:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите си направиха предизборен подарък с дълга ваканция

Според Цвета Караянчева лично премиерът е настоял да се разпусне НС, за да не се използва за арена на страсти
Парламентът излезе в неочаквана ваканция, след като мнозинството реши вчера да няма пленарни заседания до 9 ноември. Ще заседават само комисиите, т.е. реално законотворчество до президентския вот няма да има. Предложението изненадващо дойде от депутата от "Атака" Николай Александров, но скоростно бе прегърнато и от други. Почти едномесечната депутатска ваканция дойде само ден след като социалният министър Зорница Русинова оповести идея почивните дни около празниците занапред да не се сливат.

Като най-върл защитник на дългата депутатска ваканция се изяви Цвета Караянчева (ГЕРБ). "Това ли очакват избирателите ни - всеки ден БСП да използва Народното събрание за циркова арена. В петък развяваха байраци, утре какво ще ни се случи - може би някой ще се обеси на балкона. Не е редно Народното събрание да се превръща в цирк", заяви тя. И допълни, че лично премиерът е разпоредил парламентът да се разпусне. Изпуснатото от Караянчева изречение накара колегата й Красимир Велчев да обясни, че Бойко Борисов е настоял за по-кратко прекъсване, какъвто бе първоначалният замисъл. Самият Борисов не отговори на въпрос на "Сега" кое от двете твърдения е вярното.

Първоначалните планове на депутатите бяха почивката да започне от 26 октомври. Такова бе решението, което трябваше да гласуват вчера, но в началото на заседанието парламентът трудно събра кворум. При дебатите БСП се обяви въобще срещу ваканцията, ГЕРБ отвърна, че залата става арена на предизборни страсти, а Николай Александров предложи заседанията да се прекратят още от 12 октомври. И неговият мотив бе, че парламентът ще се ползва за предизборна агитация. След две гласувания предложението бе прието с 93 от присъстващите 134 парламентаристи.

Изненадващата ваканция предизвика бурни предизборни страсти сред опозицията. Корнелия Нинова обяви, че ГЕРБ се страхува от внасяне на евентуален вот на недоверие, от изслушване на енергийния министър Теменужка Петрова по повод АЕЦ "Белене", както и от публичност за бюджет 2017. Силен глас нададе и Радан Кънев, който заедно със съпартийци от ДСБ бе внесъл промени в Изборния кодекс за отпадане на ограничението за 35 секции в чужбина. Няма да бъде разгледана и идеята му за намаляване на наказателната лихва при задължения, което би намалило дълга на България към Русия за "Белене". Заради всичко това той поиска правителството да насрочи извънредно заседание на парламента, а ако не го стори, премиерът да подаде оставка. БСП постъпи по-практично - извънредното заседание бе поискано с подписка. Зад нея застанаха 51 депутати, поради което въпросът трябва да бъде гледан в следващите дни. Дневният ред, предложен от социалистите, е отмяна на ваканцията, преразглеждане на търговското споразумение с Канада и провеждане на парламентарен контрол. Дори и да се стигне до извънредно заседание, то лесно може да пропадне заради липсата на кворум. ДПС подкрепи подписката на БСП, макар първоначално лидерът му Мустафа Карадайъ да бе заявил, че от извънредно заседание би имало смисъл само ако парламентът се саморазпусне на него.

2
963
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
13 Октомври 2016 04:21
Депутатите си направиха предизборен подарък с дълга ваканция

Не четете ли Цвета Виетнамска - подаръкът е от Него.
13 Октомври 2016 08:06
утре какво ще ни се случи - може би някой ще се обеси на балкона.


Географката прави предположения! Как само си плещи?! Той такива най си ги обича.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД