:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 445
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Русия и Сирия предлагат на бунтовниците да напуснат Алепо

Иракските сили прогониха джихадистите от древния град Нимруд
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Хиляди привърженици на радикалния шиитски духовник Муктада ал Садр протестират срещу присъствието на турски войски на иракска територия пред посолството на Турция в Багдад. Анкара иска да участва в освобождаването на Мосул, срещу което са категорично против властите в Ирак.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че по време на хуманитарната пауза, обявена в град Алепо, сирийската армия ще се оттегли на разстояние, позволяващо на силите на сирийската опозиция да напуснат източните части на град Алепо по два специални коридора към района на Идлиб, предаде РИА "Новости". Той призова страните, имащи влияние върху тези въоръжени формирования, да убедят лидерите им да напуснат града. В същото време руската и сирийската бойна авиация прекратиха вчера въздушните удари в района, за да могат мирните жители да напуснат Алепо по шест коридора. Руските сили призоваха ръководството на бунтовниците да разминира подстъпите към хуманитарните коридори и да даде възможност на населението да напусне източен Алепо. За информация на гражданите и на бунтовниците ще бъдат разпространени листовки, на които ще бъдат посочени маршрутите за излизане от града и редът за преминаване през пропускателните пунктове на правителствените войски. Шойгу съобщи още, че военни експерти от редица страни ще започнат днес в Женева работа по разделянето на терористите от опозицията в Алепо. Руската група вече е пристигнала в Швейцария.

Междувременно иракските войски установиха контрол над античния град Нимруд, югоизточно от Мосул, съобщиха агенциите. При сраженията са загинали десетки кюрдски бойци и терористи от "Ислямска държава". По-рано беше съобщено, че през март м.г., когато бойци от групировката завзеха града, те унищожиха голяма част от останките от древния асирийски град. Нимруд е основан през 13-и век преди Христа от Салманасар Първи и 400 години по-късно, при царуването на Ашурнацирапал Втори, става столица на Асирия.

Иракските и кюрдски сили са превзели над 20 села около Мосул, който все още е под контрола на ИД, но техният напредък е забавен от самовзривявания на екстремисти, експлозии на крайпътни мини и петролни пожари. Кюрдските пешмерги са отнели над 200 квадратни километра територия от "Ислямска държава" през първия ден от мащабната военна операция. Иракските сили дори "избързват от графика" и дългоочакваната военна операция в Ирак постига целите си досега, съобщава говорителят на Пентагона Питър Кук.

ПРИМИРИЕ

Йеменският президент Абд-Рабу Мансур Хади се съгласи на 72-часово прекратяване на огъня, с възможност за удължаването му, заяви външният министър Абдел-Малек ал Мехлафи, предадоха агенциите. Преди това САЩ, Великобритания и ООН поискаха от йеменското правителство и от шиитските бунтовници незабавно да прекратят огъня в Йемен. "Дойде време да се установи безусловно прекратяване на огъня, а след това да се седне на масата за преговори", каза държавният секретар на САЩ Джон Кери в Лондон, където участва в среща за решаване на конфликта в Йемен.
 Джон Кери
1690
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД