:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Вотът за Кунева бе оркестриран от ГЕРБ

При толкова подкупна опозиция Борисов може да прави каквото си иска, казва независимият депутат Георги Кадиев
СНИМКА: "СЕГА"
Георги Кадиев
- Г-н Кадиев, при вота за Меглена Кунева в парламента намекнахте, че ДПС и "Атака" говорят опозиционно, но после на практика подкрепят мнозинството. Знаехте ли предварително, че ще се случи така?

- Очаквах го и затова още в дебата казах: "Колеги, да не стане така, че на думи всички да сме "против", а после точно по време на гласуването половината да излязат в коридора. При първия вот видях, че от 30 депутати на ДПС гласуват само 20, а от 11 на "Атака" - само пет. Липсваха и 6-те депутати начело с Лютви Местан, които поне предварително предупредиха, че ще липсват. За да стане всичко това ясно на избирателите, поисках прегласуване - с ясното съзнание, че резултатът няма да е особено различен. Но поне се видя как всъщност партии, които претендират, че са опозиционни, всъщност подкрепят ГЕРБ. Целият вот за Меглена Кунева беше оркестриран от ГЕРБ. Те дадоха 80 гласа, те осигуриха отсъстващите от ДПС, от "Атака", от групата на Местан. Изводът е, че в момента г-жа Кунева е дълбоко благодарна и вече е зависима от тези, които я подкрепиха. Тя знае, че без тях нямаше да стане образователен министър. Парламентът й показа, че нейната сила са 13-те гласа от РБ. Въпросът беше за пет гласа и мен още ме е яд, че не успяхме да бламираме Борисов.

- Това щеше ли да означава предсрочни избори?

- Мисля, че после щеше да се стигне и до предсрочни избори. Но поне стана ясно, че в сряда спечели моделът "Кой". И моят въпрос сега е: къде са протестите и защо още не са започнали? Моделът "Кой" е точно това - задкулисието, което говори едно, а прави друго и постига своето. Вчера (в сряда - бел.ред.) партиите го направиха. Ако навремето имаше "Златен пръст" на Сидеров, днес имаме "Златни отсъстващи". Попитах днес колегите от "Атака" къде са били техните 6 отсъстващи. Преди гласуването лидерът им направи силни изявления как Кунева била готова да се кандидатура дори за главен мюфтия. Ако в сряда 6-те човека на "Атака" бяха в залата, тя нямаше да бъде избрана. Отговориха ми, че точно в този ден Сидеров и Чуколов били извикани в прокуратурата да им връчат обвинителния акт. С тях бил и адвокат Нотев. Дали е случайно? Не знам. За другите трима липсва дори това обяснение. За мен напълно необяснимо бе и поведението на Радан Кънев, който отиде на ски. Ако си опозиция, не ходиш на ски в толкова ключов момент. Ако си управляващ, пак не ходиш на ски, а гласуваш "за".

- А как разчетохте действията на Местан?

- Не разбрах какво направи Местан. От трибуната каза, че този парламент и това правителство са нелегитимни, в същото време им помогна, като напусна залата. Поведението му бе напълно сходно с това на ДПС.

- Имате ли обяснение защо точно Кунева бе избрана за този пост?

- В професионален план - не. За разлика от други министерства, където министърът може да е политическа фигура, а не човек от системата, в МОН не е така. В МО и МВР това върви, там не е задължително начело да е офицер или полицай. МОН обаче е съвсем друга история. Според мен реформаторите избраха нея, защото номинацията й не създаде ново напрежение в блока. В ДБГ безспорно има много по-подготвени хора за министър на МОН. Но ако ДБГ бе номинирало нов свой представител за министър, това вероятно щеше да ядоса другите партии. И обратното. Накрая се получи добре за мира в РБ, но не се получи нищо добро за българското образование. Мисля, че реформата там умря, преди да е започнала.

- Как ще се отблагодарява Кунева оттук нататък?

- Не знам. Ако включа един съвсем нов виц от днес, Меглена Кунева се събуди и закри 3-ти и 4-ти клас. Вероятно трябва да очакваме продължаващи турболенции и разпад на политически партии. Вотът за Кунева постигна точно това: РБ вече е разцепен на 4 части - подкрепящи, въздържали се, в коридора и в отпуск. "Атака" се разцепи на две, а в ДПС една трета не гласува. Преди мислех, че предсрочните избори са неизбежни, но след гласуването вчера вече не съм толкова сигурен. При толкова подкупна опозиция мисля, че Борисов може да прави каквото си иска. Може да вади едни, да привлича други, да ги размества. Това е жалко и показва, че този парламент и кабинет наистина са нелегитимни, че вече нямат доверието на избирателите. Не може да излизат статистики, че 94 на сто от българите не вярват в Кунева като образователен министър и в същото време ти да я налагаш по този задкулисен начин.

- Различна ли е сега ситуацията в парламента?

- Ситуацията в НС днес е много по-различна, отколкото преди 15 месеца, нищо, че ГЕРБ обясняват как преди три месеца са спечелили избори. Да, спечелиха кметските, но с парламентарното си поведение всеки ден все повече се дискредитират. Лошото е, че няма истинска опозиция, която хората да припознаят. Не купена, не такава, която уж е опозиция, но всъщност 10 от 30 седят в коридора и помагат на управляващите. Моята задача в следващите месеци ще е да участвам в създаването на истинска опозиция.

- Къде ще я намерите?

- Не тук в парламента, по-скоро в обществото. Ще се опитам да накарам да бъдат по-активни хората, които все още не са загубили надежда, че нещо може да се промени. Знам, че огромната част е напълно демотивирана и не вярва на никого. Въпреки това се надявам да убедя малко повече хора, че съм искрен в това, което правя, и че съм наистина опозиционно мислещ народен представител. Ще търся хора, с които заедно да предложим алтернатива на начина, по който изглежда България днес, и по който се управлява. Всеки греши, но само този, който е бил искрен в мотивите си, може след това да се изправи пред хората, да каже какво е искал да направи, да дискутира какво се е получило, да признае къде е сгрешил и да участва в търсенето на нови възможности. Когато обаче насреща си имаш задкулисие, повечето неща от този процес отсъстват. Тогава ти казват: аз съм управляващ, а този е опозиция, а всъщност накрая излъгани остават хората, а доволни - и управляващите, и опозицията. Борисов се разбира с Пеевски.

- Не признавате ли бившата си партия БСП за истинска опозиция? Тя монолитно гласува против Кунева.

- Когато бях вътре, съм критикувал много ръководството й. Искал съм оставката и на Станишев, и на Миков като председател на НС. След като вече съм вън, няма да говоря лошо за БСП. 10 г. съм бил в тази партия, това е изворът, от който съм пил вода. Обичам хората, които са в редовите й структури. Но не мога да не кажа няколко критични думи към парламентарното й ръководство. Давам два примера защо. Наскоро внесох законопроект платеният отпуск да се увеличи от 20 на 25 дни. От това по-ляво предложение - здраве му кажи. В най-социалните 11 държави на ЕС отпускът е точно такъв. Ако България също иска да върви към такава държава, трябва да се движи в тази посока. Излиза обаче Михаил Миков и казва: групата на БСП няма да подкрепи това предложение. Въпреки това 9 човека гласуват "за", 14 се въздържат, а останалите отсъстват. Каква политика прави БСП в тази ситуация? Аз не я разбрах. Втори пример: първото четене на закона за охраната на въздушното ни пространство и предложението то да се охранява от чужди самолети. Напълно основателно БСП громи управляващите за това предложение, обяснява как това унищожава нашата авиация. Идва гласуването и от 38 депутати само 28 гласуват против, останалите 10 ги няма. Така не става. Командировките са част от парламентарния живот, но за ключовите гласувания опозицията трябва да покаже физиономия и трябва да даде отпор на управляващите. А БСП не успява да го направи.

3
3050
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
04 Февруари 2016 23:46
Когато бях вътре, съм критикувал много ръководството й. Искал съм оставката и на Станишев, и на Миков като председател на НС. След като вече съм вън, няма да говоря лошо за БСП. 10 г. съм бил в тази партия, това е изворът, от който съм пил вода

Е, тая вода те е отровила..
05 Февруари 2016 00:05
Кадиев хубаво ги реди, но като си е отворил устата за "задкулисието" нека сподели на какви теми си говори с Цветан Василев, както и плати ли му някой да иска агитацията на майчин език да се разреши в изборния кодекс? То ясно, че не са му предложили пари в брой, но нещо постове, други облаги, да не го закачат данъчни, прокуратура, такива неща...
05 Февруари 2016 10:44
И моят въпрос сега е: къде са протестите и защо още не са започнали?

Ми Жоре, изнасяй знамето, чървеното и поведи протестите! Що нас питаш? Когато смятахме, че трябва да се протестира - протестирахме. СЕГА площадът е свободен. Повеждай дружината на "Бой последен!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД