:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 149
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нова вълна

Идва ли краят на популизма в Латинска Америка

Избирателите от затъналите в криза държави в региона искат лидери с управленски качества и не вярват на обещания
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Венецуела Николас Мадуро, който наследи на поста Уго Чавес, доскоро успяваше да залъгва населението с обещания. Гласоподавателите обаче показаха червен картон на социалистите на последните парламентарни избори и партията претърпя тежко поражение за първи път от 1998 г. насам.
Победата на президентския вот в Аржентина на Маурисио Макри може да се тълкува не само като поражение за "кирхеризма" в страната, но и като началото на края на традиционния за тази част на света политически популизъм. Аржентинците гласуваха за промяна в регион, където неопопулистките лидери, спечелили си слава не толкова с управленски качества, а с риториката, на която залагат, държаха властта. Малко след това във Венецуела управляващите социалисти, водени от президента Николас Мадуро, загубиха парламентарните избори. Опозицията ще имат мнозинство в новия парламент в Каракас. И това е поредният показател за отиващия си популизъм.

Неопопулизмът обединява правителствата на покойния вече Уго Чавес и Николас Мадуро във Венецеула, Ево Моралес в Боливия, Нестор и Кристина Кирхнер в Аржентина. Харизматичните и авторитарни лидери Уго Чавес и Кристина Кирхнер успяха да подкопаят свободното и независимо правосъдие, свободата на медиите и работата на парламента, за да разширят собствените си правомощия. Те



придобиха популярност благодарение на разпределянето на благата



сред най-бедните слоеве на населението и успешно се възползваха от периодите на икономически бум, предизвикан от високите цени на суровините, изнасяни от страните - производителки на петрол (в случая на Венецуела) или селскостопанска продукция - когато става въпрос за Аржентина. Във Венецуела програмата за разпределение на благата, въведена от Чавес, се финансираше от държавната петролна компания PDVSA. В Аржентина Кристина Кирхнер със същата цел национализира местната петролна компания YPF.

Сега заради ниските цени на суровините и тежкото състояние на държавните финанси политическите проекти на неопопулистите в тези държави са заплашени от провал. Висока инфлация и безработица заплашват най-бедните хора. В Аржентина ситуацията е критична. Освен изключително тежкото състояние на държавния бюджет според независими данни инфлацията наближава 35% (официалните статистически данни се контролират от властта). Подобен стил на управление се корени в първото правителство на бившия президент на Аржентина Хуан Доминго Перон (1946-1955). "Инфлацията не ме интересува. С това се занимават икономистите. Моята работа е политиката", заявява Перон, а изказването му идеално характеризира управлението на Кристина Кирхнер.

Перон дойде на власт в първия период на латиноамериканския популизъм, който започна през 30-те години на ХХ век, а негови представители бяха Жетулиу Варгас в Бразилия и Ласаро Карденас в Мексико. По това време светът е обхванат от икономическа криза: фондовата борда в САЩ преживява крах през 1929 г. С началото на Втората световна война ситуацията се влошава. Събитията принуждават държавите от Латинска Америка да предприемат индустриализация. Варгас, Карденас и Перон създават трудово законодателство, защитаващо правата на работниците, което ги превръща в



"национални герои" в очите на голяма част от населението



в държавите, които управляват.

За разлика от Варгас и Карденас Перон слага край на олигархичния модел, който предшества неговото управление. "Затова и популизмът в Аржентина се превърна в отделно течение, наречено перонизъм", обяснява Франсиско Уефорт, един от най-известните изследователи на популизма в Бразилия. Според него Перон насажда в Аржентина антилиберална култура и налага идеята, че основната роля за развитието на страната трябва да се поеме от самата държава. Едва ли новият президент на страната Макри, който положи клетва на 10 декември, ще се откаже от този управленски курс - по време на предизборната си кампания той похвали постиженията на Перон. Новият държавен глава на Аржентина вероятно ще предприеме необходимите мерки, за да сложи



край на типичния за Кирхнер популизъм



Това може да стане чрез отварянето на Аржентина за световните пазари.

Бразилия не се различава от Аржентина, следваща примера на Хуан Перон. Либерализмът, останал като наследство от империята, се запазва и по време на правителството на Варгас. Той не е само "баща на бедните", но е и крупен земевладелец. "Той идва от Старата република, бил е министър по времето на президента Вашингтон Луиш. Това правителство разчита на участието на олигарси с по-различна гледна точка от управленската", разказва Уетфорт. Затова и учените определят бразилския популизъм като хибриден.

Правителството на бившия бразилски президент Луиш Инасио Лула да Силва е отражение на тази традиция, защитавайки както популистки, така и антипопулистки възгледи. Като разрширява социални програми като Bolsa Familia ("Семейна кошница"), той получава подкрепа от по-бедните бразилци. Лула контролира инфлацията и ефективно използва ресурсите почти по време на цялото си управление, като успява да се съобразява с пазарите. За разлика от него обаче наследничката му на президентския пост Дилма Русеф се провали с държавните финанси и за да оправдае увеличаването на разходите, тя се обърна към популистката риторика и заяви, че това се прави с цел да се защитят социалните придобивки и работните места. Днес обаче страната е изправена пред заплахата от инфлация и безработица.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Новият президент на Аржентина Маурисио Макри се готви да сложи край на популизма в страната, която е в изключително тежко финансово състояние в резултат на управлението на предшественичката му Кристина Кирхнер.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившата вече президентка на Аржентина Кристина Кирхнер и ексдържавният глава на Бразилия Лула да Силва са пример на популизма, на който залагат политиците в Латинска Америка.
21
3899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
20 Декември 2015 18:58
Вай, СЕГА, тази статията ще бъде справедливо оплюта от прогресариата....
От правилно партийно-политически позиция разбира се. Щото иначе като почнат едни паралели с разни европейски пък недай си боже и евразийски страни.
20 Декември 2015 19:03
Великата Маги го е казала накратко: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.”
20 Декември 2015 19:14
Висока инфлация и безработица заплашват най-бедните хора.

Нормална картинка за страните управлявани от прогресивните леви сили...
20 Декември 2015 19:23
По описаните симптоми се оказа, че и ние живеем от 25 години в популизъм, ти да видиш...
20 Декември 2015 19:26
Мен ме учудват хората,дето неприкрито се кефят,че други хора ще затънат в мизерия и безнадеждност!
Какво не им е наред,не разбирам?!
20 Декември 2015 19:33
А, щели да затънат. Тепърва може би. Ами те амигосите са си у батака от памтивека и се некой друг им е крив...
20 Декември 2015 20:46
на всичкото отгоре фарк се предава в колумбия
20 Декември 2015 20:52
А, щели да затънат. Тепърва може би.

А ние вече. Отдавна.
20 Декември 2015 21:11
Вчера в Бразилия , кака им Дилмана им би един шут на тези, дето искат пак да яхнат лоената либерална копяня за сметка на милиони мизерници . Остана Сената да прегласува , където тя има мнозинство.
Във Венецуела новият президент може и да не изкара до края на 2016 , че нещо военните настинка ги хванала .
Въпреки воплите на загрижената демократична общност.
В Еквадор, Никарагуа , Перу - номерът им не мина. Бая ретроградни, консервативни , популисти и какви още там се оказаха .
20 Декември 2015 21:11
Някак си много лесно приемате схемата - правителство/бизнес, а то далеч не е така.
20 Декември 2015 21:23
Тука някой плачат за Бразилия, Аржентина... Упражняват се с някоя си Меги...
Бърза справка с Wiki ни дава, че и двете държави са с по-висок GDP per capita от БГ. Която никой не може да обвини за социалистическа. И дори сме върха на евроатлантизма.
Абе, защо не си гледаме нашата къщичка...
20 Декември 2015 21:54
токущо се научаваме че нашите печелят и изборите в испания.
20 Декември 2015 22:12
Бърза справка с Wiki ни дава, че и двете държави са с по-висок GDP per capita от БГ.

Справката в долари за 2013г. показва нещо съвсем различно:
Аржентина - 6 606
Бразилия - 11 769
България - 16 518
При това се сравняваме с гиганти...
20 Декември 2015 22:30
При това се сравняваме с гиганти...

Еле пък Бразилия - Б-то от БРИК.
20 Декември 2015 23:48
щурчо,
не знам от къде си вземаш данните. Послъгваш май
Я виж тук.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29_per_capita
21 Декември 2015 06:16
ЗЛАТИЯ 20 Декември 2015 19:26
Мен ме учудват хората,дето неприкрито се кефят,че други хора ще затънат в мизерия и безнадеждност!

И к`во те учудва, оглеждай си сънародниците - Кайлето преди време лаконично и точно го формулира: "Определението за идиот - беден, но десен".
21 Декември 2015 10:39
Butch 20 Декември 2015 23:48
щурчо,
не знам от къде си вземаш данните. Послъгваш май

Сефте! Друг път никогиш...
21 Декември 2015 11:33
България - 16 518
Кога успяхме да произведем 125 млрд долара през 2013?!

21 Декември 2015 17:33
Ако отчитаме покупателната способност, Аржентина има по-голямо БВП на човек от нас, а Бразилия - по-малко.

Новият президент на Аржентина Маурисио Макри се готви да сложи край на популизма в страната, която е в изключително тежко финансово състояние в резултат на управлението на предшественичката му Кристина Кирхнер.


Не е редно да се правят такива заключения. В днешния глобализиран свят е възможно упадъкът на една икономика да няма нищо общо управлението на страната.
21 Декември 2015 17:35
Кога успяхме да произведем


БВП не мери обема на производството, а генерираната добавена стойност. Добавената стойност генерира и кварталното кафене. Известно е, че в България има изключително много квартални кафенета ..
21 Декември 2015 20:51
Злобен, намусен, нещастен, груб.... с една дума ЛЯВ.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД