:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 511
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов спря търг за 1 млрд. лв. заради Д. Пеевски и В. Златев

Управляващите хем имат, хем нямат пари за строежа на автомагистрала "Хемус"
Два месеца след като бяха избрани фирми за довършването на два участъка от магистрала "Хемус", премиерът Бойко Борисов нареди процедурата да бъде веднага прекратена. Заповедта му бе изпълнена светкавично. Пълно объркване обаче настана около мотивите за това решение. Според регионалното министерство причината е липсата на пари, според Борисов - съмненията, които витаят около победителите - фирми, които се свързват с бизнесмена депутат от ДПС Делян Пеевски и шефа на "ЛУКойл България" Валентин Златев.

Първоначално Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщи, че процедурата е прекратена заради липсата на пари. Разчетите показали, че средствата за пътища по Оперативна програма "Транспорт" в размер на 673 млн. евро щели да стигнат само за магистрала "Струма", за чието довършване Европейската комисия отправи ултиматум, тъй като е част от транспортните коридори на ЕС. Довършването на "Хемус" не е в европейските планове, затова за нея пари няма и в новия програмен период, обясниха още от регионалното ведомство.

Всички тези факти бяха известни далече преди да бъде обявена процедура за избора на строители на първите два лота след Ябланица. Управляващите обаче обясниха, че аутобанът е основен приоритет и че ще се търсят държавно гарантирани заеми за него. Затова процедурата бе приключена спешно преди около два месеца.

Малко по-късно от Прага премиерът Бойко Борисов даде съвършено различни аргументи за решението си. "Витае, че от едната страна - макар че нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната фирма стои Валентин Златев, зад другата стои Делян Пеевски. По тази процедура имаше съмнения, че не е както трябва, въпреки че е извършена абсолютно законосъобразно. Но когато витае съмнение за 800 млн. лв. държавни пари, не бих позволил да остане оттенък в обществото, че нещо неправилно сме извършили. Затова разпоредих да я затворим и веднага да се проведе нов търг", обясни той. В отговор на въпроса как така хем има, хем няма пари, смеейки се, той добави: "Официално по документи днес нямаме пари. Но утре имаме. Говорил съм с финансовия министър да ги подсигури. Когато се явят на нов конкурс и вие гледате как се провежда той, няма да има съмнения". Бойко Борисов намекна и че "малко е попроверил" кой кой е сред фирмите победители, но отказа да обясни какво е научил от своята проверка с думите: "Ако тръгна да обяснявам повече, може да си навлека някой съд". Той не сподели какво го притеснява около фирмите, но уточни, че няма проблем те да участват и в новата процедура, която за "Хемус", която ще бъде обявена.

Проектът за магистралата между Ябланица и Белокопитово край Шумен се оценява общо на поне 1 млрд. лева. Когато в средата на декември се разбра, че подадените оферти на строителите надвишават двойно очакваната цена, правителството обяви, че ще търси заеми. И регионалният министър Лиляна Павлова, и финансовият министър Владислав Горанов заявиха, че ще поискат парламентът да одобри заем за строежа на магистралата, защото проектът бил дългосрочен и се простира извън мандата на това правителство.

Съмнения около избора на победителите възникнаха не само заради високите цени, но и заради бързината, с която се произнесе комисията по поръчката. Обичайно процедурата отнема повече от месец. В този случай обаче само седмица след отварянето на офертите Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) обяви крайното класиране. От него стана ясно, че 500 млн. лв. отиват в консорциум на "ПСТ груп", близък до Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп", близка до генералния директор на "ЛУКойл България" Валентин Златев. Още по-смущаващо бе, че бяха дисквалифицирани кандидатите, дали най-ниска оферта - турската "Ташяпъ" и италианската "Серенисима Конструциони". Точно тези две компании пуснаха жалби до Комисията за защита на конкуренцията.

Вчера говорителят на КЗК Марио Гаврилов обясни пред в. "Сега", че с прекратяването на процедурата от възложителя по закон спират и проверките по двете жалби. Всички участници обаче имат право да оспорят в комисията решението на НКСИП да спре поръчката. Тогава КЗК ще започне отново проверка дали възложителят е имал право да го направи. Според Закона за обществените поръчки формално това прекратяване влиза в две хипотези - или когато всички оферти надвишават финансовия ресурс, или при невъзможност да се осигури финансиране. От МРРБ не посочиха по коя буква на закона е взето решението.



ГНЯВ

Премиерът Бойко Борисов не пропусна да разкритикува медиите. "Медиите на Прокопиев, медиите на Пеевски, медиите на кой ли не. Всеки с бизнес в България си е направил телевизия, няколко вестника или няколко електронни сайта и с тях се опитва да мачка правителството по безобразен начин. В същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото. Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ни били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии бухалки и негодници в двете посоки. Трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо - и на едните, и на другите", коментира Борисов във връзка с публикации в медиите относно спряната обществена поръчка за АМ "Хемус".



РЕАКЦИИ

От ДСБ вчера обявиха, че бързото спиране на търга е резултат от среща с премиера Бойко Борисов в неделя, но не уточниха с кого е разговарял той. "От момента, в който беше провалена конституционната реформа, в държавата започна атака за пълното й превземане от политическата мафия. Ключов елемент от това превземане е обявяването на търга за автомагистрала "Хемус", декларира лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той настоя правителството да поиска оставката на борда на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти", както и да се проведе независимо прокурорско разследване на случая. "Това е спасителен ход за кабинета. За пореден път Борисов показа здрав инстинкт за политическо оцеляване", коментира от своя страна Гроздан Караджов, депутат от гражданската квота на Реформаторския блок, пред "Медиапул". По думите му "опитът да се прехвърлят средства от държавния бюджет в обръчите от фирми е самоубийствен" и Борисов е разбрал това.



33
6176
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
15 Февруари 2016 19:54
Нямам никакви симпатии , Боже опази, към Пеевски или Златев, или към фирмите, спечелили проекта, свързани или не със споменатите двама, ама няма ли някакъв закон, в края на крайщата? Или Боко О<Тумбанки ще определя отмяна и провеждане на конкурси, отмяна и провежадане нананово, докъто не му харесат, лично на него, победителите?
15 Февруари 2016 20:10
Леле, настръхнах от гнева Му към "гадовете" !
И ся кво ? Както викал арменецът "ако искам стълба слезе, ако искам балкон слезе". Баце когато каже, тогава ще има печеливш.
Иначе не съм сигурен кой ми е по-противен - Златев или ДвестаКила, ама май Лъжещия на Белот е по по най !
15 Февруари 2016 20:17
В същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото. Чух, че някакви гадове са казали, че едва ли не външни посолства или партньори ни били казали да спра конкурса. Това са гадове, които лъжат, мамят, медии бухалки и негодници в двете посоки. Трябва да им кажа, че няма да им се дам изобщо - и на едните, и на другите",


Истински представител на "момчетата с бухалки" - МУТРА. Без повече коментари.
15 Февруари 2016 20:37
Хе-хе. Гъди-гъди, public opinion.
15 Февруари 2016 21:02
- Г-син, Иванов. Нали се бяхме разбрали вквартирата да не влизат СЪМНИТЕЛНИ личности"
- Какво съмнение бе, хазайке? Ачик курва си беше.
15 Февруари 2016 21:19
…„Представете си следната гледка: в един от огромните джипове, с които се вози премиерът, пътуват министър-председателят Бойко Борисов, Делян Пеевски и Вальо Златев. Пътуват из страната и по едно време виждат огромен чисто нов голям завод.
Премиерът пита: На кого е този голям, хубав, модерен завод? Двамата му отговарят: „Ваш, г-н премиер”.
Пътуват по-нататък и виждат един страхотен чисто нов европейски логистичен център. Премиерът пак пита: На кого е този логистичен център? Делян Пеевски отговаря: Мой, г-н министър-председател.
Пътуват още нататък и виждат страхотна ферма, реализирана по проект на Програмата за развитие на селските райони. Премиерът пита пак: На кого е тая страхотна ферма? И Вальо Златев отговаря: Моя, г-н премиер.
Доволно министър-председателят възкликва: Ех, само ние работим в тая държава”
. Георги Дренчев
15 Февруари 2016 21:26
В същото време аз да се гърча и да ме питат кой виждам в огледалото.

Виждаш гърчещ се въздебел индивид, употребяващ "кой" на мястото на "кого".
15 Февруари 2016 21:39
Тодор Колев,с който се разделихме преди три години има една песничка за такива като праните гащи;https://www.youtube.com/watch?v=hqsxdrIPCGk
15 Февруари 2016 23:00
В същото време аз да се гърча.


То, ако си дебелак, колкото и да се гърчиш няма да ти личи....
16 Февруари 2016 06:48
ама няма ли някакъв закон, в края на крайщата? Или Боко О<Тумбанки ще определя отмяна и провеждане на конкурси, отмяна и провежадане нананово, докъто не му харесат, лично на него, победителите?


Формално проблем няма.
Редовно в обявленията на търговете /и в проекто-договорите/ си е записано, че Възложителят си запазва правото да отмени процедурата, в случай че не бъде осигурено финансиране. Ако вече има одобрено финансиране от ЕС по някоя ОП - тогава е друго.
Участниците в процедурата приемат това с нарочна декларация за приемане на всички условия на търга.
Така че спирането на процедурата си е съвсем законно.
16 Февруари 2016 07:09
Олигархията не може да си раздели баницата, пардон пицата и накрая ще стигне и до филията с мас. Олигархичните войни започнаха още при предното правителство на Борисов и трябва да е бил голям наивник, ако е вярвал, че сега ще е друго. Ще тегли кредити, ще им раздава поръчки, но не може да ги изхрани. Един като вземе, другите ще пищят до небесата. Не случайно фалираха КТБ, а са хвърлили око и на други банки и искат да свалят борда, за да ни ограбят отново. В една държава, която няма реална икономика, така се получава. Докато държавата раздава порциите, ще има войни, корупция и правителствата ще се клатят. Когато правителствата са слаби, ще се извършва най-големия грабеж и преразпределение.
16 Февруари 2016 08:04
"Когато атовете се ритат, магаретата теглят."
Иначе казано, северняците ще видим магистрала на Мук !
16 Февруари 2016 08:26
Формално проблем няма.

Формално и държава няма.
Формално има територия и шериф на територията
пп В момента по Нова Лилито също се гърчи, ако това изобщо е възможно, де...
16 Февруари 2016 08:45
Ако прекратяването на процедурата е именно поради изтъкнатите от Борисов причини - тогава браво.
Ще си проличи по резултатите от следващата процедура.
Друго е по-лошо - оказва се, че за да бъдат избегнати съмнения за корупция, кръгове и тн. е най-добре за изпълнители да се избират известни чужди дружества.
Защото на практика всеки по-голям български изпълнител е част от някаква съмнителна бизнес групировка - я ще е около Пеевски, я около Златев, я ТИМ, я Черепа, я Прокопиев. А са съмнителни защото си уреждат бизнеса и си получават поръчките по съмнителен начин - чрез връзки, контакти и корупция.
..................
Във форума е пълно със сведущи критици на кабинета - би ли могъл някой от тях да ми обясни с кой от горепосочените кръгове е свързан премиерът, според както се твърди тук?
16 Февруари 2016 08:51
Ако прекратяването на процедурата е именно поради изтъкнатите от Борисов причини - тогава браво.


И какво следва от това? Кой ги е допуснал тези съмнителните до търга? Лилито отива ли си? Кой е отговорен нещата да стигнат дотук?
16 Февруари 2016 08:52
И какво следва от това? Кой ги е допуснал тези съмнителните до търга? Лилито отива ли си? Кой е отговорен нещата да стигнат дотук?



Никой.
Лиляна сега каза, че всичко е законосъобразно. Просто имали воля да се отърсят от слуховете за зависимости
16 Февруари 2016 08:53
“Долни, мръсни гадове са онези, които твърдят, че съм спрял процедурата по търга за строежа на автомагистрала „Хемус“ заради външен натиск. “


Да си сложим тениска: ""e suis „долна, мръсна гад“
16 Февруари 2016 09:05
Цялата история около ХЕМУС е един хаос около път,за който няма трафик,налагащ строеж на. магистрала.Няма и пари!Вкл. Европари!А те пък бяха отказани от Орешарски,на база проучването за трафика.Борисов пък "осигури" трафика,чрез искане от няколко кмета на Герб,че много им се искало свесен път.Борисов пък рече,че пътят ще е магистрала.След това наши "компетентни" лица казаха,че двете лотчета,общо към 60 км.,ще струват към 430 млн.лв.Щом дойде време за строеж,при липса на пари,сумата стана 800 милиона,без ДДС.Т.е. милиард за бюджета.В същия момент реформи у нас няма,само за заплати на МВР отиват над милиард.Растат заплатите на митничарите с 350 лв.мес.средно,а пенсиите с 2,5% годишно,т.е.7 лв.мес.средно за средната пенсия .При това 1,3 милиона пенсионери са с пенсии ПОД средната от 300 лв.мес.В резултат на *добро" управление неудържимо расте и държавния дълг.С нов дълг,вероятно,ще се плаща и ХЕМУС.На нас ни се казва,съвсем друго,но истината ще стане ясна по късно.В тези условия през 2015 сме загубили още 6000 деца,напуснали страната с мама и татко.Но ще строим. Магистрали?За кого?
16 Февруари 2016 09:07
Магистрали?За кого?


Собствениците на строителни фирми гладни ли да стоят
Не се сбъдна рекламираното вече 4 години саниране, сега и магистралите спират...
16 Февруари 2016 09:08
Аз още отпреди изборите си знам, че магистрала до Варна никой не се и кани да прави. Нищо, на следващите избори пак ще обещаят!
16 Февруари 2016 09:11
днес нямаме пари. Но утре имаме.
Тука има - тука нема"!
Витае отенък на някакви гадове! Много витае!
16 Февруари 2016 09:12
Сгугню 16 Февруари 2016 08:45
Ако прекратяването на процедурата е именно поради изтъкнатите от Борисов причини - тогава браво.

В случая истинската причина не е толкова важна, тъй като духът е изпуснат от бутилката, както се казва, и връщане назад няма. Досега той изобщо не коментираше въпросните лица и евентуалните връзки с него, но сега вече, веднъж посочени, ще трябва да играе играта докрай. С други думи, той вече е от другата страна на барикада. Поне така се надявам.
16 Февруари 2016 09:13
Витае отенък на някакви гадове!


А преди дни д-р Москов ги нарече михлюзи.
Въобще всички антиБаце са политически уроди и изроди
16 Февруари 2016 10:15
jordanovski
16 Февруари 2016 09:05
За да разберете нужна ли е "Хемус" Ви съветвам лично зад волана да преминете няколко пъти разстоянието София - Варна и тогава да говорим има ли трафик, няма ли и пр..
От друга страна, ако този път бъде оставен в това си състояние още 20 години да речем, може да остане и съвсем без трафик, защото Северна България ще се обезлюди напълно.
16 Февруари 2016 10:24
Що ми се чини че цялата дандания е онази неуспяла ТУРСКА фирма да спечели търга а фесовите да се ангажитат да не изпуснат "беженския"поток към'то Българията!А що се отнася до разговорният речник на капитана от пожарната може само да съжеляваме народ като българския който за кой ли път предпочита неуспели милиционери и бивши военни да ги управлява!
16 Февруари 2016 10:44
Цялата история около ХЕМУС е един хаос около път,за който няма трафик,налагащ строеж на. магистрала.Няма и пари!Вкл. Европари!А те пък бяха отказани от Орешарски,на база проучването за трафика.Борисов пък "осигури" трафика,чрез искане от няколко кмета на Герб,че много им се искало свесен път.Борисов пък рече,че пътят ще е магистрала.След това наши "компетентни" лица казаха,че двете лотчета,общо към 60 км.,ще струват към 430 млн.лв.Щом дойде време за строеж,при липса на пари,сумата стана 800 милиона,без ДДС.Т.е. милиард за бюджета.


Според статията, участъкът Ябланица - Шумен, което всъщност е цялата останала непостроена част на автомагистрала Хемус, ще струва 1 млрд. лв.
Вий как, собствено, сметнахте, дето 60 км. (което е само малка част от горния участък) ще са 800 млн. към 1 млрд.?
16 Февруари 2016 10:52
Вий как, собствено, сметнахте, дето 60 км. (което е само малка част от горния участък) ще са 800 млн. към 1 млрд.?


Строителите на новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов" бяха избрани учудващо бързо. Офертите бяха отворени преди седмица и само седем дни по-късно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус". От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп", сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.

Кандидатите да строят нови 60 км от магистралата искат около 800 млн. лв. без ДДС

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван - те получиха най-много точки за техническа оферта. От класирането сега става ясно, че държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура" за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Ако двата кандидата не бяха елиминирани, "Хемус" можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино.


http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/15/2670468_hemus_shte_se_stroi_skupo_ot_firmi_svurzvani_s_delian/

16 Февруари 2016 10:59
Що ми се чини че цялата дандания е онази неуспяла ТУРСКА фирма да спечели търга а фесовите да се ангажитат да не изпуснат "беженския"поток към'то Българията!А що се отнася до разговорният речник на капитана от пожарната може само да съжеляваме народ като българския който за кой ли път предпочита неуспели милиционери и бивши военни да ги управлява!


Вие кои бихте препоръчали като най-добри управленци за KLETA MAIKA BALGARIA?
Щото примерно др. Станишев не беше нито едно от гореспоменатите.
Нито др. Орешков.
Нито Виденов.
Нито Костов.
Нито крадлив дедо.
А видяхме до каква прокопсия ни докараха те.
16 Февруари 2016 11:00
Строителите на новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов" бяха избрани учудващо бързо. Офертите бяха отворени преди седмица и само седем дни по-късно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус". От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват


Мерси, Танасе.
Луда работа.
16 Февруари 2016 12:34
Най вероятно вторият търг ще бъде спечелен от чужда фирма...за да няма съмнения.За това в момента Му скърцат със зъби че този търг е лошо проведен и пари няма да Му дадат.
16 Февруари 2016 14:43
А тази сутрин другарката Менда каза, че магистралата щяла била да се препроектира, за да се избегнат оскъпяващите тунели и виадукти по двете трасета и това щяло да намали цената и новият търг ще бъде на по-ниска цена. По друга телевизия, малко по-късно, другарката Лиляна каза, че не можело да се сравнява средната цена на 1 км.магистрала с цената на тези два лота, щото по тях имало виадукти, 2 тунела с по 2 тръби по 3 км. всяка, там теренът бил хълмист и това строителство било много по-скъпо от км.линейна магистрала. И те така.
16 Февруари 2016 17:02
Но ще строим. Магистрали?За кого?


Що не си задавахте този въпрос , когато насноваха 5 магистрали в Южна България, а грухтяхте доволно ?!
16 Февруари 2016 19:30
На вниманието на спецовете по магистралното строителство.
http://vevesti.bg/60893/peevski-momcheto-si-otiva/
А, иначе пари ще се намерят. Щом Борисов е обещал, Хемус ще се построи. Не се съмнявайте!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД