:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът призова ЕК да накаже Гърция заради блокадата

Български животновъди обявиха седмица на протести на границата по Великден
Парламентът призова Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата на границата с България. Вчера депутатите приеха декларация срещу действията на гръцките фермери. Предложението дойде от външната комисия на Народното събрание и беше подкрепено от всички присъстващи 186 народни представители, без "против" и "въздържал се".

Вчера българските шофьори, които преди дни започнаха контраблокада на основните гранични пунктове, затвориха всички ГКПП-та с Гърция и преминаването между двете страни спря напълно. До тук се стигна след месец протести на гръцките фермери и продължаващото бездействие на гръцките власти.

С декларацията Народното събрание заявява, че не приема затварянето на границата и "настоятелно приканва" гръцките власти да предприемат "необходимите мерки за въвеждане на ред и осигуряване на свободно движение". Парламентът иска отговорните български институции да продължат да търсят съвместно решение с гръцката страна и призовава ЕК "да вземе незабавно отношение по случая, включително и да започне наказателна процедура срещу правителството на Гърция". Транспортният министър Ивайло Московски лично дойде да помоли депутатите да подкрепят декларацията, за да бъде защитен интересът на българските превозвачи. По думите му "има отношение към България" в случващото се, тъй като въпреки гаранциите на гръцките власти границата остава затворена.

Депутати от всички цветове също заподозряха зла умисъл от страна на гръцката държава. "Тези протести са изцяло режисирани. Те са подпомагани и финансирани от гръцкото правителство", заяви Димитър Танев (ГЕРБ). Алиосман Имамов (ДПС) определи протестите като "традиционен зимен карнавал" и призова да се търси трайно решение на проблема като довършването на Паневропейски коридор №8 (България - Македония - Албания).

По-рано премиерът Бойко Борисов отново изрази подкрепата си за нашите превозвачи и обясни, че въпреки разговорите с гръцкия премиер Алексис Ципрас не е успял да получи съдействие. "Когато един премиер се обади на друг, той взима някакво решение. Аз два пъти му се обадих и не пращат полиция и жандармерия да изчистят трасето. Това трябваше да направят преди месец. Гръцкият премиер казва: "Бойко, извинявай, нямам контрол върху ситуацията." Ама тогава си затворете пристанищата, затворете си ги вътре в страната. Защо измъчвате българите? И то тенденциозно", заяви Борисов.

Вече близо 6000 камиона са блокирани по пътищата на двете държави. От българска страна е направена организация те да бъдат спирани във вътрешността на страната. Огромна колона от тирове е подредена в аварийната лента на лот 1 на магистрала "Струма" след село Студена. Пътуващите за Гърция ще трябва да избират обходни маршрути през Македония и Турция.

Нова заявка за контрапротест дойде от български животновъди. Те заявиха готовност да блокират границата с Гърция за седмица по Великден. В случай че до 2 дни гръцките фермери отворят границата, те ще се откажат. Взето е решение за пълна блокада от 26 април до 3 май, съобщиха от Съюза на животновъдите в България. Те дори вече са поискали разрешение за действията си от Агенция "Пътна инфраструктура" и Гранична полиция, като ще уведомят и всички туристически агенции в България, както и Министерствата на туризма в Румъния, Унгария и Сърбия. Транспортните фирми съобщиха, че официално са прекратили превози на пътници с автобуси до Гърция.



БЕЗ КОНТРОЛ



Остро обвинение към ЕК отправи шефът на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров. "Ситуацията е извън контрол. Трагично е. Има шофьори със семейства и деца, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни. Ужасени сме от това, което става в 21-ви век между две приятелски държави. Не може да оставим нашите съграждани. Тази опашка от 27 км е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Къде са еврокомисарите, ще оставяме хората да умират по пътя ли?", попита Христо Григоров. Той предложи Външно министерство да осигури финансов ресурс на консула в Солун, който да помогне на бедстващите. Според Григоров гръцкият Червен кръст е ангажиран по границата с Македония заради бежанците и не може да осигури ресурс за българо-гръцката граница. А нашите доброволци нямали право да влязат на чужда територия без местни представители на Червения кръст. Затова той призова външно министерство да се включи в хуманитарната акция.

Като доказателство за тежкото положение на хората по пунктовете дойде и инцидент с български шофьор с влошено здравословно състояние. От спешния център в Благоевград е била изпратена линейка в Гърция - на 12 км навътре от границата. Екипът е стигнал безпрепятствено до пациента и е успял да му окаже първа помощ. През последните 24 часа десет пациенти са прегледани от изнесения спешен екип на Кулата. Вчера бТВ съобщи и за инцидент между румънски шофьори и български водач, които са се сбили.



4
1253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Февруари 2016 20:41
Как биха действали американците - завежда се съдебно дело срещу Гърция - за всеки задържан камион еди колко си хиляди евра .. и съдията отсъжда тия пари да бъдат платени. След това - ако трябва се конфискуват гръцки активи в България, ако Гърция откаже да ги плати.

19 Февруари 2016 23:24
министъра им подшушна, че ще им осребрят арогантността. И какви животновъди? лани в техните магазини агнешко със всички сертификати прясно бе 4 Евро в булгаристан 7 евро.
Телешко ,заешко, свинско , риби на пазара в Солун ти го предлагат т.н. фермери в булгаристан разни араби и цигани са основните продавачи на пазарите. Никъде в Европа не съм видял толкова цигани продавачи...в софия на пазари гъмжи от мангали продаващи чужда селскостопанска продукция и тя далеч не е с произход Бг.
затова млечни произведения и месо от Сърбия а като съм в Гърция качествена мръвка от пазарите.
дори да вземем следното сравнение: 1 бг пенционер има 300 единици пенция средно и влиза в лидл- може да си купи 60 кг пилешко, Гръцки пенционер влиза с 800 единици в техния Лидл и си купува 266, 6 кг пилешко качествено поне 3 пъти .
да не давам други сравнения.

колко тъпи трябва да са в парламента да искат " да накаже"...

българите са малък но изключително прост народ.

20 Февруари 2016 09:30
Това че цялото депотатско общество гласува нещо си срещу гръцките фермери е ясно защо и за какво го прави,не ми стана защо БСП-то ги подкрепи тези призиви?Хората от Гърция се борят за своите права,искат по-добри условия за живот докато капиталистическа Европа ги мачка,по ради което всички леви партии трябваше да ги подкрепят а се оказав че т.н. Лова БСП застава и пее в един хор с грабителска Европа,без капка солидарност с отрудена Гърция!
21 Февруари 2016 13:33
Пътуващите за Гърция ще трябва да избират обходни маршрути през Македония и Турция.


Ей, ама как се сетихте !
Ще вися цяла седмица на опашка от камиони, стоката ми ще се скапе, но няма да измина още 160 км./вповече/ ?!
И какво ще рече "контраблокада" - да затвориш, затворена врата ?!
Хитрият Ципрас отново прехвърля проблемите си на другите и наще му се връзват. Жалки сме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД