:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Топлофикация София" завежда по 133 дела на ден

...
Само през първите два месеца от годината "Топлофикация -София" е завела 8000 дела срещу свои клиенти, съобщи омбудсманът Мая Манолова. "При тези темпове до края на годината исковете ще стигнат 50 000", коментира тя на заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране. Манолова попита председателя Иван Иванов докъде е стигнала работата по промените в общите условия на топлофикациите, така че таксата "юрисконсулт", която товари с още разходи абонатите, да отпадне.

Още преди месец Иванов обеща, че КЕВР скоро ще промени общите условия, за да се пресече начисляването на въпросните такси при съдебни спорове между топлофикациите и техните абонати. "Не може дружествата чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите", обясни председателят на КЕВР. Регулаторът щял да изпълни ангажимента си, но чрез "стабилна правна рамка", за да не бъде атакувано в съда.

"Задължение от 100 лв. към дружеството след преминаване през съд става 883 лв. в "най-добрия" случай и заради таксите достига 1483 лв., ако гражданинът възрази срещу начислената сума", коментира Мая Манолова. Отпадането на такса "юрисконсулт" единствено в общите условия обаче няма да е достатъчно, за да накара топлофикациите да се съобразят с решението. Затова ще се търси и вариант за промяна на Наредбата за юрисконсултските възнаграждения.
10
3937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
10 Април 2016 19:42
Начислените юрисконсултски такси юрисконсултите ли ги получават или Топлофикация?
10 Април 2016 19:51
Наредба за юрисконсултските възнаграждения няма. Има наредба за адвокатските възнаграждения, която не се отнася пряко до случая. Освен това тя се приема от Висшия адвокатски съвет, който не е държавен орган и няма как да бъде задължен да намали адвокатските тарифи. Проблемът всъщност идва от чл. 78, ал. 8 от ГПК, гласящ че В полза на юридически лица и еднолични търговци се присъжда и адвокатско възнаграждение, ако те са били защитавани от юрисконсулт.. Този текст, който е в основа на рекета на монополите като топлофикация и софийска вода много лесно може да бъде променен. Изглежда, че Манолова въобще не е запозната, а просто симулира дейност и се прави на голяма радетелка за справедливост, каквато не е.
10 Април 2016 20:15
Некой въобще плаща ли им на тия, щом планират 50 000 дела само тая година?
10 Април 2016 20:33
Плащайте си сметките и няма да имате проблеми. Делата ще станат толкова, колкото трябва. Родният тарикат трябва най-накрая да разбере, че няма безплатен обяд.
10 Април 2016 22:34
alin, родният тарикатлък тече в двете посоки - Топлофикация София (поне) кара без договор с клиентите си и се опитва да икзара, че договорът с дружествата дето слагат уреди за исмерване върши тая работа. После съдът е принуден/наговорен или както искаш го наречи да се изказва по казуси, които, ако са между двама обикновени граждани просто ще се посрещнат с един служебен смях (така да се каже). Това не е ли тарикатлък? Да не казвам колко нарушения правят извън пащанията и няма как да им кажеш "копче" - липса на топла вода понякога с месеци, но си я плащаш за вряла, спиране или пускане на парното по обаждане на един човек от етажна собственост с над 30 апартамента, промяна на изравнителните сметки по няколко пъти и по лична договорка (тук посредниците са виновни де) - без оглед на каквито и да било измервания. Измерванията? Ако се брои включено парното, но е слабо, ще си платиш не само тока, но и засеченото от уредите върху неработещите радиатори... Плащаш на каса и те ти вкарват парите в стари сметки, знам над 20 случая такива и само около половината са хота, които имат стари задължения, в другите случаи става въпрос за задължения на стари собственици, наематели и т.н. Смяна на партида без никакви документи (на собствената ми майка се случи - прехвърлиха на нейно име партида, без тя хабер да си има, щото понятието "право на ползване" те не го разбират какво значи), но знам и други, на които се е случвало и то при най-различни ситуации. Тия работи съдът обикновено ги игнорира - всичко в името на свещената крава Топлофикация! Ако ме питаш мен, трябва да си оправят отношенията с клиентите и да си носят отговорността - впрочем и да не си потърсиш вземанията също е техен проблем, а не на хората, които са си затраяли, знам десетки хора изостанали със сметки в един или друг момент поради невъзможност да се разбере какво дължат или възкръсващи задължения от миналото. Айде стига с това дето българите тарикатеят - да така е, но не е само едната страна и най-много тарикати има събрани зад монополите. Топло-разпределителните дружества са просто доилка, която раздухва и съседски скандали, когато се окаже, че на едно кафе може хиляда лева да порасне на съседа сметката. Счетоводство? Ако се съди по експертизите в съда, тая фирма досега трябваше да бъде затворена, защото излиза, че никой в нея не знае кои пари къде отиват. За да има законност на първо място не трябва да има свещени крави, пък ако ще и това да значи, че София няма да има централно отопление.
10 Април 2016 23:12
Плащайте си сметките и няма да имате проблеми.

Кои сметки уважаеми колега? Може ли малко по подробно? Сметките на прегръщащите радиатори по цял ден ли ? Щото аз радиатори нямам, но плащам на всякакви мрънкачи сметки "сградна инсталация".
11 Април 2016 08:19
Крайно време е да се провери автентичността на дипломата на Мая Манолова за юридическо образование. Таксите за юрисконсулт се дължат съгласно едно нещо наречено Граждански Процесуален Кодекс, което се приема и изменя с решение (закон) от Народното Събрание. Пригодността на Иван Иванов за шеф на КЕВР също изглежда крайно съмнителна. Ако теоретично допуснем, че КЕВР влезе в ролята на Конвент и изземе правомощията на Народното Събрание, с отменянето на таксите за юрисконсулт се постановява, че тези разноски стават присъщи разходи на Топлофикацията и по закон трябва да се включат в цената на парното.
Сигурно сме много грешни, Господи, но чак такова наказание с такива калинки не сме заслужили.
11 Април 2016 08:39

Начислените юрисконсултски такси юрисконсултите ли ги получават или Топлофикация?

Топлофикация. Юрисконсултите получават заплата от дружеството. Топлофикация се обогатява неоснователно - освен чрез множество други способи - с разликата между присъдените й юрисконсултски възнаграждения (в размер съгласно Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения) и заплатите на тези юрисконсулти - разлика, която е колосална.
11 Април 2016 11:18
Плащането на външни юристконсулти следва да се признае за корупционна практика. След като в самата Топлофикация се поддържа екип от юристи, които се издържат от бюджета и, плащането и на външни представлява двойно плащане на една и съща услуга. Между другото, някой успял ли е да намери и говори с тези прословути външни юрисконсулти? Тия дали съществуват и правят нещо реално или са просто пощенски кутии за отчисляване на едни средства, дето после се делкат?
11 Април 2016 13:24
В Толофикация е бъкано от юристконсулти,експерти,всякакви юристи и менте специалисти,ама Топлофикация видите ли използвали и плащали на външни юристконсулти. Осъждат народа за умопомрачителни суми. С помощта на съда. И това ако не е корупционна практика,здраве му кажи. Просто няма респект от закона в тая шибана държава. Права е Мая Манолова - а и осъждат хората да плащат и въпреки сроковете на давност. Топлофикация завежда дела и за сметки отпреди 8-10 години. Само взивчатка ги оправя тия мошеници.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД