:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,025,283
Активни 89
Страници 8,014
За един ден 1,302,066

НАП обяви за тайна ревизиите на публични лица с влогове в КТБ

Данъчните ще дават само обобщени данни за резултатите от проверките
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След фалита на КТБ и последвалото публикуване на влоговете на публични лица в банката стана ясно, че при 141 души има съмнения за разминаване между наличните влогове и официално подаваните имотни декларации пред Сметната палата.
Един от скандалните списъци около фалита на КТБ - този на влоговете на публични лица в банката, е на път да потъне зад дебелата защита на данъчната тайна. Националната агенция за приходите започна проверка на 141 лица от списъка заради съмнения за разминаване между наличните влогове и официално подаваните имотни декларации пред Сметната палата. При обичайните проверки за несъответствие на доходите с декларираното имущество резултатите от ревизиите са публични. В случая обаче НАП счита, че трябва да спазва общия ред за защита на данъчна тайна и ще предоставя само обобщена информация.

Това коментираха официално от НАП в отговор на въпрос на "Сега" за публичността на резултатите от проверките. В същото време списъкът бе публикуван именно с цел максимална публичност и падане на тайната за случвалото се в банката.

Задължението за публикуване на списъка на всички публични лица с влогове в КТБ бе въведено с промени в закона за кредитните институции, внесени с единодушие от всички партии в парламента. В мотивите към законопроекта депутати от всички партии се аргументираха, че е редно да бъде създадена правна възможност за сваляне на банковата тайна за отделни групи лица при обявяване на банка в несъстоятелност. С тези аргументи синдиците на банката бяха задължени да извършат проверка за наличните влогове на хиляди лица, заемали публични длъжности в период от 5 години преди отнемането на лиценза на банката. На свой ред Сметната палата бе задължена да състави изчерпателен списък на всички тези хора.

Резултатът от това упражнение доведе до публикуване на списъка с максималните наличности по влогове в КТБ за периода 2009-2014 г. на десетки лица. Сравнението на обявените влогове с официално публикуваните имотни декларации повдига поредица от въпроси, включително по редица влогове на представители на съдебната власт. На базата на списъка НАП обяви, че започна проверки на 141 лица.

Сега се оказва, че при тях данъчната тайна няма как да падне напълно. Юристите на НАП считат, че законодателят е следвало да въведе изрични текстове с промените в закона за кредитните институции, ако е искал да са публични и резултатите от евентуални данъчни ревизии. Такива текстове в закона няма и НАП няма право да предоставя индивидуализираща информация за резултатите от проверките и ревизиите, считат експертите.ВЪЗМОЖНОСТ

НАП не обяснява защо в този случай не се следва логиката на специалния закон - за публичност на имуществото на лица, заемали публични длъжности. Именно този закон служи като основа за изготвяне на списъка с лица, за които следва да се обявят влогове, а проверките се опитват да открият именно несъответствие на официално декларирано и реално имущество. По закона за публичност на имуществото на публичните лица НАП е длъжна да уведоми Сметната палата в 14-дневен срок за резултатите от започнали проверки и ревизии за несъответствие, а Сметната палата на свой ред публикува информацията на сайта си в 7-дневен срок.
5
4347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Май 2016 07:48
има ЕДНО лице с влог о 4 милиона лв. в КТБ, което едновременно е служител на Министерство на финансите, частен консултант, данъчен експерт, баща му е депутат, жена му PR на коалиционен партньор на управляващите, приятел на Вл,Горанов

мислите ли, че в тази ситуация НАП ще направят нещо смислено!
25 Май 2016 09:19
Че как иначе! Нали НАП са ТЕ...
25 Май 2016 11:01
Всичко се замита пак, няма държава, има злонамерен паразит.
25 Май 2016 15:14
"Публични лица" - непублични доходи;
Кредити от КТБ - Офшорни фирми , Цесии...
Мила родна картинка..
25 Май 2016 15:33
Хахаха! Костов е невинен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД