:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дълг от 8.70 лв. набъбна до 1000.70 лв. заради нормативна бъркотия

Топлофикациите товарят абонатите, срещу които има принудително изпълнение, с абсурдно високи хонорари за юристи
Хиляди длъжници затъват все повече, тъй като дълговете им скачат драстично заради такси и възнаграждения за адвокати. Стига се до абсурдни ситуации миниатюрен дълг да се увеличи в пъти заради хитра система на монополистите да товарят задлъжнелите. По тази схема абонат на "Топлофикация", неплатил 8.70 лв., се оказал длъжник на 1000.70 лв. и е очевидно, че законът не забранява това. Дори и онези, които се издължават в доброволния срок, също ще бъдат ощетени - съдът отмени тарифа, която им опрощаваше таксата към съдебния изпълнител. Почти невъзможно ще стане и изпълнението срещу застраховател от негов клиент с промените в Кодекса за застраховането, които са на финалната права в парламента.

Националният омбудсман Мая Манолова обяви, че е залята от жалби срещу топлофикациите. Още преди началото на отоплителния сезон те били над 300 и се очаква да се увеличат. Много често, без да уведомят абонатите си какво дължат, топлофикациите пристъпват към принудително изпълнение, при което начисляват всевъзможни такси - адвокатски хонорари, възнаграждения за юрисконсулти и лихви, които в пъти увеличават задължението. "Редно е да информират клиента, че ще му заведат съдебно дело, ако не плати, и да го информират какво дължи. Но те не го правят. Пристъпват, защото е по-лесно, направо към съдебна процедура по бързия ред", разказа Манолова. Така на абонат с дълг от 8.70 лв. са начислили: 300 лв. възнаграждение за юрисконсулт, 25 лв. съдебна такса, 60 ст. лихва, още 300 лв. хонорар за друг юрисконсулт - за това, че се е обърнал към съдебен изпълнител, и 100 лв. такса на изпълнителя. Манолова не уточни за какво е начислен остатъкът до 1000.70 лв.

Съдебни изпълнители от доста време обясняват, че дългът не нараства заради тях, а заради двойните хонорари на адвокати и юрисконсулти. "Минимум с 805 лв. скача дългът, преди съдебен изпълнител да е начислил и един лев такса. В масовия случай таксата за дълг от 100 лв. е под 100 лева, а за дълг от 1000 лв. - под 200 лв.", са обяснявали неведнъж от Камарата на частните съдебни изпълнители.

"Топлофикация" има собствени юристи, но наема външни, на които плаща хонорари. Това е хитър начин да събират допълнително средно по 700 лв. отгоре от абонатите, описа схемата Манолова. Тя се натъкнала на случай, при който "Топлофикация" внесла искова молба срещу длъжник за 2 стотинки, които с хонорарите и таксите го натоварили с над 600 лв. Наскоро "Стършел" разказа подобен случай с актьора Славчо Пеев, който дни след като получил изравнителна сметка от около 400 лв., разбрал, че "Топлофикация" си е извадила изпълнителен лист за над 4000 лв., а върху банковите му сметки има запор.

Според Манолова спешно трябва да се гласуват поправки в принудителното изпълнение, които да парират злоупотребите на монополистите. Тя смята, че е необходимо да се гарантира призоваването по изпълнителни дела и хората да знаят, че срещу тях има съдебни действия. Освен това трябвало да има закон за личния фалит, както и изменения в публичната продан на имоти, така че банките да не могат да търсят дължимо извън това, което получат при продажбата.

На фона на тези абсурди Върховният административен съд обяви за нищожна отмяната на таксата за съдебно изпълнение при доброволно издължаване в законовия 14-дневен срок. Петчленен състав обяви, че приемайки промяна в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители на 23 юли 2014 г., правителството на Пламен Орешарски е превишило правомощията си.

Изменението влезе в сила на 1 август 2014 г., но се прилагаше едва няколко седмици, защото беше оспорено от Камарата на частните съдебни изпълнители и съдът спря действието му. Аргументът на съда за отмяната е, че тя може да бъде направена само със закон, който да е придружен от финансова обосновка и да е съгласуван с камарата. Председателят й Георги Дичев заяви пред "Правен свят", че било заблуда, че такава промяна би била от полза за длъжниците. "Гражданите изключително рядко - в под 1% от делата, погасяват задължението си в срока за доброволно изпълнение. Промяната е в интерес само и единствено на големи компании, каквито са застрахователните, както и на монополистите", твърди той. "Дори за краткото време, докато се прилагаше, видяхме ефекта от този текст. В единия случай съдебният изпълнител не прави нищо, докато не изтече въпросният срок (тъй като няма никакъв интерес и не би могъл да си покрие разходите), и през това време длъжникът може да се разпореди с имуществото си и кредиторите да не получат нищо. А в другия случай върху длъжника се стоварва цялата възможна принуда, като му се блокират всички активи, за да не може да си плати задължението в 14-дневния срок", обясни Дичев.



СПЪНКА

Юристи алармираха, че с приемания в момента изцяло нов Кодекс на застраховането, който мина на второ четене през икономическата комисия, се създават неочаквани привилегии на застрахователите, когато става дума за принудително изпълнение. В проекта е записано, че срещу тях не може да има изпълнително производство за плащане на застрахователно обезщетение или плащане на съдебни разноски и адвокатски възнаграждения, ако не са спазени предварително куп формални изисквания. Такива екстри не са предвидени нито за гражданите, нито за общините.
33
7336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
06 Декември 2015 18:46
И става безпощадно ясно, че у нас правосъдието става все по-скъпо и недостъпно – като здравеопазването...
Може би единствена надежда са европейските институции...
06 Декември 2015 19:03
От друга страна да не говорим за това, как някои длъжници се укриват, не желаят да получават документи от призовкари и се правят на незнаещи. Това може да бъде променено лесно - както в някои западни страни. Всеки гражданин е длъжен да регистрира адрес за кореспонденция и всяко писмо или документи, изпратени към съответния адрес, да се считат за връчени.
06 Декември 2015 19:20
За изтеклите 26 години ТоплоFUCKацията в София и в останалите градове можеха през стълбищните клетки да прокарат вертикалните щрангове и на всяка етажна площадка да пуснат по няколко (повтарям - Н-Я-К-О-Л-К-О) метра хоризонтална разводка и да вкарат току зад входната врата на всеки апартамент ИНДИВИДУАЛЕН уред за търговско измерване, респективно - да сключат с всеки ОТДЕЛЕН клиент ИНДИВИДУАЛЕН договор!

Не пожелаха да го направят - предпочетоха да ни ЯКО ИЗ***ЕБАВАТ! БЕЗспирно и АРОГАНТНО!!!


Дошло е време да хващаме флекса и да режеме търбътъ, влазяща в онова, дето му викат станция абонатна (по-добре ЕБАнатна да й викаме)!!!
И да не им даваме да си я завяряват докато не направят визираното в първия абзац на моя пост!!!!

ДРУГО спасение от тези АЙДУЦИ НЕМА! Н-Е-М-А!!!!!

пп:

Вместо флекс по-яки ножици ще ни требат - за едни други НЕ ПО-МАЛКИ айдуци! Знаете за кого ви говоря!!!
06 Декември 2015 19:30
тук интересно дали ще се появят дежурни да оправдаят хонорарите на външни адвокати на горката майчица монополист
06 Декември 2015 19:33
Така е в Страната на окончателно победилата Мафия, законен правоприемник на старата партийна номенклатура...
06 Декември 2015 19:43
Спомням си, че възмутени граждани пишеха гневни писма до "Топлофикация" да намалят парното, че дори по тениска в къщи не се издържа от топлина.Особено март месец беше вече нетърпимо.
И кво им стана на тези същите хора , бе ?
06 Декември 2015 20:05
Номерът на щрауса.. толкова разпространен в България.. си намери майстора. Кой е номерът ли? Ами забиваш си главата в пясъка/бетона и чакаш проблемът да се реши сам. Редовно - всички се скатават когато стане дума за дългове.. после ох.. когато дойде съдия изпълнителя. Защо?

Дребни тарикати са прецакани от едри тарикати. Лошо няма. Даже е добре за държавата. В "белите" страни - за да тарикатееш трябва да си голям.. дребните изпълняват каквото им се каже.
06 Декември 2015 20:10
Една държава се крепи точно на това - масата хора да спазват правилата и само някои от големите да ги нарушават. В България обаче - дребните искат да не спазват правилата наравно с големите. ТЦ - така капитализма не работи... всъщност нито една държава не работи.

06 Декември 2015 20:30
Мике, ти вярваш ли си или това е ефекта на билката
06 Декември 2015 20:52
козуначената_кифла
06 Декември 2015 20:30

Хубаво беше в статията да кажат откога са тия дългове. И да има и фрапираши случаи, но в 99% ситуацията е - тарикатът Х не е плащал на топлофикация с години или наемодателят Х е отдал апартамента си на наемател Y без да прехвърли партидите и без да следи дали Y плаща парното.. Минават месеци, че и години и изведнъж наемателят се оказва излъганото камилче - наемателят се е изнесъл и е оставил дългове от няколко хиляди лева. Наемодателят не иска да си признае, че е излъган и не плаща на топлофикация.. да обаче дългът е негов.. забива си главата в пясъка/бетона.. докато съдия изпълнителят не почука на вратата с доста увеличен дълг... После яко сълзи и статии като тази.
06 Декември 2015 21:00
ПлесNick, ножиците да не са за маркучите на колонките на Лукойл? И те не щат да ни купат по една нова кола, а ни работат с тия кочини, дето ги караме, понеже горат повече.
06 Декември 2015 21:18
От друга страна да не говорим за това, как някои длъжници се укриват, не желаят да получават документи от призовкари и се правят на незнаещи. Това може да бъде променено лесно - както в някои западни страни. Всеки гражданин е длъжен да регистрира адрес за кореспонденция и всяко писмо или документи, изпратени към съответния адрес, да се считат за връчени.


А че писмото е стигнало до адреса се потвърждава с подпис. Иначе, има си начини и при нас, например, лепят ти съобщение на вратата и след като изтече известно време се считаш за уведомен.
06 Декември 2015 21:36
На запад има и частни призовкари - много са ефективни. Не като държавните.
06 Декември 2015 21:37
При събиране на дълг по описаната схемата със съд, колко нараства сума от 8.70 лв ако не е дължима на топлофикацията?
Славчо Пеев го харесвам като актьор, но е "забравил" да си плаща парното от 2007 година до сега. За 8 години трябва да е получил към стотина съобщения с описание колко дължи.
Не отиват на добре нещата, щом такива матрияли с такова качество вече могат да се публикуват и в издание като Сега.
06 Декември 2015 21:43
Иначе, това безобразие с неприсъственото съдене си има и обратна страна. На една моя позната осъдиха покойната баба, в резултат на което тя получи промоция - няколко сметки, платени по давност, докато се ориентират в новата обстановка. Ако я бяха призовали, нямаше да стане така.
06 Декември 2015 22:51
На запад има и частни призовкари

В нашия запад, (80 милиона сме) не само че няма частни призовкари, ами няма изобщо призовкари. Има поща, пощенски кутии за обикновените призовки, син плик, и пратки с подпис срещу тях (жълти пликове) - според важността на делото и инстанцията. Всичко това върши Dеutsche Post.
06 Декември 2015 23:06
Хиксе,
Кабели имах предвид да се режат с ножиците, "американски" и ф.волтаически, ама немам нищо напреки и шлангове на бензоколонки да се режат! Макар че за тях друга метода, по-ефикасна - завираш го шланга у дупката на колата си и даваш мръсна газ! Получава се!!! По америCUNTски филми съм го виждал!
06 Декември 2015 23:48
При събиране на дълг по описаната схемата със съд, колко нараства сума от 8.70 лв ако не е дължима на топлофикацията?

и това оправдава набъбването до 1000.70????
Я пак?
07 Декември 2015 05:28
И при мен "дълг" от стотина лева стигна до 1000 лв и то без адвокати и съдебен изпълнител. Преди да минем на топлинен счетоводител, само 5 апартамента в блока се водехме на пълна мощност, а сметките ни бяха ужасни. Направиха комисия, хванаха крадците, направиха протокол и го занесаха в Топлофикация Бургас. Очаквахме, че ще ги накарат да платят и на нас ще ни опростят част от парите. За това никой не си плати последната сметка тогава. Топленния счетоводител 3 години слагаше съобщения кой колко дължи и за мен все пишеше: НУЛА. Парите ги внасяхме в банката по неговата сметка. След три години вече се оказа, че трябва да внасяме в пощенските станции. И чак тогава се разбра, че имам да плащам вече около 500 лв. През цялото време ни вест, ни кост от Топлофикация за подобни суми. Така ме бяха подредили,че, докато не погася тях, не можех да плащам и текущите си сметки. Хитро, нали?! Е, успях да се добера до банковата им сметка и да плащам, но това ми струваше много нерви и безсънни нощи. Защото писмата, които им пращах, че не дължа сумите и трябва да бъдат опростени или поне да мога да плащам, се връщаха с отрицание и заплахи. По едно време имаше компания, че ще опрощават лихвите на длъжниците, които си платят задълженията. Бях прежалила онези 100 лв и бях съгласна. Но се оказа, че вече задълженията са 800 лв и от тях лихвите са 40 лв. само?! Макар в справката им от преди година да се виждаше, че за 120 лв сметка са ми начислили 40 лв. лихва за периода?! Как направиха тоз номер, кой ти обяснява?! Не платих. Постоянно ме заплашваха със съд, но аз пазех документите за плащанията години назад, както и писмата и справките, които ми бяха изпращали. Накрая така се опетлаха, че на някой му дойде акъла и ме поканиха да подам молба за отписване за задълженията. Победа! Но на каква цена??????
07 Декември 2015 06:12
войната има цена ... ама аз не я знам
07 Декември 2015 07:43
Най-после им хванали цаката на тарикатите, които се топлят без да плащат.
07 Декември 2015 08:31
Бъркотия ??!
Така ли и казват вече на корупцията ?
ЧСИ са си юристи, а състудентите им са депутати...предимно.
Е, в такъв случай врътката помежду им е на една пачка разстояние.
07 Декември 2015 09:39
Заради мнения като това на ПлесNick обещаващи чудеса и заради лековерните послед затъваме вкупом.
Топлофикация наистина действат неетично, но всъщност те са (все още) общинско дружество и политиката му е резултат от избор на ОбС на София и разбира се на кмета.
Поне гласувалите за ГЕРБ имат право да поискат съдействие, но не виждам никой пред Московска 33 - значи проблеми няма.
07 Декември 2015 10:07
Префинен рекет.Така бих назовал тези фирми, които събират задължения.Това събиране е незаконно, понеже заобикаля цесията. Иначе, при подобни положения не е бивало да се разрешава на адвокати да се намесват, тъй като участието им не е за да раздават справедливост, а да трупат пари от нищото.А онези съдебни изпълнители, които са допускали цесия, без да има два изпълнителни листа касаещи трима учуаатници, следва да бъдат лишени от пправото да заемат тази длъжност за срок от досет години.Какво е цесия? Х има съдебен изпълнителет лист за присъдено задължение от У. Z, обаче, имат съдебен изпълнителен лист срещу Х. Само в този случай Х може да прехвърли задължението на У към Z. Няма ли изпълнителен лист, касае се за нищожен договор за цесия, или иначе казано престъпление против правата на гражданите. Има един такъв въпрос за уточняване.Какви са клаузите на досегашните договори за прехвърляне на зъдължения и срещу какъв процент.Или най-общо казано се дава пълномощно на някоя рекетьорска фирма да събере каквото може и толкова.За това казвам префинен рекет.
07 Декември 2015 10:44
и това оправдава набъбването до 1000.70????Я пак?

1. Като се съберат описаните числа, "набъбването" не е до 1000.70 лв а до 734.30 лв (спестяваме коментари за елементарна грамотност и извършване на действие събиране на няколко числа)
2. Според описанието, пътят до 734.30 лв е: длъжникът получава съобщения в месечната си фактура обикновено поне 10-20 пъти, не плаща при сума 8.70 и някакви стотинки лихви, следва изпълнителен лист ( сумата става 333 лв и нещо) пак не плаща и обжалва (вероятно по съветите на тарикат-адвокат), решение на втора инстанция и съдебен изпълнител, не е нито кратко, нито лесно нито може да се твърди, че длъжникът "не е знаел"....
3. Сумите се събират до такъв размер не по прищевките на топлофикацията а по наредбата за минималните възнаграждения на адвокатите. Не само задълженията към топлофикацията а всеки дълг с такъв размер минал през подобна процедура набъбва с (поне) толкова.
4. В повечето такива случаи (пример: описан в матрияла - Славчо Пеев) при разказване на случката, длъжниците и техните "защитници" пропускат съществена част от фактите.
07 Декември 2015 11:21
Ами нормално...юристите са гладни...някой трябва и тях да ги рани...нали сме държава на юристите...

...едно време бяхме държава на инженерите и милиционерите...

...сега сме държава на юристите и медиците... при тях са паричните потоци...
07 Декември 2015 11:54
Колкото повече хора се усетят че е време за революция толкова по-добре.

Тези ЧСИ тарикати викат че основен принцип в правото е имам ли да взимам трябва да получа айде сиктир.

Трябва всичко да се промени така чe имам ли да връщам да мога да шиканирам до гроб а после от наследници да не се търсят дългове.

Никой никого не кара да кредитира сега де се вика на сила ни правят длъжници.

И тогава ще имаме нормална пазарна среда всеки ще работи внимателно и ще си носи риска.

Сега капитализма в България няма риск т.е. далавера а както винаги съм казвал за далавера от капиталист му се полага разстрел.

Далаверата може да бъде привилегия само за Андрешко да измуфти капиталиста, монополиста и т.н.

На въпроса до къде ще стигнем отговора е до икономика без кредити което не никак лошо.
07 Декември 2015 16:33
Не са само топлофикациите! На мой познат, който отдавна е закрил един номер към Мтел, и в повечето време е в чужбина, са му завели дело /без той да знае, естествено/ и по същите процедури, описани в настоящата статия, 10-тината дължими лева са станали 800 и нещо! Ма това писма, уж били пратили, уж лепили по вратите, ЧСИ-то отказва да даде копие от съобщението, което уж било залепено на вратата или връчено на комшия, въобще красота. И питам се - в 21 век живеем все пак, то ясно че хартията си е документ, ама какво пречи човек да бъде уведомен по интернет, че са му завели дело, пък да иде да си получи съобщението. Не всички са тарикати на дребно, нежелаещи да си плащат. Въпросът е, че най-големият тарикат, тарикат на едро, е мафиотската ни държава....
07 Декември 2015 18:45
На мен като ми дойде сметка в ePay я плащам на часа и не чакам да стане 1.000 лева. Това е начинът да си плащаш от чужбина. И точно затова не искам давам имот под наем. Защото зарарът ще е много повече от файдата. Снаха ми си даде апартамента на приятели под наем - за три години разрушен и няколко хиляди сметки. Приятели. Приятели, ама булгаристанци.
07 Декември 2015 18:47
А! Сега живее брат и в него. Брат, брат, ама и той е събрал 2.000 лева парно. Боклук миллет, ей!
07 Декември 2015 19:20
Едно е да не си плащаш сметки, които дължиш. Вината си е твоя, че си ги просрочил.
Обаче в случя с топлофикация сметките масово са незаконни. И съответно недължими.
И като казвам НЕзаконни, имам предвид, че те не се основават на никаква законова разпоредба. Това са сметки, които от топлофикация са решили по някакво свое усмотрение, че могат да ги припишат на теб и да те нарекат "длъжник". Огромното мнозинство хора плащат безропотно, защото иначе стои заплахата на описаното в статията - ако си потърсиш правата в съда, българският съд предпочита да се изплюе върху тези твои "права" и да ти заяви "такава е практиката".
...
Така например съдът се позовава на Общите условия на топлофикация, където пише, че щом имаш нотариален акт, ти си клиент, нищо че нито ти, нито етажната ти собственост е сключвала някога договор с топлофикация. Нищо че такъв договор се иска по Закона за енергетиката и правната логика (и законите) забранява да се издават документи за продажба, ако няма договор за продажба (понятието "договор за продажба" по принцип е доста разтегливо, но не и в случая с топлофикация, защото в Закона за енергетиката ясно е записано как трябва да изглежда този договор). А тая липса на договор не е случайна - за сключването на такъв (по сегашния закон) се иска съгласието на 2/3 от собствениците в сграда етажна собственост. А колко са сградите, в които толкова много хора доброволно биха си сложили главата на дръвника? Топлофикация знае, че те никак не са много. Ерго, в Общите условия пише "заварено положение" - нищо че такова "заварено положение" не съществува от 1999г., когато законът тогава категорично задължи всички "заварени положения" да си уредят отношенията с топлофикация до 2000г., т.е. да сключат договор. И оттогава не може да има никакви "заварени положения" без договор, защото в новите сгради такъв договор задължително се подписва, иначе не се пуска парното.
Така че има сметки и "сметки".
07 Декември 2015 21:22
"защитници" пропускат съществена част от фактите.

съществената част е една - че при 8,70 задължение на адвокатите се плащат 333 лв
08 Декември 2015 17:38
kaily
07 Декември 2015 21:22

че при 8,70 задължение на адвокатите се плащат 333 лв

Само ако загубиш делото.
Ако го спечелиш, тая сума (без 8,70) я плаща насрещната страна, която е излъгала като те е обявила за "длъжник".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД