:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 163
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът се задейства спешно срещу хакерите

Поправки в Наказателния кодекс предвиждат до 4 години затвор и 6000 лв. глоба за "пирати", които пуснат вирус в информационна система
България реши да вземе спешни мерки за защита на информационните си системи. В последния работен ден на 2016 г. правителството е внесло изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат драстично увеличение на наказанията за хакери.

Случайно или не, измененията имат пряко отношение към хакерския скандал между Вашингтон и Москва, тъй като за първи път се криминализира създаването на т.нар. ботнети - установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри посредством заразяването им със зловреден софтуер чрез целенасочени кибернетични атаки. В края на миналата година администрацията на американския президент Барак Обама официално обвини Русия в провеждането на кампания с широк мащаб с цел намеса в изборите за президент на САЩ.

В сегашния вариант на НК хакерите са почти безнаказани, дори и да ударят някоя информационна система или да предизвикат спиране на метрото. В повечето случаи става въпрос за налагане на наказание от затвор до 2 г. и глоба от няколко хиляди лева. Досега не е известно някой изобщо да бил е обвинен за хакерство.

С промените се криминализира използването на програми за хакване на информационни системи. Въвежда се и долна граница за провинението. Ако хакер бъде заловен и службите докажат, че той е пуснал даден вирус, той може да бъде лишен от свобода от 1 до 4 г. и да бъде глобен до 6000 лв.

Макар и закъснели, мерките са отговор на поредицата от атаки срещу държавни сайтове в навечерието на местните избори през 2015 г. Тогава беше ударен сайтът на ЦИК и това доведе до блокирането му в изборния ден. Хакерска атака имаше и срещу сайта на МВР. Атаката е била осъществена по т. нар. DDoS технология. За да прикрият следите си, хакерите използваха именно "зомбирана" ботнет мрежа. Собствениците на самите компютри, осъществили милионите заявки в секунда, дори не са били наясно. Сайтът на МВР например е бил атакуван от над 500 млн. заразени компютри.

По време на втория тур на същите избори имаше втора вълна от атаки срещу държавни сайтове. Хакерите тогава успяха да сринат интернет страниците на Народното събрание, ДАНС, "Информационно обслужване", НАП и Комисията за енергийно и водно регулиране, а сайтът на президентството работеше с големи затруднения. ДАНС започна разследване, чиито резултати така и не бяха огласени. На Консултативния съвет по национална сигурност при президента през април м.г. стана ясно, че атаката срещу сайтове е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава. Източник от разследването, цитиран от Медиапул, каза, че има достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Русия. Участниците в заседанието стигнаха до заключението, че у нас липсват минимални стандарти за киберсигурност.

Въпреки че правителството бърза с промените, внасяйки ги в последния работен ден на миналата година, засега е под въпрос дали те ще бъдат приети от сегашното Народно събрание. "Съмнявам се, че ще успеем", каза пред "Сега" шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Той допълни, че до края на мандата си парламентът има едва 6 пленарни заседания. Предстоящите парламентарни избори също могат да стана обект на атаки, но новите текстове няма да са в сила.

Промените в НК идват и на фона на засилващия се дебат за създаване на звена за киберзащита в ЕС и НАТО. На последната среща на върха на алианса в Полша беше приета стратегия за киберзащита на НАТО. България също изготви стратегия за киберсигурност, където беше посочено, че държави и терористични групи развиват специални способи за създаване на киберкризи, които могат да бъдат използвани в хибридна война.



---Мишени----

Организацията за сътрудничество и сигурност на Европа (ОССЕ) също обяви, че е била цел на хакерски атаки. Според Le Monde зад атаките стоят руски хакери. "Имаше подобна атака. Установихме я в началото на ноември. В момента системата е безопасна. Взехме мерки и сменихме паролите", заяви говорителка на организацията. Според анонимен източник атаката е дело на руска група, известна като APT28. Твърди се, че същата група стои и зад атаките срещу Демократическата партия на САЩ.
27
3469
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
03 Януари 2017 19:27
видяла жабата, че подковават вола...
03 Януари 2017 19:44
Радо Отвертката ще им разкаже играта.
03 Януари 2017 20:03
Не трябва да се ползва публичната мрежа. Да си изградят собствени сигурни мрежи.
03 Януари 2017 20:21
Да гониш михаля!
03 Януари 2017 20:21
взима се радиостанция която приема и изпраща цифрови сигнали в пространството и връзката се установява между няколко компютъра и си разменят криптирани съобщения по целия свят
както е работил червения оркестър през втората световна воина с радиостанции приемащи и изпращащи морзови сигнали
или енигма на германците
03 Януари 2017 20:22
Сайтът на МВР например е бил атакуван от над 500 млн. заразени компютри.

Култово! Пореден връх в журнализЪма. И доколкото си спомням, повечето от тези 500 милиона компота бяха от Виетнам
03 Януари 2017 20:22
хибридна воина и хибриден мир
03 Януари 2017 20:23
@fractal
03 Януари 2017 20:21
взима се радиостанция която приема и изпраща цифрови сигнали в пространството и връзката се установява между няколко компютъра и си разменят криптирани съобщения по целия свят

Да бе, да. Как ли пък не
03 Януари 2017 20:28
стана ясно, че атаката срещу сайтове е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава.


Кой идиот роди горното?
03 Януари 2017 20:34
Попай
03 Яну 2017 20:28

стана ясно, че атаката срещу сайтове е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава.

Кой идиот роди горното?

Що, бе джанъм, точно си е! Значи, атакувани сме от НАШИ правителствени агенти (след като официално не са свързани с чужда държава, но са правителствени, няма какви да са освен наши). Което води пак до Валери Петров и репортажа му за трите Хаш-а, дето правилно се разшифровали като "Някой Некадърник Наш". Всичко си идва на мястото!
03 Януари 2017 20:44
всяка радиостанция става цифрова като къс радио сигнал е 0 дълъг радио сигнал 1 и се използва ASCII двоичен код
03 Януари 2017 20:49
Всъщност юзнет и мрежата на радиолюбителите ( трябва да видя пазя ли схемата на радиомодема) са прешлен в гръбнака на мрежата. А и има цифрово радио... карай.)
03 Януари 2017 21:21
Нещастници. Буквално за нищо не ги бива.
Според анонимен източник атаката е дело на руска група, известна като APT28. Твърди се, че същата група стои и зад атаките срещу Демократическата партия на САЩ.

Твърдеше се и в ООН с една епруветка бял прах. Оказа се грешка.
Много работи "се твърдят", но странно защо всички "твърдящи" забравят, че Асандж изнесе в Wikileaks нелицеприятните писма на Кица, като ясно посочи, че източниците са от средите на Демократическата партия и чужди правителства нямат нищо общо с това.
Никой обаче не ще да споменава Wikileaks и Асандж, кой знае защо...
Bloomberg: США сочли признаком "российских кибератак" украинскую программу
"Американское разведсообщество выставляет себя на посмешище под политическим давлением со стороны уходящей администрации и некоторых "ястребов" из конгресса. Она должна перестать это делать. Невозможно возложить вину за хакерские атаки на основе всем доступных программ и IP-адресов"

https://ria.ru/world/20170103/1485128300.html

03 Януари 2017 21:41
Споменаването на жабата и вола, казва всичко!
Нима вносителите допускат, че могат да заведат 500 мил. дела, срещу довчерашния ни "братски" Виетнам?
03 Януари 2017 22:26
@fractal
03 Януари 2017 20:44
всяка радиостанция става цифрова като къс радио сигнал е 0 дълъг радио сигнал 1 и се използва ASCII двоичен код

Ъхъ, и каква скорост на обмен на данни предлагате с това иновативно решение?
03 Януари 2017 23:26
скоростта на обмензависи от дължината на късия 0 и дългия сигнал 1и паузата между единиците и нулите
информацията не е задължително да е цялата а ьамо да е дискретна
бедна ми е фантазията какво може да се прави с радио вълните и 1 и 0 и компютрите
даже може да се търси извън земна форма на живот с радио вълни от космоса кодирани с 1 и 0
03 Януари 2017 23:57
с звукови 0 и 1 може да се създаде език между делфините и хората и другите водни базаиници
04 Януари 2017 08:31
Чудя се понякога какви хора работят за тази наша държава и кой ги назначава! И пари харчат и от нищо не разбират.
Колкото до самата статия и заглавието - без коментар.
04 Януари 2017 09:16
zzz07 04 Януари 2017 08:31
Чудя се понякога какви хора работят за тази наша държава и кой ги назначава! И пари харчат и от нищо не разбират.
Колкото до самата статия и заглавието - без коментар


какво има за чудене? Министър на промишленоста - адвокат, министър на образованието не знам каква си, министър на вътрешните работи - социолог, министър председател - пожарникар. Все специалисти в областта в която работят.
04 Януари 2017 09:17
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Започна гражданска информационна война
http://strogosekretno.com/259/6/%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0.html
04 Януари 2017 09:19
Колкото до самата статия и заглавието - без коментар.

Да, нахвърляни "мисли" – нещо като гювеч...
Накратко:
Внесени са предложения за сериозни наказания на хакери, защото имало атаки по изборите у нас и в чужбина, но било доказано, че атаките са от чужбина и дори собствениците на компютрите не са знаели и имало подозрения, че са руснаци...
Е, тогава защо се внасят предложения за сериозни наказания?...
04 Януари 2017 09:49
че той е пуснал даден вирус


Много ми е интересно как ще се дефинира понятието "вирус", защото преди 2-3 месеца на една голяма конференция по компютърна сигурност беше специално разгледан този въпрос - проблемът е много по-сериозен от очакваното, защото сегашната "приета" дефиниция води до това, че новите функционалности на MS Windows и Google Chrome вече отговарят на класификацията "зловреден софтуер" (директно имат функции за "хакване" на компютъра и за "източване" на информация от него без за това да се уведомяв собственика).

04 Януари 2017 10:01
какво има за чудене? Министър на промишленоста - адвокат, министър на образованието не знам каква си, министър на вътрешните работи - социолог, министър председател - пожарникар


За геноцида над професионализма и професионалистите Натисни тук

http://offnews.bg/news/Komentari_65/Za-genotcida-nad-profesionalizma-i-profesionalistite_643452.html
04 Януари 2017 10:11
imco1
при политиците- не знам дали трябва да се търси "професионализъм".


Да погледнем здравеопазването- там са лекари министри- по традиция. На теория системата има за задача да ни лекува, на практика - лекарят министър е все загрижен за интересите на гилдията (основно), пациентите остават в периферията и здравето май е страничен продукт на "грижата".При "професионалист' в други министерства - пак сме гледали същото. А че социоложката не става за вътрешен- не съм сигурен колко я бива и за социология. Тъй че- целеуказването , задаването на посоката, политиката- понякога се нуждае от външен за цеха човек.Особено ако искаме промяна.Проблема е малко по-сложен, май, от деленето на "професионалисти" и лаици. Може да греша де.
04 Януари 2017 10:20
Кайзер Созе 04 Яну 2017 10:11

Естествено. Проблем има, защо те се "ограждат" със себеподобни "капацитети" и от там по веригата...
Нима Николай Слатински не е прав? Все по-често ми иде не да , направо да .
04 Януари 2017 11:29
скоростта на обмензависи от дължината на късия 0 и дългия сигнал 1и паузата между единиците и нулите
информацията не е задължително да е цялата а ьамо да е дискретна
бедна ми е фантазията какво може да се прави с радио вълните и 1 и 0 и компютрите
даже може да се търси извън земна форма на живот с радио вълни от космоса кодирани с 1 и 0


Брато, книжките които четеш са отпреди стотина години. Вече има нови методи, технологии и материали.
04 Януари 2017 12:11
На Консултативния съвет по национална сигурност при президента през април м.г. стана ясно, че атаката срещу сайтове е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава. Източник от разследването, цитиран от Медиапул, каза, че има достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Русия.
Кои са пък тези правителствени агенти, официално не са свързани с чужда държава? От нашето Правителство ли са? Ей тези основания да се правят обосновани предположения избиват всичкото риба в Перловската и Владайската реки. Този ДАНС да не създаден да генерира основания и обосновани предположения. Май беше създаден да разкрива истински извършители.
"Имаше подобна атака. Установихме я в началото на ноември. В момента системата е безопасна. Взехме мерки и сменихме паролите", заяви говорителка на организацията.
Да ви имам мерките. Те паролите да знаете как лесно се чупят. Толкова ли са вързани програмистите от САЩ и ЕС, че не могат една по-стабилна защита да осъщетвят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД