:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екоминистерството плаши клошари с глоба до 1000 лв.

Закон забранява да има пунктове за вторични суровини в кварталите
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
---
Глоби от 300 до 1000 лева заплашва всеки, който рови и разхвърля боклука около кофите по жилищните квартали. Това предвиждат промени в Закона за управление на отпадъците, подготвени от Министерството на околната среда и водите. Освен клошарите и циганските каруци, които "крадат" боклука и цапат улиците, под ударите на закона ще попаднат и вандалите, които от години безнаказано чупят и горят контейнерите за разделно събиране на отпадъците.

Новото изискване е предвидено в проект, който предстои да се приеме от правителството, а след това да бъде одобрен от парламента. Санкциите са за всеки, който изземва съдържанието, обръща, нарушава целостта, естетическия вид или запалва съдовете. Малко вероятно е обаче наказанията да проработят. От екоминистерството обясниха пред "Сега", че ангажимент да се следи за нарушители и съответно за налагане на глоби ще имат общините. Не е ясно обаче дори и да бъдат назначени допълнително служители, как те ще знаят какво става до всяка кофа. Още по-съмнително е как ще се събират глоби от хора, които често нямат никакво имущество и доходи на свое име.

В закона и сега има неработещи текстове. Има например санкции за изхвърляне на отпадъци на неразрешени места, макар че не е известно някой да е пострадал от тях. Глоба е предвидена и за всеки, който не изхвърля разделно отпадъците, но и тя не се прилага, тъй като контейнерите за хартия, стъкло и пластмаса не са навсякъде. Същевременно лицензираните организации по разделно събиране като "Екобулпак" и "Екопак" от години се оплакват, че отпадъкът, за който те отговарят, се "краде" от кофите. Другият проблем е вандализмът с контейнерите за разделно събиране, който и досега остава ненаказуем.

Другите промени в законопроекта касаят пунктовете за вторични суровини. Занапред те няма да могат да се разполагат в жилищни квартали. Всички сега действащи обекти по трафопостове, сутерени и бараки в междублоковите пространства ще трябва да изнесат дейността си в складови и промишлени зони до 2 години след влизането в сила на закона или най-рано в средата на 2018 г. Мотивите на екоминистерството за рестриктивния режим са свързани с чистотата на градските територии и са провокирани от многото оплаквания от хората заради замърсяването и шума край пунктовете. В тях се връщат основно хартия, стъклени бутилки и пластмасови опаковки. "Лицата с разрешение или регистрационен документ за дейностите с отпадъци от хартия и картон, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки следва да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания в 24-месечен срок от влизането в сила на Закона за управление на отпадъците", уточниха от МОСВ.

Всъщност с новите разпоредби ще се уеднаквят и изискванията към бизнеса с отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и към площадките за отпадъци от черни и цветни метали. Местата за старо желязо трябваше да бъдат изнесени още през 2012 г. Ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини е една от целите на проекта, който отразява и препоръките на Европейската комисия.
5
1442
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
07 Януари 2016 08:47
И как ще събират глобите на клошарите? С ЧСИ? Ще им блокират банковите сметки?
07 Януари 2016 12:31
Аха, освен сметките, ще им възбранят и жилищата, и колите :-)
07 Януари 2016 16:48
Ще им наложат възбрана на кашоните и бидоните
07 Януари 2016 17:06
Малко като "данък вредни храни"
07 Януари 2016 17:26
"Като нямат хляб нека да ядат кифли."

Мария-Антоанета, кралица на Франция осъдена на смърт чрез гилотиниране и екзекутирана на 16 октомври 1793 г., в 12:15 ч.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД