:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Спестовните каси нито са спестовни, нито са каси

Простичкият съвет е: Четете си договорите. Никой не е загубил пари от прекалено много четене
Владимир Каролев
В България има поне 20 спестовни/взаимноспомагателни каси. Две от тях - в Дупница и Сливен - гръмнаха наскоро като класически финансови пирамиди. Те са продавали дялове на хора срещу обещания за 14 - 25% годишна доходност, изплащали са лихвата няколко години с част от внесените пари и накрая собствениците хлопнали мандалото, изчезвайки с останалите пари. Вложилите парите си там днес нямат рационално обяснение защо са повярвали на схемата, като изключим това, че жената на схемаджията била чаровна и убедителна. Още по-стряскащото е, че доста от хората наричат тези каси "банки", макар и да знаят, че не са банки. А най-лошото е, че някои от тях дори не знаят, че не са банки.

Големият урок от цялата история е, че човек не трябва да инвестира в нищо, което не разбира. И това не са мои думи - казал го е Уорън Бъфет. През целия си живот Бъфет никога не е инвестирал в компания, на чието управление не може да влияе. Това е и причината легендарният инвеститор почти никога да не е докосвал акции на технологични компании - просто са правили продукти, които той не е разбирал и вероятно дори не е използвал. Абсолютно същото важи и за тези взаимоспомагателни каси - разбирали ли са хората в какво инвестират? Не. Смятали ли са, че могат да управляват тези каси, ако им бяха директори? Със сигурност не. Значи не е било добра идея да инвестират в тях - според Уорън Бъфет, а той разбира от инвестиции.

Все пак нека да кажем какво точно са тези каси. Това са



част от кооперации, регистрирани по Закона за кооперациите.



В член 36 на закона се урежда, че по решение на общото събрание на кооперацията може да се образува взаимоспомагателна каса за нейните членове. Тя обаче може да извършва дейност единствено за членовете на кооперацията. Тоест например член на кооперацията може да даде заем на касата от 1000 лева, които същата каса да преотдаде на някой член на каквато лихва сметне за удачна. Или пък същата каса по някакъв начин (тук вече не е ясно доколко законно) може да оперира с капитала на кооперацията. По-интересното е, че алинея 3 от същия член казва, че с разрешение на БНБ и по условия и ред от специален закон може да извършва влогово-кредитна дейност. Поне доколкото знам, такъв закон изобщо не е внасян в Народното събрание. Уважавани български медии вече публикуваха материали, в които са се допитали неофициално до служители в БНБ и от там са им потвърдили, че не са издавали лицензи за влогово-кредитна дейност на тези каси и дори ги смятат за незаконни. Те не се регулират и от КФН. Влоговете им не се гарантират и от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Доколкото видяхме от репортажите, измамените във финансовите пирамиди не са правили никакви депозити в касите. На тях са им продавани дялове от кооперацията, в която е функционирала взаимоспомагателна каса. Вероятно на някои от тях са давани и оферти да отдадат парите си като заем на самите каси/кооперации срещу доходност.



Собствениците на пирамидата са взимали тези пари,



слагали са ги в някоя банка и в продължение на няколко години от тях са връщали на собствениците някаква лихва, за да поддържат добър имидж и да "зарибяват" нови хора.

Въпреки че звучат просто, тези финансови пирамиди не са толкова прости за създаване и управление. Те се движат на ръба на закона, като в станалите досега публични казуси съм по-склонен да вярвам, че са напълно законни до момента, в който собственикът изчезва с парите в чужбина. Просто хората не е трябвало да дават парите си в такива схеми, които те не разбират и съответно не могат да преценят правилно дали са изгодни или не.

В крайна сметка нали затова съществуват и банките? Те са посредниците между хора със спестявания и хора, които имат нужда от пари, за да реализират инвестиционните си идеи, или които искат да купят на кредит кола, дом или да платят образованието на детето си. Банката като концепция е просто нещо - взима пари от вложители срещу лихва, оценява риска на искащите пари потенциални кредитополучатели и отпуска заеми на разумните предложения срещу по-висока лихва от тази, която плаща на спестителите. Поради това и влогът в банка се смята за един от най-нискорисковите избори за вложение на пари срещу доходност.

Търговските банки предлагат и други спестовни и инвестиционни инструменти. Например взаимни фондове - при тях вие давате парите си на търговската банка, избирате план, по който те да бъдат инвестирани (например в злато, в акции на технологични компании, в държавни ценни книжа, в портфейл от облигации на фирми или др.). Това не е депозит и поради това не се гарантира от ФГВБ, т.е. по-рисково е. Но пък отново е с относително проста и ясна концепция, като



можете да проследите парите си по всяко време.



Макар и да няма много общо с темата влагане на пари, не е зле да споменем и другата страна - кредитирането. Много от фирмите за т.нар. бързи кредити в началото също бяха с доста неясна структура, често дъщерни компании на заложни къщи, при които произходът на парите така и не става ясен. Днес нещата вече са доста изчистени - това са компании, които не събират пари от вложители, а отдават кредити директно от капитала си - т.е. от парите, които техните собственици са вкарали в тях. Тъй като тези заеми са много краткосрочни, без обезпечения и тъй като са с по-висок риск, съответно и лихвите на годишна база са по-високи от тези при банките. Почти всички от нашумелите проблеми при бързите кредити бяха причинени отново от незнание и непрочитане на договорите. Няколко неетични компании започнаха да предлагат по-ниски лихви по бързите кредити, но залагаха високи наказателни такси при просрочие. Потребителите пропускаха тези наказателни такси в договорите и след като закъснеят с някоя вноска, разбираха, че трябва да плащат стотици и дори хиляди левове отгоре. Разбира се, тези непропорционално високи такси



биха паднали в съда, ако потребителят си потърси правата,



но повечето хора просто не знаеха и за тази възможност.

Да завърша отново с простичката препоръка на Уорън Бъфет - не инвестирайте в нищо, което не разбирате. Ако не разбирате какво е взаимоспомагателна каса - не й давайте парите си. Ако не разбирате какво е инвестиционна банка - не й давайте парите си. Ако не разбирате от пазари на ценни метали, не влагайте парите си в злато. И така нататък. Да добавим към мъдростта на Бъфет и нещо още по-просто, което важи както за вложения, така и за взимането на кредити - четете си договорите до последната буква, без значение колко са ви скучни или колко убедителни и вдъхващи доверие са институциите или хората, които ви ги предлагат. Никой не е загубил пари от прекалено много четене. Но пък една от причините за всяка загуба на пари е прекалено малкото четене. И ако не сте сигурен, че разбирате всичко в предложения ви договор, консултирайте се с юрист или финансов експерт. Две глави, особено ако едната е на експерт в съответната област, мислят по-добре от една. Нали?

Снимка: БНТ
Популярната каса в Дупница
20
1899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
10 Юли 2016 19:17
Супер!
В. Каролев, както винаги е актуален по вчерашни теми.
Апропо всите финансисти блестят с обяснения защо е станало така, но никой от тях не знае как да стане утре.
В най-добрият случай могат да цитират някоя success story. Например на Уорън Бъфет извадена внимателно от контекста.
10 Юли 2016 19:32
'И ако не сте сигурен, че разбирате всичко в предложения ви договор, консултирайте се с юрист или финансов експерт'

Ако купува нов/втора употреба автомобил всеки шофьор се консултира многократно с познати, автомонтьори, с кой ли не.
При взимане на кредит за стотици хиляди, дори милиони хората разчитат на усмивката на човека от другата страна...
10 Юли 2016 20:55
Спестовните каси нито са спестовни, нито са каси

То и совите не са това което са.
10 Юли 2016 21:42
човек не трябва да инвестира в нищо, което не разбира

Не е така. Инвестициите са възможни единствено, защото човек не разбира от това в което инвестира. Ако наистина разбираше, то никога не би инвестирал, защото щеше да е наясно, че рисковете са неимоверно повече от евентуалните ползи и не би ги поел.
10 Юли 2016 21:57
Касите:
Те са продавали дялове на хора срещу обещания за 14 - 25% годишна доходност

Фирмите за бързи кредити (лихварите):
това са компании, които не събират пари от вложители, а отдават кредити директно от капитала си - т.е. от парите, които техните собственици са вкарали в тях.

И каква е разликата ?
10 Юли 2016 22:05
а карол какви са?
10 Юли 2016 23:18
Владко да си снима заглавието на хърсовата дописка по-долу, да го увеличи до размер на плакат, и да си го закачи зад бюрцето...
10 Юли 2016 23:37
Спестовните каси нито са спестовни, нито са каси


Ами колкото "Институт за пазарна икономика" е институт..
11 Юли 2016 00:34
Ала-бала! Владо Каролев обяснява необяснимото! С цитирания член на Закона за кооперациите се образуват ВСК в предприятия. Тези каси са друга порода! Първо, България е една от малкото страни (може би и единствена!), в която няма кооперативна кредитно-спестовна дейност. Това го измислиха великите икономисти, ако не се лъжа, по Стоян Александрово време. Прие се закон, задължаващ само капиталови дружества да могат да извършват кредитно-спестовна дейност, но не и кооперациите. Под предлог,че имало предпоставки за финансови пирамиди. Но истината беше проста - родният банкерски бизнес не обича конкуренцията. В (бяла) Европа около 45% от влогонабирането става от кооперативни структури (кооперация и ТКЗС са различни неща, отбележете!) Така нашите банкери отрязаха основните си конкуренти. И стана голяма далавера да си банкер в България. Разбира се, чичковците европейски банкери забелязаха комфорта на банките у нас и се намесиха. Та почти не останаха наши банки...
Но да се върнем на кредитните кооперации. Тях ги нямаше и нямаше да ги има, ако ЕС не беше решил да даде помощ за земеделието в България. Бяха някакви ЕКЮ по това време, вече не помня колко милиона. Но имаха ясно условие - дават се на малкия агро бизнес и само чрез кооперативни кредитни институции. Нашите, за да не изтърват парите, с постановление на МС създадоха няколко такива каси (горе долу колкото бяха тогавашните окръзи). Горките европейци! На тях и през ум не им беше минало, че за разлика от (бяла тогава) Европа, в България няма кредитно-спестовни кооперации!
Та това са остатъци от тогава. Но обърнете внимание колко години след събитията някои от тези кооперации още живеят! Жилава форма, трябва да се признае!
А Владо Каролев, както винаги, хабер си няма за какво става дума, но се изказва като капацитет. Всъщност, пак в полза на едрия бизнес... Ами който плаща, той събира... Айде да не казвам, че ще ме баннат...
11 Юли 2016 00:49
Добре казва, че банките са сигурни посредници, но да си дадеш парите за 0,1% лихва, а банката да ги дава на Пешо за 12-15%. На всичко отгоре, ако си поискаш парите, искат такса, която покрива евентуалната печалба от лихвата. И то след като ВладГор вече е чопнал 10%.
Демек дадеш ли пари на влог, със сигурност губиш, а банката печели от твоите пари.
От друга страна и в буркан да ги дуржиш не става - МВР нехае за собствеността ти и му е все едно, че редовно се разбиват домове.
И накрая идват тарикатите.
Такава е съдбата на българина, ако случайно спастри някой лев.
11 Юли 2016 02:16
Абе хора вие луди ли сте да си вкарвате парите на влог при тази дефлация? Парите поскъпват, разберете го, това което си купувате днес със сто лева утре ще си го купите с 90! Дръжте си парите в сейфове в банката, хем е сигурно, ако фалира няма да изгорите, хем е скрито, никой не знае какво сте сложили в сейфа , може и 5 лева на стотинки да има , както и милиони.....
11 Юли 2016 07:18
Linejchik,
11 Юли 2016 08:15
"Това е и причината легендарният инвеститор почти никога да не е докосвал акции на технологични компании", като изключим IBM (12.5 милиарда) + Charter Communications (2.5 милиарда) + Apple (1 милиард) + VeriSign (1.1 милиарда) + Verizon Communications (850 милиона), общо към 18 милиарда. Никак не ги докосва, направо го потрисат!
11 Юли 2016 10:17
С цитирания член на Закона за кооперациите се образуват ВСК в предприятия.

глупости, сума ти министерства и големи фирми имат ВСК - да не би да са кооперации?
този член е точно за кооперациите, но те не са банки наистина
11 Юли 2016 10:27
И кво излезе накрая? Май авторът потвърди крилатата мисъл на Марк Твен "По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения…"
11 Юли 2016 10:39
Добре казва, че банките са сигурни посредници, но да си дадеш парите за 0,1% лихва, а банката да ги дава на Пешо за 12-15%. На всичко отгоре, ако си поискаш парите, искат такса, която покрива евентуалната печалба от лихвата. И то след като ВладГор вече е чопнал 10%.

Да де, но в такава кооперация ги губиш всичките. Вложиш 100 000, платят ти една годишна лихва (ако имаш късмет!) и останалите ти пари изчезват.
11 Юли 2016 14:47
родният банкерски бизнес не обича конкуренцията. В (бяла) Европа около 45% от влогонабирането става от кооперативни структури (кооперация и ТКЗС са различни неща, отбележете!) Така нашите банкери отрязаха основните си конкуренти. И стана голяма далавера да си банкер в България.

мдам
11 Юли 2016 19:25
Гледам нещо, Каролев и Хърсев са се развихрили 'тудей' - нещо мътно пак се пече за бедния българин...!
11 Юли 2016 20:59
Точно това казвам и аз, aminali. По този член работниците/ служителите от предприятия и организации си правят ВС-каса. Събират си парички помежду си и си ги дават като заем. Не можеш като Мюнхаузен да се измъкнеш за косата по този начин за това всички внасят вноски редовно и чакат да им дойде реда за кредит. Популярната каса е друга бира, но невъзможна по нашия закон. Ако проявяваш интерес потърси по ключови думи "популярни каси/ банки", "Фредерик Райфайзен" (да, представи си!), "Шулце-Делич". Ще ти подскажа, че при национализацията Популярната банка и свързаните с нея каси са одържавени и на тази основа се създава ДСК. И други подобни, встрани от този разговор... А Каролев това нито го знае, нито го интересува. Така че не те заблуждавам за произхода на "провинилите се" каси, създадени са с ПМС и нямат нищо общо ВС-касите по Закона за кооперациите (цитирани от Каролев).
11 Юли 2016 21:32
А Каролев това нито го знае, нито го интересува.

богатите хора не се интересуват от неща, които не им носят печалба
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД