:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 120 души станаха жертва на "Ислямска държава" в Багдад

Терористите в Дака убили заложниците, които не цитирали Корана
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Иракчани оглеждат пораженията след експлозията на кола бомба в квартал Карада в Багдад.
"Ислямска държава" пое отговорност за два атентата в Багдад, при които загинаха поне 120 души, съобщиха световните агенции. Бомби бяха взривени в събота вечер на оживени места в иракската столица и около полунощ, когато след края на пост по време на свещения месец Рамазан, улиците са пълни с млади хора и семейства. Повече от 100 души са ранени при експлозиите.

В изявление в интернет сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" обявява, че при двете нападения мишените са избрани да са мюсюлмани шиити. Атентатите бяха осъществени седмица след като ислямистите бяха прогонени от своята крепост в Ирак - Фалуджа. Градът бе превзет от правителствените сили след продължила няколко седмици офанзива.

Междувременно властите в Бангладеш обявиха, че терористите, които плениха чужденци и убиха 22-ма души в Дака завчера, не са членове на "Ислямска държава". Министърът на вътрешните работи Асадузман Хан обяви, че нападателите са членове на ислямистката организация "Джамаат ул Муджахидин". 7 терористи нахлуха в заведение в дипломатически район в Дака и взеха за заложници посетителите, предимно чужденци. 20 от пленниците бяха убити, над 40 са ранени. Сред жертвите са японци, италианци, индиец.

"Ислямска държава" приветства в онлайн послание нападението, което според организацията било извършено от нейни последователи. При атаката бяха убити 2-ма полицаи, както и 6-има от нападателите. 7-мият е арестуван. "Джамаат ул Муджахидин" е ислямистка организация, забранена в Бангладеш от 2005 г. Тя е отговорна за над 500 бомбени атентата и за поредица от политически мотивирани убийства в страната. Смята се, че има над 10 000 членове. Целта й е Бангладеш да стане ислямистка държава, управлявана по законите на шериата. Според вътрешния министър Хан нападателите произхождат от заможни семейства и са получили солидно образование. Това са много образовани младежи, следвали в университета. Никой от тях не е посещавал медресе (коранично училище), каза министърът. На въпрос как са станали джихадисти той отговори: "Това се превърна в мода", предаде БГНЕС.

Терористите в Дака убивали онези заложници, които не можели да цитират Корана, предаде Би Би Си. Един от убитите бил бангладешки студент в САЩ - мюсюлманин, който бил пуснат от похитителите, но решил да остане при приятелките си - две дами в западно облекло, и после бил убит с тях. 13 от заложниците оцеляха.

ПОСЛЕДИЦИ

Близо 20 членове на "Ислямска държава" са задържани за атентата на международното летище "Ататюрк" в Истанбул на 28 юни, заяви турският президент Реджеп Ердоган. 45 души загинаха, а десетки други хора бяха ранени при троен атентат на международното летище в Истанбул. Според Анкара и ЦРУ зад атентата стои "Ислямска държава".
2
1246
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
04 Юли 2016 06:22
"Жо сюи Багдад" кота???!!!
04 Юли 2016 07:06
أنا بغداد се казва. Произнася се 'ana Baghdad.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД