:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,780,059
Активни 293
Страници 9,373
За един ден 1,302,066
Реконтра

Повече от обосновано подозрение

В когото е ножът, в него е и дюнерът.
Човекът изглеждаше уморен, но доволен от себе си - личеше по начина, по който надигна първата бира. Със сигурност беше имал труден ден.

- Защо имате ръкавица само на лявата ръка? - попитах.

В днешно време всички трябва да сме бдителни и подозрителни.

- Намерих си я - рече човекът. - Малко стяга, но иначе топли. В тоя скапан ден поне една ръкавица да съм на кяр!

- Какво толкова му е на деня? - попитах.

- Изключително скапан - каза човекът. - От сутринта като са ме гепили едни обосновани подозрения... Пих от хаповете, с които се успокоява жената - не помагат, страхотна нерва ме друса.

- И какво подозирате обосновано? - продължих да поддържам светския разговор. - Или кого?

- Всички - каза човекът. - Подозирам, че на правителството не му пука за мен. И на министерството. И на службите. Какви ги говоря - и на Меркел не й пука за мен. Даже обосновано подозирам, че изобщо не знае за съществуването ми. Като логично следствие - не й пука! Което, както и да го погледне човек, е подозрително. Все пак - и аз съм европеец! Затова след обстоен размисъл стигнах до заключението, че моята сигурност си е лично моя и няма защо да чакам някой да ми я осигурява...

- И като как така? - полюбопитствах.

- Излязох сутринта за цигари, гледам, до будката изключително подозрително клечи някакво хлапе, държи съмнителна чашка в ръка и вика - чичо, дай двайсет стотинки. Не бях много сигурен дали е достатъчно изключително подозрително, но все пак взех решителни и конкретни мерки за осигуряване на сигурността в махалата - заших му един зад врата и му обещах, че ако го видя още веднъж, да му строша и двата крака.

- И никой нищо не ви каза?

- От магазина ми изказаха благодарност и ме черпиха с кафе - хлапето им пречело на оборота. После на спирката гледам - още един изключително подозрителен тип. Дебел не колкото вас, но извънредно съмнително дебел - ей така, обиколката му голяма само на корема, а отзад няма никой! Обиколих го два пъти, след което го сритах тук-там, отпред-отзад, колкото да го обезопася, а когато падна на тротоара, седнах самоотвержено върху него, побих го малко и извърших граждански арест на заподозряно лице.

- А хората от спирката?

- Първо се разбягаха, после като видяха, че онзи си е просто дебел и няма нищо под палтото, дойдоха да ме снимат и да ме хвалят за проявената гражданска инициатива! На такива като вас разчитаме, казаха, хора бдителни и практикуващи безкомпромисни действия!

- Стига, бе!

- Няма стига! Живеем в опасна среда! Тези, които оживяват, разбира се! Защото само след десет метра, на ъгъла, вече се натъкнах на истинската заплаха - някакъв пече дюнери и докато чака поредната невинна жертва, дялка с ей толчав нож месото по шиша. Вие виждали ли сте с какви ножове са въоръжени тия хора! Отивам аз при него и викам - ей, приятел, дай тоя нож, че да знаеш колко си ми подозрителен, а той пита - голям, малък или среден и с какви сосове. Прави се, че не разбира! Съвсем обосновано го заподозрях, скочих през тезгяха и профилактично му резнах малко от ухото с ножа, защото го дърпаше и не си го даваше. После пред барачката му си намерих ръкавицата - кой знае от кой нещастник е останала като единствена материална следа на тоя скапан свят... Стана ми мъчно за него, затова се отбих тук за едно... И какво да видя - всички маси подозрително заети, само при вас има място... Как ще ми обясните, че само при вас има свободно място? Според мен - няма начин това да е чиста случайност и стечение на обстоятелствата... Да имате да ми кажете нещо?

Това вече беше прекалено, да не говорим за подозрително, но нали съм кротка натура, почтен консуматор на бира с картофки, човек на добре премислените действия и враг на емоционалните изблици, преглътнах обидата с достойнство и половин халба.

И чак след това го вдигнах. Във въздуха, с контролиран взрив - в днешно време човек трябва да е изключително предпазлив и внимателен.

За верността на гореизложеното се подписвам лично. Държа да отбележа, че полицията дойде подозрително бързо, но поради уважението към институцията се старая да не обосновавам излишно натрапващите се логични подозрения.
1
1209
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
24 Март 2016 07:04
Румен Белчев
— Те се опитват да ме убият — му каза спокойно Йосарян.
— Никой не се опитва да те убие — извика Клевинджър.
— Тогава защо стрелят по мене? — запита Йосарян.
— Стрелят по всички — отговори Клевинджър. — Опитват се да убият всеки един от нас.
— Че каква разлика има?
Развълнуван, почти станал от стола си, с навлажнени очи и разтреперани, бледи устни, Клевинджър вече не можеше да спре. Както винаги когато се караше за принципи, в които вярваше страстно, той накрая се задъхваше бясно и премигваше, мъчейки се да преглътне горчивите сълзи, бликнали под напора на убежденията му. Имаше много принципи, в които Клевинджър страстно вярваше. Беше побъркан.
— Кои са те? — желаеше да знае той. — Кой, по-точно, смяташ, че иска да те убие?
— Всеки един от тях — каза Йосарян.
— Всеки един от кои?
— Всеки един от кои според теб?
— Нямам представа.
— Тогава как знаеш, че не искат да ме убият?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД