:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Добрич и Разград са световни шампиони по пилеене на вода

В София загубите по ВиК мрежата са 50%, в Париж само 8 на сто
България е огромен прахосник на питейна вода, а някои от големите ни градове са "шампиони" в световен мащаб. Според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който изследва загубите по ВиК мрежите в различни точки на планетата, най-трагично е положението в мексиканските градове Мексико Сити, Чихуахуа, Сан Луис Потоси и Тукстла, където течовете са между 45 и 65%. Тези данни обаче бледнеят пред резултатите на нашите Добрич и Разград.

В столицата на златна Добруджа доскоро по тръбите изчезваха 86%, а напоследък загубите са понамалели до 80 процента. В челните редици по пилеене на ценния ресурс е и друг район от Североизточна България - Разград, със 71% загуби. София пък е единствената европейска столица, в която половината от водата, тръгнала по ВиК мрежата, никога не стига до крайните потребители. Само преди дни концесионерът "Софийска вода" се похвали, че за 5 години е успял да свали загубите от над 60 на 49%. Това може да е добра новина, ако се сравняваме с Мексико Сити. Но цитираният доклад на ОИСР показва, че в Европа и по принцип в по-развитите държави измеренията са съвсем други. Там пише, че в Амстердам, Кьолн, Париж, както и в Ню Йорк и Сингапур течовете по ВиК мрежите са в рамките на скромните 4-8%.

В България средно за територията на цялата страна загубите на вода са около 54%, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Средно за всички градове в класацията загубите са 21%, което показва, че в България отчитаме 3 пъти по-големи разхищения от световните нива. Според Българската асоциация по водите пък в съответствие с европейските норми течове над 30% в държавите от ЕС са недопустими. И по този показател страната ни е два пъти над допустимото.

Основната причина за това по системата да се губи толкова много питейна вода е остарялата мрежа. В много общини бяха изпълнени водните проекти, в други се изграждат в момента или предстои това да стане. Проблемът обаче е, че ако искаме осезаемо намаляване на водните загуби, трябва годишно да се подменят поне 2-3% от ВиК мрежите, а реално това става при едва 0.1 на сто от тръбите в цялата страна.

Още през 2010 г. президентът Росен Плевнелиев, тогава регионален министър, обяви, че България е европейски шампион по разхищение на вода. Тогава Плевнелиев твърдеше, че за пълната подмяна на ВиК мрежата са необходими към 4 милиарда евро. Сега вече се говори за 11 млрд. евро.

Огромните загуби по ВиК мрежата имат и неприятни ценови измерения - на тях абонатите дължат високите и растящи тарифи. Неслучайно добричлии плащат най-високите сметки за вода в България - колосалните загуби по тръбите се съчетават с трудното и скъпо добиване на водата - с помпи.

От месеци в Комисията по енергийно и водно регулиране се трупат заявки от ВиК дружества за увеличение на цените. Промените варират в широки граници, като "Софийска вода" предлага повишение над 20%. За бургазлии се готви скок от 14.5%, а в Ямбол може да се разминат с под 3% поскъпване. В Смолян в зависимост от метода за доставка цената ще се вдигне с между 10 и 32%, предвижда ВиК операторът. Мотивите за поскъпването на водата са обичайните - тарифите отдавна не били актуализирани и не били променяни от години.



ПРОТИВ ЛОГИКАТА

По данни на Министерството на околната среда и водите страната ни е на последно място по водни ресурси на глава от населението в целия Балкански полуостров и сме сред петте най-бедни на вода страни в Европа заедно с Полша, Белгия, Чехия и Кипър. Прогнозите са, че в световен мащаб в следващите 20-30 години водата ще стане по-ценна от петрола. На този фон пилеенето на вода е истинско престъпление.
23
3752
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
10 Април 2016 19:21
Граовете ли пилеят водата? Или тези, които отговарят за водопроводите?
Най-скъпа е водата в Добруджа - заради помпите и тока. И сега живеещите плащат за това. В София е много по-евтина - от язовир "Искър". Който не е строен /платен/ от софиянци, а от всички българи. Но...
-------------
Сайтът на Генек
10 Април 2016 19:46
Прогнозите са, че в световен мащаб в следващите 20-30 години водата ще стане по-ценна от петрола.


И преди 30 години бяха такива прогнозите.
10 Април 2016 20:01
На съм сигурна, че някой има информация за водата изобщо.
ВиКитата постепенно станаха поле за изява на счетоводители, инкасатори и статистици, трудно може да се намери инженер в тия среди, и общо взето преследват свои изцяло финансови цели.
Водата си е вода, какво да и се увеличава Язовир нов не е планиран да се строи... Заплатите не се вдигат...Така че за София май няма никаква причина да се вдига цената.
10 Април 2016 20:16
От месеци в Комисията по енергийно и водно регулиране се трупат заявки от ВиК дружества за увеличение на цените.
Аха, дойдохме си на думата. Ще крадем, ще крадем, пък като се срине всичко, ще искаме пари за закърпване, пък после пак. Пей сърце! А това, че собствениците-чужденци само изнасят парите от България и не правят нищо за подмяната на тръбите - е, те са бизнесмени, те по-добре знаят от раята.
10 Април 2016 20:18
ааа...не може то така, без да се вдига..Всички хубави неща стават с вдигане
10 Април 2016 20:31
Енергоемкост, валутоемксот, екстензивно развитие, ниска производителност на труда - характерни черти на социализма-недоносче, спред др. Тодор Живков.
Няма как България да се управлява от БКП-БСП 60 от последните 72г и да цъфи и връзва.

Впрочем, все се каня да питам - кое е по-лошо: баща ти да е имал офшорна фирма, или да е бил в ръкководството на националсоциалистическа или комунистическа партия?
10 Април 2016 20:46
В София загубите по ВиК мрежата са 50%, в Париж само 8 на сто


За Париж - и да го видя, не го вярвам.
10 Април 2016 20:48
Имаме сбъркано ценообразуване - не може само на база консумирана вода да се поддържат толкова много километри водопроводи и канали. В момента консумиращите са много по-малко от абонатите. Което значи, че постоянните разходи се разпределят между много малко консумиращи.
10 Април 2016 20:48
Имаме сбъркано ценообразуване - не може само на база консумирана вода да се поддържат толкова много километри водопроводи и канали. В момента консумиращите са много по-малко от абонатите. Което значи, че постоянните разходи се разпределят между много малко консумиращи.
10 Април 2016 22:03
На този фон пилеенето на вода е истинско престъпление.
факт. но на територията нищо не е каквото изглежда. все ми се струва, че не зариженост е причината за лавината от материали по темата напоследък. а възможностите, които дава бизнесът "ограничаване на пилеенето на вода". нещо като "спасяването" на климата. и сега просто се подгрява популацията. да свиква с мисълта, че малко плаща.
11 Април 2016 08:17
Генек е изчерпал темата.
11 Април 2016 08:19
Мик, ти за постоянен разход ако имаш набиването на чеп в итернитова тръба. Защото до това се свежда "инвестицията"
11 Април 2016 10:02
Загубите на вода у нас са една от големите опашати лъжи. Дължат се най вече на течове в счетоводните и финансови закони. Докато т.нар "загуби" е позволено да се калкулират повторно и потретно в цените, същите тези загуби ще се изписват като за световен рекорд.
За София конкретно при всичките загуби, които разрешиха на монополиста да инкасира, Софийското равно и на практика безотточно поле отдавна да е станало езеро.
Единственият отток е на Искъра и той е на висока точка и с малък дебит. Ако е вярно всичко, което се записа като загуби, строежите в столицата трябваше да ги забранят още с даването на концесията на Софийска вода, докато не се осигури отводняването на кубичните километри вода от терена. Да, ама не - строи си се на корем в Софийското равно и наводнено поле.
На уважаемия Генек да припомня, че не само язовир Искър, а всички големи язовири у нас са строени от държавата. При това язовир Искър въобще не е най-скъпия язовир у нас. А Рилския и преди това Витошкия водопроводи са строени със заеми, които са изплатени още по време на Третото царство.
11 Април 2016 10:31
А какво ще кажете за ВИК фирмите? Управляват се ефективно? Какви хора работят там? Може да сме сменили собственика, но това са си старите социалистически организации. Те са плод на клиентелизма и феотдалното владеене. Там работят само наши назначени хора. Едни и съши семейства са феотдални господари (падари) от социализма че до сега. Дори милиони да се влагат за нови тръби и кранове, качеството на монтажа и строителство, и ремонти е изключително непрофесионално заради безхаберие, кражби и схеми за надуване на разходите. Контрола от страна на клиентите, общини и фирми е институциално и законово невъзможен. Като цяло, принципите за контрол на качество, цена са напълно нарушени. Хората трябва да плащат за нещо, което не могат да контролират, а контролиращите са същата мафия, която е заинтерисувана от високите цени. Така е и в енергетиката. Ако имаше ефективен контрол, отдавна щеше да има ефективно производство. Контрола е не от плащащия, а от институция, която е също клиентелно назначена от същите, които назначават клиентелно и изпълнителя на работата.
11 Април 2016 10:49
ValMal
Ти имаш ли представа кога е продадена Софийска вода на френски собственици? Какви са тези 72 години дето ги броиш?!
11 Април 2016 10:51
Ще ми се да попитам, потреблението на вода от циганските махали и то ли спада към пилеенето?
11 Април 2016 11:26
Нагнетява се напрежение по темата "Питейна вода", после ще се появят едни хора, които ще предложат решение, ама да я вземат водата на концесия, и "ще се оправим", ще се включат соросоидите от ОО, ИПИ и прочее бюра на ЦРУ, жалкият ни президент още от миналата година свири на тази струна, накратко - елементарна психологическа подготовка на стадото, та интернационалните корпорации да ни ограбят и заробят за вечни времена, защото без вода не можем.

Както се казва, елементарно Уотсън. До кога ще се ловите на елементарни лъжи, не ви ли стигат 26 г. "преход", "нормализация", приватизация", "демократизация", американизация...?
11 Април 2016 13:29
козуначената_кифла
11 Април 2016 08:19

Пример - град като Добрич - 1990 беше 150 хиляди.. и съответно В и К мрежата беше за толкова хора. В момента постоянно там живеят 60 хил. да речем. В и К мрежата е пак същата.. само, че много по-малко хора плащат за да се поддържа мрежата. Естествено няма как всички разходи да се разпределят само върху тия хора, щото цената на кубик ще стане нищо чудно 5 пъти по-голяма.. затова държат цената ниска и свиват яко поддръжката.. което веднага води до още по-големи загуби.

А за чепа - ако ще и един чеп само да сложат.. трябва първо хубаво да разкопаят и след това да закопаят и асфалтират. Това са си бая пари.. при всеки теч. Не че го правят сега асфалтирането де.. но това е пак следствие от неправилното ценообразуване.
11 Април 2016 14:11
Как няма един сектор кадето парите ви да стигат бе, расипническа банда от чиновници и изедници.Как на мен парите ми стигаха и през 87 година , когато взимах 230 лв и през 2016 ,когато взимам 460 лв.
СЕГА спрете слугинажа по обработка на общественото мнение от трамвайните билети го водата.Публикуването на данни без официален источник е престъпление,
Засрамете се!Някой някъде казал нещо на базата на...нищо.До кога ше бълвате тези глупости,
11 Април 2016 14:12
Dedovec
11 Апр 2016 10:02

11 Април 2016 16:58
Прогнозите са, че в световен мащаб в следващите 20-30 години водата ще стане по-ценна от петрола.
11 Април 2016 17:10
Енергоемкост, валутоемксот, екстензивно развитие, ниска производителност на труда - характерни черти на социализма-недоносче, спред Тодор Живков.
Няма как България да се управлява от БКП-БСП да цъфи и връзва.
Рекламни писания без доказателства и факти?-) Това което е построено и създадено в тоя период, още има да се краде и използва от такива като вас..
11 Април 2016 18:00
Огромните загуби по ВиК мрежата имат и неприятни ценови измерения - на тях абонатите дължат високите и растящи тарифи.


Тъй де! То е просто ... Когато от едната страна имаме водомери (измервателни средства), а от другата доклади (квот' си напишем) ... то загубите могат да надхвърлят най-се милиона процента - щот' си ги пишем ... Крадциии ..... иии ... безсрамни ...!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД