:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,423,230
Активни 216
Страници 3,939
За един ден 1,302,066

От тази година вноската за пенсия започва да расте

Увеличават се минималните осигурителни прагове и за самоосигуряващите се българи
За първи път от много време насам осигурителната тежест за работещите българи се увеличава с директно увеличение на вноските. Допълнително тежестта тази година ще нарасне и заради ръста на минималната заплата и съответно средното увеличение на минималните осигурителни прагове за около 2 млн. заети.

От 1 януари вноската за фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване се увеличи с 1 процентен пункт и вече е 18.8%. Догодина ще е втората стъпка на това увеличение, с още един пункт. Този ръст засяга всички осигурени - според данните на Националния осигурителен институт за третото тримесечие за миналата година около 2.750 млн. българи се осигуряват за пенсия. Съотношението остава 60% за работодателя и 40% за работника. От общата вноска за всички родени след 1959 г., 5 на сто отиват за универсалните фондове, а останалите 13.8% за НОИ. За хората, родени преди 1960 г., пълната вноска от 18.8% отива в Държавното обществено осигуряване.

Само от ръста на осигуровката НОИ очаква допълнителни приходи от около 230 млн. лв. тази година. Отделно в бюджета за пенсии трябва да влязат и допълнителни над 24 млн. лв. от увеличението на минималните осигурителни доходи за 85 икономически дейности, което е средно 2.6%. За тази година не бяха договорени увеличения на минималните осигурителни прагове заради категоричния бойкот на работодателите. Въпреки това заради увеличението на минималната заплата от 420 лв. на 460 лв., която навсякъде е и минимален доход за осигуряване, 45% от праговете ще бъдат увеличени. Масово за тази година това е минималната сума за осигуряване не само на всички нискоквалифицирани работници, но и на средния ешелон. С ръст от 9.5% на минималната заплата нетният доход на наетите с най-ниско заплащане ще се увеличи с 9% или 29.70 лв.

Увеличават се минималните прагове и за самоосигуряващите се българи. И при тях минимумът е 460 лв. (при 420 лв. за м.г.) за доход до 5400 лв. След това до 6500 лв. прагът става 500 лв., тоест има ръст с 50 лв., до 7500 лв. - 550 лв., а над 7500 лв. - 600 лв. Земеделските производители ще продължат да се осигуряват и тази година на минимум 300 лв.

Вноската на служителите на сектор "Сигурност" също се увеличава, и то драстично - с 20 процента до 60.8 на сто. Тези пари обаче се плащат от държавата, а не от служителите. Въпреки това увеличение фондът на НОИ, в който постъпват приходите от осигуровките на полицаи и военни, остава на дефицит от почти 131 млн. лв. Това означава, че държавата ще доплаща тази сума за пенсиите на ранно пенсиониралите се военни и полицаи въпреки забележителното ниво на осигуровката на работещите им колеги.

БЮДЖЕТ

10.376 млрд. лв. е бюджетът на НОИ за тази година. Над 8.9 млрд. лв. ще отидат за пенсии. От осигурителни вноски се очакват над 5.6 млрд. лв. Дефицитът е около 4.4 млрд. лв. и той ще се покрие от хазната. Дефицитът обаче намалява за първи път от години - с около 300 млн. лв. Освен това в НОИ очакват рекорден приход от осигуровки за последните години - над 5.6 млрд. лв. Това е с над 600 млн. лв. повече от миналата година и с 1 млрд. лв. повече от 2015 г.

Мъжете ще се пенсионират на 64 г., а жените - на 61 г.

НОИ ще информира с писма 69 хил. българи как ще се пенсионират през 2018 г.
Тази година продължава плавното покачване с по два месеца на възрастта и стажа за пенсия с по два месеца. Така от 1 януари мъжете се пенсионират на 64 г. с 38 г. и 4 месеца стаж. Жените излизат в пенсия на 61 г. с 35 г. и 4 месеца стаж. За хората, които не могат да изпълнят условието за стажа, възрастта за излизане в пенсия е 66 г., като те трябва да са се осигурявали поне 15 г. Очакванията са, че пенсионерите като цяло ще продължат да намаляват, както и по-малко хора от масовата трета категория ще успеят да се пенсионират. Според прогнозата средно през годината пенсионерите ще са малко под 2.2 млн. души.

Остава възможността обаче работещите в масовата категория да излязат по-рано в пенсия - до една година преди възрастта, ако са изпълнили условието за стажа. Тоест ако имат достатъчно стаж, мъжете могат да се пенсионират на 63 г., а жените на 60 г. За всеки месец, който не достига, пенсията се намалява с 0.4%.

Пенсиите ще се актуализират от 1 юли с 2.4%, но по нов начин. Увеличението ще се приложи директно върху коефициента за всяка година стаж. Сега във формулата той е 1.1, а за старите пенсии от юли ще стане 1.126. Така от 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 161.38 лв. на 165.25 лв. (ръстът е с 2.4 на сто). Оттогава социалната пенсия за старост се увеличава от 118.14 лв. на 120.98 лв. (със същия процент). Средната пенсия според прогнозата на НОИ ще стане 341.57 лв., тоест с около десетина лева по-висока от тази през миналата година. В проценти ръстът е 3 на сто, но и очакваната инфлация е 1.5%, което реално означава 1.5% да се усетят от пенсионерите.

Според данните нетният коефициент на заместване на пенсията ще е 53.9% - това означава, че един пенсионер през тази година ще получава като пенсия почти 54 на сто от последната си нетна заплата (след удръжките и осигуровките). Таванът за пенсиите остава за поредна година и ще е 910 лв. (съответно максималният осигурителен доход е 2600 лв. и за догодина). Новите пенсии пък ще се изчисляват с по-високия коефициент за година стаж от януари, което допълнително ще увеличава пропастта между нови и стари пенсионери заедно със средния осигурителен доход за страната, който също участва в изчислението.

Военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. с 27 години стаж (и за двата пола). Всички, които до края на миналата година са изпълнили условието за 27-те години стаж, от които 2/3 в системата, могат да продължат да се пенсионират независимо от възрастта си до края на 2018 г.

От тази година вече няма възможност ранните пенсионери - служители на сектор "Сигурност", категорийни работници и тези с инвалидни пенсии, да поискат преизчисление на пенсията от НОИ, като прехвърлят парите си за втора пенсия. Това са хората, родени след 1959 г., които са се пенсионирали рано, но не могат да ползват парите си от частните фондове, докато не навършат общата пенсионна възраст за трета категория. По данни на НОИ "ощетени" по този начин бяха около 90 хил. ранни пенсионери, родени след 1959 г. До 22 декември от тази възможност се възползваха малко над 14 хил. бивши служители на сектор "Сигурност". Те са получили средно увеличение на пенсията от малко над 83 лв., обясниха от НОИ пред "Сега". Отделно още 9532 ранни пенсионери - от първа и втора категория труд, както и с инвалидни пенсии, също са прехвърлили партидите си в НОИ и са получили с около 60 лв. по-висока държавна пенсия.

Тази година НОИ вече има и ново задължение - да уведомява хората, на които им предстои да се пенсионират не по-късно от шест месеца, какви ще са условията за излизане в пенсия за тях. Така през тази година осигурителният институт ще уведоми с писма и по мейла около 69 хил. българи, които работят в трета категория, че им предстои да се пенсионират през 2018 г., обясниха оттам пред "Сега".

ПЛАЩАНИЯ

Обезщетенията от НОИ остават замразени и през 2017 г. Дневното минимално обезщетение за безработица е 7.20 лв., втората година от майчинството - 340 лв. От юли обаче влиза в сила нов вид обезщетение за майките, които се върнат на работа, преди детето да навърши една година (след 135-ия ден от раждането). Те ще получават половината от майчинството си от НОИ към заплатата от работодателя.

18
6076
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
02 Януари 2017 18:54
зарежете ги тези пенсии. само лъжат народа. аз имам хубажа новина и бързам да я споделя да се радвате и вие. преди малко повече от месец си купих нов апартамент ново строителство и ми станаха 9. 2 апартамента за 1 година. хубаво постижение нали?
очаквам бурни аплодисменти преминаващи в дълго нестихващи овации като на речта на другаря живков на 13 конгрес
02 Януари 2017 19:32
9 апартамента за година, в Щатите - добро постижение.
02 Януари 2017 19:33
9 не е гръгло число.. така че има още да се пънеш

Като станат 10 тогава се обади.
02 Януари 2017 19:53
И какво представляват 9.2 апартамента?? 9 апартамента и 2 тавана или 2 мазета??
02 Януари 2017 20:39
преди малко повече от месец си купих нов апартамент ново строителство и ми станаха 9. 2 апартамента за 1 година. хубаво постижение нали?
Честито!

Всички инвеститори в недвижими имоти е редно да имат предвид, че борсовите балони и инвестициите в недвижими имоти са особено удобни инструменти за стерилизация на гигантската парична маса, натрупана след QE-тата.

Как работи - отрицателни лихвени проценти по сметки и депозити, забрана за използване на кеш ( "борба с тероризма" ), заедно с постоянно повишаване на борсовите котировки и цени на имоти.

Лесно е да се предвиди какво ще направят икономическите агенти.

Накрая ще последва рязко и неочаквано спукване на борсовите балони, фалити, рязко съкращаване на кредитирането и оттам - и на цените на имотите.

И ненужната, опасна и огромна парична маса ще се изпари.

С всички последици за "инвеститорите".

Така че - имай едно на ум.

02 Януари 2017 21:39

Срамота, срам ме е че живея в такава държава, обаче още повече ме е срам, че искам да живея в България ... по необясними за мен причини.
02 Януари 2017 23:30


Някой да е очаквал нещо друго? Ми то след като разтегнаха възрастта за пенсиониране отвъд границата на РЕАЛНАТА продължителност на живота в клетата Родина и пак not enough, к`во друго да ни приложат освен следващата "фатка" - повишение на минималната раб. заплата, а когато вече и работодателите се размрънкат - по-високи проценти като отчисления, и така до края на света!

За т`ва колкото и да ми е странно и на мен самия, подкрепям Америката с многото цифри отзад - единствената реална пенсионна осигуровка е инвестицията в недвижимости и злато. Всъщност т`ва за златото си го добавих от мен, щото го слагам по важност преди инвестициите в недвижимости, поради причините които Han е изброил по-горе
03 Януари 2017 00:21
На пенсионерите не им трябват пари а поименн ваучери за храна и дрехи и комунални услуги
Държавата ще плаща на производителите с пари които са резултат от събраните купони от пенсионерите
нещо като държавни ценни книжа раздавани на пенсионерите които ги дават на производителите а производителите на държавата
03 Януари 2017 01:31
преди края на века, %%% за пенсионни удръжки ще надхвърлят 100%
03 Януари 2017 02:42
18.8 % ???? Тези ненормални ли са?
В Канада например CPP е 4.95% за работника и 4.95% за работодателя, като общата сума не може да надвишава $5,000 на година.
03 Януари 2017 05:58
Едновременно се увеличават стаж, възраст и осигуровки по предложение на правителството Му, НС-то Му, а в основата на таз рИформа седи АБВеецът Калфин. На принципа "От мен до хоризонта".
Синдикатите??? Населението???
03 Януари 2017 07:15
Св. София, КАКВИ синдикати?! От 2005 - а насам съм все в частния сектор. Нямам спомен да съм виждал синдикати.
Населението...население, дето го избира два пъти отдавна е спряло да мисли.
03 Януари 2017 09:49
2 за 1 година. общо 9 в българия.. всичко ново строителство. при това плащане в брой без всякакви лихви такси ипотеки и тем подобни глупости. свежа инвестиция свеж капитал. 4,3,2, и 1 стайни. това е инвестиция, благородно и високохуманно и патриотично дело. ще обясня чрез пример защо тези които работят в жилищното строителство като зидаро мазачи, бетонджии кофражисти арматуристи фаянсаджии гипсаджии багеристи кранисти и т. н. трябва да ми бъдат особено благодарни. да допуснем че един апартамент струва 100 000 лева и половината от тях са за матриали и транспорт. останалите 50 000 отиват за заплати на строителите. при средна заплата от 1000 лева мвсечно годишната заплата е 12 000 , нали така. като разделим 50 000 на12 000 сеполучава 4 и нещо. това са 4 работници които ще получат за своя труд 1000 лева всеки месец. или с други думи осигурявам хляба на 4 отрудени хора за 1 година. няма да гладуват те и семействата им. да не говорим че се осигурява и подслон на семейство срещу скромен наем.
03 Януари 2017 12:04
След като вече дишаме прахта и на Румънците, които намалиха ДДС то за втори път в рамките на 2-3 години, очаквано БВП то им за 2016 да е 5,7% и опитите им за борба с корупцията и т.н., все по малко причини намирам за оставане и живеене в милата ни родина. За разлика от тях, тук нищо не се е променило освен подобрение на всякакви антирекорди - ново родени, убити по пътищата, корупция и т.н. Сега и нови по-високи данъци. За близо 9 години, заплатата ми нарасна има няма 10% и толкоз. Още не мога да стигна доходите си от преди 2008 ма. И ако моята е свързана с реални показатели на икономиката, тази на депутатите е свързана с стъкмистиката и сега пак ще си сготвят увеличение.
03 Януари 2017 15:28
Няма да е зле НОИ да се самосизира и да въведе процентно намаляване на пенсиите на хора притежаващи повече от два имота които са отдавани под наем. Това като пенсионери осигурявали се в частни фондове.
03 Януари 2017 15:39
Няма да е зле НОИ да се самосизира и да въведе процентно намаляване на пенсиите на хора притежаващи повече от два имота които са отдавани под наем. Това като пенсионери осигурявали се в частни фондове.


Направо да мрат предполагам. Първо продължават да взимат работните места на младите, а сега видиш ли отдавали и апартаменти под наем а и получавали пенсии. Безобразие и безочие. 150 лева таван на доходите и тва е!

За всичко са виновни пенсионерите в тази държава.
04 Януари 2017 06:41
Америка, ама ти в България ли живееш? Или в Америка?
Понеже ако живееш в Америка, и купуваш апартаменти в България, май трябва да идеш на лекар. Ти знаеш какъв.
04 Януари 2017 11:29
Затягаме още коланите на матряла, та по-бързо да връща боковия заем от наше име, 16-те милиарда.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД