:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Още този месец спешните пациенти стават червени, жълти и зелени

Още от този месец търсещите "Спешна помощ" започват да се делят тестово на червени, жълти и зелени според това доколко спешни са пациентите. "С моя заповед са валидирани протоколите за определен тип въпроси, както работи всяка спешна структура по света, с които става ясно на втория или на третия въпрос какъв тип спешност е, одобрява се това нещо и линейката тръгва", обяви по повод поредния протест на работещите в столичния център за спешна помощ здравният министър Петър Москов. Той допълни, че протоколите "ще бъдат въведени в рамките още на този месец тестово след обучение на работещите в "Спешна помощ".

Медици от "Спешна помощ" в София протестираха за пореден път, като вчера причината беше напускането на завеждащия лекар на смяната. "Трябва да има система за триажиране, трябва да има строги правила за приемане на адресите. Не може да работят толкова малко екипи на смяна и някой да иска ние да пристигаме навреме. Принудени сме с по шест екипа на смяна да изпълняваме по 150-200 повиквания", обясни пред Нова тв д-р Драгослава Балова, която е четвъртият началник смяна, напускащ центъра в рамките на четири месеца.

Т.нар. триаж на пациентите - отсяване на спешните случаи от тези, които могат да чакат, беше въведен с новия стандарт за спешната помощ на МЗ. В него обаче най-важното - сроковете, на които трябва да се отзовават линейките според спешността, е отложен за 2020 г. Така червените, жълтите и зелените кодове ще се въведат само за да е ясно накъде първо да се насочват екипите, но без да имат задължителен срок за пристигане на адреса.

"Основният проблем е липсата на ясен регламент дали обажданията на тел. 112 наистина са спешни. Възможно ли е на едно дежурство да има 200 или 300 повиквания, голяма част от които не са свързани с реална спешност?", попита Москов.

Протестът беше и срещу честите административни наказания, които се налагат в столичната спешна помощ. На медиците се налагат глоби, с които се намалява допълнителното материално стимулиране. Спешните медици призоваха да има наказания за хора, които викат неоснователно линейка.



ОТ ДРУГАТА СТРАНА

Поредната история за закъсняла линейка и грубо отношение от спешния екип се появи във "Фейсбук". Екип бил повикан за мъж, на когото станало лошо на улицата в София. След половинчасово закъснение се оказало, че линейката е отишла на грешен адрес, а когато пристигнала след 36 минути чакане, човекът бил починал. "Линейката паркира спокойно, вяла сестра с кофти грим и адски млад и доста арогантен лекар се провлачиха от топлото купе и започнаха още по-вяло да правят сърдечен масаж. Жената на припадналия попита дали няма да сложат нещо под него, все пак лежи на твърдия асфалт. Лекарят изсумтя и с равен тон обясни, че на починал човек НЯМА КАКВО ДА МУ СЛАГАТ ИЗОБЩО... Поисках да се легитимира, не пожела - не съм била от полицията, да съм си питала дежурния екип по телефона. Снимах номера на линейката. Казах, че няма да оставя това така - ще пиша, ще моля познати в телевизии да правят репортажи, ще направя НЕЩО. Post mortem. Лекарчето беше до мен, слушаше ме. Тръгнах си и ми подвикна: "Между другото добре ли излязохме на снимката?", описва историята Калина Линкова.
4
932
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
12 Октомври 2016 20:36
Политиците ако ще и с цветовете на дъгата да боядисат пациентите-късно е.,На лекарите,особено на завършилите и започнали работа в „прехода” вече им е все тая,те много по-бързо видяха „хаира си” и безмислието да носят отговорността на идиотите измилящи всеки ден „гениални решения” за кризата в здравеНеопазването в България.
12 Октомври 2016 21:46
Прогноза за времето .
13 Октомври 2016 10:01
Напомня ми вица, където всички вече били зелени и светло зелените сядат отпред...
13 Октомври 2016 14:20
Не е лошо да се удвоят кодовете, за да обхванат някои специфични случаи (както насочва мисълта цитирания анекдот) - "тъмночервени", "тъмножълти", и "тъмнозелени". Алтернативно, "червено-кафяви", "жълто-кафяви", "зелено-кафяви".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД