:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,176,037
Активни 159
Страници 20,849
За един ден 1,302,066

И при глобализма жените няма да са общи

Бием афганистанците, защото обичат други европейци, но отвън ни плащат да ги задомим при себе си
Светослав Терзиев
Ако на следващия Европейски съвет запитат премиера в оставка Бойко Борисов "Вие защо биете афганистанците", най-добре е да не крие: от ревност. И да каже истината: "Те обичат други европейци, а ние ги държим насила". Най-много да го разкритикуват за домашно насилие, но не и за расова, етническа и прочие омраза, която е несъвместима с европейските ценности. Все пак и в културни европейски семейства възникват напрежения от измамна любов.

Жалко, че нашият премиер е толкова възпитан и деликатен. Ако имаше по-твърд характер, щеше отдавна да тропне по масата в Брюксел и да заяви:Като се обичате, вземете се!По волята на нашите европейски "началници" той започна да превръща България в затвор за транзитно преминаващи към Западна и Северна Европа, където ги тегли сърцето. Тези хора разбират за съществуването на България едва когато минат границата й. Ако можеха да я прехвръкнат, с това щяха да изчерпат интереса си към нея.

Един от близките ми приятели в студентските години бе пакистанецът Масуд Панджаби от Карачи. Запомнил съм го като удивително възпитан и образован човек. Странен беше, защото бе избрал да дойде да учи в България през 1971 г., след като бе прочел книгата на британската историчка и писателка Мерсия Макдермот за Левски "Апостолът на свободата", излязла през 1967 г. на английски език. "Като четох за Левски, се заинтересувах от българите и така избрах да уча журналистика в Софийския университет", разказваше той. Произхождаше от сравнително заможно семейство, притежаващо автосерзиз, което можеше да си позволи да го издържа в чужбина. Негов брат пък бе избрал да учи медицина в Швеция. Масуд имаше толкова силен интерес към България, че овладя българския език по-добре от другите чуждестранни студенти във Факултета по журналистика. Дипломира се с висок успех и можеше да остане да живее у нас като пакистански кореспондент или представител на частния бизнес, защото никой не го пъдеше, въпреки че идваше от държава отвъд желязната завеса. Но му загубих дирите.

След години друг пакистанец ме спря случайно на Орлов мост, каза, че ме е виждал по телевизията, и ми предаде поздрави от Масуд, който бил в Швеция при брат си. Там си създал семейство, но си запазил добрите чувства към България. Можело да дойде някой път като турист. Помолих неговия сънародник да му предаде, че ако желае, може лесно да ме открие по телефона в редакцията, но повече не получих вест от него. Въпреки симпатията си към България, явно не намираше смисъл да идва повече. Сега си мисля, че ако гледа по сателитна телевизия кадри от баталиите в Харманли, където афганистанци и пакистанци се мятат като пленени твари, твърдо ще реши повече да не стъпва тук. Всъщност те искат да отидат при него или да се установят в някоя западноевропейска държава с близък до шведския стандарт на живот - например Германия.България бе натоварена с европейска мисия,която не съществува в нито един договор. Вярно е, че е външна граница на ЕС и трябва да спира нежелани пришълци, но нищо не я задължава да се превръща в пленнически лагер, а още по-малко в концлагер. Щом установи самоличността им, няма право да ги държи заключени, защото би означавало, че лишава от свобода хора без съд и присъда. Така постановява чл. 5 на Европейската конвенция за правата на човека. Допустим е "законосъобразен арест или лишаване от свобода на дадено лице, с цел да се предотврати незаконното му влизане в страната, или на лице, против което се предприемат действия за неговото експулсиране или екстрадиране". В никакъв случай обаче България не може да задържа на своя територия хора, само защото другаде не ги желаят. Освен това чл. 2) ал. 2 от Допълнителния протокол № 4 на конвенцията постановява, че "всеки е свободен да напусне пределите на всяка държава, включително и на своята".

Дъблинският протокол, който позволява на държавите от вътрешността на ЕС да връщат незаконни мигранти в страните, където за първи път са стъпили на европейска територия, не отменя конвенцията за правата на човека. Няма да е далеч времето, когато афганистанци, пакистанци и други ще започнат да съдят България в Страсбург, че незаконно ги е лишавала от свобода, като ги е държала в приемателни центрове от затворен тип ненужно дълго в сравнение с нормалната административна процедура за установяване на тяхната самоличност и основания за пребиваване. Даже неработещата политика на ЕС за преместване и презаселване на бежанци не дава основания на никого да ги превръща в затворници там, където те не желаят да живеят. В сравнение със Западна Европа България определено е по-непривлекателна, щом собственото й население я напуска така масово. Превръщането на обезлюдени зони в места за принудително заселване на чужденци, затварянето на мигранти в контейнерни селища зад бодлива тел и вкарването им в изоставени казарми от затворнически тип няма нищо общо с европейските принципи. България трябва да има смелост да го заяви, щом държи да бъде смятана за европейска държава.

Как да го заяви обаче на масата на Европейския съвет, когато под масата есритвана да мълчи и да изпълнява други инструкции?Германия допусна непростима грешка миналата година, като отвори, без да се консултира с никого в ЕС, границата си за всеки, запленен от социалната й система, мигрант. По този начин тя покани един милион души да минат транзит през границите на други европейски държави, които нямаше как да ги спрат. Закъснялото осмисляне на последиците наложи да бъдат затворени всички граници, включително и вътрешните в Шенгенската зона. Вярно е, че временни затваряния на границите имаше и по-рано заради терористични актове в Париж и другаде, но присъдата над Шенгенската зона дойде заради мигрантите. Определянето им като бежанци бе само оправдание, защото нито един от тях не е бежанец отвъд територията на Турция (когато става дума за иракчани и сирийци), където животът им е в безопасност. А всички останали са още по-малко оправдани да шетат из Европа като в разграден двор, защото никой не ги гони чак до тук.

Политиката на широко отворени врати, като криво разбрана глобализация, донесе голямо разочарование и прати дълбоко във фризера всякакви разговори за по-нататъшна европейска интеграция и федерализация. Едни от първите разочаровани бяха младите и здрави мигранти, които по Нова година научиха в Кьолн и другаде, че жените не са станали общи в глобализиращия се свят. Когато германките започнаха да пищят от посегателства, властите най-напред ги накараха да млъкнат, за да не проличи грешката на политиците. Това бе многозначителен знак, че информационните бариери падат по-бързо от граничните.

Също като германките, България трябва да мълчи и да понася последиците от чужди грешки. Не че е съвсем невинна, защото в обичайния си криминален стил и тя се включи в далаверата, наречена трафик на мигранти. Но когато политиците й се спотайват,обществото само взема думата и надига гласПротести в Харманли, митинги в Ямбол, шествия в София - скоро може да се стигне и до национален референдум, каквито призиви има, за да се чуе в Европа гласът на българите, ако ще и през главата на собствените му ръководители. България все още не е съвсем опразнена територия за принудително заселване на нежелани от никого мигранти. Борисов си отива панически, но въпросите към него остават - например, за какво взе така експресно 160 млн. евро, точно когато Словакия, като ротационен председател на ЕС, предложи план едни държави да настаняват мигранти, а други да им плащат? Малта, като една от засегнатите, веднага отхвърли оферата, защото прецени, че националното й достойнство струва повече, но българското правителство мълчи загадъчно. Хвалбата, че усвоява 100% европейското финансиране, сваля всякакви задръжки пред силата на парите.

Ако някой не е разбрал, не е късно да се замисли: след като България бе опоскана от родни скакалци, остана да бъде предложена и самата тя за продан. Купувачи не са мигрантите, а онези, които възнамеряват да се отърват от тях. Същите, които от години я критикуват заради корупция на високо равнище, вероятно вече виждат в корумпирания български елит шанс да си решат собствените проблеми. България наистина има нужда от нови затвори, но не за мигранти, които просто трябва да отпрати по живо по здраво, а за собствените си политици.

Туш: Христо Комарницки
-------
Снимка: БГНЕС
Тези не ни обичат, разбраха полицаите в Харманли, но не ги пуснаха да идат където ги тегли сърцето.
48
8949
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
01 Декември 2016 20:00
01 Декември 2016 20:17
01 Декември 2016 20:18
Ако някой не е разбрал, не е късно да се замисли: след като България бе опоскана от родни скакалци, остана да бъде предложена и самата тя за продан. Купувачи не са мигрантите, а онези, които възнамеряват да се отърват от тях. Същите, които от години я критикуват заради корупция на високо равнище, вероятно вече виждат в корумпирания български елит шанс да си решат собствените проблеми. България наистина има нужда от нови затвори, но не за мигранти, които просто трябва да отпрати по живо по здраво, а за собствените си политици.


Финала много силен ! Браво
01 Декември 2016 20:20
01 Декември 2016 20:30
Всъщност те искат да отидат при него или да се установят в някоя западноевропейска държава с близък до шведския стандарт на живот - например Германия.

Ми нема лошо. Да заминават. Прав им път, крива им пътека...
01 Декември 2016 20:42
01 Декември 2016 21:06
Само некадърниците искат общи жени - някой да свърши работата и да се отчете на всички. Добрите предпочитат чуждите...
------------------------------------
Сайтът на Генек
01 Декември 2016 21:17
Пълна мизерия! Отвсякъде
01 Декември 2016 21:20
01 Декември 2016 21:31

Леле, какъв текст!
01 Декември 2016 21:42
01 Декември 2016 21:44
01 Декември 2016 22:24
01 Декември 2016 22:42
Женският щурец щуркиня ли се нарича или щурка, м?


На сръбски - цврчка.
01 Декември 2016 22:49
Славчо!!!

Терзиев външен министър.
01 Декември 2016 22:57
Браво за статията, на статията и на Терзиев за отразеното изцяло ОБЩОБЪЛГАРСКО МНЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ НА МИГРАНТИТЕ!

01 Декември 2016 23:02
Утре ще се поразшетам из къщи и ако намеря някоя общоевропейска ценност ще я даря, за да не я изхвърля.
Някой от вас да търси такава? Знам има двама, но те си ги носят техните и също раздават. Изглежд имат много.
01 Декември 2016 23:22
Тази статия Дани бой и гражданинът Борисов грява да си я сложат в рамка и да я наизустят! Терзиев
02 Декември 2016 00:12
България наистина има нужда от нови затвори, но не за мигранти, които просто трябва да отпрати по живо по здраво, а за собствените си политици.А дано, ама надали....
02 Декември 2016 00:15
Опитвам се да разбера как е възможно в един и същ вестник да има колонка на Димитри и Терзиев, от една страна, и на ... сула, с извинение.
Терзиев
02 Декември 2016 00:19
за цвят.Контрастът подчертава.

02 Декември 2016 00:24
между другото- как тъй , при толкоз глобален феминизъм, на никоя формация не и хрумна "мъжете да са общи"?Не че има връзка с горното, ама все ме е учудвало туй въпиющо изоставане!
02 Декември 2016 00:30
И при глобализма жените няма да са общи

Но пък мъжете ще са общи, така че не се притеснявайте.
02 Декември 2016 00:31
Кайзер Созе, за Матриарахат ли намекваш?
02 Декември 2016 00:40
Кайзер Созе, за Матриарахат ли намекваш?
не бе, цнощи минах през цици-бар.Ако беше дебелариум можеше и да не се сетя, олди.
02 Декември 2016 00:50
цици-бар.Ако беше дебелариум можеше и да не се сетя


ако минеш по улиците на един определен остров, ше видиш норма от 90+ за женско тегло в групата 16+. и не, не са концентрирани в цици
02 Декември 2016 00:58
Поредните нагли лъжи, пристрастни изопачавания и плитка демагогия


Централна опорна точка

В никакъв случай обаче България не може да задържа на своя територия хора, само защото другаде не ги желаят. Освен това чл. 2) ал. 2 от Допълнителния протокол № 4 на конвенцията постановява, че "всеки е свободен да напусне пределите на всяка държава, включително и на своята".


Може и още как, при това в пълно съответствие с конвенцията. И това е съвсем очевидно от текста на споменатия чл. 2, стига той да не бе преднамерено и съвсем манипулативно орязан. Ето пълният му текст, в който са изброени предостатъчно основания:

ЧЛЕН 2
Свобода на придвижване

1. Βсеки, който се намира на законно основание на територията
на дадена държава, има право свободно да се придвижва и
свободно да избира своето местожителство в пределите на тази
територия.
2. Βсеки е свободен да напусне пределите на всяка държава,
включително и на своята.
3. Упражняването на това право не подлежи на никакви
ограничения, освен на тези, предвидени в закона и необходими
в едно демократично общество в интерес на националната или
обществената сигурност, за поддържане на обществения ред, за
предотвратяване на престъпления, за защитата на здравето и
морала или на правата и свободите на другите.

4. Правата, признати в параграф 1, могат да бъдат също така
предмет на ограничения в определени зони.
Ограниченията
трябва да са въведени в съответствие със закона и оправдани
от гледна точка на обществения интерес в едно демократично
общество.


http://www.echr.coe.int/documents/convention_bul.pdf

С какво властите в България са нарушили тези разпоредби? Да не би да са въвели изходни визи за своите граждани, както беше в комуняшкия рай? Да не би да възпрели някой афганистанец, пакистанец или иракчанин да се завърне в страната си? Не са, дори и безплатен транспорт са готови да им осигурят.

Ако ли пък някоя друга страна им издаде входни визи, българските власти с най-голямо удоволствие ще ги пуснат там, без да им създават никакви пречки, при пълно спазване на ал. 2. Но след като такива страни няма и мигрантите няма как да минат нито през КПП, нито през зелена граница към някоя съседна страна, то какво трябва да сторят българските власти? Да ги натоварят на транспортни самолети и да ги спускат с парашути в страни по тяхно желание?
02 Декември 2016 01:00
Да ги натоварят на транспортни самолети и да ги спускат с парашути в страни по тяхно желание?


тази идея не би срещнала неразбиране сред населението, освен, може би за нуждата от парашути
02 Декември 2016 01:58
За целия текст!
Определянето им като бежанци бе само оправдание, защото нито един от тях не е бежанец отвъд територията на Турция (когато става дума за иракчани и сирийци), където животът им е в безопасност. А всички останали са още по-малко оправдани да шетат из Европа като в разграден двор, защото никой не ги гони чак до тук.
Koeто мнооого отдавна повтаряме във форума.
02 Декември 2016 02:20
на никоя формация не и хрумна "мъжете да са общи"?
Да бе, а "Коалицията на желаещите" не беше ли обобщяване на чужди мъже в интерес на американската политика?
"Βсеки, който се намира на законно основание на територията
на дадена държава"
Последно, нарушителите на държавната граница, малоумно наричани "мигранти", какво "законно основание" имат или като руски изтребител никога не са навлизали на наша територия? И ако турците могат да стрелят по въздушни "мигранти" и то на чужда територия, що ние не можем да стреляме по "мигранти" и то на наша територия. Е, може и на турска. При тоя глобализъм, турска-не турска, все е наша територия. Както нашата е американска, там където е стъпил галош на американски войник, а мястото наричано "военни бази".
02 Декември 2016 08:01
Жалко, че нашият премиер е толкова възпитан и деликатен.

Най-силният текст на Терзиев, с когото иначе сме на различни позиции.
02 Декември 2016 08:05
Светослав Терзиев
02 Декември 2016 08:26
Терзиев куту един млад Волен... Явно политиката е по-доходна от журналистиката...
02 Декември 2016 08:26
Да бе, а "Коалицията на желаещите" не беше ли обобщяване на чужди мъже в интерес на американската политика?


Обобщяване на чужди мъже? Не беше ли обобществяване?
02 Декември 2016 09:01
Не ми хареса статията. Едно такова вайкане в унисон с настроенията на тълпата и никакви идеи за това какво би трябвало да се направи. Безсмислено нагнетяване на напрежение.
02 Декември 2016 09:05
Терзиев куту един млад Волен... Явно политиката е по-доходна от журналистиката...


Бармалюшенка, при тоя бестиарий с 7% доверие, дето щъка из Парламента, съм отворен кат забравен фридж за всякакви опции. Терзиев с Волен не ща да сравнявам по очевАдни причини, но все пак ми се струва, че би бил доста по-полезен в политиката от него.
02 Декември 2016 09:18
но все пак ми се струва, че би бил доста по-полезен в политиката от него.

E, тъй де... нали и азъ туй казвам - Куту един реновиран, минал през химчистка и ъпдейтван до V.2.0... нов спасител...
P.S. 80% от написаното е канава върху която са изписани 20% лозунги - Тулумбаджията е виновен! България загива! Готови сме за революция!
02 Декември 2016 09:19
Някакво раздвояване има в тази иначе добра статия на Терзийски.
От което посланието й е малко неясно. (освен че ББ все е лош...
От една страна изчерпателно обяснява как у нас са влезли мигранти НЕЗКОННО, а от друга - настоява те да се движат из страната свободно.
Избирателно цитираните точки за правата на човека важат само за "пребиваващи на законно основание".
Незаконно влезлите подлежат на екстрадиране, следователно се задържат.
02 Декември 2016 09:22
Д-р Тормозчиян
02 Декември 2016 00:58
Поредните нагли лъжи, пристрастни изопачавания и плитка демагогия
02 Декември 2016 09:36
Въпроси към "консилиума": На какво "законно основание" в България пребивават предполагаеми афганистанци? Кои власти са отговорни част от тях дори да се самонастаняват в лагера в Харманли? Колко ни струва "граничното съоръжение", защо все още не е завършено и кой открадна камерите, ако въоще някога са били монтирани? Има и още, но тези стигат за фърляне на амбразурата...
02 Декември 2016 09:45
Защо такова тъпо заглавие?!
02 Декември 2016 10:07
Не мога да разбера как може да се вдига палче на статия в която Борисов е споменат само три пъти.Два пъти по име и един път като "нашият премиер".Ами това е напълно недостатъчно.Губи се удоволствието от четенето.А авторът знаем, може много повече.
02 Декември 2016 10:10
С националната перверзия да имаме сикаджийска мутра за премиер няма свикване
02 Декември 2016 10:11
"за транзитно преминаващи към Западна и Северна Европа, където ги тегли сърцето. Тези хора разбират за съществуването на България едва когато минат границата й. Ако можеха да я прехвръкнат, с това щяха да изчерпат интереса си към нея."

Няма страшно Виена не веднъж е била обсаждана от акънджии.
03 Декември 2016 08:49
" Малта, като една от засегнатите, веднага отхвърли оферата, защото прецени, че националното й достойнство струва повече..."-другарю Терзиев, причината, е че Малта не граничи с държава, в която има 3 млн. мигранти. И от предишни Ваши статии знаем, че ББ е лош и панически бяга от отговорност, но кажете, какво предлагате да се направи с мигрантите и другаря Радев ще го изпълни. Хайде де!
03 Декември 2016 11:03
Пълният текст на Член 2 за Свобода на придвижване на Конвенцията представен по-горе в поста на Тормозчиян е типичен пример за юридическа тъпота. Втората му част напълно обезмисля първата. Проблемите на ЕС са точно от такъв вид закони и правила. А Тормозчиян е в очевиден възторг от това безмислие.

03 Декември 2016 21:59
Мен жените не ме интересуват. Как стоят обаче нещата с мъжете ?‌
06 Декември 2016 21:00
В основата са немците. Терзиев го е казал, но да натъртя все пак. Те създадоха проблема и трябва да им се каже ясно да си извозят със самолети вересиите. За тяхна сметка. Ако шведите искат да се включат приветстваме.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД