:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Министър има, край няма

Калин Донков
Пролетта поначало е време за ирония, но този път затоплянето подрани, а и ирониите са някак преждевременни. Става дума за бурите около новите учебни програми - никой не знае какви индиански хитрости ще приложат просветните номенклатурци, когато страстите поизветреят и как ще реализират своите обязаности и обвързаности. Добрият резултат досега е надигането на българските градове срещу тази оскърбителна "риформа" и безотговорното жонглиране с национални духовни ценности и избутването зад кадър на незаменими за изграждането на българската душа творби на българското слово. Друг нелош резултат е саморазобличението на високопоставени чиновници, създатели и защитници на злополучните програми. Една такава дама, досегашен фронтмен на МОН при кризисни ситуации, очевидно сметнала, че "Робинзон Крузо" е автор, а не литературно произведение, обясни вмъкването му в програмата за VI клас с това, че ...все пак живеем в XXI век! Не знам дали след този резил се е намерил някой да й обясни, че "Робинзон Крузо" (книгата, а не авторът!) е отпечатана повече от четиридесет години преди появата на "История Славянобългарска"! Споменавам това само като свидетелство за компетентността и нивото, с което се опасявам, че ще се отличават предлаганите днес програми.

Отместването на Паисий, "редуцирането" на присъствието на Вазов, окончателното изваждане (казват) на "Записките" и поредното изхвърляне на Балканджи Йово опъват сърдечния мускул на българина. Тези шегички са рисковани и небезопасни. Безпардонното им коментиране, равнодушието и отсъствието на национална ревност доказват невежествената безотговорност, обхванала българската просветна върхушка. Принудени да изслушваме формални и обтекаеми отговори, ние разбираме, че това е просто "тупкане на топката" и игра на търпение. Градовете да опразнят площадите, обществото да се оттегли от спора. За тях това е рутина, досада, те си имат арсенал от обяснения, също не особено смислени. Тези дни (за кой път не знам) ми изтъкнаха, че "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" не била "чист" фолклор, а обработка на Пенчо Славейков. Та затова не ставала за учебник. Този немощен аргумент не гаси възмущението: фолклорът с това се и отличава - с безброя от обработки, при които диамантът преминава от ръка на ръка и така се шлифова до окончателен блясък. Докосването на Славейков само извисява божественото лъчение на тази тържествена и трагична творба.

Вялата и небрежна защита на позицията на МОН извиква подозрения. Може би цялата тази провокация е задействана, за да може милиардът и нещо европейски пари за образователни програми да отидат в правилните ръце. Не се помнят толкова "свободни" средства в просветното министерство. Дори и всичко да е само за това, хората са отново разделени. Тоест, разделени са с чиновниците. Виж, помежду си са сплотени, както рядко са били напоследък.



Този път се раздвижиха и историците



И се почна една препирня. Робство, иго, владичество, присъствие, съжителство - кое е научно, кое е литературно, кое е простонародно. Били ли са грамотни нашите класици или са някакви простодушни самодейци? Едни такива разговори текат, кога сериозни, кога словоблудни. В тях писатели и революционери се изкарват кога неуки, кога объркани, кога просто... емоционални. Забравя се, че те не просто са се записали в историята - те са нейните творци, те са нейните герои.

И днес настоявам, че истинската история на човечеството е съхранена в изкуството. Другата история се пише и зачертава, преправя се и се нагажда по вкуса на нови властници, нови партии, нови класи - понякога и след векове. Не може да се преправи една велика книга, картина, филм. Е, може, но това е вече престъпление срещу изкуството, както и срещу самата история. Дори само живите днес поколения в България са учили няколко различни истории, но винаги едни и същи "Под игото", "Записките", "Майце си","Хаджи Димитър", "Моята молитва". Историите търпят преработки, бришат върху тях, добавят. В изкуството това не върви: не можеш да "редактираш", не можеш да нагодиш, па дори и заради едната политкоректност. Милиони са "учили" Троянската война по "Илиада", Наполеоновия поход в Русия по "Война и мир", Априлското въстание по "Записките". Историята може и да има друго мнение, но никому не минава през ум да ги преправя. В нашия живот имаше такъв опит - с романа "Тютюн". Конфузът беше за всички. Виж, учебниците за този период бяха "преработени" - и не веднъж.

(Да си припомним колко пъти различни комитети - с какви ли не историци в тях! - през десетилетията опитват да докажат, че предателят на Левски не е поп Кръстьо. Но Вазов е рекъл, посочил го е, и никой не може да отмести този изобличителен пръст.)

Затова историята никога не бива забранявана. Тя просто се пренаписва, преиначава се, добива желан, удобен вид. Виж, книгата, пиесата, филмът, картината и статуята - тях ги крият, спират, свалят, горят, разрушават. Такава случка помня близо един живот.

Пред една годишнина на Освобождението в забравен шкаф в Младежката редакция на телевизията открихме няколко кръгли тенекиени кутии: запис на забравена вече програма. Тогава предаванията преминаваха на живо, нямаше видеомагнетофони и по изключение записи се правеха, като се заснемаше картината на филмова лента от телевизионния екран. Наричаше се телерекординг. Кадърът имаше овална форма според екрана, трептеше, подскачаше. Но при желание можеше да се повтори в ефир.

Този телерекординг бе от някакво младежко предаване:



Константин Кисимов рецитира "Опълченците на Шипка"



пред изразителен гигантофотос на Шипченския паметник. Впечатлението беше, че всичко протича на самия връх. Изпълнението бе просто магическо. И днес се чудя как с такива примитивни средства бе постигнато всичко това. Подготвяхме го продължително - имаше дефекти, дължинки, драскотини, просто прашинки. Кисимов вече не беше жив - загинал бе неотдавна при автомобилна злополука в Балчик. Монтажистките се трудеха и плачеха. Бяхме приповдигнати, вдъхновени, окрилени. Изживявахме спасението на това изпълнение като мисия.

Все по това време държавата трепереше над отношенията с Турция. От Анкара неизменно се възползваха от това - като имаше такава годишнина, изпращаха или канеха делегация. И този път имаше нещо подобно: или Живков заминаваше, или Живков някого от там посрещаше. И шефовете в телевизията решиха да питат (в ЦК естествено): да се излъчи ли този материал, да се спре ли? Спряха го. Извика ме Камен Русев, заместник главен в тогавашната Младежка редакция, рече: "Свалят го, Калине." И ми каза кой го "сваля" - Давид Елазар. Толкова съм бил раздрусан, че съм го запомнил.

Чудя се на самочувствието на днешните чиновници да се съизмерват с великите творци на миналото. Да съкращават, да отместват и да отхвърлят българи от върховете на националния пантеон. Да ги упрекват и да ги "поправят" в терминологията, че и във възгледите. Да подчертават, че тяхното "робство" не отговаря на робството от днешните дефиниции, нито пък игото е това, което е написал класикът. Странно. Никой не си помисля, че онези мъже, които никога не са наричали себе си интелектуалци, по своите прозрения, духовност и талант и днес биха оглавили всяка интелектуална класация. А що се отнася до Вазов, той, академикът на БАН, е бил и министър на народното просвещение, когато това министерство е било истински мотор и вдъхновител на българския национален напредък, за разлика от днешното окаяно МОН, оплело се в гафове и междуособици...

Но тя нашата край няма...
34
6841
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
04 Февруари 2016 19:15
04 Февруари 2016 19:39
И днес настоявам, че истинската история на човечеството е съхранена в изкуството. Другата история се пише и зачертава, преправя се и се нагажда по вкуса на нови властници, нови партии, нови класи - понякога и след векове.

Аз какво друго да добавя?
04 Февруари 2016 20:05
04 Февруари 2016 20:27
04 Февруари 2016 21:03
Наистина коментарите са излишни
04 Февруари 2016 21:33
Калин Донков,
Константин Кисимов рецитира "Опълченците на Шипка"

Много пъти съм се мъчил да открия този запис, но го няма целия. Дано някой го намери и да го видим за 3ти март.
А НА ОСТАНАЛИТЕ:
"Водката свърши, утеха няма"
04 Февруари 2016 21:41

---------------
Сайтът на Генек
04 Февруари 2016 22:19

Калин Донков

И се почна една препирня. Робство, иго, владичество, присъствие, съжителство - кое е научно, кое е литературно, кое е простонародно. Били ли са грамотни нашите класици или са някакви простодушни самодейци? Едни такива разговори текат, кога сериозни, кога словоблудни. В тях писатели и революционери се изкарват кога неуки, кога объркани, кога просто... емоционални. Забравя се, че те не просто са се записали в историята - те са нейните творци, те са нейните герои.


"Когато евреите забравят Бухенвалд, тогава и ние ще забравим Батак. Когато арменците се откажат от геноцида, тогава и ние ще наречем робството съжителство. Това са измислици на плоски мозъци, на хора, които не са в състояние да разберат какво представлява историята. Те не могат да разберат, че историята не е робиня на политическата конюнктура, а те са нейни слуги, на историята. Те не могат да разберат, че пред политиците има два пътя – или да влязат в историята, или да бъдат изритани от нея, в много голяма част направо на боклука. Не може розовите перденца на съжителството да устоят на фона на тъмно червената кръв, която българският народ е пролял. Историята не е метреса на политиците. Те могат да бъдат само нейни слуги, но те не могат да я командват. Историята е многократно, ясно наречена „робство“. Някои хора злоупотребяват с аргумента, че българите не са били роби, защото са имали имоти, земя и къщи. Къщите се рушат, тухлите, кирпича пропада. Те са взимали най-ценното, което хората имат – децата им. Еничарският данък, девширмето. Това е робство. Да вземеш на човека най-скъпото, което има – детето му. А това, че имал някаква друга материална собственост, това ли има значение, когато се говори за терминологията на „робство“ и когато се подменя терминологията на цялата плеяда български възрожденци. Кой говори за робство? - Левски. Кой говори за робство? - Ботев, Вазов. Съизмерими ли са те с днешните политически нищожества, които се опитват да подменят историята, за да бъдат угодни на Турция или на Саудитска Арабия, или на някоя друга държава!"
http://focus-news.net/opinion/2016/02/04/36776/vasil-vasilev-kogato-evreite-zabravyat-buhenvald-togava-i-nie-shte-zabravim-batak.html
04 Февруари 2016 22:31


04 Февруари 2016 22:36
04 Февруари 2016 22:37
Гледала съм Кисимов на живо в Балчик, когато Дворецът беше почивна станция на дейците на културата. В дебрите на парка имаше занемарено амфитеатърче, явно изкопано и застроено за забава на гостите на румънската кралица.

Кисимов предпазливо слизаше по стълбите до просцениума и почваше да репетира. Първо "Опълченците" - тръпки ни побиваха, 2-3 дечица бяхме, просълзявахме се. Любим текст! Страховит глас!

После монолога с бягството на Подкольосин от "Женитба" на Гогол, след който, както е по комедията, "скачаше през прозореца" - прескачаше един ред пейки, от нас - едвам сподавено кискане.

След кратка пауза и избърсване на потта пак "Опълченците", пак ни облъхваше ужас и възторг...

Не знам защо правеше тези контрастни екзерсизи. Но беше велик и без публика. Той не ни видя.

Ние го видяхме и го помним цял живот. Така че дължим патриотизма си и на един велик актьор.
04 Февруари 2016 23:59
Дори и МОН, начело с корифеите на сегашното българско образование, не могат да върнат нещата от преди 30г. С това поколение,доведено до това състояние, упорито и методично през годините, мисията е "кауза пердута.."
05 Февруари 2016 04:13
Майсторе,
05 Февруари 2016 07:57
И днес настоявам, че истинската история на човечеството е съхранена в изкуството. Другата история се пише и зачертава, преправя се и се нагажда по вкуса на нови властници, нови партии, нови класи - понякога и след векове. Не може да се преправи една велика книга, картина, филм. Е, може, но това е вече престъпление срещу изкуството, както и срещу самата история.
Това е голяма истина. Чрез историята можеш да научиш фактите, но чрез изкуството - духа на времето. Инак ще се чудиш защо тези хора са правили това или онова. Когато говоримза френската революция трябва да се прочете "1793" на Юго за възстанието във Вандея, а може би Шатобриян, да се слуша музиката на Бетовен, да се видят картините на Давид, Дьолакроа и Гоя (за убийствата от войските на Наполеон в Испания.
05 Февруари 2016 08:06
Малко неудобно ми е да си изразявам одобрението за К. Донков, като че ли съм рецензент на някой второкурсник по специалността ми и имам право да го оценявам. Може би думата е възхищение.

[size=2]Дорис[/size=2]: май излиза, че сме си играли заедно в Балчик, освен ако Кисимов не е ходил там всяка година? Имам точно същия спомен за две поредни лета, трябва да е било преди 1958 г. Едната година помня "Опълченците на Шипка", втората – пак Шипка и бягството на Подкальосин през пейките, зелени бяха. Кисимов не оставаше дълго.
05 Февруари 2016 08:13
Да си припомним колко пъти различни комитети - с какви ли не историци в тях! - през десетилетията опитват да докажат, че предателят на Левски не е поп Кръстьо. Но Вазов е рекъл, посочил го е, и никой не може да отмести този изобличителен пръст.


Авторът едва ли можеше да намери по-подходящ пример, за да опровергае собствената си теза.
Значи, щом Вазов е казал за някого, че е предател, нямаме право да се интересуваме истина ли е това и ако не е истина, коя е истината?
Егати логиката!
То и аз не уважавам много историята като наука, ама г-н Донков направо я зачеркна изцяло!
05 Февруари 2016 08:53
Не забравяйте, че в МОН не са назначени професионалисти, а хора коита " на няколко избори гласуваха за нас".Сега те трябва да имитират някаква дейност, независимо, че оплескват образованието все повече и повече. КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОСТАВИТЕ В РЪЧЕТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА УЧИЛИЩАТА. ДОКАТО УЧИТЕЛИТЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ БРОЯ НА УЧЕНИЦИТЕ, НЯМА ДА ВИДИТЕ ДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ, КАКВИТО И УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ДА ПРАВИТЕ. НИКОЙ НЯМА ДА ГО ИНТЕРЕСУВА КАКВО Е НАУЧИЛ УЧЕНИКА, И ТОЙ ЩЕ ПРЕМИНАВА ОТ КЛАС В КЛАС, КАТО ПРЕЛЕТНА ПТИЧКА, ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ ФИНАНСИРАНЕТО.
05 Февруари 2016 09:52
Отлично казано! Прочувствено и правдиво. Тези неща по по често да се казват и повтарят.
05 Февруари 2016 11:10
Би трябвало ей такива нелепици също да вълнуват родителите. Щото българско, ама без съзнание ще продължава да твори бутафарии в държавицата ни.
„Морската вода е солена, защото в нея е разтворено голямо количество готварска сол. Във водата се разтварят редица твърди вещества, течности и газове", това пише в учебника Човекът и природата за 3-и клас.
И още: „Растенията сами произвеждат храната си. Те се наричат производители. Животните ядат готова храна – растения и други животни. Затова те се наричат потребители".

"Мандатът на българския президент е 4 години", пише в учебник Човекът и обществото за 4-и клас.

"Връх Шипка се намира на върха на планината. Опълченците са ситуирани на него", според написаното в учебник по литература 7-ми клас.
05 Февруари 2016 11:58
Калин Донков
И днес настоявам, че истинската история на човечеството е съхранена в изкуството.

Видях, че и други колеги са го повторили, но не мога да се сдържа!
05 Февруари 2016 12:46
Дългата ръка на НПО-тата бърше ли, бърше историята и светините ни.
Когато Паисий е писал "История славяноболгарская",
техните хранители дори не са и били в та****те на историята.
05 Февруари 2016 12:57
Всичко е заради проектното финансиране и да е жив и здрав г-н Донков, че ни утешава.

Да вземем примерно Паисий Хилендарски.
Приживе - знаем, доскоро: име на Пловдивския университет, понастоящем - обърнете внимание- лице на двулевката.

До миналата година двулевката беше банкнота и се радваше на добро отношение сред подрастващите.

Тази година имиджът на двулевката се срина, тя стана монета като стотинките, а Паисий респективно беше изхвърлен от учебника, който обитаваше.

СЕГА му се търси място из учебния материал и по джобовете.
05 Февруари 2016 13:09
Харесвам Калин Донков, защото пише добре, честно и с една кротка емоция характерна за почтените хора. Относно темата мисля, че първо трябва да се замислим за мъдрата българска поговорка "Не е луд този, който яде зелника, луд е този, който му го дава", колко много поводи за това имаме в последните години.
05 Февруари 2016 16:52
Авторе - !
05 Февруари 2016 18:26
Г-н Донков, ПОКЛОН!
През 199... и не помня коя година, на 19 февруарий, пред паметника на Апостола Асен Кисимов рецитира "Левски" на Вазов. Целият пасаж от:
Той биде предаден и от един ПОП
тоя гнусен човек, тоз низък роб,
тоз позьор за бога, туй петно за храма,
Дякона погуби чрез черна измама...
.......................................
.....................................(чак до)
........... И тоз човек йоще живей между нас!
Колко жалко!
Р. Стоянов
05 Февруари 2016 21:34
Авторът едва ли можеше да намери по-подходящ пример, за да опровергае собствената си теза.
Значи, щом Вазов е казал за някого, че е предател, нямаме право да се интересуваме истина ли е това и ако не е истина, коя е истината?
Егати логиката!
То и аз не уважавам много историята като наука, ама г-н Донков направо я зачеркна изцяло!


не мой с критика
аз за по малко по 6 м във фризера.
иначе си много прав.
измислиците като средство са силно представени тук.
05 Февруари 2016 21:54
тоз позьор за бога,


Румене, оправете си позьора, че е позорно да се изопачава Вазов.
05 Февруари 2016 21:59
През 199... и не помня коя година


Оправете си и това. Кисимов е починал 1965 г.

05 Февруари 2016 23:01
Дорис,
Става дума за Асен Кисимов – Бате Асен...
05 Февруари 2016 23:45
https://youtu.be/hvxqGZD9ZqM
05 Февруари 2016 23:50
П.П. Някои хора , втренчени в своето АЗ, не правят разлика между Асен Кисимов и Константин Кисимов.
06 Февруари 2016 02:42
Дорис,
Става дума за Асен Кисимов – Бате Асен...


Мерси, Редник. Не съм прочела внимателно, пък и свързвам с Вазов предимно великия Константин Кисимов. Много съм го слушала и гледала на младини.

Съжалявам, че и Асен си отиде сравнително млад. Трябваше да се сетя за него - имаме 2 песни заедно.
06 Февруари 2016 20:49
Константин Кисимов - Опълченците на Шипка
https://www.youtube.com/watch?v=vBNS1GmF8ro
06 Февруари 2016 22:41
Константин Кисимов - Опълченците на Шипка
https://www.youtube.com/watch?v=vBNS1GmF8ro


Това е безсмъртие. На опълченците, на Столетов и Радецки, на великия Иван Вазов и на маестрото Константин Кисимов.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД