:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 210
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Никой не пое вината за смъртта в тунела на "Хемус"

АПИ призна, че корозията е видяна още през 2015 г., после през есента на 2016 г., но тогава тя не била опасна
АПИ
Това е картата с алтернативни на магистрала "Хемус" маршрути, която разпространи пътната агенция. Видимо е, че иде реч за обход от стотици километри.
Разрухата в тунелите по магистрала "Хемус" е била установена от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) още през 2015 г. През септември миналата година на пореден оглед - непосредствено преди началото на ремонта в част от злополучния тунел "Ечемишка", корозията в конструкцията на осветителната система е била видяна и в двете тръби. Категорично е потвърдена необходимостта от незабавна реконструкция, но не са взети никакви, макар и временни, мерки за обезопасяване. Това стана ясно от обясненията на експертите от пътната агенция вчера. Никой обаче не пое отговорността за фаталния инцидент в неделя, при който в тунел "Ечемишка" загина жена в автомобил, поразен от елементи от осветлението - корозирала метална греда.

Независими експерти бяха категорични пред в. "Сега", че освен основни ремонти по закона за устройството на територията държавата има задължение да извършва и текущи ремонти. Именно при такива дейности се установява ръждата по металните конструкции за осветлението, запушване на отводняването, проблеми по вентилацията и т.н. При предаварийни състояния се взимат незабавни мерки, които са задължение на собственика на съоръжението - в случая държавата, и стопанина в лицето на МРРБ и АПИ. Според строители става дума за нанасяне на вреди заради липса на текущи ремонти и некомпетентност на отговорните.

"През 2015 г. е направено цялостно обследване на конструкцията и на самите осветители в тунела. През 2016 г. основната задача беше да се провери осветеността в тунела, да се подменят осветителите, успоредно с това да се прегледа конструкцията. Ние сме наясно още от 2015 г., че и двете конструкции - и в лявата, и в дясната тръба, която сега се ремонтира, вече са в тежко състояние, налагащо ремонти". Това заяви вчера инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ. Той обясни, че се ремонтира другата тръба, защото е била в по-тежко състояние: "Към тогавашна дата не са установени критични състояния, за да се извършват други или допълнителни ремонти, така че да е гарантирана безопасността". Според плановете на агенцията фаталната тръба е трябвало да се ремонтира след април.

През октомври 2015 г., след тежката верижна катастрофа в тунела "Витиня", при която се удариха 50 коли, загинаха трима, а 14 души бяха ранени, тогавашният регионален министър Лиляна Павлова заяви, че 5 от най-важните тунели по магистралите у нас не са в добро състояние. На магистралата от София до Варна има 4 тунела - "Витиня", "Топли дол", "Ечемишка" и "Правешки ханове", а на магистрала "Тракия" един - "Траянови врата".

През април миналата година МС гласува 31.5 млн. лв. за реконструкции по магистралите, част от които и за тунела "Ечемишка". Вчера обаче никой не отговори на въпроса защо ремонтите въпреки очевидната спешност са започнали чак през есента - половин година по-късно, а за втората тръба на "Ечемишка" работата е трябвало да тръгне година след решението. Никой не дава отговор и след като е било ясно, че тунелите плачат за ремонт от години, имало ли е проектна готовност за реконструкцията, така че тя да започне веднага след осигуряване на очакваното финансиране.

Не е ясно и защо не е правен по-скоро оглед на трасето на магистралата, след като се знае, че тунелите, магистралите и виадуктите се обхождат редовно и стриктно се следи за състоянието им. В. "Сега" попита има ли отговорен в пътната агенция, който с подписа си е поел отговорността за това, че провереният тунел през септември хем е в тежко състояние, хем не е опасен към онзи момент. Позиция от държавната фирма "Автомагистрали", която е на подчинение към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и която отговаря за поддръжката на този участък от магистралата, няма. Не получихме отговори и дали семейството на загиналата жена ще получи някакво обезщетение.

Семейството на оцелелия при инцидента в тунел "Ечемишка" мъж, който е шофирал колата, върху която е паднало осветлението, ще търси правата си по съдебен ред. "Тук някой трябва да понесе отговорност. Има смърт! Има убит човек! Както за убийство се съди, някой трябва да си понесе отговорността. Някой е направил убийство!", заяви пред БНР синът на пострадалия Илиян.



ЕКСПЕРТНИ

"Всеки тунел има отговорник по безопасността, който трябва не само да прави регулярни, но и внезапни проверки на съоръжението", коментира пред БНТ вчера Йонко Иванов от Съюза на професионалните автоинструктори. Нормативната база изисква два пъти годишно да се прави обследване на съоръженията. Трагичният случай показва, че болшинството от тези съоръжения в България не се поддържат адекватно, каза по БНР инж. Ясен Ишев от УС на НТС по транспорта. "Действащата нормативна уредба задължава обследващите конструкцията инженери освен технически доклад да изготвят и технически паспорт на съоръжението. Обследващият инженер е длъжен да запише задължителните и препоръчителни мерки, които трябва да се изпълнят, за да не се допускат аварии. В този документ трябва да има срок на проверките и дали е годно за експлоатация въобще", обясни и Цвятко Тужаров от Управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
29
5485
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
06 Февруари 2017 19:40
Разрухата в тунелите по магистрала "Хемус" е била установена от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) още през 2015 г. През септември миналата година на пореден оглед - непосредствено преди началото на ремонта в част от злополучния тунел "Ечемишка", корозията в конструкцията на осветителната система е била видяна и в двете тръби. Категорично е потвърдена необходимостта от незабавна реконструкция, но не са взети никакви, макар и временни, мерки за обезопасяване. Това стана ясно от обясненията на експертите от пътната агенция вчера.

Орешарски е виновен
06 Февруари 2017 19:49
Тоя Георги Златев се явява вече като първи известен извършител; Шефът на АПИ - вторият; Ако констатацията е стигнала до Министерството (щото масово разни агенции не желаят да тревожат угрижените политици с тревожни факти извън предварително зададени приоритети) , може и известни нарушителки да се намерят
06 Февруари 2017 19:49
***
06 Февруари 2017 20:08
През 2016 г. основната задача беше да се провери осветеността в тунела, да се подменят осветителите, успоредно с това да се прегледа конструкцията.

Днес тоя Златев го каза това-правен е ремонт на осветлението през септември м.г. в тръбата,в която бе убита жената.Ремонт е правен само преди половин година.Кой,колко пари е взел?Прокуратурата е на ред...Да привика и лилиту.
06 Февруари 2017 20:38
Носещите постаменти на лампите да ги правят от неръждавейка и ще забравят завинаги за ръждата.
06 Февруари 2017 20:42
Защо ми се мярна по телевизора,че 2014 са правили ремонт точно там и точно на ламБите...
06 Февруари 2017 21:09
По въпроса за вината най- добре е да се пита Филип Боков. Той е голям специалист по вината и мезетата!
06 Февруари 2017 21:11
Кво са заповтаряли като папагали - загина жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена
Ако не беше жена въобще нямаше да кудкудякат!
От инцидента досега по пътищата са загинали поне още 5 човека, и сред тях сигурно има и ЖЕНА.
И са загинали и загиват всеки ден поради абсолютно същата причина за инцидента в тунела, за която е отговорна пътната администрация: половинметрови дупки в асфалта, липсващи и обрасли с клони пътни знаци, обратни наклони на заледени необозначени настилки.
Никва причина няма да врещят непрекъснато точно сега, защото ситуацията е е абсолютно същата от години и за години.

И защо тиквите наказват населението за своята крадливост, тъпота и мързел!
Защо спряха движението през тунелите и карат стотици хиляди пътуващи да губят време и средства за заобикаляне!
Ами да не осветяват тунелите бе! Като че ли досега винаги са ги осветявали, и като че ли през нощта осветяват междуградските пътищата!
Всички пътни средства са с изправни светлини, и в състояние да си осветяват пътя в тъмната част от денонощието и на тъмните участъци!
Като се договорят чрез коя фирма да откраднат парите - фирмата да представи план за динамично бързо осветяване на тунелите БЕЗ ДА СЕ СПИРА ДВИЖЕНИЕТО - докато осветяват едната тръба ще се пътува през другата.

Няма да ги огрее тиквите обаче да държат магистралата спряна с месеци, защото чуждестранните транспортни фирми ще ги сритат.


06 Февруари 2017 21:13
Защо не виждам Лилетка по телевизиите сутрин?
Преди няколко дена ,където включиш и тя там.
Цялата гетберска пасмина мълчи,специалисти по магистрали и тунели.
06 Февруари 2017 21:20
Гербаджиите вместо да загъликват народа с небивалиците "Батко-Братко" да бяха накарали Свинетка да си свърши работата по ремонта на тези тунели. Вярно е, че тука мегдана за рязане на лентички от Боко е по малък, но поне нямаше да има жертва.
06 Февруари 2017 22:05
да слагат лед светлини на дъго образни алуминиеви напегнати тръбни конструкциии (__)
желязната конструкция за скрап
виновни са тези които продават винетките
06 Февруари 2017 22:20
Ех,къде да бяха само тунелите на това дередже....
Последния на тази територия като рече да дръпне шалтера,ще остане в ръцете му...
06 Февруари 2017 22:25
за да не се пробиват дупки в бетона сигурно има лепиле с които да се залепи носещата метална конструкция
металните арки трябва да са на определено разстояние така че при удар да спира да свети само ударената арка
06 Февруари 2017 22:51
АПИ-то не го ли закриха със закриването на магистрала Тракия край Карнобат по време на снега преди 20-30 дни.
06 Февруари 2017 23:41
Шестата Му "магистрала" - "Към гробищата". Бавно, скъпо и болезнено. На 26-ти март да гласуват пак за Струйчо... Ще направи и седмо джеде - директно за рая...
07 Февруари 2017 04:29
ЕТО ГИ ПРЕКИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА СМЪРТТА В ТУНЕЛА „ЕЧЕМИШКА“ – ФИРМА „АВТОМАГИСТРАЛИ“, СОБСТВЕНИК – МИНИСТЕРСТВОТО НА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА!
http://afera.bg/%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d1%82.html
07 Февруари 2017 06:43
трябва не само да прави регулярни, но и внезапни проверки на съоръжението
Внезапни. За да не може съоръжението да избяга и да се скрие.
07 Февруари 2017 07:23
Никой не пое вината за смъртта в тунела на "Хемус"

Поема се отговорност, ако изредените имат морал. А вина се вменява, за което ни трябват прокуратура и съд... Мдаам.
07 Февруари 2017 08:20
Потресаващо е, че всички днес се оправдават с твърдението, че извършеното преди 35 години било некачествено. Преди тридесет и пет години!
И тва без да им мигнат оченцата!
07 Февруари 2017 10:00
Последния на тази територия като рече да дръпне шалтера,ще остане в ръцете му...

и няма да може да закрие държавата....
Как може да сменяш ламБи на конструкция, която хлопа повече от дъската ти? А със сигурност предишните ламБи са били луминисцентни - по-тежки, с вибрации... Преди 35 години....са били здрави, и колоните на виадуктите са били, ама като гледах и на единия санировката е като на панелкиъе - да отбием номера, ама то като знае човекът, че работи за по-малко от половината пари, другите потъват, как да го направи???
07 Февруари 2017 10:01
Сега виновен ще е Радев и временният кабинет....щото е по негово време - както за КТБ - Орешарски, ама как може фалит на банка да стане за 3-4 месеца???
07 Февруари 2017 11:11
Ей, съсипаха я тази северна България. Всички, без изключение!
Тя не се дава, още мърда.
07 Февруари 2017 11:12
Кво са заповтаряли като папагали - загина жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена жена


Преди много години видях в трактат по психология примера (цитирам по памет, не помня подробностите), че ако видите инцидент на пътя, първата ви мисъл ще бъде дали пострадалият е мъж или жена и чак след това ще се запитате нещо друго.
Ефектът е първосигнален, просто читателят/зрителят очаква инстинктивно да научи първо това.

07 Февруари 2017 11:25
цацаров изпира най-бяло. Само когато намери виновник, де...
07 Февруари 2017 12:35
Потресаващо е, че всички днес се оправдават с твърдението, че извършеното преди 35 години било некачествено. Преди тридесет и пет години!
И тва без да им мигнат оченцата!

Това за кой ли път показва в каква просташка държава сме се превърнали. Вместо да се търси отговорност от тези, които не са си мръднали задниците, за да си свършат днешната работа, се търси под вола теле.
Думите на дядо Тошо, че днешните некадърни и безотговорни кресливци не могат дори само да боядисат построеното по негово време, са все по-актуални. Камо ли пък да го поддържат и построят ново.
Най-накрая и държавата ще се срути и тогава пак друг ще им е виновен за безхаберието - я комунисти, я ченгета, я пенсионери, все ще се намери някой.
07 Февруари 2017 13:40
Никой не пое вината за смъртта в тунела на "Хемус"
Да ама то нещо е наред в туй изречение. Вината не се поема - по желание, а се определя след разследване. Неумишлено убиване на човек поради немарливост и неизпълняване на служебни задължания. Определя се тая вина - в съда. Ако изобщо все още има такъв.
07 Февруари 2017 13:54
Най-накрая и държавата ще се срути и тогава пак друг ще им е виновен за безхаберието - я комунисти, я ченгета, я пенсионери, все ще се намери някой.

Нищо чудно няма да има да стане така - то само тия ще са останали в тая държава.
07 Февруари 2017 15:34
Най-искрени съболезнования на опечалените близки. Пожелавам им кураж, добър адвокат и бързо дело с резултат в тяхна полза срещу тъпанарите, решили преди няколко месеца, че конструкцията е корозирала, но какво от това. Ще издържи, колкото издържи
***
Нито пътищата, пътища, нито съпътстващата инфраструктура. Това поддръжка, ремонт, подмяна на съоръжения...
08 Февруари 2017 12:50
Ако чакате някой да поеме вина, има да си чакате още сто години. Вина се поема, като се осъдят виновните от съда. Ако съда не си върши работата, както е по тия места от 89та насам, народът трябва да измете държавната власт, която е назначила магистратите дето не си вършат работата, за сметка на данъкоплатеца и не ги сменява моментално.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД