:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Омбудсманът иска ЦИК да открие повече секции във Великобритания

Омбудсманът Мая Манолова призова ЦИК да открие във Великобритания толкова изборни секции, за колкото са получени нужните съгласно Изборния кодекс (ИК) 60 заявления на българи, живеещи в Обединеното кралство. Срокът за подаване на заявки изтече във вторник в полунощ. Според регистъра на изборната администрация изискуемият брой е събран в 53 населени места. Друг текст в ИК обаче забранява на ЦИК да разкрива повече от 35 секции в чужда държава. "Омбудсманът очаква ЦИК да уважи волята и желанието на нашите сънародници извън страната да гласуват в отделни избирателни секции, като реши да се създадат толкова секции, за колкото има подадени изискуемия брой заявления", се казва в обръщението на Манолова. Т.е. да спази закона. Омбудсманът допълва, че докато за Великобритания съществуват сериозни и реални опасения, че броят на избирателните секции ще е недостатъчен, в други държави те ще бъдат служебно разкрити при нито едно заявление и при отсъствието на български общности - например в Пхенян, Улан Батор, Рамалла, Триполи, Багдад, Адис Абеба и др.

Манолова протестира и срещу "опита на ЦИК по административен път да неглижира националния референдум", визирайки решение на комисията избирателят да заяви изрично желанието си да гласува и в него, за да получи бюлетина. Всъщност решение на ЦИК какви методически указания да даде на секционните комисии все още предстои да се вземе. Омбудсманът не е съгласна и с опита на ЦИК да ограничи достъпа на онлайн медиите до публичния бюджет в информационната кампания за предстоящия вот.

776
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД