:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Корупцията струва на ЕС до 990 млрд. евро годишно

Брюксел да приложи механизма за България и Румъния и към други страни, съветват от РАНД Европа
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Десетки хиляди румънци протестираха няколко месеца в Букурещ и други градове на страната срещу корумпираната политическа система в страната, което доведе до оставката на правителството на Виктор Понта.
ЕС има сериозен проблем с корупцията, който му струва до 990 млрд. евро годишно, съобщи "Политико". Данните са от проучване, поръчано от Европарламента на РАНД Европа. Корупцията се проявява в множество форми и има сериозни последици върху икономическия, социалния и политически живот в общността, се казва в доклада. Експертите от изследователския институт разработили 3 различни сценария и работили по различни методологии, за да измерят ефекта на корупцията. Така стигнали до извода, че ЕС губи от брутния си вътрешен продукт между 179 и 990 млрд. евро годишно заради корупция. Числата са доста по-високи от изчисленията на ЕК за загубите през 2014 г., определени около 120 млрд. евро. ЕК обаче изследвала само прякото въздействие на подкупничеството върху европейската икономика.

Изследването установява, че от корупция в обществените поръчки загубите на европейско ниво са близо 5 млрд. евро годишно. Отчетена е практиката на отстраняване на компании от търговете, така че да се яви само предварително желан кандидат, както и ограничаване на времето, в което компаниите да кандидатстват по търгове. "Ако компаниите се уверят, че процесът на обществено договаряне е опорочен, те просто не участват в търговете и така обществото губи, защото няма конкурентни участници в процедурите", обяснява Карл Долан, директор на "Трансперънси интернешънъл".

РАНД Европа, която е европейското поделение на РАНД корпорация, дава 3 препоръки към ЕС как да намали щетите, които корупцията нанася на европейците. Първата е да се приложи специалното наблюдение, въведено върху България и Румъния при приемането им, и върху други страни от ЕС. Страните с най-висок риск от корупция в обществените поръчки са Полша, Румъния, Литва, Кипър и Хърватия, установява изследването. Полша например е получила над 1.4 млрд. евро от еврофондове през 2013 г. и е сред страните с най-висок риск от корупция в обществените поръчки за същата година, посочват експертите.

ПРЕПОРЪКА

ЕС трябва да приложи механизма за сътрудничество и проверка, който бе наложен спрямо България и Румъния, и към други страни от ЕС, в които нивата на корупция са над средните за общността. Това ще намали загубите от корупцията със 70 млрд. евро, препоръчват авторите на изследването. Другите две препоръки са за създаване на европейска прокуратура, която да подпомага ОЛАФ в разследването на корупция и да се създаде единна европейска електронна система на обществените поръчки.

920 млн. евро загуби от корупция може да спести ЕС, ако въведе единна система за обществени поръчки.

1
867
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
23 Март 2016 08:55
При близо 1 трилион евро загуби от корупция в обществените поръчки, какво излиза ?
Че нашите олигарси са чавдарчета спрямо европейските акули !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД