:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 244
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лиляна Павлова: Пари за винетки няма да се връщат

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров и министър Лиляна Павлова не се признават за виновни за начина, по който сервираха на българите поскъпването на винетките - без същинско обществено обсъждане, без точна икономическа обосновка, без оценка на въздействието.
Дори и постановлението на правителството за увеличението на винетката да бъде окончателно отменено от съда, държавата няма да връща пари. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова, която вчера коментира решението на тричленния състав на Върховния административен съд (ВАС). В края на миналата седмица ВАС отмени поскъпването на първа инстанция.

"Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, то няма обратна сила. Решението ще има сила за в бъдеще, а не за минал период", категорична беше Павлова пред Нова тв. Според нея петчленният състав на ВАС има три хипотези - да инструктира институциите да приемат ново решение, да върне на тричленния състав казуса за преразглеждане, или да отмени решението и потвърди законосъобразността на постановлението. Министърът припомни и друго скоро взето решение на ВАС, според което вредите, причинени при действието на незаконосъобразен подзаконов нормативен акт, не подлежат на обезщетяване за времето, в което този акт е действал. Така дори цените на винетките да бъдат отменени на последна инстанция, пари на гражданите няма да се връщат.

Лиляна Павлова отново изтъкна аргумента (вече посочен от съдиите като несъстоятелен), че за поддръжката на пътищата у нас трябват 600 млн. лв. годишно. "Който има кола и иска да пътува, трябва да си плаща", повтори тя.

"Отмяната на по-скъпите винетки е победа за гражданите, които познават своите права и имат смелостта да ги отстояват, включително и пред съда", каза пред БНР адвокатът на част от жалбоподателите Евгений Мосинов. Според него държавната администрация трябва добре да прочете решението на съда, в което се казва, че цената на услугата трябва да бъде точно определена и справедлива, т.е. адекватна по размер на разходите, които прави държавата за поддръжка на пътната инфраструктура. Адвокат Мосинов е убеден, че представителите на администрацията би трябвало да се извинят и да признаят грешката в приемането на тарифата, вместо да настояват, че са провели обществено обсъждане за по-високите цени.
3
1662
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
18 Юли 2016 20:27
Тая пак ли? Да млъкне най-после! Мекерето и е пълно нейно копие. Мазньо.
18 Юли 2016 20:48
Според тази т.н. министърка, ако една мутра рекетира някакъв бизнесмен и му вземе условно 100 лева, когато бизнесменът осъди мутрата, че рекетът е незаконно деяние, то парите няма да бъдат върнати, защото това е ретроактивно действие.
Освен това решението на съдиите не е единодушно, което го прави невалидно.
Това са бисери за кандидатстудентски съчинения.
19 Юли 2016 17:44
Аз не искам да ми връщат пари , просто да удължат срока на действие на винетките .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД