:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,380,470
Активни 143
Страници 24,238
За един ден 1,302,066

Джихадът на Слави срещу КС - глупав удар в грешна посока

В тази объркана страна суверенът наистина е приравнен с обикновените депутати
Петьо Цеков
В типичния си хъшлашки стил Слави Трифонов обяви война на хората, които спазват закона. Омаян от своята самодостатъчност, екипът на "Шоуто..." отдели в четвъртък вечерта ужасно много ефирно време, за да атакува абсолютно неоснователно решението на Конституционния съд, с което на практика от референдума отпаднаха три важни въпроса. Подобен необмислен ход - да обявиш война срещу спазващите конституцията - би трябвало да струва неродената политическа кариера на музиканта. Да - ще направи партия, да - ще попее на "Орлов мост", но като се обърне, ще види само фенове, но не и симпатизанти.

Слави сбърка тежко, като призова КС да не спазва това, което е призван да прави - да брани конституцията, основния закон. Според Трифонов, решението на съда може би е законно, но е неморално. Това е, меко казано, абсурдна гледна точка. При демокрацията законът регулира отношенията ни, той е източник на правото, а едва след него идва моралът. Ако не е така, то Слави или някой друг би тръгнал да законодателства по улиците. Само в шериата моралът е законът - затова Слави не трябваше да обявява джихад...

Ако бяха отделили малко повече време за анализ, в шоуто щяха да стигнат до извода, че КС не можеше да вземе друго решение.

Първо, важно е да се уточнят две неща, които всеки нормален човек би трябвало да е видял от километри (но "Шоуто..." май проспа). Само това, което може да приеме обикновено народно събрание, може да бъде решено и от национален референдум. Промяна на закон, промяна на конституция - щом обикновено народно събрание може да свърши нещо такова, значи и ние можем. На практикаконституционният ред приравнява суверена с обикновено НСВторо, Конституционният съд не "върна 3 въпроса на Слави" - няма такова нещо като "неконституционни въпроси". КС единодушно установи противоконституционност не във въпросите, а в решението на парламента за провеждане на национален референдум. Т.е. КС видя, че българският парламент е свършил нещо, което конституцията не му позволява. Това "нещо" е решението на обикновено НС да допусне до гласуване два въпроса, които са извън неговата компетентност - за броя на депутатите и за шерифите. Тези въпроси са от компетентността на Велико народно събрание. И тъй като обикновеното народно събрание е некомпетентно, то и национален референдум не може да има, постановява КС. (Въпросът за електронното гласуване е повече от ясен - имало референдум, той се води "неуспешен" и няма никаква логика да правим допитвания през ден. НС не е приело акт, с който да отмени тази законова постановка.)

КС се занимава с конституцията. И няма как да вземе друго решение при тези норми. И всяко хулене на КС е заигравка, която очевидно иска да облече с мотив политически амбиции. Това ни питате, това ви отговаряме - долу-горе това казват от КС.

При тази голяма заявка за обществен ангажимент Трифонов трябваше да подходи малко по-сериозно и да потърси видимите пробойни - не просто в решението на КС, а в установения конституционен ред.

В българския моделобикновеното народно събрание не е нищо друго освен "учредена" власт -управленска структура, за която се гласува. Дълбоко бъркате, ако смятате, че в този конституционен модел суверенът е "учредителната власт". Не е - нали стана ясно, че той - суверенът, е приравнен по права с обикновеното народно събрание. И в решението на КС може да се прочете, че "учредителната власт е възложена на специално избирана институция, натоварена изключително с упражняването на оригинерната (първична) учредителна власт" - има се предвид Велико народно събрание. Точно тук е конституционният нонсенс - въпреки че ВНС не се появява от нищото, в конституционната йерархия то стои над тези, които го избират. То, ВНС, може да смени броя на депутатите, но тези, които избират ВНС - не могат.

Т.е. - дълбоко невярно е твърдението на КС: "Народът винаги запазва върховната власт за себе си и се включва пряко в нейната реализация". Очевидно не е така. Властта е иззета от ръцете на народа и е дадена на някакъв друг "учредител".

Защо има ВНС - това е ключовият въпрос, който трябваше да решим. Тук е мястото за още едно погрешно схващане - че демокрацията е власт на мнозинството. Не е. Ако беше така, нямаше да бъдат зачетени избори, в които са участвали по-малко от 50 на сто. Ако беше така, нямаше 40-50 човека в НС да приемат закони. Демокрацията е съвкупност от независими власти и... нещо по-важно - взаимен контрол. Ето защо над основната власт в страната - законодателната, има някой, който играе ролята на спирачка - ВНС. Ето защо обикновеното НС няма пълна законодателна инициатива.

Работата е в друго - контролът над НС трябва да се осъществява от суверена. Той и само той е "учредителна" власт. Не измислен орган, който се родее само с монголския Велик хурал. Ако през 1879 г. сме имали нужда от Учредително събрание и ВНС, то сега определено просто имаме нужда от демокрация. И да, националният референдум е базова демократична норма. И за тази норма не трябва да се борим, като газим закони. "Шоуто на Слави" щеше да свърши далеч по-добра работа, ако вместо война бе обявило разяснителна кампания - за тези, които, страхувайки се от своята собствена некомпетентност, воюват и срещу народа.Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Зад Слави можеше да се наредят не само фенове, но и симпатизанти. Сега май ще се върне към по-познатия му свят - към концертите
65
13342
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
65
 Видими 
29 Юли 2016 18:46
Бе, то преди да излязат резултатите колко хора са се подписали в подписката за референдума, газетата пак се присмя на Слави, че не може да събере нужните 400 000 подписа.
Сега пак злобна статия около ръба на жълтеникавия стил. Да не се окаже после отново неочакван резултат?
29 Юли 2016 19:05
Хич даже не е глупав, нито в грешна посока. Програмиорана реакция от КС ( кучето на Павлов) и ей ти платформа на която да стъпи медийният ни бунтар. Малко концерти и повече дим и огледала и воала- поредният месия. По всички правила на жанра "Холивудска Демокрация XXL". Ce n'nest pas terrible ?
29 Юли 2016 19:14
Смислена и разумна критика на самоомаяния карагьозчия. Ще се цитирам, извинете:
Да, на Славчо му се струва, че България е като шоОто му – той командва, крещи, мръщи се, който не харесва, го гони…
Но… Тъжна вест – не е така…
И отдавна е време да излезе от самоомаята си и да схване – нискоинтелигентното му, забавляващо тълпата и част от пуберите, представление НЕ Е политически фактор…
По ред причини, най-важната – мнозинството прозря търгашески-меркантилния характер на Славчовите превъртания и отдавна търси нещо по-свястно. А дори по родните телевизии не е трудно да се намери. Макар нивото да е ниско, но Славчо направо копае в калта…
Както с тоя референдум. Удобен начин за разпиляване на обществената енергия и пренасочване на гражданското недоволство – по книжни мишени…
И ето – сега е сърдит. Стоя бая време на екрана пред Хекимян, мръщи се, цупи се, свъсва вежди… От което нито някой се стресна, нито се засили да се моли Славчо да го извини…
И ето го новият Спасител – след Симеончо, Волен, Боко, Бареков…
Отделно новото учение – че има някакъв Морал /негов, не друг!/, който стои над Закона…
Щото Законът не е негов…
Директно – не съм гледал щуротиите му от много години. И сега се сепнах – има нещо налудничаво в погледа му, в реакциите, в убедеността му на Месия и вожд народен, носител на гласа на хората…
Натам е ясно…
Два варианта – или ще заиграе политръководител, идеолог, вожд на масите. И ще извади някоя кукличка за президент… Или ще се въздигне сам за подобен…
Казвам подобен. И то е ясно защо – гологлавият карагьозчия може да разиграва само подобия. И никога реалната истина…
Камо ли да я каже или бори за нея…
Освен, разбира се, ако не му платят добре…
По ценоразписа на политически-бизнес магистралата…
---------------------
Сайтът на Генек
29 Юли 2016 19:15
Интересно каква статия щяхте да напишете за Левски и Ботев ако ви имаше преди около 140 години!?

Всички виждат, че нещата не вървят а те се захванали за Конституцията като удавник за сламка!

Ето и какво гласи член 1 от Конституция на Република България:
Чл. 1.
(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Как според алинея 3-а 12 човека могат да спрат народа да взима решение?!
29 Юли 2016 19:27
"Народа" е мит. Символ. Конструкт. Метафора. Често и хипербола.Появява се и изчезва. Тълпата става "народ" само когато е със сопи. В останалото време е стадо.

И е много лесно 10 да се договорят и вземат решение, но е трудно да събереш входа да стигне до консенсус, какво остава за "народа". Както и става на практика - малцината доят, стрижат и колят мнозината.
29 Юли 2016 19:32
Славчо има само една политика - да поведе народа и страната към комунизма. Всяка друга посока е губеща.
29 Юли 2016 19:53
Петьо, евала, братле!
29 Юли 2016 20:14

ДЕМОкрацията е измислена за да може едно малцинство да "управлява" мнозинството.

ПП:
СЛЕД като има вече ИНТЕРНЕТ - Народно събрание НЕ Е необходимо.
С електронен подпис целият "народ" може в рамките на 24 часа да гласува всеки един закон.
Или референдум.
Или да си избере президент, премиер, кмет.
"Народните" представители могат да бъдат изпратени в пенсия !
Или да поработят някъде нещо.

29 Юли 2016 20:35
Прибързано похвалих автора. По-вниматлният прочит разочарова.
29 Юли 2016 20:41
И кой ще брои феновете на концерта на Орлов мост ? Закръглянето - до милион !
29 Юли 2016 20:51
tukt 29 Юли 2016 19:15
Как според алинея 3-а 12 човека могат да спрат народа да взима решение?!

Още от създаването на КС съм негов лют противник!
Това е възможно най-лошото нещо, което може да се измисли в Правото - поне в нашенския му вариант!
Напълно споделям конспиративно-параноичната теория, че е робовладелска козня за цялостен контрол върху законодателството.
Всъщност КС (в нашенско изпълнение) е някакъв ужас и безумие!
Заменя се автентичното тълкуване - каквото може да дават само Великото/Обикновеното НС, с тълкуването на КС.
КС казва какво било казало, искало да каже, мислило да каже ВКН/ОНС...

Чл. 149. (1) Конституционният съд:
1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;

Ако някой орган иска да изтълкува нещо свое - той да си го направи, ако е грешно - да си го поправи, ма някои си да казва какво други бил си помислил - това ми идва нанагоре! (то си има някакви техники - пр. двукамарен парламент!)
--------

Същото нещо при политическото гюбре - някакъв началник се издънил, а след туй сума пропагандатори (сега им викат ПР, пък те са си единствено и само пропагандатори) обясняват какво бил казал, какво искал да каже и т.н....
29 Юли 2016 22:09
глупав удар в грешна посока

Като че ли не съм съгласен. Пропагандата на Слави не е насочена към хора, които ще разберат конституционни въпроси. Ракийка, чалгица, псуване на всичко, което им е виновно, гледане на Слави... Ако им направят и безплатен концерт с всичко това (айде, ракийката или биричката може и да си я носят, то не е Бузлуджа или Копринка), съвсем ще са доволни и псувщаи.
29 Юли 2016 22:13
Ако народът иска да бъде питан по въпрос от компетентност на ВНС, трябва да бъде питан и после да се свика ВНС и въпросът да се постави за решаване от ВНС съобразно нормите на Конституцията. Тогава ВНС ще се произнесе с гласуване за броя на депутатите, за шерифите и пр. А така излиза, че норми от комметентност на ВНС никога няма да бъдат променяни, допълвани и пр., защото ако не изнасят на обикновеното народно събрание, то никога няма да свика ВНС. А народът да го духа. Параграф 22.
29 Юли 2016 22:15
Тя и Търновската конституция е противоконституционно отменена от камунистите.
Какво ша каже по този въпрос КС...
29 Юли 2016 22:25
Тя и Търновската конституция е противоконституционно отменена от камунистите.
Какво ша каже по този въпрос КС...


Тя и България, и Търновската конституция са незаконни - руснаците насила са ни откъснали от Османската империя.
29 Юли 2016 23:21
Джихадистите в армията на Слави са все млади и многобройни. Дават по 100 лева за билет на неговите концерти. И хич не им дреме за КС. Нито па за кьопавата конституция, писана преди да се родят...
29 Юли 2016 23:35
Само не можах да разбера кое е първично от днешна позиция - Народа или КС.
30 Юли 2016 00:34
В тази объркана страна суверенът наистина е приравнен с обикновените депутати


Защо има ВНС - това е ключовият въпрос, който трябваше да решим.


И ето го новият Спасител – след Симеончо, Волен, Боко, Бареков…
Пропуснал си Станишев и Орешарски.
30 Юли 2016 00:40
Пропуснал си Станишев и Орешарски.
И Боко е пропуснал, и Костов и Фил ... Ама гледам, че и Вие не ги помните...
Може и да не са за помнене!

Иначе КС е с предимство пред народа - по-лесно се манипулират(купуват) 12 човека ...
30 Юли 2016 00:45
Абе верно си Krivcho Не успял да разбере... Какво не си разбрал бе човек - България я има заради КС и КС е България! За какъв народ пишеш - и с главна буква - Народ? Криви глупости - веднага ще ти обяснят - назидателно, високомерно и иронично - Конституцията това, Конституцията онова... Един колега пише за някакви "отци" - не се сещам какви бяха - "отци-основатели", "отци-първооснователи" - няма значение - според мен високомерни папардаци /нещо като дърти отци/ и жална му майка на Народа за който се тревожиш. И аз така... ама вече взе да ми минава. На въпроса - България е КС и КС е България! Да живеей...
30 Юли 2016 01:41
Всичко е много хубаво, ама само не ми стана ясно защо, според Цеков, като се обърне на "Орлов мост" Славчо щял да види "само фенове, но не и симпатизанти"? И още нещо в тази връзка - по какво се различава "самодостатъчното" поведение на Славчо+сценаристи от това на Светиня Му + кабинет+държавни органи? Щото излиза, че за "прасета може, а за кучета не може". И що така? Колкото до търсенето на цинични определения за това "що е демокрация и имали тя почва у нас", мога да дам и по-хард "дефиниции", но ще замина спешно да карам зимни кънки.
В петъчното си предаване Славчо се върна към едно парче на "Хиподил"(анастаси ), с което са поздравявали и други "държавници" в миналото. И къде са те сега, Цеков? Защо не продължават да упражняват "демокрацията"? И моралът въобще има ли място при либерстията, или писаните и преправяни стотици пъти на коляно закони го заместват и са достатъчни.
И да - парчето е "Боли ме г@за". А, ако реши и не го "ударят" по тефтерному "в името на закона", с друга песен - "Нема такава държава" - може да спечели и изборите. Може да почерпи опит от това как едно непублично та дори потайно лице стигна първо до звание ген.лей., после стана кмет, а още по-после се превърна в нещо, което и родната "демокрация" още не знае какво е.
30 Юли 2016 08:26
"Интересно каква статия щяхте да напишете за Левски и Ботев ако ви имаше преди около 140 години!?

Левски и Ботев не са събирали подписи за референдум. Щото им е бил ясен резултатът.
30 Юли 2016 08:38
Свикването на ВНС става само с решение на обикновено НС.
Как трябва да звучи формулировката на един евентуален въпрос на референдум, който да доведе до свикване на ВНС?
30 Юли 2016 08:45
И да - парчето е "Боли ме г@за".

Чалгаринът пееше и една друга песен - "Ша ти скъсам г@за". Ма щом искате да ви поздрави и с нея, ваша си работа.
30 Юли 2016 08:48
Ми, джихад е. Каквото повикало - такова се обадило. По какъв друг начин да действат Слави и екипът му в тая обстановка!

Статуквото, в лицето на най-застрашения - Б.Б. чрез протежето си, президентинът Роско (Марийкин), а той чрез инструмента си за гнусни поръчки - КС първи обявиха джихад на народа.

Хубаво пише Петьо, ама фантасмагории, баш като за семинар по "Политикономия", някъде откъм края на 80-те.
30 Юли 2016 08:59
щурчо
29 Юли 2016 22:15
Тя и Търновската конституция е противоконституционно отменена от камунистите.Какво ша каже по този въпрос
Ньъ. ТК е отменена след 19-5-34 от едни хора дето не са комунисти, ама ти си бягал от часовете по история.
30 Юли 2016 09:11
Искащите и налагащи искането си, които са причина за славчовите
поздрави, вчера излязaха във ваканция. Само Главният кючекчия остана да пази и упражнява "демокрацията". Та, ако искате, може да разведрите тежката му националноотговорна дейност с впечатлилата ви песничка. Тя доста точно описва Неговата любов към "народа". Понеже е либерал, ама най паче е демоКрад.
30 Юли 2016 09:32
"Боли ме г@за".
Тази песен е на Светльо от Хиподил.
Натисни тук

http://www.youtube.com/watch?v=iVTVpfQU_RA
30 Юли 2016 09:33
К е отменена след 19-5-34 от едни хора дето не са комунисти, ама ти си бягал от часовете по история.
Батенберг ?
Инак-хубаво че е бягал. Тъй поне е забавно днес. Малцина са в състояние да ползват шепата "исторически факти" и да представят различен от казионният разказ . Може политическата история на уважаемия Щурчо да е точно толкова съмнителна, колкото и конюктурната, но поне е по-кинематографична. А и не прекалява с вампирите като някои медийни хисторици.
30 Юли 2016 10:02
Изглежда Петьо Цеков и работодатели са решили, че Слави е нещо като българския Д. Тръмп. Я, даже и Суля са преместили от първа позиция. И заглавието кърти - "Джихадът"....
30 Юли 2016 10:06
И заглавието кърти - "Джихадът"....
по-скоро поход.

http://www.youtube.com/watch?v=WaRE36BZuik

но във версията на италианският капитан от "ало, ало" .
30 Юли 2016 10:27
Ньъ. ТК е отменена след 19-5-34 от едни хора дето не са комунисти, ама ти си бягал от часовете по история.

Не е, не е бягал от часовете по история. Само я пренаписва като за идиоти, щото Мрежата е идеалната среда за разпространение на всякакви лъжи.
30 Юли 2016 10:37
При демокрацията законът регулира отношенията ни, той е източник на правото, а едва след него идва моралът.

Все съм си мислел, че законът (правото) отразява морала на обществото, което го е приело. Някой явно греши - или аз, или...
30 Юли 2016 10:48
анастаси сиров
30 Юли 2016 09:32
Мнения: 8,186
От: Bulgaria


Ся, аз съм разчупен човек, ама това е върла тъпня
30 Юли 2016 10:52
Ньъ. ТК е отменена след 19-5-34 от едни хора дето не са комунисти, ама ти си бягал от часовете по история.

Тези дето си мислят, че звенарите са отменяли конституцията са в големо заблуждение...
30 Юли 2016 11:02
Авторе,
30 Юли 2016 12:33
Тъжна България - утайка като Славчо Чалгата да опитва да представя народа.
Все едно ресторански певач в соца да иска да става Първи.

30 Юли 2016 13:00
, обаче в страна под колониална зависимост няма как да има суверен
30 Юли 2016 13:40
Това "нещо" е решението на обикновено НС да допусне до гласуване два въпроса, които са извън неговата компетентност - за броя на депутатите и за шерифите.

Не мога да се съглася с автора защото:
Чл. 63. Народното събрание се състои от 240 народни представители.
Чл. 153. Народното събрание може да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията с изключение на тези, предоставени в правомощията на Великото народно събрание.
Чл. 158. Великото народно събрание:
1. приема нова Конституция;
2. решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения;
3. решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление;
4. решава въпросите за изменение на чл. 5, ал. 2 и 4 и на чл. 57, ал. 1 и 3 от Конституцията;
5. решава въпросите за изменение и допълнение на глава девета от Конституцията.
Чл. 5. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.

Не виждам броя на депутатите да е в правомощията на ВНС. Не мисля, че КС чете друга Конституция. Става въпрос за манипулация, а не за "законност".

30 Юли 2016 14:36
Зад Слави можеше да се наредят не само фенове, но и симпатизанти. Сега май ще се върне към по-познатия му свят - към концертите


Абе защо никой не говори за това и всички вкупом се правят, че го няма?

Тошко Йорданов за проучването, според което Слави Трифонов печели най-много гласове на избори


http://www.bitelevision.com/toshko-jordanov-za-prouchvaneto-spored-koeto-slavi-trifonov-pecheli-naj-mnogo-glasove-na-izbori/

30 Юли 2016 14:37
Сценаристът на „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов коментира в предаването „Просто Диков“ резултатите на френската социологическа фирма TNS. Според изследването Слави Трифонов би спечелил и президентските, и парламентарните избори, ако се кандидатира. Проучването е направено по телефон и в него са участвали 1000 души.

Според резултатите, ако Слави Трифонов се кандидатира за президент, би спечелил доверието на 36% от гласоподавателите. На второ място е Кристалина Георгиева с 32%, а на трето – Йорданка Фандъкова с 30% подкрепа. 20% от гласоподавателите биха заложили на Бойко Борисов. Според изследването, Татяна Дончева би спечелила 17% при евентуална кандидатура за държавен глава, Георги Първанов – 16%, Ивайло Калфин – 15%, Корнелия Нинова – 11%, Симеон Сакскобургготски – 8%, Радан Кънев – 6%, а кметът на Бургас Димитър Николов – 6%.

Анкетираните са дали отговор и на въпроса кого биха подкрепили, ако се проведат и парламентарни избори. Ако Слави Трифонов направи партия и се кандидатира на такива избори, ще спечели 41% от гласовете, става ясно от проучването. Данните отреждат второ място на ГЕРБ с 25%. На трето място при парламентарни избори е БСП с 12%. Следват ги Патриотичния фронт с 8%, Реформаторския блок – 7%, Движение 21 – 6%, Атака – 5%, АБВ – 5%, ДПС – 4% и партията на Лютви Местан ДОСТ – 3%. Резултатите коренно се разминават с тези от българските социологически агенции, които дават на Слави Трифонов едва 3%.

„Това е може би една от най-престижните фирми. Евентуална негова партия никога не е слагана на кантара. Или ако са задавани такива въпроси, отговорите им са били скрити. Всичко това са хипотези, но референдумът не е хипотеза“, коментира сценаристът.
30 Юли 2016 14:41
С думи прости: Ако Слави и Баце се кандидатират - Дългият ще Го отнесе кат куцо пиле домат с почти двойно повече гласове...
30 Юли 2016 14:45
А питахте ли, уважаеми, Цв.Цв. ? (публично неизвестна личност - градска легенда . )
30 Юли 2016 14:49
В българския модел обикновеното народно събрание не е нищо друго освен "учредена" власт - управленска структура, за която се гласува. Дълбоко бъркате, ако смятате, че в този конституционен модел суверенът е "учредителната власт". Не е - нали стана ясно, че той - суверенът, е приравнен по права с обикновеното народно събрание. И в решението на КС може да се прочете, че "учредителната власт е възложена на специално избирана институция, натоварена изключително с упражняването на оригинерната (първична) учредителна власт" - има се предвид Велико народно събрание. Точно тук е конституционният нонсенс - въпреки че ВНС не се появява от нищото, в конституционната йерархия то стои над тези, които го избират. То, ВНС, може да смени броя на депутатите, но тези, които избират ВНС - не могат.

Несъмнено Цеков е прав (впрочем браво за цялата статия).
Пред нашето общество проблемът за ВНС виси вече толкова дълго време, има ако не консенсус, то огромното мнозинство от хората вярват, че ВНС една отживяла времето си институция и "застраховка" срещу произволните промени в Конституцията.
30 Юли 2016 20:49
За статията А Слави си остава един шоумен, който най-много да надмине оня другия от "Хиподил". И какво от това, нищо няма да се промени за "суверена".
30 Юли 2016 22:03
Левски и Ботев са били по мерките на държавата, в която са живяли, терористи и престъпници, действали са против законите на империята, а такива като Хаджи Ивачно Хаджипенчович са били на страната на законноста и реда.
30 Юли 2016 22:07
Няма нужда от ВНС. Ако трябва, да се направят няколко органични закона - за изборите, за администрацията, за отношенията на собственост, които да могат да се променят само с мнозинство 2/3 от състава на Парламента и това е. А, трябва да се измени и текстът в КРБ, че частната собственост е свята и неприкосновена. По-добре да се използва формулировката от германската конституция: "Собствеността задължава..."
30 Юли 2016 22:11
е свята и неприкосновена.
Всъщност тоя израз "свята и неприкосновена" е въведен от един отдавна отречен и забравен французин от 19 век.

Да обявите за сакрално придобито чрез грабеж е малко прекалено , уважаеми.
30 Юли 2016 22:31
Левски и Ботев са били по мерките на държавата, в която са живяли, терористи и престъпници, действали са против законите на империята,


С тази мъдрост като какви ще квалифицираш съпротивата в Косово, съпротивата в Сирия - като терористи и престъпници, действащи против законите на държавите си или ....
30 Юли 2016 23:38
Дали има поне един от подписалите искането за референдум, който да си е мислил, че ако се гласува "за " намаляване на броя на депутатите, то това е следвало да се случи с решение на настоящото НС още на следващите избори? Та дори и преди това, едва ли не.
Всеки е наясно, че този резултат би означавал вземане на решение от настоящото НС за свикване на ВНС, което да си каже тежката дума.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД