:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 202
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РАЗВИТИЕ

Северна България остава в капана на кризата

В регионите с много висока безработица бизнесът изнемогва от липса на работна ръка. Най-големият проблем е ниската квалификация и неграмотността на работниците
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Повечето безработни търсят работа, при която да могат по цял ден да стоят в социалните мрежи. Строителството очевидно не е сред предпочитаните дейности.
"Защо ми увеличават винетката - те имат ли представа какво е в нашия край? Всеки ден пътувам между Свищов и други градове - пътищата са ад. Работа няма, а те увеличават минималната заплата. Кой ще ти плаща 420 лв. тука? Всички ще минат на 4 часа, това ще стане", казва Калоян от Свищов. Покрай винетките той на един дъх се възмущава и от други важни решения на кабинета, които според него нямат връзка с реалността на мястото, където живее.

Калоян се ядосва с основание - според последното изследване за регионите на Института за пазарна икономика едва 28% от пътищата в област Велико Търново са в добро състояние, въпреки че има подобрение с около 2 пункта спрямо 2013 г. Във Враца обаче могат само да завиждат, защото при тях добрите пътища са едва 20%. Изследването показва устойчивост в разпада на страната на две части - южна, по-развита, и северна, все по-изоставаща. В последната година и половина повечето области се възстановяват икономически, макар и с различно темпо. Това обаче не важи за Ловеч, Видин, Враца и Силистра. Друго деление на страната, което отдавна никой не оспорва, е на София и останалите. Когато от ИПИ извадят столицата от уравнението, всички показатели очаквано стават далеч по-неблагоприятни.

Свободното падане на четирите области от Северна България продължава и тази година и животът в тях се влошава.



Заетостта е на критични нива - под 40%



от жителите в тях имат препитание. Всъщност само в две области у нас повече от половината население работи - в столицата 57% и в Благоевград малко над 50%. В останалите е между 40 и 50%.

Малко над 22% е безработицата във Видинско през миналата година (най-високото ниво за последните девет години), а в Силистра е дори по-високо - 22.4%. Това е два пъти над средното за страната. Според данните на агенцията по заетостта за първата половина на тази година във Видин нещата се влошават - безработицата се покачва с близо 2 пункта, докато добрите новини са за Силистра, където намалява с около 5 пункта.

По-детайлната разбивка е по-тъжна - според данните на финансовото министерство за миналата година 2/3 от всички общини у нас са били с много висока безработица, тоест над 25% от средното за страната. Без изненада област Видин има 11 общини в този списък, а община Ружинци е абсолютен рекордьор с малко над 67% безработни. И положението не се подобрява, а напротив. Във Врачанско не им отстъпват - макар и с девет общини, Хайредин е със 77% безработни хора. Според данните на агенцията по заетостта спрямо 2013 г. безработицата в тази община се е увеличила с цели 27%. В Благоевградско има осем кметства с над 25% по-висока безработица от средната, като Белица е с 67%, а Якоруда с над 52%. Бургаските Руен, Средец и Сунгурларе също неизменно са в списъка от 2011 г. насам. Русе е с осем кметства, като в Борово и Вятово е малко над 40%. В областите Монтана, Плевен, Пловдив има по десет общини в черния списък. Тези данни разбиват на пух и прах всякакви хвалби за възстановяване на пазара на труда и показват задълбочаващия се проблем, че безработицата е наследствена, структурна и държи в капан огромна част от хората.



"Тези, които са без работа, няма изгледи да си намерят",



коментира Явор Алексиев от ИПИ. Очевидно са необходими целенасочени усилия в тези места, а не спуснати "отгоре" неефективни програми. Блед опит от страна на социалното министерство са регионалните програми за заетост, но те са с твърде малък обхват, за да направят качествена разлика.

В същото време работодателите от общините с много висока безработица страдат от липса на хора. "Колкото безработни ни намерите, толкова ще наемем" - това каза наскоро представител на фирма от Септември, след като взе наградата на агенцията по заетостта за най-много наети хора без работа в община с висока безработица. В тази община към октомври всеки пети е без работа, но работодателите изпитват недостиг. Според друга фирма, която наема хора от уязвимите групи на пазара на труда (основно роми), липсата на елементарно образование и грамотност е все по-голям проблем. "Това, с което се сблъскваме, е много ниско ниво на грамотност въобще, дори и да са завършили някакъв клас. Ние не държим да работим с такива хора, но бизнесът ни е такъв, че можем да си позволим да ги наемаме - ръчен труд, шием калъфи за подлакътници на автомобили. Тези хора нямат шанс при работодатели, които изискват по-голяма технологичност", обясняват от фирмата. Според този работодател все повече млади хора са безработни -



"двама от седем не могат да четат и да пишат.



Говорим за това елементарно ниво на грамотност".

Столицата единствена може да заслужи определението "много добро икономическо и социално развитие" и това е така от 2012 г. насам. София дърпа напред редица показатели, но без нея в Южна България не само не се разкриват нови работни места, но и се губят. "Ако извадим столицата от сметките, средното ниво на безработица в страната през 2014 г. би било с около 1.3 пункта по-високо, а заетостта - с 2 пункта по-ниска", пишат в изследването си от ИПИ. Пазарджик заедно със Сливен и Видин са с най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот - около 1/3 от хората в тези области живеят под прага на бедността за областта. Средно за страната 43% от хората живеят в материални лишения. В Ловеч обаче в тази ситуация са 71% от хората, в Пазарджик са 59%, в Разград са 57%. Над половината от живеещите в Шумен и Велико Търново (по около 52%) живеят в материални лишения. Според данните най-ниските заплати вземат в Силистра - 3289 лв. се падат годишно на човек от домакинството. Ловеч, Кюстендил, Пазарджик и Софийска област също не минават границата от 4000 лв. В същото време в столицата годишният доход е три пъти по-висок от този в Силистра.

Всички области, които успяват да привлекат чужди инвестиции, се намират на юг от Стара планина.



Бургас е шампион по привлечени чужди инвестиции



- между 2008 г. и 2013 г. те са нараснали четири пъти. Това обаче се дължи основно на инвестицията от над 1 млрд. долара на "Лукойл Нефтохим Бургас", както и заради сферата на аутсорсинг услугите и многото колцентрове, коментират от ИПИ. Сред другите области, които успяват да привлекат чужди инвестиции, са Пловдив, Софийска област, Стара Загора и Пазарджик. Като една от пречките пред чуждите инвеститори от ИПИ посочват липсата на кадастър - по-малко от 1/5 от страната е покрита от кадастрални карти. И ако в София и Ловеч обхватът е съответно 96% и 74%, то във Видин, Кърджали и Търговище е под 10%. Силистра пък се очертава като най-непривлекателната област за чужди инвеститори. Там получават и най-ниските заплати в страната.

В последните 7 години в регионите са инвестирани 3.5 млрд. лв. за ремонт на пътища, обновяване на забележителности, подобрения на градския транспорт, нови пожарни коли, нов облик на градските центрове. Още над 1.6 млрд. лв. са предвидени за градско развитие на 39-те големи и средни градове до 2020 г. от европейските пари. И това са само целенасочените пари за региони, без да броим средствата по другите европейски програми. Тези пари обаче са довели до задълбочаване на различията между градовете, което показва, че регионалната политика не е ефективна. У нас се случва точно обратното на това, което е целта на Европа - изравняване на качеството на живот на различите региони, а не съсредоточването на всичко в един център. Очевидно е, че никой не мисли как да направи тази политика по-ефективна въпреки многото и категорични данни, че наливането на пари не помага. Писането на стратегии - също. Последната - за развитието на Северозапада - също не обещава нищо добро.



ДЕМОГРАФИЯ

Видин, Габрово и Кюстендил са областите, в които населението застарява най-бързо - в тях на всяко дете до 14 години се падат вече по повече от двама възрастни на и над 65 години. За сравнение - в столицата на всеки пенсионер на и над 65 г. се падат по над четирима души в трудоспособна възраст. Монтана е сред областите с най-тежки демографски показатели. За 14 години - от 2001 г. до 2014 г. - населението там е намаляло с 26%. По-силно изразено обаче е обезлюдяването във Видин, Враца и Разград. Смолян се откроява като областта с най-ниската раждаемост у нас за м.г. с минус 6.4 промила.



ФЕНОМЕНИ

Габрово се очертава като област с доста противоречиви характеристики. Въпреки че икономически Габрово стои добре, от години е първенец по усвоени европейски средства на човек, безработицата е сред най-ниските, а доходите остават високи спрямо средните, демографската картина се влошава все повече. Повече хора напускат областта от заселилите се. Габрово е на второ място след Смолян с най-ниската раждаемост. Населението намалява и застарява бързо - възрастните хора над 65 г. в областта са близо два пъти и половина повече от децата (до 14 г.). "Голямото предизвикателство пред Габрово е да задържи младите хора. Те обаче не искат да работят в производството, тоест в работа, на която нямат достъп до "Фейсбук" по цял ден", коментира Петър Ганев при представянето на изследването. Габрово е с една от най-лошите демографски картини (само Враца, Видин и Ловеч са по-зле), но пък е от областите с добра инфраструктура (заедно с Русе).



СЪДЕБНАТА СИСТЕМА

Икономистите откриват ясна връзка между развитието на областта и ефективността на съдебната система - колкото е по-добре икономически развита областта, толкова по-неефективен е съдът, а престъпността - висока. С най-бавна и неефективна съдебна система са столицата, Бургас, Варна и Благоевград. В Благоевградско например са с най-висок дял на висящите наказателни дела в Окръжния съд въпреки ниската действителна натовареност на съдиите, посочват от ИПИ. Бургас пък е сред областите с най-висока престъпност в страната. Изключение правят Кюстендил, Сливен и Монтана, които хем не са икономически развити, хем оценката за сигурност и правосъдие са много ниски. Областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но със слабо икономическо развитие. Между 2011 г. и 2013 г. намалява действителната натовареност на наказателните съдии в окръжните съдилища - от 10.8 дела на месец на 8.3 дела на месец. Това може да се обясни с намаления брой регистрирани престъпления заради ниското доверие в полицията и съда, както и с намаляващото население, посочиха от ИПИ. "От друга страна обаче, е трудно обяснимо нарастването на висящите наказателни дела и паралелното намаляване на относителния дял на делата, приключили в рамките на 3 месеца. Влошаването на тези показатели сигнализира за намалена ефективност на съдебната система в повечето области", коментира Светла Костадинова от ИПИ.
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Липсата на магистрала в северната част от страната ограничава развитието на региона.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Еврофондовете са довели до задълбочаване на различията между градовете, което показва, че регионалната политика не е ефективна.
104
5287
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
104
 Видими 
20 Декември 2015 19:15
Вода гази-жаден ходи
20 Декември 2015 19:28
Аз познавам един работодател, де щеше си внася китайци, що китайците работят за купичка ориз. Ама го доядя да им купи билет оттам дотука, та седи и ги чака да си съберат сами пари.
20 Декември 2015 19:30
Виждащ,па зЕми ги напои,като си толко акълен
20 Декември 2015 19:33
Еврофондовете са довели до задълбочаване на различията между градовете, което показва, че регионалната политика не е ефективна.
Няма как да е ефективна - за 9 год. еврочленство не успяха да обучат кадри и проектите ги подминават. Та не еврофондовете са виновни, а прословутият български мързел и лентяйство. Липсата на контрол - също. Общинските съвети спят, има ги само за да лапат заплатки.
20 Декември 2015 19:41
Слава,това е щот' селекцията е целенасочена,а не щот' народа бил такъв-онакъв!
Аман от национален нихилизъм,бе!
20 Декември 2015 19:45
ЗЛАТИЯ
20 Декември 2015 19:41
В някои общини е така, но в други - изобщо не се напънаха да обучат хора. По - лесно им е да искат от държавата/бюджета. Какъв нихилизъм видя в голата истина?
20 Декември 2015 19:46
за 9 год. еврочленство не успяха да обучат кадри и проектите ги подминават. Та не еврофондовете са виновни, а прословутият български мързел и лентяйство

що не са успели да обучат кадри, конкретно?
20 Декември 2015 19:54
По - лесно им е да искат от държавата/бюджета.
Липсва инициативност в кметове и ОС. Просто е. Да бяха отскочили до общините с реализирани европроекти, да обменят опит, да видят кое как става, да потърсят помощ, съвет.
20 Декември 2015 19:57
Слава,ругаенето на народа,от който произлизаш,с обобщаващо-отрицателни характеристики е национален нихилизъм!
Сакън,да си не помислиш ,че те критикувам-дивя се и ми е болно!
20 Декември 2015 20:02
ЗЛАТИЯ
20 Декември 2015 19:57
Попитах те конкретно - кое в написаното е нихилизъм? Ако нямаш представа какви хора обитават голяма част от общините и кметствата, по - добре намери друг опонент. Но да си разменяме празни приказки няма смисъл. Погледни какви милиони стоят неусвоени и ги губим всички ние и се опитай да си отговориш защо?
20 Декември 2015 20:12
И аз те попитах нещо Слава, като обвиняваш обобщено, имай доблест да разбиеш в детайли.
20 Декември 2015 20:17
kaily
20 Декември 2015 20:12
В по - предния си пост отговорих съвсем конкретно и ти посочих причините. Не четеш ли?
20 Декември 2015 20:23
за 9 год. еврочленство не успяха да обучат кадри и проектите ги подминават. Та не еврофондовете са виновни, а прословутият български мързел и лентяйство


Славе, преди да "усвоиш" едни пари, трябва да разполагаш с тях.
Инвестираш, а после чакаш да ги възстановят.
Такава е схемата на тези проекти.

ПП Има го и този момент, с крадливи кметове и общинари, спор няма.
Но мизерията в Северна България наистина е голяма.

20 Декември 2015 20:24
Да бяха отскочили до общините с реализирани европроекти, да обменят опит, да видят кое как става, да потърсят помощ, съвет.



Сериозно ли бе, моме? Викаш, тези с нереализираните проекти с негерберски кметове да се пробват чрез герберски фирмета посредничета да усвояват? Щото такава е практиката и "реализирането"! Или ще ми кажеш, че не е така, а?

П. П. Само ще та замола да не ми даваш за пример за "усвояване" бургаския кмет, щото неговите проекти (обществени поръчки) са една от причините за загубата на пари и плоска финансова корекция по една от схемите на ОПРР - тази, за която писаха и в газетата на първа страница, че са спрели пари от Брюксел!
20 Декември 2015 20:31
posledna
20 Декември 2015 20:23

Знаем каква е схемата, има проекти с национално съфинансиране, има и 100% евро... Корупцията няма общо с липсата на обучени кадри.

А пък Асол, когато се научи да се обръща възпитано, може и да получи отговор.
20 Декември 2015 20:41
обръща възпитано

Тичкай да я докладваш. Ти там си силна.
20 Декември 2015 20:41
Още един мандат на шебеците и всичко ще се оправи !
20 Декември 2015 20:42
Не мога да получа отговор на това, което ти написах (възпитанието ми е най-малкият проблем за липсата на отговор от твоя страна) - по простата причина, че няма вариант, при който да можеш да ми отговориш без да пострада имиджа на герберския кмет. За намеса на прокуратурата - да не смеем и да мечтаем. Да ти давам ли официални линкове към подвизите му?
20 Декември 2015 20:46

Slava
20 Дек 2015 20:31

posledna
20 Декември 2015 20:23

Знаем каква е схемата, има проекти с национално съфинансиране, има и 100% евро...
Корупцията няма общо с липсата на обучени кадри.



Славе, дори да е 100 % финансирането, инвестицията се прави преди това със собствени средства.
Аз живея в Северна България. Хора не останаха, какви кадри?
20 Декември 2015 20:48
gogin
20 Декември 2015 20:41
Постът ти е спам. Ако имаш претенции към правилата на форума, обърни се към администатора.
20 Декември 2015 20:51
Знаем каква е схемата, има проекти с национално съфинансиране, има и 100% евро...


По СКФ и по партньорското споразумение (2014-2020 ЕСИФ) няма и не е имало вариант за 100% европейско финансиране!!! И това е Азбуката на прословутите еврофондове!
20 Декември 2015 20:52
В по - предния си пост отговорих съвсем конкретно и ти посочих причините. Не четеш ли?

Прочетох, нищо конкретно, обобщения и обвинения без конкретна цел. КОЙ точно какво не е направил, можеш ли да анализираш?
20 Декември 2015 20:53
Как може да заблуждавате читателя на СЕГА с такива писания! Ние под Неговото ръководство сме най-стабилната държава. Център на спокойствието и задоволеността.
Не Го ли чухте от Брюхель?
20 Декември 2015 20:57
"двама от седем не могат да четат и да пишат. Говорим за това елементарно ниво на грамотност"

Не може да бъде...
20 Декември 2015 21:22

При ГЕРБ Северна България е гробище. Но идва Народният съд. Тогава ще гледаме кой кум, кой сват.
Неотвратимо е. Дупе да им е яко.
20 Декември 2015 21:28
Don
20 Дек 2015 21:22


При ГЕРБ Северна България е гробище.


Северна България беше гробище и преди ГЕРБ, не говори глупости!
20 Декември 2015 21:28
Северна България беше гробище и преди ГЕРБ,


Правилно! Стана гробище от Костов насам - това вече е точно, или имаш възражения?
20 Декември 2015 21:29
Дон, всички ония големи заводи във Видин, фабриките във Враца и Монтана при кого ги ликвидираха - при ГЕРБ?
20 Декември 2015 21:33
То от Костов насам цяла България стана гробище, просто северната върви по-бързо натам.
Реформаторът. Всичките му реформи са от рода на пепините, само дето тогава бяхме още млади и неразумни, а и нямаше интернет, та бяхме и съвсем безгласни.
20 Декември 2015 21:35
Северна България нарочно е гробище. Абсолютно нищо не се прави там. Нарочно се обезлюдява и се оставят циганите да вилнеят, за да се обезлюди още повече. Производство нарочно не се планира да има. Къде са прочутите Бокови магистрали там? Дори за Дунав мост-2 няма пътища! Абсолютно оставена на доизживяване. Явно има указания за обезлюдяване и западане...
Чудя се: КОЙ и защо го прави? За какво се предвижда да се използва Северна България? За какво или за кого я гласят?
20 Декември 2015 21:36
Но идва Народният съд.

Някой днес питаше що не съм споменавал Йелоустоун напоследък. Ето, имам повод да го спомена - първо той ще изригне, после е десантът в Поморие, после идва Народният съд и другите мечти на каскетите.
По темата - не разбирам защо коментарите се въртят все около еврофондовете. Вярно, че са полезни, но не вкарват в кошарата. Ако в една община има всички другите условия за икономическо развитие, но липсва нещо например от инфраструктурата, може да помогнат еврофондовете. И от материала се разбира, че фундаменталният проблем на изостаналите райони, особено Северозапада, са човешките ресурси - по-малко са трудоспособните хора, повече пенсионери, неграмотност, неквалифицираност, липса на трудови навици, пиянство, крадливост и т.н. В резултат на което няма кой да инвестира там, та се изнасят и малкото останали свестни хора и положението се влошава. Показателен беше примерът с китайската ферма - принудиха се да карат работници от доста далеч, защото местните не стават и се изнесоха само след една година.
20 Декември 2015 21:37
То от Костов насам цяла България стана гробище, просто северната върви по-бързо натам.


То щото голяма част от производството беше баш там, а пък както е добре известно - България щеше да процъфтева чрез селскостопанство(Амин!) и туризъм(Амин!)!
20 Декември 2015 21:39
И от материала се разбира, че фундаменталният проблем на изостаналите райони, особено Северозапада, са човешките ресурси - по-малко са трудоспособните хора, повече пенсионери, неграмотност, неквалифицираност, липса на трудови навици, пиянство, крадливост и т.н.


От материала точно това не се разбира, но виж от твоето писание ясно се разбира, че освен от договора си за собственото ти възнаграждения, от нищо друго нямаш понятие
20 Декември 2015 21:41

Пич, строил съм големия радиопредавател край Видин - по-мощен беше само Франсинтер. Сега го няма - ей така, никой не излъчва на тази честота. Мой родственик строи автоматиката на Видахим и Химко-Враца. Днес са руини. Колеги експлоатираха Плама-Плевен. Днес стърчат железа. Мой братовчед строи двойната електрифицирана жп линия Горна Оряховица - Шумен. Сега там върват само шест влака, пътнически, в денонощие. Товарни - един на три четири дни. В Попово няма грам индустрия, в Търговище Терем е на път да загине. В Синдел заминаваха 400 вагона на денонощие за Русия, сега ферибот идва от дъжд на вятър. ЖП гара Варна експедираше 20 товарни влака на денонощие, сега идва един на няколко дни. Целият индустриален потенциал на Варна е в руини, хората се прехранват със случайни заработки.
Ти знаеш ли, че майките се чудят откъде да вземат пари за детските градини на децата си?
Невероятно е, че този народ все още се държи. Няма да е за дълго. Възмездието идва. И ще бъде безмилостно.
20 Декември 2015 21:41
Но идва Народният съд. Тогава ще гледаме кой кум, кой сват.

Дон, кажи, моля, по-точно.
20 Декември 2015 21:42
Съжалявам за високата безработица в Северна България, но в наше време делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се.
Нека не се лъжем, безработни са хора с основно - и то непълно - образование. Та колкото и цинично да звучи - кой за к'вото е учил. Местата за миячи на чинии свършиха. Дори и в България.
20 Декември 2015 21:42
Възмездието идва. И ще бъде безмилостно.

20 Декември 2015 21:42

Асол
20 Дек 2015 21:28

Северна България беше гробище и преди ГЕРБ,


Правилно! Стана гробище от Костов насам - това вече е точно, или имаш възражения?


Когато живеещите тук сами се погребват, гласувайки за БСП, моите възражения са без значение, Асол



20 Декември 2015 21:44
Възмездието идва. И ще бъде безмилостно.

Кажи бе, Дон. Моля. Кога и как ще стане Народният съд и Възмездието.
20 Декември 2015 21:46
сами се погребват, гласувайки за БСП,


Факт! ДемократЕте на власт у столицата не простиха гласуването на определени райони! Само че аз не бих го определила като самопогрепване. Нека да не забравяме, че все пак новата България беше Дунавска България, другото беше Румелия. Навици, какво да правим!
20 Декември 2015 21:47
Пич, строил съм големия радиопредавател край Видин....
Колеги експлоатираха Плама-Плевен...
Мой братовчед строи двойната електрифицирана жп линия Горна Оряховица...

Извинете, тези изброените по-горе, безработни ли са?
20 Декември 2015 21:48
Защо умишлено се оставя да запустее Северна България?
Някой тук има ли отговор?
20 Декември 2015 21:49
И да си задам редовния въпрос за Северозапада - някой има ли идея какъв бизнес - съвременен, даващ добри заплати и поне малко печеливш - би открил в този регион? Ама не да реве какво е затворено и да си фантазира да се отвори Химко, което е било конкурентноспособно само ако ползва газ под международните цени, а какво той, влагайки собствени пари, би отворил - в сегашните условия и сегашната конюнктура на пазарите.
20 Декември 2015 21:55
някой има ли идея какъв бизнес - съвременен, даващ добри заплати и поне малко печеливш - би открил в този регион

Манрико, Вашият въпрос е класиката за яйцето и кокошката. Няма как някой да има идея за бизнес в Хайредин, без да знае къде е това. А няма как някой от Хайредин да има идея за бизнес, без да знае да пише и смята.
20 Декември 2015 21:56
да си задам редовния въпрос за Северозапада - някой има ли идея какъв бизнес


Проблемът, драги, е в цяла Северна България! Бизнес, може и да се открие, стига крадливите пръстетата и дехните диридженти да немат хотелчета, избички и трансгранични далавераджийски връзчици да цоцат фондове и бюджет. Бюджет - щото в крайна сметка бюджетът покрива огромните липси, които Брюксел не им плаща. А, пардон, да не пропусна и софтуерните фирмета, дето са се накачили на държавна копаня и от 15 години правят електронно правителство - мноо хитро го правят с чиновническо министерско съучастничество. Дават софтуерчета, дето са си техна собственост и от там нататък държавата е абонирана да им плаща редовно за всичко - сладка работа! (Да ти напиша ли фирмите или си ги знаеш? ) Пазарници отсекъде!
20 Декември 2015 21:58
Мързеливи там дали са хората не знам.
Но знам, че болшинството добре устроили се не са титани на мисълта. А са хора, плъзгащи се по повърхността. Късогледи. Коловозно ограничени. Лениви да мислят.
Лениви да търсят и съобразяват.
Та за тях знам, че са много мързеливи в мисленето.

И не знам кое е по-страшно - да си физически мързелив или да си ментално ленив.

20 Декември 2015 22:05
Северна България остава в капана на кризата


Вече и Северна ли? Доскоро говореха само за Северозападна. Явно разширяват географията.
20 Декември 2015 22:08
в статията иде реч и за силистра, а тя не е точно на северозапад
20 Декември 2015 22:16
в статията иде реч и за силистра, а тя не е точно на северозапад


Съсредоточили сте в Северозапад и Северна, а не разбирате, че временният просперитет на даден район се дължи на управника (ако е от управляващата пасмина всичко се представя че е наред). На мен ми е интересно, какво например може да ни каже Славка за предстоящите развития за пристанище Бургас, например (джокер - разгонват му фамилията и старата слава на транспортен възел ще да мре)!!!

Натисни тук

Примерчето е мнооо малко и изобщо не дава представа за бъдещия погром
20 Декември 2015 22:27
че временният просперитет на даден район се дължи на управника (ако е от управляващата пасмина всичко се представя че е наред).


Сещам се за К.Йорданов, който дерибейства във Варна от 1999 до 2013, и който в различни периоди от абсурдната си кариера беше подкрепен от всяка една от ужким противостоящите си полит. сили. Тази маймуна направи невъзможното и превърна Варна в Кюстендил, но на море. Колегата "Дон", който говори за възмездие и точи мачетето, сигурно поне два пъти е гласувал за него.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД