:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 547
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Под "двоен натиск" Горанов склони да разкрие тайния доклад за КТБ

ВСС твърди, че не може да проверява магистратите за недекларирани спестявания
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След нареждане свише финансовият министър Владислав Горанов вече смята, че докладът на разследващата компания за КТБ може да бъде разсекретен.
Министър Владислав Горанов внезапно се съгласи да се публикува тайният доклад за изчезналите от КТБ пари, подготвен от международната фирма за разследване на банкови фалити "Аликс Партнър". Според съобщение, изпратено вчера от Министерството на финансите до медиите, Горанов се е съобразил с обществения интерес и е приканил "Аликс" да дадат съгласие за публикуване на доклада, изготвен през октомври и "заключен" с клауза за конфиденциалност. На пръв поглед това е изненадващ обрат, тъй като досега финансовият министър бе категоричен, че гласност по темата само ще навреди на издирването и събирането на изтеклите от фалиралата банка милиарди. Часове по-късно обаче стана ясно, че Горанов е сменил курса не под обществен, а под началнически натиск. Премиерът Бойко Борисов сам обяви, че е решил да затвори темата КТБ, и е наредил сваляне на всички тайни. "Всичко, което има, да излезе наяве. Институциите да проверят всички, които са теглили кредити, внасяли пари - съдии, прокурори, политици, всички публични лица, и Сметната палата да види дали тези доходи са в техните декларации. Разпоредил съм на финансовия министър Владислав Горанов да изпрати писмо до компанията, която разследва всичко, което се е случило в КТБ. В момента, в който ни върнат отговор, че са съгласни, защото плащаме пари за това, ще бъде публично оповестен, пратен на главния прокурор и се надявам, познавайки го по неговите действия, незабавно да предприеме незабавни действия и виновните да бъдат привикани, да дадат обяснения и ако има състав на престъпление, да си го понесат", обясни министър-председателят.

А според прессъобщението на МФ, изпратено по-рано, Горанов си остава противник на прозрачността, но отстъпва под натиска на общественото мнение. "Общественият интерес за даване на гласност надделява, независимо от притесненията, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката", обясняват от МФ.

В края на миналата година будни депутати от управляващото мнозинство настояха докладът да бъде публикуван, но министърът отказа под претекст, че има клауза за поверителност. Тогава реформаторите Мартин Димитров и Петър Славов, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от ПФ заведоха дело във Върховния административен съд срещу отказа. Те вече спечелиха друг казус във ВАС - за разсекретяване на заплатите в БНБ.

Първото заседание за тайния доклад за КТБ е било миналата седмица. Депутатът Мартин Димитров съобщи пред "Сега", че съдът е наредил на двете страни да представят своите аргументи и доказателства, за да може да се произнесе. "Обществеността трябва да знае кои са лицата, замесени във фалита на КТБ", коментира депутатът. Той сподели, че в съдебната зала представителите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) били видимо изнервени. ФГВБ изплати 3.7 млрд. лева - защитените суми на по-малките спестители в КТБ, като получи за целта и държавен заем, който трябва да се връща. Ето защо фондът има особен интерес от събирането на изчезналите милиони от КТБ, за да си възстанови поне част от разходите.

На този етап не е ясно дали "Аликс Партнърс" са склонни да свалят тайната и имат ли право да откажат на искането на министъра на финансите за отваряне на доклада. Не е ясно и какво ще последва, ако съдът се произнесе за отпадане на клаузата на конфиденциалност.

Преди дни депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че партията му прави проучване за юридически "вратички" за изнасяне на данни от доклада.



БЕЗ ПРАВОМОЩИЯ

Подобно на Сметната палата и ВСС няма собствени правомощия да провери магистратите с влогове в КТБ, стана ясно от думите на председателя на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. Преди ден шефът на Сметната палата Цветан Цветков обяви, че одитната институция няма достъп до банковата тайна и само НАП е в състояние да следи доходите на вложителите. Това се оказа валидно и за ВСС, които също ще разчитат основно на НАП за проверката. "От Етичната комисия ще играем ролята на една "пощенска кутия" и на организатор на проверката. Не разполагаме със собствени правомощия. Няма как ние да седнем и да сверяваме декларации и не напразно законодателят е вменил това на други органи. Можем да помолим останалите органи за спешност, но това е всичко", каза Ясен Тодоров. От ВСС ще поискат първо от синдиците на КТБ да предоставят данни с влоговете на магистратите по години, за да може да се направи съпоставка с декларациите им пред Сметната палата. "От медиите научихме, че от НАП са се самосезирали по случая, и ще установим контакт с тях, ще поискаме, ако е възможно, да ни предоставят информация дали при техни проверки са констатирали някакви нередности. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите или недеклариране, за което бъдем уведомени, ще сезираме НАП", обясни Ясен Тодоров.



10
4007
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
15 Февруари 2016 20:13
И така: Горанов под натиск от „Бащицата”, Бащицата под натиск от Европа. Както и си знаехме Сметната палата и ВСС нямат правомощия да посягат на бандитите. Само над простосмъртните. Не че не го знаехме. Правомощен бил само НАП. Ама ръцете му били вързани защото докладът бил „конфиденциален”. А кой по дяволите реши да засекретява данни от национално значение. Кои са тези престъпници. Имаме едни подозрения. И кръгът се затваря.
Ясно е само едно – че Европа май ще се окаже не толкова беззъба, колкото я мислехме.
Родните крими-герои са малко пообъркани. Забързани да замитат следи и връзки към офшорките. А пък „рублофилите” ще трябват да връщат авансите, които взеха от руските мутро-олигарси за промотиране на „големите шлемове” – „Белене” и „Южен паток”.
15 Февруари 2016 21:33
Поредния кьорфишек на Бойко. Явно, някой пак не се е отчел, както му е поискано и сега рекетираме с публичност. Както и с досиетата, бизнесът си е бизнес. Винаги ми е било интересно, за какво са му толкова пари на Бойко? Или просто не може да спре ... който се е хванал на хорото, ще го играе до край!
16 Февруари 2016 09:14

Става ясно, че PUMPKIN изпълнява третото задължително условие на САЩ (от всичко пет) за да оцелее актуалното правителство на мафията:
„...3. цялата афера „КТБ“ да бъде разнищена и всички участвали в грабежа на над 3 милиарда лева – публично оповестени...“
16 Февруари 2016 09:51
Натиск, горанов, цацаров, тайни, майни... аве, какво стана с Бисеров? Там нали всичко беше открито и имаше едни неоправдани пари?
16 Февруари 2016 11:18
Ще я накъдрят по нашенски. Ако НАП открие разлики между влогове и декларирани доходи, ще глоби няколко човека за неплатени данъци и толкоз. Знаем се.
16 Февруари 2016 12:58
"Аликс Партнърс" предполагам вече е получила 20 млн. евро за одита - да се разкарат и да не потулват истината,който и да им влияе. Пари дадени залудо. Можеше да се мине и без тая рассипия. Няма никаква пречка по волята на премиера да се разкрие цялата истина от този гигантски грабеж в наши дни. Ако го направи на дело,Борисов ще получи уважението на народа. Ха дано,ама надали...!
16 Февруари 2016 19:27
Ако не бяхме член на ЕО, от къде щеше да има натиск за разкриване на участниците в грабежа на КТБ?
17 Февруари 2016 10:28
Супер добра новина. Чакам развоя!!!
17 Февруари 2016 10:30
И така: Горанов под натиск от „Бащицата”, Бащицата под натиск от Европа.

И вместо да срежат спирачките на Европа, срязали на Мартин Димитровата колица.
Точно заради настояването му да се огласи докладът
17 Февруари 2016 13:38
Ако не бяхме член на ЕО, от къде щеше да има натиск за разкриване на участниците в грабежа на КТБ?

Това е една от важните причини да се радвам, че сме в ЕО.
Почнах да се радвам от деня, в който съобщиха, че приемат България и телевизията показа посърналите физиономии на нашите тикви воглаве с Първанов. В тоя момент разбрах, че Европа е добре за нас.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД