигурно България се връща към времето от преди 70 години, когато да получаваш пенсия, да имаш ток, да ползваш здравеопазване, да имаш добро образование е било лукс, недостъпен за мнозинството.
Като се сетя, че по времето на социализма жените се пенсионираха на 55 години, с 25 години стаж, а мъжете- на 60, гледаха внуци, получаваха прилични пенсии, с които помагаха на младите, вместо да чакат от тях пари за ток и лекарства…
07 Декември 2015 12:45
Малко не е така

Ето как е:
1.Брой на пенсионерите по вид на водещата пенсия към 30.IX.2015 г.
А.Пенсии за трудова дейност 2 017 265
1.Инвалидност поради общо заболяване 450 836 (лични - 380 993; наследствени - 69 843);
2.Осигурителен стаж и възраст 1 556 858 (лични - 1 525 684; наследствени - 31 174);
4.Инвалидност поради общо заболяване - ЗПЗСК - 783;
5.Инвалидност поради общо заболяване - СВОК - 880;
Б.Пенсии за лицата по чл. 69 от КСО: 93 413 (шапкари)
II. Фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност": 57 543
III. Фонд "Трудова злополука и професионална болест": 9 501;

2. Брой на пенсиите към 30.IX.2015 г.
А.Пенсии за трудова дейност - 2 023 662
1.Инвалидност поради общо заболяване - 453 560
2.Осигурителен стаж и възраст - 1 560 403
II. Фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност": 515 071
9.Социални пенсии за инвалидност 502 961
III. Фонд "Трудова злополука и професионална болест": 21 656
1.Инвалидност поради трудова злополука и професионална болест - 21 240

3. Брой на пенсиите и на получаваните повече от една пенсия от един пенсионер към 30.IX.2014 г. и към 30.IX.2015 г.
в т.ч. получавани повече от една пенсия за 2014 г. - 489 853, 18,3%
в т.ч. получавани повече от една пенсия за 2015 г. - 476 096, 17,9%

9.Социални пенсии за инвалидност - за 2014 г. - 466 819, 90,7%; за 2015 г. - 454 534, 90,4% (Сиреч 10% получават само една пенсия - социална пенсия за инвалидност, със сигурност няма и 15 г. трудов стаж).
07 Декември 2015 12:50
е необходимо да има над определен брой членове
В това беше в соц време - и да нямаха членове, пак се създаваха разните съюзи, за да се покаже "гражданско общество", че "ръководната роля на Пратията" е кооперирана с всички членове (да се разбира "съюзи", кооперативи и кооперации) на обществото. И всички събираха членски внос, а някои имаха тестове (шуро-баджинакски) кат ловно-рибарските дружинки.
07 Декември 2015 12:59
Само, ако осигурителният им доход е бил над 450 лв. за тия 15 години. Щото под този доход, изчислената пенсия ще е по-ниска от минималната социална от 133 лв.

15 години е минималният стаж. Естествено е при толкова нисък стаж и пенсията да е ниска.
Но ако предположим, че някой има 3-4 години недостигащ стаж, а през другото време се е осигурявал на средния доход пенсията няма да е толкова ниска.
А това да има само 15 години стаж и да се пенсионира сега означава, че последните 25 години нищо не е работил или въобще не се е осигурявал.
07 Декември 2015 14:11
Масата от пенсионерите са се пенсионирали във времето на изискван 25 години стаж, а размерът на пенсиите им е определен на базата само на 3-те им най-платени години.

Откакто са отменени тези 25 години трудов стаж (началото на 2000 година), отпуснатите пенсии за трудова дейност (без тези на фуражките) са около 2.5 милиона. Естествено има и много починали, но "масата" пенсионери за трудова дейност са се пенсионирали след това. Определянето на пенсията само по 3-те години с най-високи заплати е отменено още 1992 г. Може би между 5% и 6% от пенсиите за трудова дейност които се получават в момента са определени по това правило, но със сигурност такъв дял не може да се нарече "масата" без сериозно изкривяване на реалността.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД