:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 253
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пътят на Борисов към Европа вече минава през Босфора

Премиерът не губи време - разклатената му вяра в ЕС породи оптимизъм в неоосманизма
Петьо Цеков
В сряда по обяд премиерът Борисов сбра министрите си и им дръпна образцов панагирик за подвизите на султан Ердоган, но това въобще не ме втрещи. През последните години Борисов показва последователна любов към Анкара. Преди известно време той се бореше със зъби и нокти, за да прокара пред ЕС турската идея за демилитаризирана зона в Сирия (в момента Турция създава такава зона с танкове). Наскоро Борисов даде човешки курбан в нозете на падишаха - като отвлече Абдулах Бююк от пазара в "Младост" и го достави пакетиран в Одрин. А в сряда Борисов даде да се разбере, че първостепенна задача на българската политика трябва да бъде доставянето на 3 до 6 млрд. европейски пари за Турция и отпадането на евровизите за турските граждани, с което да се задейства най-после обещаното от неверните европейци споразумение - ЕС-Турция. Цялата реч на Борисов в сряда бе нагледно потвърждение на тезите на Доган от 90-а година, че "Пътят на България за Европа минава през Босфора".

Порази ме силно разклатената премиерска вяра в светлото ни европейско бъдеще. Подобно евроотчаяние не е характерно нито за българските политици, нито за българския народ, който може да е русофилски настроен, но винаги гледа с надежда на Запад и никога не вярва на нещо, което идва от юг.Хленчът на Борисов срещу ЕС се вписва по-скоро в турските държавни традиции,които и чрез неосманисти като Ердоган и чрез турския национален химн напомнят периодично на "земите на запад", на т.нар. "цивилизация", че "зъбите й се клатят...."

В сряда Борисов обрисува Турция като единствената надежда на България пред заплахата да бъде залята от бежанско цунами. Премиерът не се обърна към министрите. Той не говореше и на нас - неговият плач трябваше да се чуе извън пределите на България. Да, той оплакваше клетата ни съдба във връзка с наш, вътрешен проблем - видим и ясен - бежанската криза, която започна да отнема сериозен ресурс. Но основният патос бе насочен към европейците, които проявявали тежка несолидарност към татковината му (докато ние сигурно не на думи, а на дела обичаме Шлезвиг-Холщайн и Предна Померания, примерно).

Борисовото оплакване бе в стил: "Аз съм много готин управник, но не мога да развия потенциала си заради европейците, които ми пречат".

Но истината е друга - в сряда Борисов просто отново показа, че цялата му объркана власт се крепи на два принципа - той да управлява еднолично републиканския бюджет, а отговорността за всички важни политики да се носи от "големите", извън България. Този подход (спорно е дали е уникален) превръща България в нерешителна държава - без граници, без армия, с икономика, която основно чака на европроекти, със съдебна система, чиито решения често биват опровергавани в Страсбург, и въобще - в една изнесена държава.

Вместо да предприеме решителни действия във връзка с бежанската криза, Борисов отчита, че бизнесът с бежанците вече е по-доходоносен от бизнеса с наркотиците. Разнообразният сенчест бизнес овреме се преквалифицира към трафика на хора - още тогава, когато медиите разпространяваха видео на клечащи в храстите граничари, покрай които спокойно минават групи от по 50 бежанци. Това бездействие на Борисов напълни центъра на София с бежанци. Ненавременните му действия препълниха бежанските центрове и превърнаха "Женския пазар" в "Малкия Багдад".Борисов днес вини Сърбия,че праща войската си, за да "запечата" границата си с България? А кое пречеше на Борисов да запечата нашата граница? Къде е българската войска? Каква е идеята сега? 77 души от "Фронтекс" да пазят браздата ни?

Другите затвориха границите си - унгарци, австрийци, словаци, хървати.... По едно време унгарската тел стана голям експортен продукт. Зарежете за малко дебата редно ли е Европа да се огражда - важното е, че като имаш видим проблем, трябва да имаш и работещо решение. И ако нямаш - по-добре да не пречиш.

Борисов нямаше и няма решение. Да, България тръгна да вдига метални заграждения по границата - даже преди Унгария. И го направи напук на абсолютно непродуктивния дебат на тема - "що не пускаме всеки желаещ да минава браздата". Проблемът е, че дори и тази важна работа бе свършена по нашенски - строи се необяснимо скъпа ограда, строи се бавно - строи се, но ефект няма. Оградата покрива малък участък, ток няма за термокамерите, за радарите и детекторите за движение.

Висши полицаи обикалят Малко Търново и Тополовград, искат съдействие от местните, но план за това няма. Има призив за помощ, но къде, кога, какво, как да помагат хората, въобще не е ясно. Целият план е: "Като видите бежанци, да ни звъннете".

Абсолютно не е случайно, че всичкото това неорганизирано безхаберие произвежда хаос. В рамките на един ден тази държавна власт успя да ни съобщи официално, че "опитите за нелегално проникване през границата са намалели с 60%" и "има увеличение на кандидатстващите за закрила".Заради липсата на какъвто и да е плани вродената му склонност да опростява картинката Борисов започна да очертава следната геоситуация - от юг идват тълпи бежанци, от север също идват бежанци - изтласкани на обратно от европейските страни. Сърбия хлопна вратата, а "в Гърция нещата не стоят добре". "И ни остава да търсим партньорство с турската страна". Преди описваше колко е малък, а еврошефовете колко са "големи" и силни, сега просто смени началниците - той пак е малък, а големите и щедри хора вече са в Турция - от добро сърце те взели обратно 26 хиляди "препятствани" или "предотвратени" бежанци. Т.е. отблъснати от нашата граница за година време. Но това за благодарност ли е? Все едно тези хора не са дошли от Турция, а от Луната.

В сряда Борисов пропусна да каже на министрите си какво е свършил той досега в България за преодоляване на бежанската криза. Свършил е, разбира се - прати патрулка с двама полицаи на "Лъвов мост".
Снимка: БГНЕС
На този началник се уповаваме
35
9298
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
25 Август 2016 19:59
Аферим, машалла, ашколсун на автора
25 Август 2016 21:36
... и въобще - в една изнесена държава...
- Дали не е по-политкоректно да се каже "...в една отнесена държава"? И по-нататък: "Има ли държава?" и "Държавата?!?!" - E@@@ ти държавата...
25 Август 2016 21:58
В България няма ли вече Опълченци? Само Перата и Динко ли се присламчват към националния ни символ от Шипка?
25 Август 2016 22:30
Дорис : " В България няма ли вече Опълченци "

Ба, а кой ще слуша опера във Виена ?
25 Август 2016 22:43
За автора!
той да управлява еднолично републиканския бюджет, а отговорността за всички важни политики да се носи от "големите", извън България. Този подход...
Този подход е много доходен. Решение, разбира се, има - и то не е свързано с метани и чакане на Турция или Европа. Ето други страни - Унгария, Сърбия и други споменати в статията търсят работещи решения. Защо така - защото те са много прости, а пък ние сме хитри тарикати ли? Ами защото те имат национално отговорни елити, а пък ние имаме, каквото имаме към момента. Хак ние - такива елити сме си избрали и отчували, че скоро няма и да ни има, за да се питаме - ама що стана така?
25 Август 2016 22:52
Порази ме силно разклатената премиерска вяра в светлото ни европейско бъдеще. Подобно евроотчаяние не е характерно нито за българските политици, нито за българския народ, който може да е русофилски настроен, но винаги гледа с надежда на Запад и никога не вярва на нещо, което идва от юг.

Все си мисля че има нещо което не знаем. Някаква заплаха ще да е усетил Боко, решили са да го свалят вероятно, няма го и приятеля Дейвид да го защити. При това положение Ерголям му се явява брат по съдба и единствен спасител. България, разбира се, ще бъде жертвана.

За мен това е единственото обяснение на този внезапен край на любовта с Меркел.
25 Август 2016 23:19
26 Август 2016 01:15
Хайде, пък на новия мост да изпее на султана "Край Босфора шум се вдига"... Аман от серсемлъци! Аман, бе!
26 Август 2016 02:53
Но основният патос бе насочен към европейците, които проявявали тежка несолидарност към татковината му (докато ние сигурно не на думи, а на дела обичаме Шлезвиг-Холщайн и Предна Померания, примерно).

Ако оставим настрана, че приравняват България на провинция, точно тези думи опровергават тезата на автора, относно европейската солидарност и потвърждават скепсиса към ЕС на Борисов. Всеки се спасява поединично и се опитва да прецака европейското си другарче. Германия иска да връща миганти на Унгария, пък тя на Хърватия и Словения.
26 Август 2016 03:09
А кое пречеше на Борисов да запечата нашата граница?

Редица международни конвенции и същият ЕС с неговите директиви и хармонизирано законодателство.

Хубаво е да се говори за огради и охрана, но трябва и да се мисли на каква охрана имаме формално право. Имаме ли право да връщаме на момента лица преминали вече на българска територия, които твърдят, че търсят убежище ? Имаме ли право да стреляме по приближаващи границата, прескачащи с килимчета или рушащи оградата ? Не ! И в двата случая. Длъжни сме да заловим, придружим, регистрираме и настаним всеки влязал на българска територия, като разгледаме молбата му за убежище по съответната законова и съвсем не кратка процедура. Чак, ако се окаже, че няма основание да търси убежище, то можем да го върнем в страната му. Не и в Турция, от където е влязал, защото от Брюксел блокират споразумението за реадмисия.

И въпреки това, благодарение на факта, че България фактически не е правова държава, и добрите двустранни отношения с Турция, 26 000 мигранти са върнати незаконно в Турция под евфемизма "препятствани" да минат границата. Ама те са я минали и са били напълно незаконно и в скандално противоречие с всички конвенции, европейски и български закони върнати обратно.
26 Август 2016 03:22
И още за охраната на границата. Някои забравят, че нямаме никакъв физически проблем да я блокираме напълно. Можем да сложим мини на гъсто, да стреляме при опит за преминаване и т.н.. Не ни трябват даже и огради. Проблемът е, че нямаме (според конвенциите,директивите и законите) юридическото право да правим всичко това, а сме с вързани ръце.

Какво ще правят "охраняващите" от фронтекс, които ще ни оказват "помощ" ? Нещо, което ние не можем да правим ? Ще спират мигрантите ? Нищо подобно ! След като са ни забранили да ги спираме и те няма да ги спират. Единствено ще следят дали ние ги регистрираме и задържаме на наша територия. Ще следят да не ги пропускаме през България, а ако го правим ще имат всички основания да ни ги върнат.

След като Турция се напълни с три милиона мигранти, сега унгарци, австрийци, германци фанцузи и т.н., типично в духа на "европейската солидарност" т.е. собствен егоизъм, ще се опитат да предпазят своите страни, като ни превърнат в резерват за мигранти. По същият начин по който вече превърнаха Гърция с 50 000 бежанци.
26 Август 2016 03:32
И последно - не България бомбардира Афганистан, Ирак, Либия, Чад, Мали, Йемен. Не България изби милиони там, а и днес избива сватби и футболни мачове от дронове. Не България разруши и продължава да руши тези страни за да им ограби природните богатства, а бившите колониални страни, чиято жестокост към това население и в миналото е добре известна. Не ние имаме проблем с тези хора. Нито ние нещо сме им направили, нито те на нас.

Цинично е, да бъдем включвани в общия "европейски" кюп и едва ли не, у нас да говорят все едно сме французи, или британци, или дори американци. Не, не сме ! Ние сме нещо съвсем различно, най-малкото защото не сме сторили никому нищо.

Който е колонизирал в миналото, а днес разрушил тези страни, бил жесток и в миналото и сега с тези хора - да си поеме отговорността за престъпленията, а не да се опитва да ни я прехвърля. Ние сме балканци и заедно с нашите съседи ще търсим нашите решения.
26 Август 2016 07:48
И последно - не България бомбардира Афганистан, Ирак, Либия, Чад, Мали, Йемен. Не България изби милиони там, а и днес избива сватби и футболни мачове от дронове
.

Ми, не е точно така! Защото България е във военен съюз с тези, които ги вършат тези неща ; България се кълне във вярност към този агресивен съюз и към САЩ ; България подготвя войската си само за операции в чужбина ; България има окупационни войски по света ; България снабдява терористични организации с оръжие ; България подкрепя свалянето на законни правителства по целия свят. Всички тези гяволъци ни правят еднакво виновни за всичко, което нашите съюзници правят, а ние подкрепяме безрезервно и хич не е "цинично да ни включат в общия европейски кюп". България не си научи урока от 2СВ. И тоя път "ама ние нямаме войски на Източния фронт" и "ние само администрирахме" няма да мине. Само че този път това може да е за последно.
26 Август 2016 09:19
Петьо, като си дал задника под наем, когато наемателят го ползва, не мрънкай. Отдавна в този форум царува мнението, че сме колония и се държим като такава - за нищо нямаме свое мнение, камо ли да го отстояваме. С тези яко хванати за топките управници толкова. Сега и на Батюшката не можем да се надяваме - той си има други, по-важни за него проблеми. Жалко, но факт.
26 Август 2016 09:25
Петьо Цеков
26 Август 2016 09:31
Да плюе може всеки, но да даде съвет и решение - не!Не съм шофьор, бръснар или докер - машинен инженер съм и то завършил преди да дойде така наречената демокрация, работя си по специалността и реших: Вече ще гласувам за Борисов благодарение на такива статии, които толкова тенденциозно написани, колкото и да не ми се вярва затвърждават у мен убеждението, че Борисов е на прав път.
26 Август 2016 09:41
Някои забравят, че нямаме никакъв физически проблем да я блокираме напълно. Можем да сложим мини на гъсто, да стреляме при опит за преминаване и т.н

Повярвай ми, дори и в момента физическото блокиране е доста проблематично. Оградата вече няколко години я строят и не могат да я довършат.Ограден е само малък участък от границата. Видеонаблюдението го има само на определени участъци. За истинско физическо блокиране трябват доста хора. Откъде да ги вземат. Ако командироват още полицаи, ще оголят вътрешността на страната от към полиция. Това води до увеличаване на престъпността и до цял куп други проблеми.
А иначе всички лица могат да търсят закрила на ГКПП, а не като минават нелегално границата. Минирането няма как да стане. Ратифицирали сме Отавската конвенция за забрана на противопехотните мини и нямаме такива (не говорим за тези в Горни Лом, ама те са си гръцки).
И последно - не България бомбардира Афганистан, Ирак, Либия, Чад, Мали, Йемен. Не България изби милиони там, а и днес избива сватби и футболни мачове от дронове. Не България разруши и продължава да руши тези страни за да им ограби природните богатства, а бившите колониални страни, чиято жестокост към това население и в миналото е добре известна. Не ние имаме проблем с тези хора. Нито ние нещо сме им направили, нито те на нас.

Тука си напълно прав
26 Август 2016 09:43
Петьо Цеков, и останалите подакващи, то бива, бива, ама чак толкоз не бива. Срамно е, та чак гнусно!
26 Август 2016 09:45
Ба, а кой ще слуша опера във Виена ?


Ще го слуша който трябва, и ще разпространява в РБ хора на евреите в плен на Вавилон - някога химн на италианските инсургенти.

On 18 February 1861, Victor Emmanuel II of Sardinia was crowned as the first king of the newly formed Italian nation. During the struggle for independence, the slogan ‘Viva VERDI!’ was used as an acronym for Viva Vittorio Emanuele Re D'Italia (Long Live Victor Emmanuel King of Italy), playing on the famous Italian opera composer’s name. Giuseppe Verdi was elected as a member of the new Chamber of Deputies and was later made a Senator of the Kingdom by the King. Although not overly concerned with the political struggle of the Italian Risorgimento, Verdi’s music galvanised his compatriots, stirred their national spirit, and today is performed in opera houses around the world.
26 Август 2016 09:47
Поетът Виктор Самуилов - президент! Или водещият Викторчо Николаев като по-разпознаваем.
26 Август 2016 09:59
той пак е малък
Петьо Цеков

Това, че "малкият" няма план, минава за импровизация! А някои обичат импровизациите! Ето - Иво Папазов! https://www.youtube.com/watch?v=XvrEqvOL_fY
26 Август 2016 10:03
работя си по специалността и реших: Вече ще гласувам за Борисов

Каква заплаха!
Ех и ти веднъж, че действай като мъж,
и-уап, мама така му каза.
Татко тъй подлудя, че седем дни не се прибра -
много ни наказа.
пееше Тодор Колев.
26 Август 2016 10:10
Защото България е във военен съюз с тези, които ги вършат тези неща ; България се кълне във вярност към този агресивен съюз и към САЩ ; България подготвя войската си само за операции в чужбина ; България има окупационни войски по света ; България снабдява терористични организации с оръжие ;

... и т.н.
Ами - така е. И Полша е същото, ама там няма мигрантски маршрути.
Дойде най-после ред да осъзнаем що е то да имаш стратегическо географско местопложение.
26 Август 2016 10:18
и реших: Вече ще гласувам за Борисов благодарение на такива статии, които толкова тенденциозно написани, колкото и да не ми се вярва затвърждават у мен убеждението, че Борисов е на прав път.

Аз няма никога да гласувам за Борисов (освен, може би в екстремалния случай, когато трябва да избирам между него и Татяна Дончева ), но статията е наистина много тенденциозна и пресилена. Не се считам достатъчно компетентен да произнасям присъди над действията на ББ в конкретната ситуация, но, както писах по-горе, България не е Полша и затова ни се налага да водим по-специална политика с Високата Порта.
26 Август 2016 10:42
А кое пречеше на Борисов да запечата нашата граница?

Редица международни конвенции и същият ЕС с неговите директиви и хармонизирано законодателство.


Ти да видиш - коя точно конвенция забранява това? Нима оградата по границата в Турция е в нарушение на някоя конвенция? А как така редица европейски страни - напр. Хърватска, Унгария, Австрия успяха да запечатат границите си?
26 Август 2016 10:47
По-специалната "политика" включва ли навеждане и освобождаване от одежди на подгърбието? Ако да, ашколсун и машаллах!
26 Август 2016 11:22
Браво за статията!

Цинично е, да бъдем включвани в общия "европейски" кюп
Ами точно ние искахме и влязохме в този европейски кюп през 2007 г, не помпиш ли?
26 Август 2016 11:31
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан съобщи, че Будапеща смята да издигне второ заграждение на южната сръбска граница на страната срещу проникването на мигранти, предаде Ройтерс. По думите му, оградата, която ще бъде изградена по протежение на сега съществуващото заграждение, ще засили възможностите на страната да спира потенциалните мигранти, ако политиката на Турция се промени.

А ние още се мъчим с първата. Някой има ли идея колко струва унгарската ограда на линеен метър и какво представлява?
26 Август 2016 11:39
Вярно е, че е много по-трудно да ограждаш чукарите на Странджа в сравнение с равнините в Унгария. Но ако приемем че оградата е приоритет, с повече сили и средства (и желание) може да се направи.
26 Август 2016 14:02
Пътят на Борисов към Европа вече минава през Босфора


И на Меркел тоже.
26 Август 2016 14:24
В сряда Борисов пропусна да каже на министрите си какво е свършил той досега в България за преодоляване на бежанската криза. Свършил е, разбира се - прати патрулка с двама полицаи на "Лъвов мост".

Няма и да свърши, разбира се.
traitor
26 Август 2016 15:06
Мисля че никоя тараба не върши работа ако зад нея няма поне манлихера.
26 Август 2016 16:51
Все си мисля че има нещо което не знаем. Някаква заплаха ще да е усетил Боко,Особено като се има предвид единодушието на всички държавни мъже и жени за предаването на Гюлениста. Колкото и подлярско да е.
01 Септември 2016 08:45
Оградата и да се направи- такава, каквато е "проектирана" - няма да има голям смисъл в нея. Ако се съживят бившите застави, с цел - охрана на държавната граница - то може и да има смисъл. Откъде хора? Ами набират се професионални граничари, с месечна заплата по 1.000 евро и нагоре. И ако искат мигрантите да минават, да минат през КПП-то, да се регистрират официално и т.н. И после пак остава въпроса, какво да се прави с тия хора. Между другото, в Сирия също бяха приели към милион бежанци от Ирак...

А тия, които разрушиха тия страни - на тях май им е изгодно, да има хаос. И плащат съответно на медиите, за да създават и показват правилните картинки.
01 Септември 2016 09:01
Този подход (спорно е дали е уникален) превръща България в нерешителна държава - без граници, без армия, с икономика, която основно чака на европроекти, със съдебна система, чиито решения често биват опровергавани в Страсбург, и въобще - в една изнесена държава.


Петьо, поради ключовия характер на тезата ти, налага се да я коригирам - не икономиката чака на европроектите, щото те няма да я живнат, а "хранените хора" на ГЕРБ чакат на тях. Това осигурява т.нар. "стабилност". Докато има за тях откъде да краднат и да лапнат, системата за управление, която Борисов олицетворява и възглавява, ще е стабилна. Тази вътрешна стабилност му осигурява външната ... "адаптивност". И понеже ситуацията по ред причини - обективни предимно, но и субективни - е турбулентна, тази кръшна в кръста "адаптивност" се оказва ефективна и ефикасна. С необходимата обратна връзка - отвън да не дойде импулс, който да развали рахата (стабилността, де) вътре.

И понеже си на "вектор" Босфора, още нещо. Офтопик. Или пък ... не. Обвързването на Борисов с Ердоган дава глътка въздух за ДОСТ. Което няма как да се хареса на ДПС. ДПС стратегически избра за свой партньор в Турция либералната опозиция на Ердоган. Конструкции и еволюции, които дори косвено подкрепят Ердоган, не са във "вектора" на ДПС и на Доган. Затова и вчера Карадайъ разклати пръст в НС - предсрочни избори след президентските, напролет, естествено. Безусловно. Или поне не под условие резултата от ноември тази година.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД