:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 392
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

5500 ученици са емигрирали в чужбина през първия срок

Училищният закон няма да се отлага, заяви просветният зам.-министър Диян Стаматов
СНИМКА: БГНЕС
Виктор Милев и Костадин Николов, ученици в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, са сглобили сателит, който може да бъде изстрелян на 1000 м височина и да предава данни за температура, атмосферно налягане и състояние на въздуха. CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в обема и формата на кутийка за безалкохолно, обясняват изобретателите му.
5491 ученици са емигрирали в чужбина през първия учебен срок от общо 696 хил. записани, съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Вчера той участва в обществено обсъждане на новите програми по литература и история за II, VI и VIII клас във Враца заедно с директори, учители и родители от Монтана, Видин, Плевен и София-област. "Тези деца едва ли ще се върнат, ако всички ние от българската образователна система не я променим, за да предоставя възможности", коментира той.

"За да има добри учебници за учебната 2017/2018 г., когато ще влезе в сила реформата за втори, шести и осми клас, трябва да намерим съгласие по учебните програми сега до средата на март", посочи Стаматов. Според него към момента в МОН не са подадени никакви писмени становища "за" или "против" обявените от бившия министър Тодор Танев програми. Формално те костваха оставката му заради грешни интерпретации, че турското "робство" се заменя със "съжителство", както и прибързани заключения, че "История Славянобългарска" отпада.

Заместник-министърът бе категоричен, че училищният закон няма да се отлага. "Този закон буксуваше 15 г. - тъкмо тръгне и се връща, не можем да си позволим това повече, законът е факт и сроковете ще бъдат спазени", заяви той. От думите му обаче не се разбира дали това означава, че няма да се отлагат и новите учебници за първи и пети клас, или децата ще започнат наесен с нови програми, но със стари учебници.

"Българска литература ще се изучава повече от четири години - изцяло в VII, X, XI и XII клас, но също и с отделни текстове в останалите класове, коментираха от МОН. Досега такъв акцент върху българската литература не е имало и разпределениeто ще се фокусира именно върху нея заради външното оценяване. В шести и в осми клас обаче родната литература се орязва значително.

От МОН са на мнение, че ясното разпределение между часовете за литература и тези по български език ще реши проблемите с грамотността. В дискусията са били обсъдени и творбите в шести клас, които породиха обществени спорове. От министерството посочиха, че "История славянобългарска" ще се учи в първия гимназиален етап по литература, както и по история и цивилизация в прогимназиалния и първия гимназиален етап. "Родна реч" на Иван Вазов ще се преподава в началния етап, а "Хайдути" на Христо Ботев - в пети клас. Обсъждания е имало и относно сложността на произведението на Елин Пелин "Косачи" за VI клас, като участващите в дискусията се обединили, че разказът трябва да остане в програмата, тъй като в тази възрастова група е важно у децата да се създават и общочовешки ценности.

ИСТОРИЯ

Съдържанието по родна история между пети и десети клас ще е доминиращо - 56%, докато в момента процентното съдържание на тези уроци спрямо световната история е 46%, посочват още от МОН. Оттам са коментирали, че в програмата по история за шести клас се въвеждат понятията "рая", "еничари" и "хайдути". "Предвидено е съдържание за съпротивителните действия на българите, въстанията и бунтовете, има ги светците мъченици, опитите за съхраняване на българската народност в манастирите", посочиха експертите от ведомството. Оттам гарантират, че "няма да има ученик, който да не познава историята на Средновековието. Ще има випуски, за които ще се наложи да се преструктурира учебното съдържание, но то ще бъде направено така, че да не натовари излишно учениците или да създаде предизвикателство за учителите".
24
4178
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
15 Февруари 2016 20:08
"Тези деца едва ли ще се върнат, ако всички ние от българската образователна система не я променим, за да предоставя възможности"





Няма да се върнат.
Дори да я промените, няма да се върнат.
15 Февруари 2016 20:44
Виктор Милев и Костадин Николов, ученици в математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, са сглобили сателит, който може да бъде изстрелян на 1000 м височина и да предава данни за температура, атмосферно налягане и състояние на въздуха. CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в обема и формата на кутийка за безалкохолно, обясняват изобретателите му.

Това пише под снимката – браво на учениците, че имат такива интереси!
Но:
1. "сглобили сателит" – това е неясно и неточно...
2. "който може да бъде изстрелян на 1000 м височина и да предава данни" – как ще бъде изстрелян, как ще остане на 1 000 м?...
3. " CanSat е симулация на реален сателит, интегриран в обема и формата на кутийка за безалкохолно, обясняват изобретателите му."
Защо е CanSat – може би очакват засилен интерес и продажби в чужбина или се срамуват от българския език?
"симулация на реален сателит, интегриран" – дали за тези 4 чуждици няма наши думи?...

Редакцията, и друг съм отправял молба – поне когато пишете за образование, вложете повече старание...
15 Февруари 2016 20:49
Тези ученици не са емигрирали сами. Т.е умножете бройката по 3 или 4 ( семейство от 4 човека).
И защо да се върнат, за да ги засилите да спонсорират мигрантите ли, или да ги дадете за евтина работна ръка на Пеевски и Доган.
Не става.
15 Февруари 2016 20:55
Да, и още нещо – преди повече от 30-40 години подобно ученическо творчество не учудваше никого - децата масово посещаваха различни кръжоци, а имаше и клубове за ТНТМ за по-големите, както и аероклубове, морски клубове, авто-мото клубове...
15 Февруари 2016 21:27
Не щът да стават гавази без паре в комунистическите охранителни и милюционерски фирми. Прав им път на тези предатели и родоостъпници...
15 Февруари 2016 22:03
Демек, и тия деца и семействата им ощастливени от евроатлантическите ценности - бяг зад граница .
15 Февруари 2016 22:04
...ученици са емигрирали в чужбина...

Моля Ви се много. Пак някой се прави на интересен. Докъде я докарахме, един вид, учениците вече емигрират от България...
До смешно дохожда.
16 Февруари 2016 01:10
Добре дошли на децата и на родителите/роднините им! Учете се, работете, бъдете честни и съвестни: в обетованите земи на запад от Виена това са все още качества, които се ценят. Успех!
16 Февруари 2016 01:31
Заместник-министърът бе категоричен, че училищният закон няма да се отлага. "Този закон буксуваше 15 г. - тъкмо тръгне и се връща, не можем да си позволим това повече, законът е факт и сроковете ще бъдат спазени", заяви той.


Ка щяло да се отлага - нали точно тоз зам.-министър е един от видните създатели и на новия закон, и на "новата програмата".

Проблемът изобщо не е и не беше само и единствено в названието на турското робство, премахването на възрожденските песни или възпитанието в родолюбие, а в цялостната образователна философия, която въпросният закон натрапва на училищата ни.
Да се суспендира законът!

Нещо повече - да се изринат от министерството и от комисията по образование в парламента всички, свързани със създаването на въпросния закон и на "новата програмата", като особено се наблегне върху определени директори на дирекции - най-вече на Дирекция "Образователни програми и образователно съдържание".
16 Февруари 2016 04:59
Да бяхте писали нещо и за лобистките промени, приети тихомълком в НС, в Закона за висше образование... Или и при него ще се чуят писъци и вопли чак когато тръгне да влиза в сила - бързането е още за тази есен - и вече ще е късно?
16 Февруари 2016 05:04
Щото Теодорос Танев го покриха и прибраха на топло в МС, но престъпленията му спрямо българското образование си седяааат и вече се стоварват, а и ще продължат да се стоварват върху поколения ученици и студенти. Или се очаква всичките да емигрират, за да може престъпниците в МОН и в Комисията по образование да продължат необезпокоявано на държавни заплати да администрират липсващото българско образование? Като престъпника Сергей Игнатов с неговия ЗРАСРБ.
16 Февруари 2016 06:18
Един от внуците ми замина при майка си в Англия а не емигрира и то ПРЕДИ първия срок, батко му заминава тази год. след завършване на висшето а доведената им сестра пак тази година след завършване на английска гимназия.
16 Февруари 2016 06:42
Свят широк. Нали затова се борихме - да можем да ходим, където си поискаме. Всеки - според акъла си.
16 Февруари 2016 07:47
Доста често има несъответствие между заглавието и съдържанието на статията.
16 Февруари 2016 08:34
или се срамуват от българския език?

Срам ги е да го кръстят КутияСат. По-скоро не искат да е на турски или гръцки KutuSat, KutiSat. И правилно.
Пък вече за хилядата метра е друг въпрос.
16 Февруари 2016 08:40
Свят широк. Нали затова се борихме - да можем да ходим, където си поискаме. Всеки - според акъла си.


...борили са се за това една шепа хора, 99,99% от българите не се борят за нищо...просто живеят и гледат къде има повече кинти...ако има повече кинти в Англия ще отидат в Англия...ако има повече кинти във Финландия ще отидат във Финландия...ако дават повече мангизи в Австралия и в Австралия ще идат...

...мит е, че българина се бори за нещо...или пък се е борил...примери мога да давам много...
16 Февруари 2016 08:55
Никой не се бори - просто отиват в страната, в която има повече мангизи, застават на площада и поемат дълбоко въздух - и мангизите политат към приготвените торби за мангизи. Не им трябва нито квалификация, нито си търсят работа, нито учат фински, нито немски, английският им е и без това втори матерен на българите.
16 Февруари 2016 09:03
Всички се хвалят как са заминали за чужбина без да знаят език и това е вярно...преди няколко дена гледах по телевизията един "успял" българин в Австралия...емигрирал там преди 20 години някъде...каза че бъкел не знаел английски, но видял как вечерта хората се разхождат до плажа...изглеждали добре, богати и си рекъл "Тука ще има нещо и за мен" , с други думи...тука има кинти...ще има кинти и за мен...и така е останал и постепенно се е приспособил към местната атмосфера и така...

...мит е че българина заминава в чужбина след като е овладял езика на страната където отива...пак ще дам примера с мой приятел който работи в Германия в завод на Мерцедес в Щутгарт след като знаеше 20-30 думи на немски...
16 Февруари 2016 09:10
Нямало е нужда да се бори. Идва от България с шопски и веднага го вземат на лентата в Мерцедес с 3.253,00 € заплата Натисни тук. За какво му е немски. Той толкоз си знае от морето.
16 Февруари 2016 09:28
Само в образованието реформа няма да върне децата ни.Само всеобхватни такива,особено в политиките и правосъдието,може да променят съдбата на държава със затихващи функции.С Борисов начело у нас ще се развиват само София и магистралите! Това ли ни чака,наистина?
16 Февруари 2016 09:43
Значи, малките "емигранти" са заминали поради нереформираното образование и недоволство от учебните програми?! В новите учебни програми има ли предмет "Логика"? Както казва Иванчо, след като получава отговор от учителката по логика, какво държи в джоба си: Не бе, гумичка държа, госпожо/другарко, но ми харесва, че мислите логично!
16 Февруари 2016 11:33
В почти всички случаи се емигрира заради паранги...тъй като там където емигрира емигриралия има повече паранги...а не заради учебни програми...какво ни е на учебните програми...не са лоши...да може и да са по-хубави но не това е причината за емигриране...истината е че в чужбина има повече мангизи...

Николас...говорим за различни неща с теб...аз говоря за борба за нещо, което не е материално и не е свързано с пари...

...ти говориш за борба която всеки може да води...борба за хляб...те и кучетата го могат... борят се за хляб и кокали...и го правят успешно...

16 Февруари 2016 12:11
Няма да се върнат.
Дори да я промените, няма да се върнат.

Връщането ще е сложно. То през съботата и неделята някои и във форума се сетиха, че много се търпи, що торбата с лайната ни сепарира от Вишеградската четворка. Бе казано, без дератизацията на връхните шебек-тумбак рънгоч комунези са все семето няма връщане и бъдеще за народа. Умираме като етнос.
16 Февруари 2016 12:59
5500 ученици са емигрирали в чужбина през първия срок

Абе тоз министър очевидно е много малко умен, така да се каже. Сигурно IQ и 20 му е много!
Аланкоолу, децата сами ли заминават, бе, министър с министър? Щели били да оправят програмите... И децата ще хукнат обратно. Щото те много разбират от програми и министерски напъни при интелектуален запек!
Как е възможно да търпим такива управници?
От друга страна, как няма да ги търпим, като системата не позволява на Суверена да ги махне?
Ето за това няма да престана да говоря за ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД