:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 408
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Eвропейската сметна палата разкритикува работата на ЕК

Изпълнителният орган на ЕС трябва да бъде по-прозрачен и да спазва добрите международни практики
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом (вляво) разговаря с белгийския дипломат номер 1 Дидие Рейндърс по време на вчерашната среща на външните министри на ЕС, състояла се в Люксембург.
Европейската сметна палата разкритикува работата на ЕК и я призова да не се отклонява от добрите управленски практики, установени от международни стандарти и обществени институции. Това се казва в представен вчера в Брюксел доклад на одиторите, цитиран от електронното издание "Брасълс таймс". Сметната палата ежегодно представя доклади за работата на ЕК, фокусиран върху вътрешния одит, вътрешния контрол и финансовото управление на ЕК. От 2000 г. насам изпълнителният орган на ЕС отчита значителен напредък, но въпреки това трябва да полага повече усилия за спазване на международните практики, прилагани в страните членки и в международните институции, за да се справи с основни рискове, пред които е изправен.

Европейската сметна палата е на мнение, че Службата за одити в ЕК е съсредоточила дейността си основно върху вътрешния контрол, а различните дирекции и отдели са натоварени с контрол на разходите извън ЕК. Това ограничава информацията, която се предоставя на ведомството, отговарящо за контрол на одитите. Ролята на неговия състав е по-ограничен, отколкото са одитните комитети в сходни международни организации, се казва в доклада. Европейската сметна палата препоръчва Агенция на ЕК за вътрешен одит да насочи повече усилия за проверки на управлението на високо равнище, за изготвянето на годишни отчети в по-кратки срокове и да обедини информацията, представяна в различни съществуващи документи в общ документ. Сред останалите препоръки към ЕК са редовно да актуализира и представя информация за управленската си структура, и др.

"Доброто управление е приоритет в обществения и в частния сектор", каза Лазарос Лазару от Европейската сметна палата. "Работата на ЕК на управленско ниво е функционална, но трябва да бъде подобрена. ЕК трябва да бъде модел на подражание в управлението и в установяването на добри практики". Доброто управление не е свързано само с добри взаимоотношения, подчертават от одитния орган. Отчетност и прозрачност са основни елементи в него, допълват проверяващите.

УЛТИМАТУМ

ЕС даде на Белгия срок до петък да подкрепи споразумението за свободна търговия с Канада (СЕТА), след като страната заяви, че няма да ратифицира документа по искане на властите в белгийския регион Валония, предадоха агенциите. Това стана на състоялата се вчера среща в Люксембург на министрите на външните работи от ЕС. Основна тема бе СЕТА и на срещата присъства еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Всичките 28 държави - членки на ЕС, трябва да одобрят документа, за да бъде подписан в края на месеца, когато в Брюксел ще пристигне канадският премиер Джъстин Трюдо. "Трябва да има разбирателство. Нашите канадски приятели трябва да знаят дали да идват или не", каза Малмстрьом. Според нея, ако не ратифицират документа, визитата на Трюдо няма да се състои.

Федералното правителство в Белгия може да ратифицира СЕТА само ако получи одобрението на властите в трите федерални региона на страната. "Все още не сме убедили местните власти във Валония да подкрепят споразумението", призна вчера белгийският външен министър Дидие Рейндерс. Той изрази надежда да бъде постигнато споразумение до петък.
1043
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД