:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Имот за 100 хил. ще дава на чужденец статут на постоянно пребиваващ

Министерският съвет предлага размерът на инвестицията да се намали шест пъти
Депутатите направиха редица облекчения за чужденците, които искат да получат статут на продължително пребиваващи у нас. На желаещите чрез покупка на имот да вземат статут скоро ще им се налага да вадят шест пъти по-малка сума, отколкото им трябва в момента. Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност прие на първо четене промени в Закона за чужденците в България, с които свали от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойността на необходимата им недвижима собственост. Предложението е на Министерския съвет и бе подкрепено от представители на Дирекция "Миграция" в МВР. Те обосноваха необходимостта от промяната с по-лесното уреждане на статута на многобройните граждани от ОНД с имоти по Черноморието. Това са хора, които прекарват голяма част от времето си във Варна, Бургас и градовете около тях, мотивираха се от Дирекция "Миграция". Хората инвестирали в България и ежедневно подкрепяли икономиката ни, допълниха оттам.

Чужденците, които имат статут на продължително пребиваващи у нас, имат всички права и задължения на българските граждани с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство. Те могат да бъдат наемани от български работодатели, да получават осигуровки.

Предложението бе прието с гласовете на всички присъстващи групи. ДПС и "Атака" нямаха представители, а единствено БСП се въздържа. Депутатът от левицата Красимир Янков коментира, че подобно драстично сваляне на прага за инвестиция в имот може да промени сериозно профила на чужденците в курортните зони и да вкара в България хора от рискови държави. От останалите партии обаче не взеха думите му под внимание.

Ако законопроектът стане факт, чужденците със статут на дългосрочно пребиваващи, които имат бизнес в България, ще трябва да откриват най-малко 10 работни места на пълно работно време за българи, предвиждат още промените. В момента изискването е пак за толкова, но без да се уточнява видът на заетостта. Промените предвиждат още българско физическо или юридическо лице, което предостави подслон на чужденец, да уведомява МВР или общинските служби в срок от три дни вместо досегашните пет дни. Министерският съвет предлага и изцяло нов параграф, който урежда статута за престой в страната на чужденци без гражданство. Според един от текстовете статут ще се отказва на хора, които умишлено не декларират гражданството си, за да го получат.

Освен чрез закона за чужденците чужди граждани могат да се сдобиват с документи за престой в страната и по реда на Закона за българското гражданство. Той позволява чужденец да получи наш паспорт, ако вече има статут на постоянно пребиваващ, и вложи най-малко един милион лева в капитала на родна фирма или пък увеличи инвестициите си в България до поне два милиона лева.

40
10360
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
24 Май 2016 18:41
Тоз закон за турците без визи от 1 юли ли се подготвя? Или за тия мигранти, на които Турция ще даде турски паспорти? Мноо навреме...

Министерският съвет предлага размерът на инвестицията да се намали шест пъти

Ма наистина! Що да ги мъчим с толко пари?!
24 Май 2016 18:55
свали от 600 000 лв. на 100 000 лв. стойността на необходимата им недвижима собственост. Предложението е на Министерския съвет и бе подкрепено от представители на Дирекция "Миграция" в МВР. Те обосноваха необходимостта от промяната с по-лесното уреждане на статута на многобройните граждани от ОНД с имоти по Черноморието

Защо се улесняват диви азиатци да се заселват у нас?
24 Май 2016 19:02
Защо се улесняват диви азиатци да се заселват у нас?


Ти за "бежанците" ли? Ми да. И аз съм против мюсюлмани от всички континенти да се заселват тук!
24 Май 2016 19:09
Депутатът от левицата Красимир Янков коментира, че подобно драстично сваляне на прага за инвестиция в имот може да промени сериозно профила на чужденците в курортните зони и да вкара в България хора от рискови държави. От останалите партии обаче не взеха думите му под внимание.
24 Май 2016 19:12
.
24 Май 2016 19:16
Гражданите на страните членки на ЕС броят ли се за чужденци в смисъла на този закон или не?някой може ли да ме светне?
24 Май 2016 19:21
Тодоре, кой от богата Европа ще се засели тук? Това се прави заради Турция и "бежанците" й! Ето сега разбрах срещу какво е изтъргувана с Турция реадмисията! Чудех се аз срещу какво Ердо ще подпише такова нещо? Ето срещу какво било!
24 Май 2016 19:23
Гражданите на страни от ЕС могат да пребивават колкото си искат в България, както и да работят без ограничения. На тях не им трябва статут на постоянно пребиваващи.
24 Май 2016 19:24
Тия промени се правят заради руснаците с имоти по Черноморието и планинските курорти.
24 Май 2016 19:24
Стайнбек, ти не прочете ли, че това ще облекчи най-вече ватниците с имоти по Черноморието?
24 Май 2016 19:28
Тия промени се правят заради руснаците с имоти по Черноморието и планинските курорти.

Това е само предтекст! За замазване на очите! Какво се правите с овчаря на ударени? Толкова е ясно защо се приема такъв текст! Точно това е изтъргувал нашичкият срещу реадмисията! Тогава тя се и обезсмисля естествено!
24 Май 2016 19:29
ватниците, или както там ги наричате, са християни, православни при това. тия 100 000 саудитите на колко "бежанци" са в състояние да ги дадат?
ясно е защо от време на време на територията се появява необходимост от шлепове и телеграфни стълбове.
24 Май 2016 19:31
***
24 Май 2016 20:29
***
24 Май 2016 20:31
Куку, ти ако си останал на това, да учиш нещо от форуми, днешният празник май не е за теб
24 Май 2016 20:40
Сякаш всичко, което се пише е вярно! Сякаш за всичко, с което управниците ни заглавикват, трябва да им вярваме?!

Знам, ти вярваш безрезервно само на ватни пропагандни сайтове.
24 Май 2016 20:47
***
24 Май 2016 21:19
... Чужденците, които имат статут на продължително пребиваващи у нас, имат всички права и задължения на българските граждани с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство. ...
- Това "български граждани" и "българско гражданство", барабар със противопоставянето / уеднаквяването на "права и задължения на българските граждани" - нещо мноо замотано ми се гледа... Да не се крие некакъв ситен, дребен като камилчета текст от мънички буквички под това определение?! Все пак - българските граждани нали имат правата и задълженията на "български граждани"? "... Чужденците, които имат статут на продължително пребиваващи у нас, ..." - те нали са чужденци, а не български граждани. Статутът на "пребиваващи" прави ли ги БГ-граждани?! Нъл "гражданите" са трайно уседнали (българи) насаме? МТІА за разяснения по сий казус!
24 Май 2016 21:29
Хр. А,
Това е защото ватниците трябва да имат право на глас, та белким възстановят упокойната социалистическа власт!
24 Май 2016 21:50
За първи път, ама пък яко!
Не ти ли се струва по-логично да са турските мераци за връщане на тяхната власт? Май 500 години не са научили народа ни, че вълкът само козината си мени...
Отчайващо невежество и слепота... И ще си го платим това заслепение!
24 Май 2016 23:21
Една от най-големите глупости направени в последния половин век. Дано да не е съдбоносна за България.
24 Май 2016 23:22
Дано да не е съдбоносна.

Съдбоносна е. Харизани сме вече.
25 Май 2016 02:23
100 000 лева. 50 000 евра. К`во му плащаш! Купува си мигрантът един апартамент на морето, че там са много, получава статут на постоянно пребиваващ и с този си статут тръгва из Обединена Европа да опознава и обиква, както ни е завещал класикът.

Даеш също може да инвестира печалбата от петрола и органите. К`во му плащаш!
25 Май 2016 07:57
Освен това, прави впечатление кпи са гласувалите - ГЕРБ, РБ, ПФ... Не знам защо са премълчани в дописката? Може би, за да не им благодарим?

Освен това, прави впечатление, че няма нито един глас против. Може би, за да не им благодарим?
25 Май 2016 08:03
"избора на овчари и манриковци, подкрепен от избягали в УСА и Канада?"
Омръзна ми да чета тези дни,покрай разправиите за новия кодекс.Бат Мишо Константинов,моля те,кажи ясно тука на много хорица,дето не вдяват.Че.
НИТО‌‌ ЕДИН български депутат,не е избран с гласовете на хора от САЩ и Канада.Много хора не го знаят това нещо,и отиват да гласуват,и си мислят,че ще променят нещо.
25 Май 2016 08:05
Първо, 50 000 евро не са малка сума. Повечето от пишещите във форума няма да видят толкова пари накуп през живота си.
Второ, 50 000 евро са доста сериозна сума и за обикновените турци, сирийци, сомалийци и т.н.!
Трето, постоянното пребиваване в страна членка на ЕС не дава правото на свободно движение и пребиваване на територията на ЕС. За това се изисква гражданство!


Какво представлява гражданството на ЕС?
Всяко лице, което притежава гражданство на държава — членка на ЕС, автоматично е и гражданин на ЕС. Гражданството на ЕС допълва, а не заменя, националното гражданство. Всяка страна от ЕС определя условията за придобиване и загуба на своето гражданство.
Всеки гражданин на Съюза получава директно гражданство на ЕС по силата на Договора за функционирането на ЕС.
Какви права имате като гражданин на ЕС?
По силата на Договора за функционирането на Европейския съюз се дава право на:
недискриминация въз основа на националност, когато се прилага Договорът
свободно движение и пребиваване на територията на ЕС
гласуване и кандидатиране на избори за Европейски парламент и общински избори
закрила от дипломатически и консулски органи на всяка друга страна от ЕС
изпращане на петиции до Европейския парламент и на жалби до европейския омбудсман
влизане в контакт и получаване на отговор от която и да е институция на ЕС на един от официалните езици на Съюза
достъп до документи на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета — при определени обстоятелства


25 Май 2016 10:11
И, не, доколкото знам, постоянно пребиваващите нямат право да гласуват. Не знам защо това тревожи толкова някои хора. И нещо не мога да направя смислова връзка на това решение с предложението на Герджиков за отмяна на двойното гражданство?
25 Май 2016 10:32
Става шест пъти по-лесно за мюсюлмански нашественици да нахлуват легално у нас. Според корана това се нарича "хиджра": мирно (първоначално) заселване в земите на неверниците, следващата фаза е "джихад".
25 Май 2016 11:26
Аз все пак да припомня на тези, дето не осъзнават (или се правят, че не осъзнават) последствията от навлизане на мюсюлманско население в страната, едно изследване на Dr. Peter Hammond:

As Muslim population grows, what can happen to a society? Натисни тук

http://www.examiner.com/article/as-muslim-population-grows-what-can-happen-to-a-society
25 Май 2016 12:59
Май страшничко ще стане.
Ще стимулират сделките и ще навлязят масово чужденци в страната ни.
България е райско кътче, това вече не само ние го знаем.
Ще сме малцинство на родната ни земя.
Егати предателите !
25 Май 2016 17:01
100 хиляди лева са нищо пари. Само нежеланието на чужденците да живеят в България, ще бъде ограничението.
25 Май 2016 17:57
Май страшничко ще стане.
Ще стимулират сделките и ще навлязят масово чужденци в страната ни
.

И какво ще стане?
Преди десетина години продадох дядова земя на първият който ми даде 1200 лева на декар. Купувачът се оказа турчин който я взе чрез смесена фирма.
Резултатът е, че аз получих 300 бона за нещо от което нямах нужда, а земята продължава да си е на територията на България.
25 Май 2016 18:15
onzitam, ти да не би да си мислеше, че купува земята да я изнася в контейнери в родината си? Купува си човека земя да си я има - засега в ЕС.
25 Май 2016 18:34
onzitam, ти да не би да си мислеше, че купува земята да я изнася в контейнери в родината си? Купува си човека земя да си я има - засега в ЕС.


Така, де! И аз това казвам.
25 Май 2016 19:17
А аз казвам, че купувайки дядовата ти земя, чужденецът придобива и някакви права в страна от ЕС, които очевидно са маловажни и крайно незначителни...
25 Май 2016 19:51
А аз казвам, че купувайки дядовата ти земя, чужденецът придобива и някакви права в страна от ЕС, които очевидно са маловажни и крайно незначителни...


Не купува никакви права. Обясних в предишен пост защо постоянното пребиваване в България не дава право на европейско гражданство!
25 Май 2016 20:16
Спокойно, след правото на собственост, за всеки здравомислещ всички други права - написал съм по-горе - са маловажни и крайно незначителни.
31 Май 2016 23:17
Това се прави за руснаците. Не са се отказали от мераците на Екатерина Велика - Черно море да е "вътрешно" за империята. Сега са решили да завземат Черноморието чрез заселване. Властите, парализирани от сюрреалистичен страх от Русия не противодействат, а съдействат. А алчните жители на черноморските градове след няколко десетилетия ще бъдат в ролята на сегашните палестинци.
31 Май 2016 23:30
@ onzitam

Не хвърляйте прах в очите на хората! 50 000 евро не са никакви пари, особено за руските чиновници от средния ешелон, които получават от руската държава целеви безлихвени или нисколихвени кредити за придобиване на имот в България.

И за постоянното пребиваване не сте прав - то дава основания да се придобие ГРАЖДАНСТВО с всички произтичащи от това права, включително и избирателното. С един само референдум (имаме скорошен пример) ще ни отрежат Източна България.

Руснаците обичат да имат две родини: една, която да обичат и друга, в която да живеят (като бели хора).
01 Юни 2016 00:17
<<Чужденците, които имат статут на продължително пребиваващи у нас, имат всички права и задължения на българските граждани с изключение на тези, за които се изисква българско гражданство. Те могат да бъдат наемани от български работодатели, да получават осигуровки.>>
Грешно е. Точно обратно - те не могат да бъдат наемани...
Само хора с постоянно пребиваване или дългосрочно могат да работи по кодекс на труд.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД