:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Корнелия пенсионира учителите! И заплака за тях!

Лидерът на БСП върши обратното на това, което говори. Но й носи дивиденти
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шансовете на Корнелия Нинова да докара БСП на власт май са доста по-големи от тези на Михаил Миков. Или поне чарът й е по-голям.
На 6 февруари 2015 г. група депутати от БСП внасят предложения за поправки в Кодекса на труда. Тава са Жельо Бойчев, Георги Гьоков, Петър Кънев и Корнелия Нинова. Предложенията са 7-8, а сред тях три думички преди една запетайка - в член 328. С промените се предвижда работодателят да има право да прекрати трудовия договор на работника или служителя при придобиване на право на пенсия. До този момент режимът е обратен, т.е. водещо е желанието на служителя. През годините алинеята е променяна няколко пъти, тези права на работодателя са давани и отнемани.

БСП се мотивира с нуждата от "равнопоставяне на работещите по трудово и служебно правоотношение", пояснявайки, че "законът за МВР и законът за отбраната също предвиждат пределна възраст за служещите". Правителството също внася свои поправки, парламентът ги приема заедно в средата на 2015 г.



Реформаторският блок бурно ръкопляска



Не коментираме поправката в член 328 хубава ли е или лоша, има гледна точка, че е полезна. Коментираме дали е лява или дясна. Лява е колкото дясната ръка на Кличко, хиляди работници и служители са хвърлени зад ринга в перспектива.

Същата есен в София и страната започва освобождаване на училищни директори. Настава напрежение, медиите пишат. Сайтът "Офнюз" праща запитване в министерството на образованието какво точно се случва, а то отговаря: "С последното изменение на текста на чл. 328, ал. 1, т. 10 на Кодекса на труда от юли 2015 г. законодателят предостави правна възможност на работодателя...". И че са развързани ръцете на шефовете на РИО да освобождават.

7 месеца по-късно, в началото на юни, т.е. сега, БСП дава брифинг в Народното събрание. Корнелия Нинова вече е лидер. Остро заклеймява "чистките", крепко застава зад учителите. Стиска им ръка, изслушва ги. "Против сме автоматичното и масово пенсиониране на 153 директори в цялата страна. По този начин се прекъсват традициите в образованието", декларира официално БСП. В суматохата учителите са забравили, а и реално никога не са знаели



на кого точно дължат тази участ



В огромното си мнозинство медиите не се занимават чак с такива подробности. В ефир, на хартия и в интернет звучи ехото от Правец - как Нинова и БСП се поклонили на паметника на Живков. Позабравени физиономии от десницата излизат и искат съд за социалистите. Хулят БСП, че реставрирала комунизма, тачела диктатора... Новият лидер на партията определено може да е доволна - бабичките по села и паланки са на път да станат отново червени, учители, лекари, шлосери, продавачи и продавач-консултанти почват да разсъждават зле ли им беше при бай Тошо. И вероятно някои от тях се надяват Нинова и БСП да върнат поне част от "доброто старо време".



Костите на Тодор Живков удачно са изровени,



за да може "новата линия" на БСП да разбуни страстите по оста комунизъм-антикомунизъм, съответно да съживи позадрямалия ляв електорат.

Преди да стане председател, Нинова обещава и вътрешен референдум - как и с кого да се яви БСП на президентския вот. След като е избрана, започва да изпълнява обещанието - "референдум ще има". На Националния съвет обаче, който одобри правилата, бе раздаден проект, в който думичката "референдум" не присъства, заменена е петнадесет пъти (!) с "допитване". Не иде реч за семантика - БСП има специален правилник, в който понятията "допитване" и "референдум" се разграничават. Допитването е тогава, когато участват по-малко от половината гласоподаватели и, разбира се, щом мнозинството пасува, резултатите не са задължителни за ръководството. При референдума са задължителни. Сегашното мероприятие е формулирано като допитване независимо от масовостта на участие, т.е. резултатът де юре е "за сведение". И по-добре! Какво ще стане например, ако членовете поискат коалиция с "Атака", ВМРО и НФСБ? БСП ще подкрепи Красимир Каракачанов, когото те се канят да издигнат?! Ами ако ДПС са пожелани заедно с националистите (реална опция, в бюлетината се изреждат предпочитания - "Атака", ДПС, "Движение 21"...)? Всъщност цялото упражнение бе замислено с цел завой към АБВ, защото, предполага се, членската маса иска единство. Но нравът на Първанов е известен, последните индикации са, че завой може и да няма.

Допитването е "Правец 2" - по никакъв начин не променя качествено БСП. Щеше, ако се



тестваха личности, нали все пак изборите са мажоритарни?



Състезание на имена щеше да презареди БСП, да повиши истински интереса, но пък... рискуваше да "изстреля" неудобни за ръководството имена, да го лиши от комфорта да определи кандидат-президента. В крайна сметка ползата отново ще е рекламна - Нинова ще се похвали, че е един от малкото политици "питали народа"; БСП ще се "напомпа" с демокрация, а европейското по футбол ще затисне дребните формалности - подобно на Кодекса на труда.

Тези дни социолозите отчетоха леко раздвижване край БСП - електоратът живва, дължи се на Нинова. Спор няма, активна е - ходи по медии, обещава фронтове срещу ГЕРБ, иска оставки... В дългосрочен план тя може да постигне и още една цел - да докара БСП на власт. Шансовете й са доста по-големи от Михаил Миков. Чарът й е опасен, ама по-добре ли бе с Миков, който въобще нямаше чар? Отдавна е ясно, че в родната политика е важно не какво се върши, а какво се говори. Трябва да се говори - енергично, напоително, с чувство. Нинова има тези качества.
24
10097
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
13 Юни 2016 19:27
Нормално поведение на т.нар. социалисти. Те просто не са забравили, че най-голямата стачка учителска стачка беше точно по време на техния мандат, тъкмо с премиер любимецът на партията Дмитриевич.
13 Юни 2016 19:48
Орешарски е виновен!
Бойко вече три години не може да оправи държавата от кражбите и заемите на Орешарски.
И Путин е виновен!
13 Юни 2016 19:57
Аз съм пресен пенсионер. Напуснах не заради закона, а заради ситуацията. Не желая да бъда свързван с убийството на просветата /от всички политикани, чиновници и тем подобни/.
А поправката на БСП услужва на дребните самозвани властници. Директорите се чистят от самостоятелно мислещите, знаещи и можещи учители. Назначават с епослушни изпълнители. Които за нищо не упреквам - пазят си хляба. И са деца на "демокрацията" - до 40 - 45 годишни днес.
В училище отдавна няма възрожденски дух. Има материална база и изпълнители. Като фирма - поставят се задачи и се отчита изпълнението. Директорите приемат поста си като награда и признание за царска власт. Дребна, но самостоятелна. Няма контрол, няма надзор.
И навред - тишина...
--------------------------
Сайтът на Генек
13 Юни 2016 20:08
Божидаров
13 Юни 2016 20:46
Слабо, неубедително, противоречиво.
13 Юни 2016 20:47
В тая партия има една кокошка, която стана..., всъщност не стана нищо друго, пак си е кокошка, но премина на друга пречка в курника, по - нечуваема.
И сега какво да чуя, нова кокошка, още по-гласовита, чучнала на най-хубавото място, откъдето кудкудякянето й се чува най-далеч.
13 Юни 2016 21:05
До този момент режимът е обратен, т.е. водещо е желанието на служителя.

Трудовите хора с големите шепи и мазоли се чудят как да се пенсионират.
А служителите и даскалята не сакат.
Плачи, Корнелио...
13 Юни 2016 21:06
ОТ: Само аз ли не виждам бутона "форум" на главната страница?
13 Юни 2016 21:27
Dorisis, на втория червен ред, най-вляво е "После", а най-вдясно има две бели точки. Натискай в точките и си във форума.
13 Юни 2016 21:28
Тази статия аз не я четох.Моралът ми не позволява да чета инфо за КорНи, нито нейните алабализми. И няма как да е, когато същата, лидер на БСП се навира в чатала на Мадридският Шмекер да то моли за Президент.
Абе госпожо от СДС / БСП/ , викни Бож. Димитров да те светне за катастрофите които докараха бащата и дядото на МШ /мадридският шмекер/ за България. Кой тури тази инициатива в главата ти ? Кого представляваш ти ? Бедните , селяните, тези които са под средното равнище ,или ония които ти гледат сеира и се радват на ентусиязма ти?
КОГО?
13 Юни 2016 21:32
Натискай в точките и си във форума.


Рядко го ползвах и без това тоя бутон. R.I.P.
13 Юни 2016 23:10
бутон форум няма, обаче има
Мондиал 2010


п.п. за тези, които не виждат линка за форума се самоцитирам:
1. позиционира мишката вляво от "търси"
2. натиска левия бутон и не го пуска
3. движи мишката надолу докъм реда на "после" или "горещи новини"

4. в резултат стават по магически начин видими бутоните "форум" и "сигнал"
има и друг начин - регистрирате се, кликвате върху името си и оттам върху мненията си. и сте във форума.
13 Юни 2016 23:43
Всеки на държавна работа при навършване на пенсионна възраст държавата трябва да има право да го пенсионира . За частният сектор всеки си решава сам.Писнало ми е от пенсии биещи се в гърдите с думите '' Аз мога още да дам." Нямам нищо против но го дай при някой частен работодател.
14 Юни 2016 02:32
Мухалът колкото и да го дезодорираш си е пак мухъл.
14 Юни 2016 09:10
Коментираме дали е лява или дясна. Лява е колкото дясната ръка на Кличко

Нищо не разбираш от ляво и дясно!
Тъкмо лява е, защото дава възможност на освободените места да се назначат безработни или търсещи работа.
А пенсионираните не остават на улицата без доход. Да не говорим, че ако желаят могат пак да работят - това ли са единствените работни места за тях???
Поне в бюджетната сфера държавата може да въведе ред и да провежда социална политика.
14 Юни 2016 10:02
За държавния сектор има резон да се пенсионират навършилите възраст. Обаче подходът трябва да бъде индивидуален и да се пенсионират само тези, за които има заместник с равностойна квалификация. Примерно, учител по история без кой знае какви постижения може да бъде пенсиониран, ако за мястото му чакат млади хора в трудоспособна възраст. Но преподавател, подготвящ ученици, представили се блестящо в състезания и олимпиади или показали отлични резултати на матури и кандидат-студентски изпити трябва да бъде оставен да работи докато желае.
Също лекар-специалист с дългогодишна практика трудно може да бъде замемен от току що дипломиран.
14 Юни 2016 10:32
Кого представляваш ти ? Бедните , селяните, тези които са под средното равнище ,или ония които ти гледат сеира и се радват на ентусиязма ти?
КОГО?


Ген. Гоцев и компания ченгета
14 Юни 2016 11:32
Но преподавател, подготвящ ученици, представили се блестящо в състезания и олимпиади или показали отлични резултати на матури
Мога ли да попитам кой ще решава кой да остане и кой да се пенсионира? Някоя червена комисийка ли? Страшно нещо е това номенклатурната закалка.
14 Юни 2016 11:34
Лелката поне е по-будна от оня сив мишок, което въобще не променя имиджа на партията - тия за леви никога няма да ги призная. А относно поправката В КТ - ами не само работодателят трябва да има правото, но и задължението. Въобще лица добили право на пенсия за прослужено време не трпябва да могат да работят пна трудово или служебно правоотношение. Ако искат да се пишат самоосигуряващи се и да работят по граждански или д-ри за управление. Иначе се чудим на високата младежка безработица докато разни "безценни" кадри не стига пенсията, но крадят и работни места.
14 Юни 2016 12:15
Лелката поне е по-будна от оня сив мишок,

С какво е по будна? Видяла,че поради анатомичните си особености не става ни за раздавачка,ни за учителка в родното врачанско село Крушовица. И бегала да се спаси от селските кучета - бегала далече в Софиия града голема да се изучи за следователка . Да се изучи как тя да хапе. Хапнала големо парче ос костовата баница и се усладило. Ама Костов бил ден до пладне. Та хвърлила тя синьото елече и "преоблекал се наш Илия"....
После скандали под крилото на Дългия инкасатор, рекет в Булгартабак,, червен картон като зам.министър, но оставена на главен пост в дойната крава "Булгартабак". ....нито един спечелен избор за партията като отговорник в багоевградския район ....
Пусти мерак за власт...Само с щрапане на кухи фрази ставало. Де китка нейде на паметник ще поднесе, де сълзи за учители ще пролее и атлантисите са готови....
Клечат и чакат как КорНи икономиката ще национализира. Щото, ех по техната младост каква икономика са имали, па какви "текезета"...
Чакайте си вие Нинова като новата Радка Налбантова, дето ще дойде с тракторите и комбайните, ще ви подкара вас дето сте бегали от селата и пийнали от витошката вода да се върнете обратно на село и градите социалистическо селско стопанство.
14 Юни 2016 18:16
Шансовете на Корнелия Нинова да докара БСП на власт май са доста по-големи от тези на Михаил Миков. Или поне чарът й е по-голям.
ако съдим за чара по снимката може да се каже удачно попадение. добра закачка
16 Юни 2016 16:33
Предложенията са 7-8, а сред тях три думички преди една запетайка - в член 328. С промените се предвижда работодателят да има право да прекрати трудовия договор на работника или служителя при придобиване на право на пенсия. До този момент режимът е обратен, т.е. водещо е желанието на служителя. През годините алинеята е променяна няколко пъти, тези права на работодателя са давани и отнемани.


Поправете ме, ако греша, но не беше ли освободена Маринкова по този член ?
17 Юни 2016 11:53
Спорът е леко изкривен. Така има ВЪЗМОЖНОСТ да се пенсионира човек, навършил определена възраст. За държавни и общински служби е правилно да го има.
Друг е въпросът как ще се използва тази възможност.
19 Юни 2016 19:44
Чакайте си вие Нинова като новата Радка Налбантова, дето ще дойде с тракторите и комбайните, ще ви подкара вас дето сте бегали от селата и пийнали от витошката вода да се върнете обратно на село и градите социалистическо селско стопанство.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД