:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,409,702
Активни 126
Страници 6,687
За един ден 1,302,066

Ръстът на осигуровките отблъсква инвеститорите

България вече не е в топ 10 на най-добрите аутсорсинг дестинации
България изпадна с три места в класацията за най-добри аутсорсинг дестинации и вече е на 12-а позиция, става ясно от проучване на консултантската фирма A.T. Kearney. Причината за влошаването на позициите е увеличаването на цената на труда по непазарен начин - чрез вдигане на "разходите за данъци, осигуровки и регулации". Миналата година бе увеличен максималният осигурителен праг на 2600 лв. - колкото остава и за 2016 г. През 2015 г. бяха увеличени административно минималните осигурителни прагове, а от януари те са отново завишени средно с над 8 на сто заради административния ръст и заради ръста на минималната заплата. Догодина пък ще бъде увеличена вноската за пенсия с 1 пункт до 18.8 на сто.

Индексът на консултантската фирма включва 55 страни и се прави на базата на три критерия - финансова атрактивност, кадри и бизнес среда. Позицията на страната ни се влошава заради по-лоши резултати по първите два показателя, а според резултатите бизнес средата се е подобрила леко. Общата оценка се е понижила минимално - от 5.62 точки през 2014 г. на 5.60 точки през миналата година, но това е достатъчно за изпадането с три позиции. Допреди две години страната ни бе единственият представител на Европа в десетката, а сега там е Полша. През миналата година са ни изпреварили още Чили и Виетнам.

Наетите у нас в аутсорсинг компании са 40 хил. души, но тази година се очаква ръст от 20 на сто. В Полша например те са стигнали 170 хил. души. В аутсорсинга в страната по-значимите компании са 160, а очакваният ръст на индустрията за 2016 г. е малко под 20%. Румъния също ни настига с подобрени показатели като аутсорсинг дестинация - миналата година съседната ни държава се е изкачила с пет позиции. В края на миналата година президентът Росен Плевнелиев обяви, че към края на 2014 г. у нас работят над 180 аутсорсинг компании, а годишният оборот на индустрията се оценява на около 1 млрд. евро, като се очаква да нарасне гладът за качествени кадри.

В ЧЕЛОТО

На челните места няма размествания и изненада - най-привлекателна аутсорсинг дестинация остава Индия, а след нея са Китай и Малайзия. Бразилия е на четвъртото място, като се е изкачила с четири позиции.

19
3106
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
13 Януари 2016 19:45
като се очаква да нарасне гладът за качествени кадри

значи, политиката на вдигане осигуровките и - дай, Боже - данъците е единствено правилната
13 Януари 2016 20:03
мноо забавен, да не кажа комичен текст.
13 Януари 2016 20:22
Д
Не ща повече реформи, не ща повече инвеститори и не ща повече бизнесмени, за които Георги Димитров е казал какво?
Това, което другите са направили за хилядолетия, ние ще натрупаме за петилетка...или нещо подобно беше...
13 Януари 2016 20:40
В края на миналата година президентът Росен Плевнелиев обяви, че към края на 2014 г. у нас работят над 180 аутсорсинг компании, а годишният оборот на индустрията се оценява на около 1 млрд. евро, като се очаква да нарасне гладът за качествени кадри.Нарасна. 2016-та сме.
Къде са качествените кадри?
13 Януари 2016 20:50
Къде са качествените кадри?

Саботират бизнеса, инвеститорите и сам лично президенто. Не щат да работят за тия пари.
13 Януари 2016 21:57
Причината за влошаването на позициите е увеличаването на цената на труда по непазарен начин - чрез вдигане на "разходите за данъци, осигуровки и регулации".

Абсолютни глупости... да бяха написали нещо и за "гнилите ябълки"...
14 Януари 2016 07:54
Причината за влошаването на позициите е увеличаването на цената на труда по непазарен начин - чрез вдигане на "разходите за данъци, осигуровки и регулации".


Ау, живи да ги оплачеш !
Не стига , че им бачкаме за жълти стотинки, ами и най-ниските данъци им присядат вече.
Впрочем, това "аутсорсинга" звучи екстравагантно, но по същността си е нещо като ишлемето в конфекционните компании .
14 Януари 2016 09:08
От България и българите се изисква главно безплатен труд. И ако може държавата да подпомага финансово чуждестранните инвеститори. Всичко друго е антипазарно.
Интересно в Полша, която е пред нас в класацията, заплатите не са ли доста по-високи?
14 Януари 2016 09:08
kaily
13 Яну 2016 20:22


14 Януари 2016 09:11
Българи,
нека се противопоставим на робовладелските рейтингови централи и да спасим бизнеспарка на прецедента, който е основно място за аутсорсинг!
Не мога да повярвам, че биснеспаркът на най-последователния и съзнателен български евроатлантик може да изпадне от класацията.
14 Януари 2016 09:12
Поръчкова статия,
... но неефективна.
Вместо да предизвика съгласие с интересите на инвеститорите,
тя просто настройва публиката срещу тях.
Клиентът няма да е доволен.
14 Януари 2016 09:50
Много приказки, много куха терминология, много фалш и лъжа... Зад които - алчни хищни пасти...
---------------------
Сайтът на Генек
14 Януари 2016 10:27
Впрочем, това "аутсорсинга" звучи екстравагантно, но по същността си е нещо като ишлемето в конфекционните компании .


Познаваш аутсорсинга, колкото баба ми познава устройството на ракетния двигател.

Отдавна фирмите, които знаят какво правят, се ориентират към аутсорсинг с висока добавена стойност - ИТ, финанси, инженеринг, счетоводство, проджект мениджмънт и т.н. И докато много хора си мислят, че в аутсорсинга бачкат някакви клети телефонистки за по 500 лв заплата, то реално студенти по на 23 г. си правят по 1500 лв на месец само с владеенето на 1 или 2 езика и малко мозък, а по-сериозните професионалисти - много повече. Да не говорим, че като цяло чуждестранните аутсорсинг фирми са от малкото, където не ти се налага да се сблъскваш с българските некоректни тумбаци-шефчета-тарикати, пръкнали се или по времето, когато всичко ставаше с връзки, или по времето, когато всичко ставаше с мускули.

14 Януари 2016 10:30
Интересно в Полша, която е пред нас в класацията, заплатите не са ли доста по-високи?


Това не е класация за заплати. Чети.
14 Януари 2016 11:07
Причината за влошаването на позициите е увеличаването на цената на труда по непазарен начин - чрез вдигане на "разходите за данъци, осигуровки и регулации".


В Полша корпоративният данък е 19%, у нас - 10%. ДДС в Полша е 23%, у нас - 20%.
В Полша има 140 хиляди аутсорснати работни места, у нас - 40 хиляди.
И логиката на "индексиращите" отива на кино.
Ама съвсем на кино отива, ако се сравнят данъците и осигуровките в Китай и тези в България.
Нашите са в пъти по-ниски. Обаче сравнението на ръста на инвестициите и аутсорснатите работни места в двете държави показва огромно предимство за китайската икономика в сравнение с българската за последните 25 години.
И, за да изпреваря дежурния аргумент - китайската пазарна икономика е тотално подпомагана, регулирана и управлявана от държавата, за разлика от българската...Банково дело, валутни курсове, държавно подпомагане на стартиращи инвестиции, изграждане на инфраструктура....
14 Януари 2016 12:09
докато много хора си мислят, че в аутсорсинга бачкат някакви клети телефонистки за по 500 лв

Това очевидно е мнението на сътворилите класацията. Иначе няма как да си обясним становището им, че повишаването на минималната работна заплата и на минималните осигурителни прагове може да окаже влияние върху аутсорсинга.
14 Януари 2016 12:27
Това очевидно е мнението на сътворилите класацията. Иначе няма как да си обясним становището им, че повишаването на минималната работна заплата и на минималните осигурителни прагове може да окаже влияние върху аутсорсинга.


Първо, аз не знам какво е мнението на сътворилите класацията - работя в бранша от няколко години и ти казвам как стоят нещата от личен опит, а не на базата "имам един приятел, който работи еди къде си". Ние търсим постоянно хора - искаме добър английски, елементарни компютърни умения, 1-2 години опит и някакво прилично ниво на интелигентност. Подобна е ситуацията и в много други фирми. Под 1400 лв никакъв шанс да намериш читав човек.

Второ, освен минималните осигурителни прагове, се увеличават и максималните.....14 Януари 2016 18:36
Това не е класация за заплати. Чети.

Айде бе? Осигуровките не зависят ли от заплатите?
Мисли.
Ама не би
14 Януари 2016 18:51
Второ, освен минималните осигурителни прагове, се увеличават и максималните.....


Това вас какво ви касае?
В кой бранш работиш, че искате елементарни компютърни умения и давате 1400 лв, тия пари къде мога да ги срещна в обявите за работа, дай да видим какво искате, щом не можете да намерите хора, очевидно ви текат обяви, нали, елементарна логика.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД