:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 216
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румъния реже бюрокрацията

Букурещ забрани на институциите да изискват нотариално заверени копия на документи
СНИМКА: Пресслужба на румънското правителство
Румънското правителство одобри първи мерки за намаляване на бюрокрацията.
Румънското правителство одобри пакет от мерки за намаляване на бюрокрацията, за да улесни гражданите в отношенията им с държавните институции, съобщи "Романия инсайдър". Занапред от гражданите и бизнеса няма да се изисква да предоставят на институциите нотариално и официално заверени копия на документи, нужни за извършване на административни и други публични услуги. Копията по документите за самоличност, когато се изискват, ще може да се изпращат на властта по електронна поща. Плащанията към данъчната служба и бюджета ще могат да се извършват безкасово с банкова карта.

Ако институцията изисква за извършването на определена услуга свидетелство за съдимост от гражданите, те вече ще са освободени от задължението да го изискват и получават сами и после да го представят. Институцията, която се нуждае от този документ, ще трябва да го изиска и получи сама от полицията.

Голямо улеснение е отпадането на изискването за заверени копия на документи. Занапред гражданите ще могат да представят пред институцията оригинала на документа, ще го показват на служителя и той ще прави нужните справки по документа.

Правителство реши да намали и таксите за издаване на нови лични документи на румънците. Досега за подновяване на личната карта се плащаха две отделни такси на две различни места - 7 леи (1.5 евро) за самата карта и държавна таксова марка от 5 леи, която се купуваше от пощенските клонове. Кабинетът отмени таксовата марка.



ОНЛАЙН



Държавните институции трябва да се организират, за да могат пряко да споделят информация с гражданите, заяви премиерът Дачиан Чолош на правителственото заседание. Публичните власти и институциите трябва да осъвременят своите бази данни, изисквани за различните обществени услуги, в онлайн портала e-direct.ro. Институциите са длъжни да отбелязват още колко време ще отнеме на гражданите попълването на различните формуляри за услугите, които предоставя администрацията онлайн.
5
1419
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
03 Юли 2016 20:39
Кога ще ги стигнем румънците...............................
03 Юли 2016 22:00
Ей такива новини чакам и за админ. обслужване в България!
04 Юли 2016 00:02
София пък забрани на българите да търсят сметка в българския съд на некадърна администрация.Светът е пъстър,а
04 Юли 2016 08:52
А в България се канят да въведат задължително използване на адвокати при контактите на граждани и търговски дружества с администрацията. Движим се не с различни скорости, а в различни посоки с румънците. Пък и не само с тях а и с повечето държави по света.
04 Юли 2016 10:21
Докато търпим да ни лъжат при т.н. избори, управляващата мафия, начело със своя банкянски главатар ше е неподсъдна...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД