:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Човекът на Борисов" оглави ВСС

Премиерът се дистанцира категорично от изненадващия преврат в съвета
Снимка: БГНЕС
Димитър Узунов стана представляващ ВСС, който извънредно свали от този пост Соня Найденова. Найденова заяви публично преди два дни, че е неправилно член на ВСС да информира премиера какво става на заседанието. Бившият правосъден министър твърди, че именно Узунов е човекът, пратил СМС на премиера Борисов с вътрешна информация за проверката по "Яневагейт". Премиерът нарече решението "провокация".
Скандалът със зависимостите на Висшия съдебен съвет (ВСС), лъснал с SMS-а, изпратен до премиера Бойко Борисов миналата седмица, продължи с разправа с тези, които определиха случая като недопустим и поискаха независима проверка.

Първата жертва стана представляващият ВСС Соня Найденова, която ден по-рано обяви, че всички членове на съвета трябва да покажат разпечатки от телефоните си, за да се види кой е писал на Борисов. 12 души изненадващо я свалиха от поста й и на нейно място избраха Димитър Узунов. Той стана известен покрай записите от "Яневагейт", в които бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева твърди, че Узунов е човекът на Борисов във ВСС, "с който комуникира и за всичко той му отговаря". Според Янева именно той е говорил с премиера в опит да я спаси от "опраскване". Бившият правосъден министър Христо Иванов директно обвини Узунов, че той е авторът на SMS-а до Борисов. В резултат на съобщението, написано очевидно от член на съвета, съдейки по граматиката му, премиерът отиде неканен на заседанието миналата седмица и вдигна скандал на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на съвета. Димитър Узунов е бивш председател на районния съд в Сандански, откъдето е и съветникът на Борисов Яне Янев, който застана на амбразурата и от няколко дни твърди, че именно той е пратил съобщението на премиера.

Борисов вчера се опита да се разграничи отчаяно от сюжета с Димитър Узунов, като обяви, че смяната е провокация. В профила си във "Фейсбук" той съзря заговор, чиято цел била напрежение между институциите. "Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС под каквато и да е форма", написа премиерът. Премиерът се обяви за жертва, въпреки че именно неговото нахлуване във ВСС сложи началото на скандала. Без да споменава нито едно име, премиерът обвини имагинерни кръгове, които реализирали личните си амбиции.

Заседанието на ВСС вчера протече като партиен пленум. Точката за номинацията на Узунов бе внесена като извънредна от Милка Итова. Всички благодариха за добрата работа на Найденова, но Светла Петкова обясни, че Узунов щял да се справи много добре с разделянето на съвета на две колегии.

Предложението за смяна на Найденова бе остро критикувано от петима души. "В тази зала вее тоталитарен хлад, за три години не успях да проумея как различното мнение води до ярост, това е наказателна акция срещу инакомислието на г-жа Найденова", заяви Калин Калпакчиев. Магдалена Лазарова попита какво налага смяната на представляващия да се случи толкова спешно, но не получи отговор. "Съобщава ни се кой ще бъде представляващ и се очаква да легитимираме това решение", заяви Юлия Ковачева и допълни, че няма никакви писмени мотиви, нито критики към работата на Найденова. Срещу предложението се изказаха също Галина Карагьозова и Камен Иванов. И петимата напуснаха заседанието. Оттам си тръгнаха и Найденова, и Узунов.

Мнозинството на съвета гласува назначението на Узунов с 13 гласа. Юлияна Колева и Каролина Неделчева гласуваха "въздържал се". "За" гласува и главният прокурор Сотир Цацаров. Румен Боев даже разкритикува Найденова, че често си позволявала да изказва мнение, различно от духа, в който съветът е взел решение. "Няма нищо по-демократично от това мнозинството да вземе решение", каза Ясен Тодоров и допълни, че който напуска заседанието, саботира работата на ВСС.

Заради скандала от Съюза на съдиите поискаха опозиционерите в съвета да размислят дали да останат на постовете си. Самата Найденова обаче заяви, че не вижда причини да подава оставка. По информация на "Сега" това е общото настроение сред петимата напуснали.

Представляващият съвета води заседанията, когато правосъдният министър отсъства. Има и правомощия да подписва документи от името на ВСС, както и да обявява обществени поръчки.



30
5320
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
20 Януари 2016 20:09
Между другото Узунов и Ясен Тодоров са завършили полицейската школа в Симеоново, факултет Опазване на обществения ред, специалност Право.
Тези дори нямат и подходящо образование.
20 Януари 2016 20:10
Тези дори нямат и подходящо образование.


За кво им е образование
20 Януари 2016 20:51
Тези дори нямат и подходящо образование.


Напротив, в тази "Магнаурска школа" виж на какви ченгеджийски номера са ги научили - с един навреме написан SMS и таковаш майката на цяла една институция. Мноо са добри, като Вожда - от една кръвна група.
20 Януари 2016 20:55
За кво им е образование


Вярно, за кво! Образованието само пречи на кариерното израстване.
20 Януари 2016 20:58
Сега сички умни и красиви ще реват за Орешарски. Ако беше той на власт - щяха да излязат с вувузелките на майдана.
20 Януари 2016 21:05
Да бе, Да. И ние веднага му повярвахме ((((
20 Януари 2016 21:07
Това не е Висш Съдебен Съвет. Той е безкрайно НИСШ съдебен съвет.((((((
20 Януари 2016 22:25
Ето како е станала целата далавера с агент провокатора:


В началото на днешното заседание на ВСС Милка Итова изненадващо внесе извънредна точка за сваляне на Соня Найденова от поста представляващ на Съвета. Тя предложи Димитър Узунов да стане новият представляващ.

Оказа се, че мистериозното предложение е подкрепено от 12 членове на съвета.
http://www.vlastta.com/displaynews/100175

Едно един малък гаф прикрива друг,ама много по-голям.
20 Януари 2016 23:11
Протестерщини срещу политдалавераджии. Няма избор между добри и лоши, както искат протестерите в тоги да убедят обществото. Панов с нищо не е по-светла фигура от Цацаров или Колев, например, просто се опитва изпреварващо да се качи на измислено пиедесталче и оттам да се прави на герой като злепоставя себеподобните си.
Стар измамнически номер, 26 години го наблюдаваме перманентно - едни комунисти стават по-добрите комунисти; едни комсомолци стават по-правилните комсомолци и те като първите напираха да са по-годни за демократична употреба; едни седесари се обявяват изпреварващо за по-сини седесари и т. н. Като сега едни магистрати изобразяват принципност и чистота, свети води ненапити, засилили се да се изкачат нагоре по труповете на колегите си.
Не нам! Долу протестерщината, тя е соросоидна и по-отровна!
20 Януари 2016 23:42
Ако някой в тази студена вечер е пийнал повечко и иска да повърне за да му олекне и заспи нека прочете тази новина..
20 Януари 2016 23:44
Свежарков, надявам се да не си прав. Има голяма вероятност Лозан Панов да е нов политически проект на библиотекарско-сарайския кръг, но все ми се ще да е нещо истинско. Вярно е, че по такъв начин лансираха Великата Мутра и хората повярваха.
21 Януари 2016 00:13
Тая издънка е толкова очебийна и дръзка, че ми се струва съвсем съзнателна, само че незнам какъв е точно замисъла. Ако е действие на Борисов - грубо. Ако е действие срещу Борисов, напомня му кой държи ножа, да слушка и да папка. А ако е както някой вече заподозря - опит да се създаде нарочно ореол на Панов, а Панов е пак от същите, Панов е всъщност подмяна, вижте че не го наказаха за речта, подават му удобни топки, а? И играта на десните и тя една такава - зададат ли се избори минават в опозиция, да оберат недоволния електорат и после в новото НС - пак патерица на ГРОБ. Тия ченгесарски номера ако ги изиграят още веднъж, хак му е на овчето население, че не се усеща как го изиграват втори, че и трети път... Всеки трябва да обяви в какви коалиции би участвал или никога не би участвал още преди изборите и ако не го спази е редно да си понесе отговорността за това.
21 Януари 2016 00:33
Тези дори нямат и подходящо образование.


За кво им е образование
Правилно! За какво му е на юмрукът на Партията образование!
21 Януари 2016 02:16
BaliBali и аз днес се замислих, че е прекалена греда това да е по инициатива на ББ. Остава наистина мафията да му дава знак и си прави гаргара и с него (и с нас). Остава въпросът за изпратения от него SMS до Панов...
Това означава, че ако не ръководи мафията лично, то тя го държи здраво с нещо/неща. И в двата случая обаче е еднакво вреден за територията
21 Януари 2016 02:29
Прекомерно експлоатираният вече 27 години рефлекс за ДС учудващо, или не , продължава да сработва... Димитър Узунов и Ясен Тодоров, макар и завършили Магнаурската школа, имат толкова общо с ДС, колкото и Ген-Лей. Инж. Д-рът. 27 години пушеци и огледала и кълбета суросинкява мъгла пречат (или помагат) на някои да (не) направят връзка между очевадни факти. Единият бе регистриран само преди около 27 часа - през София в демократичен атлантически тръс премина отговарящата за Него резидентка от метрополията, известна още и като Агент 0-0-Cookie (Нула-Нула-Курабето). Според осведомени, сексуално привличаната от ойросъюза госпожа Го е предупредила, че RJ SIMO е готов с нови хитове за териториалната класация за полит-кючеци и, ако Той иска да продължи да е Number 1, ще трябва да опраска де що има останало около него в "различните" власти. Факт втори - още на следващия ден Той доопраска ВСС с подкрепата на колегите си от милиционерския факултет. СЕГА го пише дори в заглавието - "Човекът на Борисов" оглави ВСС С числото 27 е свързан и един предстоящ, трети, "факт" - след седмица идва поредният ойроферман от ДС-юмруците в Брюселс. Та заръката от Нашингтон към Него е, че до тогава трябва да е поприключил с опраскването поне сред каките с тоги. От вчерашното гласуване във ВСС стана ясно, че не липсват мераклийки да Му се подложат. След 27 години "демокрация" се оказа, че най-доброто средство за убеждение на територията били курабетата. Старите ДС-пушки сигурно се хапят отзад... Макар да се твърди, че и майстор-сладкарите от "Монтерей" ги бивало по кексовете и толумбите...
21 Януари 2016 06:23
Прекомерно експлоатираният вече 27 години рефлекс за ДС учудващо, или не , продължава да сработва..

И аз доскоро така мислех, но след като се сблъсках с манталитет на доносници на ДС, едната два мандата зам.-ректор, а сега ректор, другият два мандата зам.-ректор, и "управленските им практики", проумях, че в лустрацията, поне що се отнася до заемане на публични и ръководни постове и длъжности, е имало смисъл, ако беше извършена изцяло и навреме, а не на час по лъжичка за отклоняване на вниманието. Но не би. Щото половината върхушка и всичките инджоминджевци, дето най-много пищят против ДС, щяха да са отстранени от хранилката.
21 Януари 2016 08:14
Лустрацията ще се извърши от новото поколение свестни българи, по естествен начин, уверен съм ... сегашното безобразие е недопустимо
21 Януари 2016 08:27
Той стана известен покрай записите от "Яневагейт", в които бившият председател на Софийския градски съд Владимира Янева твърди, че Узунов е човекът на Борисов във ВСС

Не съм в течение на кореспонденцията на Янева, ама и на мен ми се вижда странно струпването на много еднозначни неща на едно място по едно и също време. А между другото, човек на Борисов във ВСС е и министърът.
21 Януари 2016 08:31
Лустрацията ще се извърши от новото поколение свестни българи, по естествен начин, уверен съм ... сегашното безобразие е недопустимо
Лустрация и промяна няма да има. Несвестните българи също се размножават и отглеждат себеподобни. Расте и тяхно ново поколение. За справка вж. Ценко Чоков и синове.
21 Януари 2016 08:38
Да бе, да, ДС не съществува. Ами айде да се огледаме: Доган-Сава, Борисов-Буда, Местан-Павел, Първанов-Гоце, Гестапото, Яне Янев-Хлапето, и колко още знайни и незнайни..
- тефтерите на Златанов са били задигнати от колата на пенсионирания експерт Стефан Бенчев (щатен служител на VI управление на Държавна сигурност), назначен от прокуратурата да направи графологична експертиза.
-бившият председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов и настоящият зам.-министър на вътрешните работи Павлин Димитров - бяха огласени като кадрови служители на бившата Държавна сигурност.


Да продължавам ли?
21 Януари 2016 08:40
.
21 Януари 2016 08:50
Тези дори нямат и подходящо образование.

Те и някогашните политически офицери и партийни секретари нямаха, завършваха после Висша партийна школа, главно по марксизъм-ленинизъм...и Те командваха.
21 Януари 2016 09:37
– Боко за пореден път, поради вродената си „чистосърдечност“ (с какъв ефемизъм за простотия се е описал сам!) ни даде доказателство за дълбокото мафиотизиране на държавата, за престъпните методи на управление и ние сме на път пак да изтървем възможността да го разкараме, като се занимаваме с разни янета, узунчета, горска флора и фауна, заселила се във WCC-то!
Като се разкарат Вожда и обрасляците му, ония от WCC-то сами ще излетят оттам!
Айде, стига толкова, че след малко, съгласно указанията на Мама Бъчи, ще дотичат дежурните по Фейсбук от МВР-то, че натворих достатъчно държавна измяна!
21 Януари 2016 09:48
Като се разкарат Вожда и обрасляците му, ония от WCC-то сами ще излетят оттам!

И ще дойдат чисти и неопетнени на тяхно място? Или пак ще са обрасляци, ама наши си обрасляци?
Целта на упражнението е в шегички и закачки да избутаме още някоя петилетка, без да даваме надежда за промяна.
21 Януари 2016 09:50
"Да бе, да, ДС не съществува. Ами айде да се огледаме: Доган-Сава, Борисов-Буда, Местан-Павел, Първанов-Гоце, Гестапото, Яне Янев-Хлапето, и колко още знайни и незнайни.." BaliBali, прави впечатление, че в изреждането отсъстват някои видни представители на Втори адвокатски колектив. Сред най-заслужилите Стани Да Седна постепенно да бъде превърнат в лудитско движение чрез приматизацията на масите. И най-паче липсва фигурата на ДС демиурга, Дърт Десейдър, който вече повече от четвърт век дърпа конците на безсмъртните "служби" на територията. Мантрите за всемогъщия ченгесарски Луцифер удобно отклоняват вниманието от действията на хероите на Democracy-то BG Style - Ибо доживяхме, Господи, Браво Ваньо, браво Костов, Симеончо, СтаниШеф и, разбира се, Светиня Му. Със завидна прилежност и безкрайна лакомия именно те разградиха двора напълно и го положиха в скута на "службите". Но не българските. Тях вече отдавна ги няма.
21 Януари 2016 12:29
Помните ли фалша с бюлетините в Костинброд? Сега задкулисието измисли друго, освен че активира ъндърграунда да се избива по улиците...
21 Януари 2016 12:54
Излишно много шум се вдига по въпроса.Ясно е,че пощата до Борисов е изпратена от Мин.съвет.Единствено с цел да се създаде предпоставка за отиване на ББ във ВСС и създаде страхова ситуа ия у съдиите да не обсъждат ББ за неговите намеси в работата на съдиите.В същия план е и смяната от вчера.Сега вече ВСС е овладян от властта.
21 Януари 2016 13:00
21 Януари 2016 13:03
Честни частници - "първопроходци" и 18-годишни ученици - "ъндърграунд"??? Тогава направо да викат "Оркестъра за сватби и погребения" да изнесе един заключителен спектакъл в Костинброд. Може и в БанкИ...
21 Януари 2016 14:28
По времето на соца,когато група младежи исказаха недоволство от режима пред един от бившите големи партизански командири , той им каза : преди 9 -ти ние бяхме като вас недоволни,грабнахме пушките ,излязохме в Балкана,свалихме властта и сега управляваме. На вас като не ви харесва сега хващайте Балкана - само че за това се иска БЮЗУК !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД