:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Топлофикация-София" може да бъде глобена заради аварията

Днес ще стане ясно как и с колко ще бъдат обезщетени засегнатите граждани
Снимка: БГНЕС
Законодателен пропуск е на път да спаси столичното парно от процедура по отнемане на лиценз, стана ясно от думите на Евгения Харитонова, член на КЕВР (в средата).
"Топлофикация-София" може да бъде глобена заради аварията, оставила хиляди столичани без парно, но до започване на процедура по отнемането на лиценза й едва ли ще се стигне. Това стана ясно от обясненията на Евгения Харитонова от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера. Тя не уточни какъв би могъл да бъде размерът на санкцията.

Общинското дружество е обект на множество проверки, като освен експерти на регулатора инспекция правят и от Министерството на енергетиката. Отделно от това по поръка на собственика - Столичната община, анализ ще бъде направен и от Техническия университет в София. По друга линия - плащанията за правни услуги по дела и т.нар. такса юрисконсулт - проверка прави и прокуратурата.

"Отнемането на лиценз предполага дълга процедура, след това назначаване на особен управител, което не знам точно как ще стане. Тази процедура трябваше да бъде разписана в Закона за енергетиката, но не е разписана", обясни Харитонова. Пропускът бе констатиран още преди няколко години, която комисията стартира процедура по отнемането на лиценза на част от ЕРП-тата, но и до момента той не е отстранен.

Харитонова обясни, че КЕВР обмисля промяна в общите условия на "Топлофикация-София", така че процедурата по обезщетяване на клиенти, които са били без топлоснабдяване над 48 часа, да бъде детайлно уточнена. В момента все още не е ясно как потърпевшите ще получат компенсации. Преди седмица от самото дружество заявиха, че за първи път се сблъскват с подобен казус.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова днес трябва да стане ясно какъв механизъм за обезщетения предлагат от столичното парно. Той ще бъде разяснен на общинарите в комисията по инженерна инфраструктура, чието вчерашно заседание бе отменено. "Обезщетенията, които всъщност ще са приспадане на суми от сметките за февруари, ще се поемат дружеството, което в периода без топлоподаване няма разходи", разясни Фандъкова пред Нова тв.
1
770
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
15 Февруари 2017 11:10
Нали ви е ясно, че всякакви глоби и обезщетения към софийската топлофикация пак ще са за сметка на потребителите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД