:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 192
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Дъждът също може да дава енергия

И при слънце, и при дъжд - ток ще има
Слънчевите панели са прекрасна технология, която трябва да се развива. Но те не са много ефективни - около 20% от слънчевата енергия се превръща в електрическа, което не е много впечатляващо.

Факт е, че слънчевите панели са полезни предимно там, където има в изобилие от слънчеви лъчи - средиземноморските страни, Африка и всички, които са близо до Екватора. Работата е там, че като отивате по на север, толкова повече има вероятност да видите не силно слънце, а дъжд, например.

Екип от учени от Китай успяха да създадат слънчеви колектори, които работят и на дъжд. Идеята е доста проста и тя не е свързана с преобразуването на механична енергия в електрическа. На повърхността на панелите има тънък слой от графен, който е практически невидим. Когато дъждът пада върху колекторите, капките контактуват с графена. Дъждът не е чиста вода (H2O), а съдържа в себе си положително заредените йони на различни соли, налични в дъждовната вода, като амоняк, калций или натрий. Йоните взаимодействат с електроните на графена. Разбира се, ефективността на тази система е още по-ниска - само 6.5%.

Въпреки това идеята да се прехвърли химическата енергия от дъжда в електрическа е доста интересна, особено за държави като Великобритания, Холандия, Русия и други подобни.

В света има няколко концепции за използването на слънчевата енергия. Досега най-ефективната е тази - концентрирана слънчева светлина се фокусира в една точка, в резултат на това се загрява течност, която задвижва турбина. Втората концепция е стандартният слънчев колектор, разположен на покривите на къщите, който заменя част от вътрешните нужди за топла вода. Третият - фотоволтаиците, при които протича фотоволтаичен ефект - фотоните предизвикват електрически потенциал (движение на електрони), който пък се пренасочва към някакъв акумулатор или се пуска директно към електрическата мрежа.

777
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД