:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,440,260
Активни 70
Страници 31,127
За един ден 1,302,066

Хора с една прочетена книга налагат представи за грамотност

Учебните програми по литература се нуждаят от промяна, но тя следва да се прави от културни и одухотворени люде
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
---
Винаги съм се чудела как хора, които пишат по този начин: "Германците от първия ден на тоз свят ни ритат като консервени кутий", си позволяват самоуверено да поучават всички в социалните мрежи. Не владеят дори правописа на родния си език, но са уверени, че този език е велик, както е велик и безгрешен и народът, който го говори, и историята на този народ. А жените му са най-красивите на планетата. И Вазовата майка е била убедена, че България е най-хубавата земя на света (без никога да е пътувала другаде). Но е изповядвала тази вяра без омраза към другите земи - така, че да възпита син, който по време на поредната уж справедлива война да види в окопа не двама врагове, а двама братя, изправени един срещу друг заради алчността и цинизма на правителствата си.

В какво ли днешните доморасли патриоти ще възпитат децата си? Така, както от всичко разбират: и от социална политика, и от спорт, и от изкуство, и от наука, и от образование. Особено от последното. Избягвам да споря с тях. Престанах дори да се опитвам да ги засрамя, като им соча правописните грешки в самонадеяните коментари в социалните мрежи, с които ме "строяват" за наивната ми доверчивост. Какво ли вече могат да направят горките хора, щом преди известен брой години са проспали или парирали с нагло "остроумие" опитите на бедната си даскалица по български език да ги поограмоти? Сега част от тях притежават даже диплома за висше образование, но и тя не е в състояние да скрие посредствеността на безкнижните им души. Неотдавна, с професионалната си деформация на филолог (и само за собствено удовлетворение),поставих с червена химикалка пропуснатите запетаи в писмото, с което съдийка от Варнами обясняваше, че нямало да заведе дело за откраднатото ми портмоне. Поради "не доказаното" престъпно деяние на уж объркалата го със своя портфейл джебчийка. Преди две седмици висша чиновничка от Министерството на образованието информира обществото, че в училището в Хитрино се обучават 232 ученикА...

Но тъкмо тези хора, по правило, в най-голяма степен се опитват да налагат мнението си, когато стане дума за недостатъчната функционална грамотност на нашите деца и за предстоящите промени в учебните програми по български език и литература. Хората на едната прочетена книга. В далечните юношески години прочетена, но и до днес останала любима. За тях и Паисий, и Добри Чинтулов и дори Васил Левски са "велики писатели", "Под игото" - най-големият български роман (макар да не са го чели), а който в израза "Българско възраждане" пише "възраждане" без главна буква, е недостоен да се нарече българин.

Социалната общност на тези будни недоволни българи обаче в едно е права: учебните програми, особено по литература, наистина се нуждаят от промяна. Добра стъпка, намаляваща напрежението от "надпрепускането" с учебния материал, е отпадането на част от произведенията, които се учат в пети клас. Друг е въпросътдали трябваше да се окажат излишни точно интересните и подбуждащи децатада задават въпроси "Момче с крила", "Най-справедливият", "Гъсарката на кладенеца". Ефективността е много по-голяма, щом приказката е нова и интересна. Когато петокласниците те питат: "Защо всяка година учим "Тримата братя и златната ябълка"?", усещаш, че аргументите за по-дълбинно възприемане на познат текст губят силата си. Защото в света на децата няма по-добри възпитатели от любопитство и удоволствието от изненадата.

Ако се изкачим малко по-нагоре, мисля, че не бива да бъдат "пипани" текстовете на Андерсен, Оскар Уайлд, Екзюпери, Марк Твен, Михаил Енде, Елин Пелин и Йордан Йовков в 6. клас. За мен именно в този клас е най-богатото литературно пиршество, което може да създаде истински читатели.

В седми клас по традиция се учат произведения от български класици и едва ли нещо може да се промени. Но осми е мътна работа. Експериментът с текстовете от най-новата българска литература е на път да приключи, заместен от връщането към старогръцките произведения, които се учеха допреди десетилетие. Промяната обаче е много по-належаща в учебната програма по български език, защото смятам, че една от водещите причини за установяваната периодично функционална неграмотност на деветокласниците се корени в проспиването на осми клас. Преминало е мобилизиращото и децата, и учителите, и родителите външно оценяване в 7. клас. Сформирани са новите паралелки и - ще кажете - всички са се успокоили и отпуснали. Не това обаче е главната причина, а липсата на интелектуално предизвикателство. Учебната програма по български език за осми клас е толкова "беззъба", така досадно предъвкваща до болка познатите функционални стилове и езикови норми - без никаква конкретност, без дори намек, че част от децата ще минат през лакмуса на PISA. И не само поради "кипящата" си възраст осмокласниците "отсъстват" в час - те просто отказват да се хранят с плява. И нищо чудно едни и същи ученици да показват различни резултати в 7. и в 9. клас - след провалената по отношение на родния език учебна година.

А как се случват нещата по-нагоре? Поглеждайки към върха на средното образование, забелязваме колко обветрен е този връх от революционни бури. И в това няма нищо лошо. Напротив, кога, ако не на осемнайсет сърцето ти ще е така отворено за страданията на другите, а мисълта ти - за идеите светът да бъде променен, и то веднага; по революционен, а не по еволюционен път. В този смисъли Ботев, и Яворов, и Смирненски, и Гео Милев, и Вапцаров могат да бъдат най-истински преживени,обикнати, запомнени и доразвивани в мислите и въображението именно тогава. Бедата тук обаче е в еднопосочността. Смирненски като автор на "Ний" е правдив и вдъхновяващ. Но защо тийнейджърите да не познават и близката до тяхното светоусещане пародия "Когато бях в школото", например? И носталгичният, нежен поет Димчо Дебелянов може да се опознае по-добре с подбрани негови хумористични творби. Нима смехът трябва да бъде задържан пред вратите на училището?

Но най-големите ограничения са свързани с подбора на стихотворенията от Атанас Далчев в досегашната програма за 12. клас. Безспорно, предвидените за изучаване Далчеви творби са силни и въздействащи - истинска поезия. Но почти всички матуритетни произведения (с три изключения) са обединени от една екзистенциална безнадеждност, свързана с депресивното състояние на току-що изгубилия баща си двадесетгодишен поет. Великолепни текстове, в които вещният свят е сякаш просмукан от усещането за безсмислието на живота са и "Болница", и "Стаята", и "Къщата", и "Повест", и "Дяволско". През определен период от живота си всеки мислещ човек има необходимост да огледа собствената си обърканост и самотност в подобни творби. Но защо на младите души на гимназистите трябва да се натрапват само ранните произведения на поета, написал и "Любов", "Пан", "Ангелът на Шартр", "Молитва", "Синеокото момче", "Съдба", "Пролет"... Става дума за алтернатива, не за "изхвърляне". Светла, градивна алтернатива и на шестващата открай време в учебните програми тема за смъртта. Вярно е, че Тя е единственото сигурно нещо, което очаква всички нас. Но както на везните на реалността, така и в художествения свят Животът не бива да губи от тежестта си. Защото именно Той е нелеката задача, с която е натоварен всеки един от нас, преди да дойде време за неизбежната почивка - в мир и светлина, да се надяваме. И никаквиистерични възгласи "Режат Ботев и Вазов!" тук нямат мястоУчебните програми са нещо, което не бива да се подценява, дори на фона на глобалния хаос, който ни заобикаля. Защото те са пътят към съществения въпрос, който най-после трябва да зададем: ще дойде ли време и в образованието, и в обществения живот, като цяло, водещи да бъдат хората на многото книги. Прочетените. А не на бледите спомени за прелистените някога. Много, много отдавна.

*Авторката е преподавател по български език и литература в прогимназиален и гимназиален етап.

СНИМКА: БГНЕС
---
26
11020
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
03 Януари 2017 19:32
А едно време двестатомната "Световна литература" беше само началото на четене на художествени произведения...
03 Януари 2017 20:08
Ако е само една, има съмнение, че е прочетена до край.
03 Януари 2017 22:36
На близо половината от текста не му е мястото тук.

За тях и Паисий, и Добри Чинтулов и дори Васил Левски са "велики писатели", "Под игото" - най-големият български роман (макар да не са го чели), а който в израза "Българско възраждане" пише "възраждане" без главна буква, е недостоен да се нарече българин.

Не съм филолог и не мога да схвана логическата връзка между първата и втората част на това изречение.
Също не разбирам защо и "българско" трябва да е с главна буква, ако Възраждане е. Получава се нещо като Манчестър Юнайтед (новото име на Марин Здравков).
03 Януари 2017 23:22
И това е учителка т.е. даскалица по БЕЛ ?!

С цел изграждане на логическа мисъл, която липсва в този текст препоръчвам на авторката да си допълни прочетените книги с нещо леко като том 1 от МА на Г.М. Фихтенгольц.
04 Януари 2017 00:00
Доста неясно написано беше .. най-странно ми беше следното:

"И Вазовата майка е била убедена, че България е най-хубавата земя на света (без да е пътувала никъде) Но е изповядвала тази вяра без омраза към другите земи - така, че да възпита син, който по време на поредната уж справедлива война да види в окопа не двама врагове, а двама братя, изправени един срещу друг заради алчността и цинизма на правителствата си..."

Дори и да е вярно, "да види в окопа не двама врагове, а двама братя, изправени един срещу друг " ще припомним, все пак че това за "двамата братя ... в окопа .. " не е попречило на Вазов да организира настъпление на Източния Сектор и да влезне в Одрин!

П.П ..
Съба Вазова е живяла и в Княжество България , и в Румелия! (това са ДВЕ отделни различни държави, до 1885 .. ) Тя е пътувала и е била в различни градове на двете държави. Границите на България, са били някъде до Вакарел и всички българи на изток, са живеели в друга държава!

И не е добре , този който обвинява другите, за непрочитане .. сам да се проявява, като безписменик .. нямам пред вид конкретна личност , а говоря принципно.

04 Януари 2017 00:18
Като я чета литераторката как го е написала, та ми става лошо. Когато малката щерка беше в гимназията и учеше за Яворов по безумния учебник на Валери Стефанов, аз и го измъкнах от ръцете и й дадох томчето "Подир сенките на облаците", издание 1934 година, с великолепен предговор на Владимир Василев - това ще четеш! Съвременните учебници по литература са така безумно написани, че е съвсем нормално децата да не щат да ги четат, та покрай тях не четат и произведенията. Че като се замисля Пантелей Зарев по-хубаво от сегашните пишеше, нищо че червената нишка я имаше. Като се сетя само, че когато учехме някога Ботев, изчетох дебелия том на Иван и Цвета Унджиеви, без никой да ме кара. Пък като учехме Йовков, имаше една прекрасна книга от Симеон Султанов! Как пък пишеха на нормален език едновремешните литературни критици, пък сега разни изчанчени модернистични простотии!
04 Януари 2017 09:28
изчанчени модернистични простотии ?
По скоро "запълване на текстови форми" със "стуктуралистичен" и "патерналистичен" словесен талаш.

Pirx-e, и учебниците на Ярослав Тагамлицки, написани на кристално чист български език, вършеха добра работа.

Прочее, не разбирам в какво конкретно, според авторката, се е изразявал "цинизмът" на българското правителство по време на Българо-сръбската война от 1885 година, която се визира в текста?
04 Януари 2017 10:18
Мъдаа... претенциозно текстче...
04 Януари 2017 10:31
Азъ - куту еднокнижник - ще си замълча...
А пък за Радините тежнения - научих тук - у форума*
*Тая дума не трябва ли да е с пълен член?
04 Януари 2017 10:49
Екзюпери

Човекът се казва Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry. Хайде един заклет републиканец може да изпусне приставката "de" / "дьо", пказваща благородническа принадлежност, но Saint-Exupéry е с тире и не трябва да се разделя. Всъщност с новите промени знае ли човек? Може да се окаже, че "Полетът на бръмбара" е писан от Корсаков, Иван Асен II може да стане Асен II, а халфът на Лудогорец Вандерсон да отиде да играе в Етиен (не Леви).
04 Януари 2017 10:50
Излиза, че лица с квалификация на учител по БЕЛ (в т.ч. и Николайчо) не могат да научат името на Сент-Екзюпери, нито могат да проумеят, че изписването му като Екзюпери е поне толкова нелепо, колкото премахването на Елин от Елин Пелин.

Това обаче не им пречи да раздават оценки по правопис, респ., по степен на усвояване на ЕТАЦ и спазване на нормите на межд. право.
04 Януари 2017 10:55
Авторката е преподавател по български език и литература в прогимназиален и гимназиален етап


Лично аз не бих се хвалил, че съм учител по БЕЛ и след това да заклеймявам как хората пишели по форумите. Все ми се струва, че точно учителите по БЕЛ е трябвало да се погрижат за правописната грамотност на учениците. А ако не са успели - ами това си е форма на професионална самооценка. Поне за мен оценката на учителите се дава не за формалните им знания, а уменията да научат учениците на тези знания - все пак те са "учители", а не "научни сътрудници".

но тя следва да се прави от културни и одухотворени люде


Поредният самопровъзгласил се "културен" и "духовен" homo sapiens. Остава и да дефинира кои автори и произведения са "култура" и кои "не-култура" и всичко ще е готово !
04 Януари 2017 10:55
Shabaan_bin_Robert:

Писали сме почти едновременно
04 Януари 2017 11:04
Simeonee
Иначе за "кутий" авторката е права. Това е едно от най-дразнещите "нововъведения" в българския език. В тази връзка имам въпрос към всички, които употребяват "й" за множествено число. Бай Х@й в единствено число ли е, или в множествено?
04 Януари 2017 12:32
Винаги съм се чудела как хора, които пишат по този начин: "Германците от първия ден на тоз свят ни ритат като консервени кутий"


И кой е написал тая велика мисъл?
04 Януари 2017 13:12
"А как се случват нещата по-нагоре?"

Ами така, съвсем случайно си се случват нещата...
04 Януари 2017 13:24
прогимназиален и гимназиален етап

Аз пък първо хвърлих поглед на бележката под линия и нататък не си дадох труда да чета.
Гимназиален етап?! Поне "курс" да беше.
04 Януари 2017 13:55

Това от Уебкафето ли е?
Щото на такова мяза с глазурната си патетика.

Смислени въпроси, конкретни предложения - всичко във втората част на писанието си струва писането и четенето, но кому беше нужно патриотоборческото антрефиле? Някакъв норматив ли има за покриване или е маркер за "публикационна коректност"?

Еднокнижниците са нещо страшно, съгласен съм, но тях ги има не само в средите на свръхмразените патриотари, но и сред митоборците от другата страна на идеологическата барикада.
Навсякъде са.
04 Януари 2017 14:39
А същото и Иван Вазов го е написал още преди 140 години:


Линее нашто поколенье

навред застой, убийствен мраз;

ни топъл луч, ни вдъхновенье

не пада върху нас.Къде вървим, не мислим твърде,

посока няма в наший път,

спокойно бият тесни гърди,

кога от злоба не кипът.Стресни се, племе закъсняло!

Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!

След теб потомство иде цяло —

какво ще да му завещайш?Ил твоят път се веч изравни?

Ил нямаш други ти съдби?

Ил нямаш ти задачи славни

и цяло бъдеще с борби?Недей оставя, мили боже,

без лампа твоя свет олтар,

без химна твоето подножье,

без вяра живата си твар!Недей оставя без звездица

моряка, в нощний мрак остал,

без утро мъничката птица,

народите — без идеал.Януари 1883

И ще се повторя: "Няма лоши деца - има лоши родители!" Ако ги децата в къщи не сме научили, то учителите ли ще са виновни?
04 Януари 2017 18:25
Тъпо, манипулативно парче.
ПП: Иде реч за текста.
04 Януари 2017 18:42
Доста неясно написано беше .. най-странно ми беше следното:

"И Вазовата майка е била убедена, че България е най-хубавата земя на света (без да е пътувала никъде) Но е изповядвала тази вяра без омраза към другите земи - така, че да възпита син, който по време на поредната уж справедлива война да види в окопа не двама врагове, а двама братя, изправени един срещу друг заради алчността и цинизма на правителствата си..."


Не се чуди .Има предвид "В окопа" на Иван Вазов, а не ген. Георги Вазов или Владимир Вазов. Твърдението, разбира се, е колкото претенциозно, толкова и неверно и кухо, не само заради братята - поета и воините (които - види се Съба Вазова възпитала различно, според гусжата), но защото Иван Вазов предлага една славянофилска трактовка,та оттам темата за братството. Особено ясна е в последното стихотворение от сборника "Сливница", "Ний се бихме зарад вас". За жалост такива са около 3/4 от даскалиците по литература .
04 Януари 2017 18:58
бонго-бонго 04 Яну 2017 18:42

Доста неясно написано беше .. най-странно ми беше следното:

"И Вазовата майка е била убедена, че България е най-хубавата земя на света ... Но е изповядвала тази вяра без омраза към другите земи - така, че да възпита син, който ... да види в окопа не двама врагове, а двама братя.. "


Не се чуди .Има предвид "В окопа" на Иван Вазов, а не ген. Георги Вазов или Владимир Вазов. Твърдението, разбира се, е колкото претенциозно, толкова и неверно и кухо, не само заради братята - поета и воините (които - види се Съба Вазова възпитала различно, според гусжата), .. .
Имам огромни съмнения, че госпожата дето е събрала смелост и се е емнала да е авторка и да пише текст , въобще знае точно коя е Съба Вазова, къде е живяла и какво е правила, както и че има петима сина, .. и че двама от синовете и са свързани с българските победи при Дойран и Одрин и че именно синът на Съба Вазова приема капитулацията на Шукри паша ..

Но е хубаво, че "СЕГА" снизходително публикуват .. така те дават криле на младите автори!
04 Януари 2017 20:46
Доста интересна и странна е тезата на авторката, че неграмотните не са българи! Правописът е признак на грамотност и култура , но в никакъв случай с патриотизма. Доста неграмотни са си дали живота по бойните полета в името на България, а също и доста грамотни българи са предавали България така, че тая Радева съвсем спокойно мога да и тегля една майна без да ми пука от модератора на СЕГА.
04 Януари 2017 21:36
Прави приятно впечатление, че под тази литературна тема форумците са писали изключително грамотно (което, не винаги е така).
Само 'бонго-бонго' е свалил малко летвата, (липсата на пауза след запетая):
трактовка,та

но хайде да върви - случва се и в най-добрите семейства
05 Януари 2017 00:04
И аз въобще не се сетих за това стихотворение на Иван Вазов и доста се позачудих, защото все пак двама велики български генерали е родила баба Съба Вазова!
05 Януари 2017 02:01
Само 'бонго-бонго' е свалил малко летвата, (липсата на пауза след запетая):


Сега лягам, но утре ще запаля камината, за да има пепел, с която да си засипя главата .....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД