:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

4 са новите болници през 2015 г.

Снимка: БГНЕС
През декември беше открита тържествено от зам. здравния министър Бойко Пенков и кмета на София Йорданка Фандъкова една нова дейност - онкоцентърът на "Сити клиник".
През 2015 г. здравното министерство е дало разрешения за дейност на 4 нови болници - многопрофилната болница "Света Параскева" в Плевен, специализираната болница по дентална и лицево-челюстна хирургия "Медикрон" в София, на болница за продължително лечение в Полски Тръмбеш и на болница за рехабилитация ''Айлин'' в с. Минерални бани, съобщиха от МЗ. Отделно 27 болници в страната са получили разрешение за разкриване на нови клиники и отделения, като в тази бройка не са включени четирите нови лечебни заведения. Сред тях 9 са в София и има и доста скъпи дейности като радиохирургия и онколечение.

През 2015 г. МЗ е издало общо 76 разрешения за осъществяване на лечебна дейност на 66 лечебни заведения. В бройката обаче се включват не само документи за разкриване на нови болници и нови дейности, но и за преустановяване на дейности, за повишаване и/или понижаване нива на компетентност, за преобразуване на дружеството, за промяна на управлението, за клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура, за учебна или научна дейност и др.

Собственикът на една от новите болници - ''Айлин'', е подал декларация, че няма да сключва договор със здравната каса.

МЗ е пратило писма до всички нови болници или такива с нови дейности, че "разрешенията не може да бъдат считани за безусловна гаранция за бъдещо финансиране от НЗОК", напомнят от министерството. От 1 април би трябвало да влезе в сила националната здравна карта, която да покаже къде какви потребности от лечение има. В регионите, където съществуващите клиники надвишават потребностите, НЗОК няма да сключва договори с всички. Картата обаче все още не е готова, нито пък наредбата, по която ще се определя кого да финансира и кого - не. Отделно тази година отново има мораториум за договорите на НЗОК с болници - касата няма да работи с лечебни заведения, получили разрешително след 31.12.2015 г. Вероятно затова някои нови клиники във вече съществуващи болници получиха доста бързо лицензите си през декември.
1159
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД