:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 409
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мнозинството се опита да замаже гафовете си в Изборния кодекс

Коалиционните партньори прехвърлиха отговорността за референдумите на президента
СНИМКА: БГНЕС
Градусът на напрежението между коалиционните партньори бе понижен с дребни промени в Изборния кодекс. След заседанието с премиера Бойко Борисов представителите на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на правната комисия Данаил Кирилов изглеждаха видимо доволни.
Партньорите в управляващата коалиция се опитват да потушат скандала с приетите през последните дни промени в Изборния кодекс с козметични поправки във вече гласуваните текстове. Тази тактика бе възприета след среща на премиера Бойко Борисов с ръководствата на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ и след като властта бе заплашена с граждански протести и засипана с петиции на българи зад граница заради пречките да участват в избори. Борисов се появи в парламента в ролята си на омиротворител и договори редица дребни компромиси по отношение на провеждането на референдуми, задължителния вот и изборите в чужбина.

ГЕРБ и ПФ отстъпиха от идеята си национално допитване, инициирано от граждани, да не се провежда в един и същи ден с избори. Предложението им предизвика бурно недоволство, тъй като директно щеше да засегне предстоящия референдум, организиран от "Шоуто на Слави". С хитър маньовър двете формации директно го отпратиха за юли или август, когато избирателната активност би била най-ниска. Според постигнатата вчера договорка топката бе прехвърлена в полето на президента, който да наложи вето върху текста и той да се прегласува.

Най-спорният въпрос - задължителният вот, остава, макар и леко фризиран. Наказанието - заличаването от избирателните списъци, ще влезе в сила само ако избирателят не се яви на два последователни вота от един и същи вид. Това означава, че ако човек пропусне предстоящия президентски вот през есента, ще бъде заличен от списъците през 2021 г. Дотогава обаче Изборният кодекс със сигурност ще бъде променян многократно.

Изборен район "Чужбина" няма да има. Но управляващите ще търсят компромисно решение как да се увеличи броят на секциите зад граница, така че да се преодолее гласуваното миналата седмица ограничение секции да се отварят само в българските посолства и консулства. Вероятно ще се приеме предложението на Реформаторския блок да се отварят до 50 места за гласуване в дадена държава по преценка на Министерския съвет. "Смятаме, че е въпрос на сигурност по отношение на изборите, за да може МС и държавната администрация да покрият тези секции с хора, които да гарантират честността на изборите. Въпросът е и финансов - всяка секция носи със себе си сериозни финансови ангажименти", обясни съпредседателят на ПГ на реформаторите Найден Зеленогорски. И допълни, че така или иначе няма държава по света, в която да се откриват повече от 50 секции, с изключение на Турция. Тази мярка обаче не отчита непрекъснато растящата избирателна активност сред сънародниците ни зад граница.

Отпада и предизвикалата брожения идея на ПФ да се премахнат местните коалиции на общински избори. Те ще бъдат регистрирани, но само при пълно изброяване на съставящите ги формации, без да се позволяват съюзи с неясни наименования от типа "Бъдеще за Несебър". "Това е формата и начинът да знаем кои са партиите, които подкрепят и формират тази местни коалиции, и да ограничим възможността за тези корпоративни, икономически коалиции, които се създават на местно ниво", обясни замисъла зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Но паралелно с това управляващите гласуваха в пленарната зала номерата на участниците в общинските избори да се определят на национално ниво от ЦИК, което поставя в неизгодна позиция създалите се по места коалиции. "Националният номер е по-добрият вариант. В област Кърджали със 7 общини имаше 7 различни номера. Когато се прави кампания и се представят кметовете в областния град, трябва да се изговарят 7 различни номера, което обърква изключително много хората", аргументира се Цвета Караянчева (ГЕРБ). Реформаторите обаче заподозряха, че компромисът ще облагодетелства ГЕРБ и ДПС, тъй като те са единствените формации, които не се коалират на местно ниво при общински избори.

Разрешено бе на социолозите да правят сондажи по време на предизборната кампания. Самата кампания ще остане с продължителност 30 дни, а не 21, както първоначално се предвиждаше. Оставя се възможност на предизборните щабове сами да решат колко време да агитират.

Управляващите обмислят броят на секциите с машинно гласуване да бъде минимум 500. А Бойко Борисов лично е обещал правителството да обсъди възможностите за експериментално машинно броене на бюлетините.



------МЕТАМОРФОЗА



Бойко Борисов на 25 април 2016 г.

"Винаги съм казвал, че съм против задължителното гласуване, но то първо мина в референдум и заради това трябваше да се промени и Изборният кодекс. Нека бъдат така добри да излязат и да си го защитят пред обществото. Със страшна сила се разпространява, че задължаваме хората да гласуват. Това не е вярно."



Бойко Борисов на 7 юни 2014 г.

"ГЕРБ винаги е подкрепял задължителното гласуване и сме доказвали това многократно."
7
2476
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
26 Април 2016 19:58
Заглавие ,снимка и на човек му става някак леко на душата.
26 Април 2016 21:10
Изборен район "Чужбина" няма да има.

Без да се ангажирам по останалите промени в Изборния Кодекс, искам да заявя, че изборен район 'Чужбина' НЕ ТРЯБВА да има! Човек трябва да гласува по местоживеене.
Като е избрал да живее в чужда страна, да гласува в изборите на тази страна (важи и за българите избрали да живеят в Турция).
Не може да влияеш на вътрешната политика на страна в която не живееш.
Ето, аз съм в САЩ и днес гласувах за Бърни Сандърс. От както съм тук, никога не съм гласувал в избори за български правителства и местни власти.
Аман, от задгранични 'патриоти' с тяхното конституционно 'право'! Затова ни е такова дереджето - всички са специалисти, а държавата в предсмъртен гърч.
Ако дойде момент да се гонят от управлението наследниците на БКП, ще се върна и ще гласувам. Дотогава, нямам мнение.
27 Април 2016 01:25
Ако дойде момент да се гонят от управлението наследниците на БКП, ще се върна и ще гласувам. Дотогава, нямам мнение
и по-добре! Макар да се набива на очи мнението ти, че наследниците на БКП в момента са извън управлението. Това, извинявай, е голяма смешка!

Аз също като теб живея и гласувам (с удоволствие) в Канада, но не споделям мнението ти гласуването в чужбина да бъде забранено.
При днешната мобилност това е архаизъм. Колкото са като мен и теб (трайно, а може би и до живот, установили се навън), толкова са и кратковременно извъм България, с намерение да се приберат. Ако ще се търси начин за ограничения направо да въведат забрана за двойно гражданство.
27 Април 2016 14:06
По тази логика - може би - и във връзка с мобилността излиза (понеже и българите в метрополията, т. е. в България, са мобилни), че и те може да напуснат страната си...
И че един ден всички ще гласуват само отвън, с идеята да се върнат? Къде ще се върнат? Там, където ги няма ли?

Има известна логика да гласуваш там, където плащаш данъците си и тя се прилага в редица страни...



Във Франция уседналостта преди избори, примерно, се доказва с документ, който показва, че си платил сметките си за последните месеци за комунални услуги (вода, ток, телефон...).

Тук усядаш в София, примерно, или в друг голям град, а плащаш данъци в населеното място на родителите си. Май излиза същото - напуснал си населеното място (град, село, страна) на родителите си и гласуваш за техните кандидати, за да се върнеш един ден там?

Не изглежда убедително.


Подкрепям по-скоро не гласуването, а регистрацията и вписването в избирателните списъци ДА СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ.

Променяш си регистрацията, променя се и мястото ти в избирателния списък.

И избирателните списъци се актуализират по този начин на всеки 2-3 години.

Нали хората днес са мобилни? Защо избирателните списъци не отговарят на актуалното състояние?

Защо нито една партия - или коалиция - няма интерес от задължителната регистрация? Може и да не я наричаме активна. Активна може да е само за хората, сменили регистрацията си, т. е. местоживеенето, за останалите, които не са сменили адреса си, е автоматична и не е активна, тъй като не изисква намеса от избирателя.





27 Април 2016 16:17
Макар да се набива на очи мнението ти, че наследниците на БКП в момента са извън управлението.

Това пък къде го видя? Да не си чел нечие чуждо мнение?
Многократно твърдя, че политиците в България от 1989 г. до сега са бивши комунисти или потомци на такива.
Принципът на 'уседналост' трябва да се прилага. Липсата на избирателен район 'Чужбина' ще удари най-вече гласуващите от Турция и ще изрита от властта кликата на Доган и неговите обръчи - подобен резултат при такава цена, негласуването на няколко стотин души от САЩ и Канада си заслужава.
27 Април 2016 18:51
На калпав чеп вълната му пречи!
Пък на тия горе наследниците на комунистите им пречели.
27 Април 2016 18:53
Еххх, де я Майчето да им нашока канчетата как се праи Изборен кодекс!? Ма тя да вземе да се изниже от парламента така, по омбудсмански.
Чува се, че се цели в Президентството.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД